آتورواستاتین
آتورواستاتین متعلق به گروهی از داروها است که باید قبل از استفاده، از نحوه مصرف و عوارض آن اطلاع پیدا کرد تا مانع از بروز حساسیت و مشکل شوید.

اطلاعات کامل داروی آتورواستاتین؛ آتورواستاتین برای چیست؟

داروی آتورواستاتین (Atorvastatin) همراه با رژیم غذایی برای کاهش وزن، ورزش برای کاهش خطر حمله قلبی و سکته مغزی و کاهش احتمال نیاز به جراحی قلب در افرادی که بیماری قلبی دارند یا در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند؛ تجویز می شود. این دارو همچنین برای کاهش خطر چربی هایی مثل کلسترول بد و تری گلیسیرید داخل خون مورد استفاده قرار می گیرد.

آتورواستاتین همچنین ممکن است برای کاهش میزان کلسترول و سایر مواد چرب در خونِ کودکان و نوجوانان 10 تا 17 ساله که مبتلا به هیپرکلسترولمی هتروزیگوت ارثی هستند هم مورد استفاده قرار بگیرد.

چنانچه در بخش بهداشت و سلامت نمناک میخوانید آتورواستاتین عاملی برای کاهش تجمع کلسترول در دیواره رگ های خونی و جلوگیری از بستن جریان خون به قلب، مغز و دیگر بخش های بدن می باشد. در واقع تجمع کلسترول و چربی ها عاملی برای مشکلاتی خواهد بود که این دارو از آن‌ ها جلوگیری می‌ کند و در نتیجه مانع از حمله قلبی، درد قفسه سینه‌، سکته و ایست قلبی می شود.

اشکال دارویی

قرص 10، 20، 40، 80 میلیگرمی

طریقه مصرف آتورواستاتین؛ این دارو چگونه استفاده می شود؟

آتورواستاتین به شکل قرص در دسترس قرار می‌ گیرد که معمولاً یک بار در روز با غذا یا بدون غذا استفاده می کنند. بهتر است که هر روز در زمان مشخصی این کار را انجام دهید و حتماً دستورالعمل‌ های آن را با دقت اجرا کنید تا مشکلی ایجاد نشود و دارو را بیشتر یا کمتر از حد مورد نیاز مصرف نکنید.

معمولاً پزشک دوز پایین دارو را تجویز می‌ کند و به تدریج آن را بالا می برد. اگر احساس بهتری داشتید، تا جایی که پزشک برایتان تجویز کرده، از این دارو استفاده کنید. اگر مشکلی پیش آمد، حتما به پزشک اطلاع رسانی کنید و خودتان خودسر مصرف دارو را قطع نکنید.

قرص آتورواستاتین

دوز فراموش شده :

در صورتیکه یک نوبت از مصرف دارو را فراموش کردید، بعد از به یادآوردن دارو را مصرف کنید اما اگر به زمان مصرف نوبت بعدی دارو نزدیک بودید، از خوردن آن صرف نظر کرده مطابق قبل دارو را مصرف کنید و مقدار آنرا نیز دو برابر نکنید.

نکاتی قبل از مصرف دارو آتورواستاتین

  • اگر به آتورواستاتین، داروی دیگر یا هر یک از ترکیبات موجود در قرص آتورواستاتین حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید.
  • به پزشک تان بگویید که از چه داروها، ویتامین ها،‌ مکمل های غذایی و داروهای گیاهی استفاده می کنید تا اگر تداخلی بود، دارو را برایتان تغییر دهد.
  • اگر بیماری کبدی دارید، حتما به پزشک اطلاع رسانی کنید. شاید از شما آزمایش بگیرد تا ببیند که کبدتان خوب کار می کند یا خیر و می توانید از این دارو استفاده کنید یا باید دارو را برایتان تغییر دهد.
  • اگر جراحی لثه و جراحی دندان انجام داده اید، به دندانپزشک تان بگویید.
  • اگر به خاطر عفونت یا آسیب دیدگی جدی بستری شده اید، حتما به پزشک بگویید که شاید برایتان داروی دیگری تجویز کند.

چه دستورالعمل های غذایی را باید دنبال کنیم؟

در طول مصرف این قرص؛ از رژیم غذایی با کلسترول و چربی کم استفاده کنید؛ حتما ورزش کنید. پیشنهادات رژیمی که پزشک می دهد را هم رعایت کنید.

از یک رژیم غذایی سالم پیروی نمایید و مصرف نمک روزانه را کاهش دهید.

سیگار نکشید و به طور مرتب ورزش کنید.

در مدت زمان مصرف داروی آتورواستاتین از نوشیدن مقادیر زیاد آب گریپ فروت (بیشتر از 2 فنجان در روز) خودداری کنید زیرا به دلیل وجود یک ترکیب شیمیایی در گریپ فروت میزان آتورواستاتین خون و عوارض ناشی از آن افزایش می یابد.

مصرف آتورواستاتین

مصرف داروی آتورواستاتین در بارداری و شیردهی

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، حتما باید به پزشک اطلاع رسانی کنید. در دوران بارداری هرگز نباید این دارو مصرف شود زیرا مصرف این دارو توسط زنان باردار, ممکن است به جنین آسیب وارد کرده و موجب نقص او پس از تولد شود.

اگر قرص ضد بارداری استفاده می کنید یا هر روش دیگری را در پیش می گیرید، حتماً به پزشک بگویید.

اگر در دوران مصرف دارو باردار شدید، مصرف آن را قطع کنید و سریعا به پزشک خود اطلاع رسانی کنید، زیرا ممکن است این دارو به جنین آسیب وارد کند.

در دوران شیردهی نباید از این دارو استفاده کنید.

تداخل دارویی آتورواستاتین

  1. مصرف همزمان با آنتی اسیدها سبب کاهش جذب آتوروستاتین می شود.
  2. خطر رابدومیولیز در صورت مصرف همزمان این دارو با ضد قارچهای آزول، سیکلوسپورین، اریترومایسین و مشتقات فیبریک اسید افزایش می یابد.
  3. مصرف همزمان این دارو با داروهایی مانند دیلیتیازم، ماکرولیدها (آزیترومایسین، کلاریترومایسین، اریترومایسین، تلیترومایسین)، نفازدون و وراپامیل باعث کاهش متابولیسم دارو و افزایش عوارض ناشی از آن می شود.
  4. مصرف همزمان این دارو با فلوکونازول، ایتراکونازول و کتوکونازول باعث افزایش سطح خونی دارو می شوند.
  5. این دارو سطح خونی داروهای OCP را افزایش می دهد.
  6. مصرف همزمان این دارو با آب گریپ فروت سطح خونی دارو و سمّیت ناشی از آن را افزایش می دهد.

عوارض جانبی داروی آتورواستاتین

آتورواستاتین ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند که شامل موارد زیر می باشد:

  1. سوزش معده
  2. نفخ
  3. اسهال
  4. درد مفصلی
  5. فراموشی
  6. کاهش حافظه
  7. سرگیجه

سرگیجه شدید

بعضی از عوارض جانبی آن نیز ممکن است جدی باشد که شامل موارد زیر می باشد و حتما باید با اورژانس تماس بگیرید:

  1. درد یا ضعف ماهیچه
  2. کمبود انرژی
  3. تب
  4. درد قفسه سینه
  5. حالت تهوع
  6. خستگی شدید
  7. ضعف
  8. خونریزی یا کبودی غیر معمول
  9. کاهش اشتها
  10. درد در قسمت راست و بالای شکم
  11. علائمی شبیه آنفولانزا
  12. ادرار تیره رنگ
  13. زرد شدن پوست یا چشم
  14. حساسیت
  15. کهیر
  16. خارش
  17. مشکلات بلع یا تنفسی
  18. ورم صورت، گلو، زبان، لب، چشم، دست، پا، قوزک پا، قسمت پایین ساق پا
  19. گرفتگی صدا

شرایط نگهداری داروی آتورواستاتین

  • دارو را در دمای کمتر از 30 درجه سانتی گراد (ترجیحاً 20 تا 25 درجه سانتی گراد)، دور از نور و رطوبت نگهداری نمایید.
  • دارو را در دسترس کودکان قرار ندهید.

همه چیز درباره آتورواستاتین؛ کاربرد، عوارض، زنان و بارداری

4.5167
این مطلب مفید بود ؟15116
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ک.ک/ش
وبگردی