قارچهای سمی
قارچهای سمی گیاهانی خودرو و خوراکی ولی دارای سم وحشی که هرگز نباید خورده شوند

قارچهای سمی وحشی

قارچها در طبیعت فراوانند و انواع مختلفی دارند که بعضی از انها خوراکی و برخی دیگر سمی هستند ممکن است افراد هنگام گشت وگذار در مناطق جنگلی و طبیعت، با یکسری گیاهان وحشی و خودرو ازجمله قارچ ها روبرو شوند و تصور شود مصرف این گونه گیاهان نه تنها مضر نیست، بلکه دارای خواص بسیاری است، ولی باید دانست تمام این قارچ ها و گیاهان خوردنی نیستند و تعدادی از آن ها سمی است.

بعضی قارچ ها و گیاهان سمی، بسیار خطرناک هستند و خوردن چند لقمه از آن ها می تواند کبد، کلیه و حتی مغز را از کار بیاندازد.

 

نداشتن پادزهر سم قارچ

علائم مسمومیت با قارچ:

 تهوع، استفراغ، اسهال، شکم درد و تعریق جزء این علائم هستند که گاهی علائم مغزی، مانند توهم، خواب آلودگی، تشنج و یا بی قراری با آن همراه می شود و این علائم معمولاً 4 تا 24 ساعت بعد از خوردن قارچ ظاهر می شود.


 سم قارچ، پادزهر ندارد

علائم دیررس را شامل، نشانه های مسمومیت کبدی، کلیوی یا آسیب های مغزی است که امکان دارد در روزها یا هفته های بعد ظاهر شوند.

در صورت هرگونه شک به مسمومیت با قارچ باید هرچه سریع تر فرد مسموم شده را به بیمارستان منتقل کرد تا تحت درمان های تخصصی قرار گیرد، سم قارچ، پادزهر ندارد و تنها باید از ورود آن به بدن جلوگیری کرد.

گفتنی است که بسیاری از گیاهان سمی شبیه هم خانواده های غیر سمی خود یا سایر گیاهان خوردنی هستند،برای مثال، گیاه شوکران کبیر، بسیار شبیه به هویج وحشی است.

بعضی گیاهان فقط در فصول خاص یا مراحل رشد خاص، قابل خوردن هستند و در سایر مراحل رشد، غیرخوراکی هستند.

به طور مثال، برگ های سرخ دانه، وقتی که تازه شروع به رشد کرده اند و خوراکی است، اما سریع سمی می شود.

بعضی گیاهان و میوه های آن ها را فقط زمانی می توان خورد که رسیده باشند، مثل میوه رسیده پدوفیلوم، گیاهی بومی آمریکای شمالی، با میوه های زرد رنگ تخم مرغی شکل از تیره زرشک که خوراکی است، اما سایر بخش های آن و میوه نارسش سمی است.


 گیاهانی خوردنی، ولی دارای سم

بعضی گیاهان، هر دو بخش سمی و غیرسمی را دارا هستند، مثل سیب زمینی و گوجه فرنگی که بخش های سبز آن ها سمی است، همچنین بعضی گیاهان بعد از پژمرده شدن سمی می شوند، مثلاً وقتی که آلبالو شروع به پژمرده شدن می کند، سیانید در آن افزایش پیدا می کند.

مسمومیت با گیاهان در بسیاری از موارد ازنظر شدت از نوع خفیف یا متوسط بوده و دارای ماهیت محدود شونده است، به طوری که تنها در صورت درمان های اولیه و علامتی نشانه های مسمومیت، کاهش یافته و برطرف می شوند.

قابل ذکر است که برخی از گیاهان، مانند شوکران، خرزهره، تاتوره، گل انگشتانه و کرچک هشدار داد:این گیاهان قادر به ایجاد مسمومیت های شدید و حتی مرگ آور در انسان هستند و فرد مسموم شده، نیازمند دریافت اقدامات درمانی فوری و انتقال سریع مسموم به مرکز درمانی است.

هشت راهکار برای ایمن ماندن از سم وحشی:

اگر به مصرف قارچ ها و گیاهان وحشی خیلی علاقه مند هستید، باید اطلاعات کافی درباره آن ها کسب کنید و مشخصات قارچ های سمی را بشناسید تا از مصرف آن ها خودداری کنید، اما شناسایی همه گیاهان و قارچ ها نیاز به دانش و تجربه بالایی دارد که همه نمی توانند از آن برخوردار باشند.

برای تشخیص قارچ سمی از قارچ خوراکی، به هیچ وجه نباید آن را با گذاشتن در دهان امتحان کرد،  اگر با کودکان به دامان طبیعت می روید، باید به آن ها درباره گیاهان و قارچ های سمی اطلاعات داده شود و از مصرف هر نوع قارچ وحشی منع شود، چراکه برخی قارچ های وحشی عوارض شدیدی در کودکان ایجاد می کنند و حتی منجر به مرگشان می شود.

قارچ های سمی، بسیار شبیه قارچ های خوراکی هستند و اشتباه در تشخیص آن ها از هم به قیمت مسموم شدن و حتی مرگ افراد تمام می شود، بنابراین هنگام چیدن و مصرف قارچ های وحشی، خیلی باید دقت کرد و درصورتی که مطمئن نیستید قارچی سمی است یا نه هرگز آن را نخورید.

 پختن، آب پز کردن یا کباب کردن قارچ های وحشی طبیعت، سم آن ها را از بین نمی برد،  اگر سلامتی خود را دوست دارید، نه تنها باید از خوردن قارچ های وحشی ناآشنا خودداری کنید، بلکه به آن ها دست هم نزنید، زیرا خطر مسمومیت از طریق پوست نیز در برخی گونه قارچ ها وجود دارد.

قارچهای سمی که هرگز نباید خورده شود

4.340
این مطلب مفید بود ؟346
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
برگرفته از جام نیوز / م.ف
برچسب : قارچ سمی
وبگردی