نفخ حبوبات
نفخ یکی از مشکلات رایج دستگاه گوارش است که اغلب بعد از مصرف حبوبات ایجاد می شود اما روشی ساده وجود دارد که می توانید با خیال راحت حبوبات مصرف کنید.

چگونه نفخ حبوبات را بعد از مصرف از بین ببریم؟

همه افراد نفخ و گاز معده دارند با این حال از ذکر آن در گفتگوهای اجتماعی با دوستان خجالت می کشند. 10 تا 20 درصد افراد بزرگ‌سال از آروغ زدن و یا نفخ شکم شکایت دارند اما نفخ یا گاز لزوما به معنی این که در هضم غذا مشکلی وجود دارد نیست اما برای به حداقل رساندن گاز و نفخ اولین کاری که باید انجام دهید تمرکز روی رژیم و عادت‌های غذایی هستند.

رفع نفخ بعد از مصرف حبوبات

عبور گاز معده:

سه روش رایج برای بیرون راندن گاز معده، نفخ شکم و آروغ زدن است. هوای وارد شده که ممکن است برای مدت زمانی در معده بماند، با آروغ زدن آزاد می شود. نفخ معمولا با هوایی که در روده یا روده کوچک گیر می افتند رخ می دهد؛ هوا از روده به طور معمول به عنوان گاز منتقل می شود یک فرد معمولی، 12 تا 25 بار در روز گاز خارج می کند.

گاز معده از اکسیژن، نیتروژن، کربن دی اکسید، هیدروژن و متان تشکیل شده است؛ ترکیب بندی آن به نوع گاز روده بستگی دارد. گاز از عوامل مختلفی ناشی می شود که رایج ترین آنها عادت‌های غذایی و تخمیر باکتریایی غذاهای خاص هستند.

نفخ حبوبات

روش رفع گاز معده و نفخ حبوبات

روش‌های از بین بردن نفخ حبوبات بعد از مصرف

تخمیر باکتریایی

روده‌ها پر از باکتری ها، مخمرها و قارچ‌ها است و غذاهایی را که توسط روده کوچک هضم نشده و عمدتا انواع مختلفی از کربوهیدرات‌ها را تجزیه می کنند. این باکتری‌ها به ویژه از باکتری هضم نشده لذت می برند و تخمیر منجر به تولید گاز، هیدروژن و متان می شود که به عنوان گاز خارج می شود. لاکتوز یکی از رایج ترین منابع کربوهیدرات است که بر روی افرادی تاثیر می گذارد که به لاکتوز حساس هستند به این معنی که آنزیم برای هضم کربوهیدرات لازم نیست به طور معمول لاکتوز در محصولات لبنی یافت می شود. لوبیاها دومین کربوهیدرات شایع در تولید گاز هستند. کربوهیدرات هضم نشده، در لوبیا معمولا باعث گاز معده می شود.

رفتارها، انتخاب‌های غذایی و فعالیت

رفتارهای غذایی و عادت‌های دیگر مثل جویدن آدامس، قورت دادن غذاها و نوشیدن با نی می تواند باعث ورود هوا شود؛ غذاهایی مانند کاهو، کلم، و نان به خوبی جویده نمی شوند به این ترتیب هوا را بیشتر می بلعند.

به طور معمول هوا شامل اکسیژن، نیتروژن و دی اکسید کربن است به نظر می رسد بوی بدی نداشته باشد، اما به ناراحتی مربوط به گاز کمک می کند؛ افراد در میزان تولید گاز تفاوت دارند.

رفتارهایی که موجب نفخ می شوند

  • صحبت کردن هنگام خوردن
  • خوردن وقتی که ناراحت هستید
  • سیگار کشیدن یا مصرف تنباکو
  • پرخوری کردن
  • نفس‌های عمیق
  • نوشیدن نوشیدنی‌های گرم یا سرد
  • جویدن آدامس یا خوردن آب نبات سفت
  • نوشیدن آب از چشمه
  • لباس‌های تنگ و چسبان
  • استفاده طولانی مدت از داروها برای درمان علائم سرماخوردگی

جویدن آدامس و نفخ

آدامس باعث نفخ می شود

غذاهایی که موجب نفخ می شوند

  • نوشیدنی‌های اسیدی
  • غذاهای تند، سرخ شده و چرب
  • کلم، بروکلی، پیاز
  • حبوبات
  • آب سیب یا آلو
  • میوه‌های خشک

هر چیزی شامل سوربیتول یا مانیتول، مالتیتول در بسیاری از غذاهای کم کربوهیدرات یا بدون شکر دیده می شود. نفخ، احساسی است که باعث می شود شکم بزرگ‌تر از حالت عادی شود شکم تا زمانی که حجم آن توسط یک افزایش یابد به صورت فیزیکی بزرگ‌تر نمی شود بنابراین ممکن است تورم ایجاد شود اما شکم بزرگ‌تر نشده است گاز معده ممکن است موجب نفخ و باد کردن آن شود.

روش هایی برای کاهش نفخ شکم

در این بخش از سلامت نمناک پیشنهادها دیگری برای کاهش نفخ شکم وجود دارد:

  • به آرامی بخورید و وعده‌های غذایی کوچک‌تر و مکرر را مصرف کنید.
  • غذاها را خوب بجوید
  • نوشیدن نوشیدنی‌ها در دمای اتاق
  • افزایش فعالیت فیزیکی در طول روز
  • صاف بنشینید بعد از خوردن
  • بعد از خوردن کمی قدم بزنید.

مهم است غذاهایی را که ممکن است موجب گاز شوند به طور کامل حذف نکنید. همانطور که می‌دانیم رژیم غذایی با فیبر بالا برای نظم و سلامت روده بسیار مهم است؛ با اضافه کردن مواد غذایی با فیبر بالا در مقادیر کم مثل نصف فنجان یا کوچکتر شروع کنید. دقت کنید که میزان جذب مایعات و میزان فعالیت کافی به انتقال مواد غذایی از طریق دستگاه گوارش کمک می کنند.

روش های کاهش نفخ شکم

برای کاهش نفخ شکم چه کنیم؟

چه زمانی نگران نفخ باشید؟

در اغلب موارد، گاز و نفخ شکم به توجه پزشکی نیاز ندارد. ارزیابی عادت‌ها و تغییرات در رفتارهای غذایی، می تواند به درمان این وضعیت کمک کند. با این حال باید زمانی به دنبال جلب توجه پزشکی باشید که افزایش بسامد، مکان یا شدت علائم وجود داشته باشد، یا اگر با کاهش وزن، اسهال، استفراغ و یا سوزش معده همراه باشد.

روش‌های طبیعی و نسخه‌های دیگر برای رفع نفخ حبوبات

بسیاری از تبلیغات داروهایی که گاز، نفخ و باد را کاهش می دهند نشان می دهند برخی از آنها در مطالعات بالینی ثابت شده اند، اما برخی هنوز به طور علمی ثابت نشده اند اما بسیار مفید هستند؛ قبل از امتحان کردن هر چیزی ممکن است بخواهید با پزشک مشورت کنید. درمان‌های طبیعی برای گاز عبارتند از:

داروهای ضد نفخ شامل موارد زیر هستند:

  • زغال چوب فعال
  • سایمتیکون
  • آنزیم لاکتاز(لاکتیک یا لبنیات)

راههای رفع نفخ حبوبات

چگونه نفخ حبوبات را کامل از بین ببریم؟

چگونه بعد از خوردن حبوبات دچار نفخ نشویم؟

حبوبات‌ها خواص فراوانی دارند و به دلیل پروتئین و آهن موجود در آنها خواص گوشت را دارند اما چربی و کلسترول ندارند در حالی که بایدها و نبایدهایی درباره مصرف حبوبات وجود دارد. ادامه بخش سلامت نمناک با موضوع رفع و کاهش نفخ حبوبات به یک سری راه حل خواهد پرداخت که مطمئنا کمک کننده خواهند بود.

حبوبات به دلیل نفخی که ایجاد می کند بهتر است 24 ساعت خیس بخورد و در طی این ساعت آب آن را چند بار تعویض کنید. حبوبات خیس شده را پیش از طبخ داخل دستمال نخی بریزید و کمی مالش دهید تا بتوانید پوست شان را جدا کنید چرا که این کار تا حد زیادی باعث کاهش نفخ آنها می شود.

حبوبات را با ادویه‌های گرم و خشک مانند:زنجبیل، دارچین و نعناع سرو کنید به همین خاطر مصرف آن برای بیماری‌های گوارشی مانند رفلاکس، سوء هاضمه و برای خانم‌های باردار توصیه نمی شود.

حبوبات فیبر فراوانی دارند و احتمال یبوست را کاهش می دهند، همچنین فشار و قند خون را تنظیم می کنند اما در افراد مبتلا به میگرن و آلرژی می تواند موجب تحریک شود بنابراین قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.

از مصرف هم‌زمان حبوبات با خوراکی‌های نفاخ مثل سیب زمینی پخته، جدا خودداری کنید. 2-3 ساعت پیش از خوردن حبوبات میوه نخورید. می توانید حبوبات را در سالاد‌ها یا سوپ‌ها بگنجانید تا علاوه بر تامین آهن، منیزیم، منگنز و ویتامین مانع افزایش وزن شود. حین پخت به حبوبات خود هویج، پیاز، رزماری و کرفس اضافه کنید.

راه حل های ساده خانگی برای کاهش نفخ حبوبات

3.8168
این مطلب مفید بود ؟12642
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : brighamandwomens / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی