ازدواج استیجاری
ازدواج استیجاری پدیده نوظهوری است که این روزها شاهد رواج آن در میان اقشار مختلف جامعه هستیم. آیا با افزایش طلاق این نوع ازدواج روشی مناسب برای جوانان است یا خیر؟

ازدواج استیجاری یعنی ...

شیرین احمدنیا مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی کشور گفت: ازدواج در چارچوب استیجاری از پدیده های جدید اجتماعی در کشور است که به تازگی در سایه مطالعات و پژوهش ها نمایان شده است.

احمدنیا شامگاه یکشنبه در گفتگوی اجتماعی استان اردبیل تصریح کرد:الگوهای ازدواج در جامعه ایرانی رو به تغییر است و ازجمله آن ها ازدواج در چارچوب استیجاری است که مردان متمول خانه مستقل در برخی مناطق تهران برای همسر دوم خود اجاره می کنند.

وی بابیان اینکه نسل امروزی با نسل های پیش از خود تغییرات اساسی دارد، یادآور شد:ازجمله اگر نقطه تمرکز خود را در خانواده قرار دهیم، شاهد افزایش طلاق، همباشی یا ازدواج سفید، ازدواج مجرد و ازدواج های بازسازی شده هستیم.

احمدنیا با ذکر مثالی به ازدواج های مجدد اشاره کرد و افزود:ازدواج مجدد رو به افزایش است و 80 درصد از افرادی که طلاق گرفته اند ظرف مدت چند سال بعد با فرد دیگری ازدواج می کنند.

علت ازدواج استیجاری

علل پیدایش ازدواج استیجاری

مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی اینکه خانواده در شرایط بحرانی است یا نه را قابل بررسی بر اساس آمارهای احصا شده دانست و متذکر شد:به عنوان مثال ما با پدیده های ازجمله زوجین بدون فرزند، مجرد ماندن، والده شدن دختران 35 سال به بالای مجرد و ازدواج در چارچوب استیجاری مواجه ایم که پیش ازاین وجود نداشت.

وی با تأکید به اینکه تمامی این اتفاقات و پدیده موجب افزایش آمار زنان سرپرست خانوار از 7.8 درصد در سال 1335 به 12.1 درصد در سال 1390 شده است، ادامه داد:حتی دلایل افزایش زنان سرپرست خانوار نیز تغییریافته و اگر زمانی به دلیل فوت همسر بود امروز طلاق ازجمله دلایل اصلی است.

افزایش درصد طلاق به ازدواج در کشور

مدیر گروه جامعه شناسی پزشکی و سلامت انجمن جامعه شناسی ایران با استناد به پژوهش ها و اظهارات مدیران دستگاه های اجرایی متولی متذکر شد:بر اساس آمارها میانگین سن اولین ازدواج در شهر و روستا افزایش دارد.

وی با اشاره به وضعیت جامعه زنان در مقایسه سال های 1335 و 1390 افزود:میانگین سنی ازدواج در زنان شهری از 18.5 به 23.6، رنان روستایی از 19.3 به 23 و کل زنان از 19 به 23.4 افزایش یافته است.

احمدنیا با تأکید به اینکه پیرو تأخیر در سن ازدواج اقدام به باروری و کاهش تعداد فرزندان را شاهد هستیم، ادامه داد:میزان باروری کل از حدود شش سال در سال 65 به حدود دو سال در سال 90 کاهش پیداکرده است.

وی افزود:علاوه بر این بررسی ها نشان می دهد درصد طلاق به ازدواج از 8.81 در سال 70 به 18.11 در سال 91 افزایش یافته است و در خود شهر تهران در سال 91 به 34.96 درصد رسیده است.

مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی کشور تعداد مجردان در کشور را 11 میلیون نفر عنوان کرد و متذکر شد:از این تعداد پنج میلیون و 570 هزار نفر مردان و پنج میلیون و 670 هزار نفر شامل زنان است.

به گفته احمدنیا یک میلیون و 300 هزار نفر بالای سن متعارف که برای مردان 20 الی 34 سال و برای زنان 15 الی 29 سال است هرگز ازدواج نکرده اند.

ثبت دو ازدواج موقت به ازای هر 10 ازدواج دائم

وی با تأکید به اینکه در جامعه ایرانی عرصه های همسرگزینی تغییریافته و امروز به محل تحصیل، محل کار، خیابان و معابر و میادین، اینترنت و کافی شاپ کشیده شده است، تصریح کرد:شیوه های همسرگزینی نیز از درون همسری به برون همسری و انتخاب والدین و بزرگان قوم به انتخاب فردی تغییریافته است.

احمد نیا متذکر شد:ما شاهد این هستیم که شرایط فرهنگی و مذهبی کشور موجب شده به دلایل مختلف وقتی امکان و تمایل ازدواج دائم برای فرد فراهم نیست به ازدواج موقت و شرعی روی می آورد و بر اساس آمارها از هر 10 ازدواج دائم دو ازدواج موقت نیز در دفترخانه ها ثبت شده است.

مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیب های اجتماعی بهزیستی کشور درعین حال به تغییر معیارهای همسرگزینی نیز اشاره کرد و بیان داشت:در پرسشی که بر اساس یک تحقیق میدانی از دختران و پسران به عمل آمده شاهد این تغییرات هستیم.

وی افزود:بطوریکه در مورد دختران معیارها از اخلاق، اصالت خانواده و ایمان به ثروت، خوش تیپ بودن و درآمد تغییریافته است.

به گفته احمدنیا در مورد پسران نیز معیارها باز از اخلاق، اصالت خانواده و ایمان به زیبایی، ثروت، درآمد، تحصیلات و نوع شغل تغییر پیداکرده است.

این پژوهشگر علوم اجتماعی تأکید دارد تغییر الگوهای ازدواج به دنبال خود افزایش رفتارهای پرخطر و افزایش ریسک بیماری های مراقبتی را به همراه داشته است.

ازدواج استیجاری پدیده جدید اجتماعی در کشور

3.723
این مطلب مفید بود ؟176
برگرفته از مهر-/ف
وبگردی