خواص استویا
شیرین برگ یا “استویا” (نام علمی: Stevia rebaudiana) گیاهی از تیره کاسنیان با نهایت ارتفاع یک متر، و حداکثر عمر پنج سال با برگ های شیرین که بومی آمریکای جنوبی بوده تاب سرما ندارد.

خواص و عوارض استویا برای سلامت بدن و زیبایی

استویا یک گیاه سبز علفی مانند است که بومی آمریکای جنوبی می باشد و از زمان های بسیار قدیم برای معالجات پزشکی استفاده می شده است. هنوز استویا در برزیل و پاراگوئه به طور گسترده ای پرورش می یابد و در چین نیز کشت می شود. علاوه بر این، کلمه استویا به کل گیاه اشاره دارد و به طور متناوب از آن برای "گلیکوزیدهای استویولی" استفاده می شود که از اجزای شیرین خالص شده از برگ های استویا است. علاوه بر این، این گیاه دارای طعم قوی و شیرین است به طوری که از آن به عنوان یک شیرین کننده طبیعی استفاده می کنند.

استویا با داشتن چنین شیرین کننده طبیعی، جایگزینی سالم برای افرادی که می خواهند مصرف قند خود را کاهش دهند، فراهم می کند. حتی، عصاره آن 200-300 برابر شیرینی بیشتری نسبت به شکر استاندارد دارد. با این وجود نیازی به نگرانی در مورد وجود قند زیاد نیست زیرا استویا نسبت به سایر شیرین کننده ها کالری کمتری دارد. در واقع، 100٪ طبیعی است و کالری های فوق العاده کمی در آن وجود دارد که دارای دو ترکیب اصلی شیرینی، Stevioside و Rebaudioside A است.

در نتیجه، استویا به عنوان یک شیرین کننده طبیعی مزایای سلامتی را برای شما به ارمغان می آورد که هرگز انتظارش را نداشته اید. سپس، برای کسب اطلاعات بیشتر، موارد عنوان شده در این بخش از سلامت نمناک را بررسی کنید تا از مزایای سلامتی برگ گیاه استویا اطمینان حاصل کنید.

فواید استویا

آشنایی با گیاه استویا

استویا (Stevia Rebaudiana Bertoni) گیاهی بوته ای از تیره Asteraceae و گیاهی علفی و حساس به سرما است که ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد. این گیاه که به آن شکر برگ گیاه نیز می گویند در آمامبای هیگلندو نزدیک منشأ رودخانه ماندی (منطقه باریک بین برزیل و پاراگوئه) به طور طبیعی رشد می کند. استویا برای اولین بار در 1800 میلادی به اروپا راه یافت و در جنگ جهانی دوم زمانی که شکر جیره بندی شد ، کشت و مورد استفاده قرار گرفت ، امروزه نیز در اروپا از این گیاه به عنوان شیرین کننده استفاده می شود.

استویا می تواند جاگزین مناسبی به جای قند باشد به همین خاطر در کشور ما نیز این گیاه بومی آمریکای جنوبی کشت و استفاده می شود.

استویا ، این گیاه برگهای کوچکی دارد که روی ساقه قرار دارند. گلدهی گیاه با کوتاه شدن روز و سرد شدن هوا شروع می شود و روی ساقه گیاه گلها سفید و بنفش کوچکی ظاهر می شود. گرده افشانی گلها توسط باد و حشرات انجام می شود. دانه گیاه فندقه کوچک سبک و کرکدار است که باد آن را جا به جا می کند. بهترین دما برای رشد این گیاه 30-15 درجه سانتیگراد است.

ترکیبات استویا

استویا حاوی پروتئین، فیبر، کربوهیدرات، فسفر، آهن، کلسیم، پتاسیم، سدیم، منیزیم، روی، ویتامین A و C است.

نوعی رزین آروماتیک در برگ های این گیاه وجود دارد که دستگاه گوارشی انسان را تقویت می کند.

روغن های ضروری این گیاه دارای 12/0 تا 16/0 درصد است که 43/0 درصد آن درگل آذین وجود دارد.

دی ترپن گلیکوزاید انت کائورن موجب شیرینی استویا شده است که بسیار شیرین تر از شکر معمولی (سوکروز) است.

گلیکوزایدها که ترکیباتی ارگانیک می باشند تشکیل شده از یک بخش گلیکونی (شیرین) و یک بخش غیر گلیکونی هستند.

بخش گلیکول از رامنوز، فروکتوز، گلوکز، زایلوز، آرابینوز و ... تشکیل شده است و بخش غیر گلیکونی از استرول تانین، کاروتنوئید و ... تشکیل شده است.

برگهای استویا از حداقل 8 گلیکوزاید مختلف تشکیل شده که از استویول تتراسایکلیک دی ترپن مشتق شده اند.

5 تا 10 درصد وزن برگ خشک را استویوزاید تشکیل می دهد که فراوانترین ترکیب شیرین کننده است.

در این گیاه ترکیباتی مانند ریبودیوزاید A (2 تا 4 درصد برگ خشک) ، ریبودیوزاید B، C (1 تا 2 درصد)، ریبودیوزاید D و E (4/0تا 7/0 درصد برگ خشک) و همچنین دالکوزاید A و استویولبیوزاید وجود دارند. قدرت شیرین کنندگی این ترکیبات در مقایسه با شکر به ترتیب250 تا 300، 350 تا 450، 300 تا 350، 50 تا 120، 200 تا 300، 250 تا 300، 50 تا 120 و 100 تا 125 برابر است.

این ترکیبات شیرین برای افرد دیابتی مفید است زیرا از میان فرایندهای گوارشی بدون تجزیه شیمیایی عبور می کند.

استویا و استویوزاید را می توان به عنوان یک شیرین کننده سالم استفاده کرد زیرا تحقیقات انجام شده روی بیوسنتز، سمیت زدایی، متابولیسم و مفهوم تغذیه ای استویا نشان داد این گیاه کاملا سالم و غیر سمی است.

گیاه استویا

خواص استویا و درمان بیماری ها

شیرین کننده طبیعی مورد علاقه شما

استفاده از استویا به عنوان شیرین کننده طبیعی ایده بسیار خوبی است. علاوه بر این، دلیل اینکه شما به جای داشتن شیرین کننده های مصنوعی باید استویا را انتخاب کنید این است که استویا از گیاه گرفته می شود و منشا گیاهی دارد و بیشتر غذاهای گیاهی سرشار از مواد مغذی هستند. می توانید استویا را به غذاهای مورد علاقه خود مانند کیک، ماست، بستنی، پودینگ و نوع دیگری از دسرهای خوشمزه اضافه کنید. بنابراین، برگ استویا نه تنها بهترین مزایای سلامتی را به عنوان شیرین کننده طبیعی به شما می دهد، بلکه شیرینی طبیعی را نیز فراهم می کند که می تواند طعم آن را تقویت کند.

کاهش فشار خون

فایده ای که می توانید از مصرف استویا بدست آورید روشی است که فشار خون را کاهش می دهد. این فایده با حضور استویوسید مرتبط است که رگ های خونی را شل کرده و سیستم قلبی عروقی را تقویت می کند. همچنین استویوسید در کاهش خطر بزرگ شدن قلب ناشی از فشار خون بالا نقش دارد. در واقع، مصرف استویوسید، برای کاهش سطح فشار خون و کمک به پیشگیری از برخی بیماری ها از جمله سکته مغزی موثر است.

جلوگیری از بیماری قلبی

قلب قسمت اصلی بدن ماست. برای حفظ سلامت قلب، باید از مصرف غذاهایی که حاوی میزان کلسترول بد خون هستند، جلوگیری کنیم. همانطور که قبلاً توضیح داده شد، استویا استویوسید دارد که به کاهش سطح کلسترول در بدن کمک می کند. علاوه بر این، کلسترول کاهش یافته، همان کلسترول LDL اکسیده شده و نشان دهنده بیماری قلبی است. بنابراین، اگر به طور مرتب غذاهای دارای استویوسید مصرف می کنید، این امر شما را به سمت پیشگیری از بیماری های قلبی مانند حمله قلبی و سکته مغزی سوق می دهد.

بیماری قلبی

جلوگیری از ابتلا به دیابت

از مزایای سلامتی برگ استویا، استفاده از آن به عنوان شیرین کننده طبیعی در بیماران دیابتی است. با مصرف منظم استویا، به دلیل محتوای استویوسید موجود در آن، حدود 18٪ قند خون را کاهش می دهد. با این مزیت بزرگ، به جلوگیری از خطرات ابتلا به دیابت نوع 2 که یکی از بزرگترین مشکلات سلامتی است، کمک می کند. دیابت خود به عنوان یک بیماری ناشی از افزایش قند خون در زمینه مقاومت به انسولین یا عدم توانایی در تولید انسولین شناخته می شود. از این رو، مصرف غذاهای حاوی استویوسید همچنین به افزایش تولید انسولین کمک می کند که در کاهش همزمان قند خون نقش دارد.

ضد التهاب

مصرف خوراکی های ضد التهابی به شما در پیشگیری از بیماری ها کمک می کند. همچنین، استویا با داشتن مواد مغذی ضد التهابی، به شما در تقویت سیستم ایمنی بدن که از ویروس ها و باکتری ها محافظت می کند، کمک می نماید. برای تأمین نیازهای مغذی ضد التهابی، می توانید چندین روش از جمله مصرف بیشتر میوه و سبزیجات را انجام دهید. علاوه بر این، شما باید مصرف غذاهای فرآوری شده و فست فود ها را به حداقل برسانید. به عنوان مثال، می توانید چغندر، کلم بروکلی و زغال اخته را به همراه استویا بخورید تا از عملکرد ضد التهابی در بدن پشتیبانی شود.

ضد سرطان

مطالعات نشان داده اند که استویا دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی مانند کائمپرفرول، کوئرستین، اسید کلروژنیک، کافئین اسید، ایزوکوتریتین و ایزوستویول است. کائمپروفرول یکی از آنهاست که کمک می کند تا 23 درصد خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده کاهش یابد. بر اساس نتایج مطالعات ،یک گلیکوزید به نام استیویوساید در گیاه استویا وجود دارد که به تقویت مردن سلول های سرطانی در بافت سرطان پستان انسان کمک می کند و باعث کاهش رشد سرطان در بدن می شود.

استویا برای زیبایی

کمک به کاهش وزن

همانطور که در بالا خوانده اید، استویا کالری ندارد و برای کسانی که می خواهند وزن خود را کاهش دهند بسیار مناسب است. ممکن است نگرانی داشته باشید که شکر را به چای، قهوه یا هر نوع نوشیدنی مورد نیاز شیرین اضافه کنید تا طعم آن را بهتر کند. با این حال، همانطور که استویا راه حل طبیعی را برای شما فراهم می کند، می توانید بدون هیچ گونه نگرانی از افزایش وزن،با اضافه کردن استویا از غذای شیرین خود لذت ببرید.

بدون واکنش آلرژیک

نشان داده شده است که هیچ پتانسیل واکنش آلرژیک در استویا وجود ندارد. علاوه بر این، گلیکوزیدهای استویول واکنش پذیر نیستند و به ترکیبات واکنشی متابولیزه نمی شوند. در ادامه، به طور خلاصه، اگر می خواهید استویا را به عنوان جایگزین قند مصرف کنید، دیگر نیازی به نگرانی ندارید.

منبع ترکیبات آنتی اکسیدانی

از آنجایی که استویا نوعی گیاه سبز است، از ترکیبات آنتی اکسیدانی عالی مانند فلاونوئیدها، تریپن ها، تانن ها، کافئین اسید، کائمپرفول و کوئرستین برخوردار است. این مواد مغذی برای حفظ سلامتی بسیار مفید هستند. فلاونوئیدها که ترکیبی از پلی فنولیک هستند که در گیاهان یافت می شوند، خطرات برخی از مشکلات سلامتی را کاهش می دهند. به همین روش، کوئرستین، ماده مغذی قدرتمند آنتی اکسیدانی که به عنوان یک ترکیب ضد التهابی و جلوگیری از آسیب رادیکال آزاد مفید است.

خواص استویا

فاقد گلوتن

گلوتن پروتئینی است که در گندم یافت می شود و اغلب در بسیاری از غذاهای فرآوری شده و غذاهای دور ریختنی مانند نان و پیتزا یافت می شود. علائم بیماری سلیاک ممکن است به روش های مختلفی از جمله نفخ، حالت تهوع و اسهال ایجاد شود. در این مرحله افرادی که از این بیماری رنج می برند باید از هرگونه غذای دارای گلوتن خودداری کنند. در نتیجه، اگر کسی هستید که از بیماری سلیاک رنج می برید، در این صورت مجاز هستید که استویا مصرف کنید. در واقع، از آنجا که استویا هیچ گونه گلوتن ندارد، برای همه سالم خواهد بود.

ارتقای بهداشت دهان و دندان

خوردن غذاهای قندی از جمله آب نبات و نوشابه می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود. در مرحله بعد، مقدار pH موجود در برخی غذاها ممکن است مینای دندان را خراب کند. علاوه بر این، اگر دوست دارید آب نبات بخورید یا نوشابه بنوشید، حفظ سلامت دهان و دندان ضروری است. در نتیجه استفاده از استویا به عنوان خمیر دندان و دهانشویه برای کاهش شکل گیری باکتری ها در دهان مفید است. استویا حتی قدم را فراتر گذاشته و به جلوگیری از حفره و لثه کمک می کند. ضمنا، می توانید از غذاهای دارای کلسیم برای تقویت استخوان ها و همچنین هویج که به کاهش حفره ها نیز کمک می کند، مصرف کنید.

جلوگیری از التهاب لثه

چه کسی می خواهد لبخندی سالم و زیبا داشته باشد؟ خوب، یکی از راه های دستیابی به آن، حفظ سلامت دندان است. همانطور که قبلاً توضیح داده شد، استویا می تواند به عنوان یک دهانشویه طبیعی استفاده شود. به جلوگیری از رشد مواد عفونی در لثه ها و دندان ها و همچنین جلوگیری از رشد پلاک کمک می کند. محض اطلاع، می توانید از مخلوط چند قطره عصاره استویا با آب ولرم استفاده کنید و روزانه آن را غرغره کنید. بنابراین، استفاده از استویا می تواند به شما در پیشگیری از التهاب لثه کمک کند و باعث شود دهانتان بوی خوبی داشته باشد.

بهبود سلامت استخوان

بسیاری از افراد برای بهبود عملکرد استخوان و تقویت ساختار استخوان، غذاهای دارای کلسیم مصرف می کنند. در حقیقت، مطالعات نشان می دهد که مصرف منظم استویا می تواند باعث تقویت ماده مغذی کلسیم در بدن شود. این بدان معناست که شما برای تأمین کلسیم در بدن نیازی به مصرف شیر ندارید بلکه استویا نیز وجود دارد، زیرا گیاهان سبز نیز در آن نقش دارند. سپس با داشتن مقدار ایده آل کلسیم، شما موفق به ایجاد استخوان های قوی شده و از خطرات ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری می کنید.

استویا برای دیابت

ترک سیگار

در مطلب داروی گیاهی مخصوص ترک راحت سیگار در بخش قبلی سلامت نمناک گفتیم که مصرف گیاه استویا به دلیل داشتن مقادیر بالای ویتامین C و خاصیت مدر ، به سم زدایی و دفع نیکوتین از بدن کمک می کند ، که در ترک سیگار بسیار موثر می باشد.

جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان

یکی از مزایای سلامتی استویا جلوگیری از پوکی استخوان است. مطالعات نشان داده است که مصرف استویا به تقویت جذب کلسیم در بدن کمک می کند به طوری که برای جلوگیری از پوکی استخوان مفید است. افزودن استویا به مدت دو یا سه بار در روز به چای یا قهوه به شما کمک می کند تا به طور قطع تراکم استخوان و ساختار استخوان را تقویت کنید.

سلامت کبد

استویا یک دیورتیک طبیعی است که به سم زدایی و پاک سازی بدن و کبد کمک می کند. همچنین در درمان بیماری هایی همچون کبد چرب تاثیر دارد.

منبع فیبر

از آنجا که استویا حاوی فیبر است، به شما کمک می کند سطح قند خون را کنترل کنید، سلامت قلب را بهبود داده و از بروز سکته های مغزی جلوگیری کنید. فیبر را می توان در سبزیجات سبز و انواع زیادی میوه و حبوبات از جمله عدس، نخود فرنگی و آووکادو یافت. پس چرا ما باید غذاهای دارای فیبر مصرف کنیم؟ خوب، پاسخ روشن است که غذاهای دارای فیبر برای تقویت سلامت سیستم هضم شما بسیار مفید هستند. در نتیجه، سیستم گوارش شما سالم تر است، بنابراین جذب بهتر مواد مغذی در بدن شما میسر خواهد بود.

گیاه استویا

منبع پروتئین

نمی توان انکار کرد که ما به عنوان انسان به پروتئین نیاز داریم تا از عملکرد بدن خود پشتیبانی کنیم. پروتئین در بدن با بازسازی برخی سلول های جدید و همچنین جایگزین کردن سلول های تجزیه شده در بدن؛ ماهیچه ها و عضلات بدن را تا حد زیادی تقویت می کند. همچنین پروتئین در این امر نقش به سزایی در بهبود عملکرد آنزیم ها دارد و برای از دست دادن وزن مفید است. بنابراین، با مصرف استویا به عنوان شیرین کننده طبیعی خود، برای بدن خود هدیه ویژه ای را اضافه کرده اید.

منبع آهن

آهن، یکی از مواد معدنی مهم برای سلامتی بدن است. کار اصلی آهن شامل تامین اکسیژن در اندام های مختلف از طریق تولید گلبول های قرمز است. همچنین، کارکرد دیگر آهن جلوگیری از کم خونی است که علائم آن خستگی مزمن است. در نتیجه، برای جلوگیری از برخی مشکلات سلامتی ناشی از کمبود مواد مغذی آهن، باید غذاهای دارای آهن از جمله استویا را نیز مصرف کنید.

منبع پتاسیم

شما می توانید نیازهای پتاسیم خود را از استویا برآورده کنید. همچنین این ماده مغذی به شما در ارتقاء سلامت ماهیچه ها و حفظ فشار خون کمک می کند.

منبع منیزیم

منیزیم به عنوان ماده مغذی اساسی موجود در استویا است. این ماده مغذی برای بهبود حساسیت به انسولین و حفظ اعصاب، ماهیچه ها و استخوان ها از مزایای بالقوه ای برخوردار است. در حقیقت، برای داشتن جسمی سالم تر باید غذاهای دارای منیزیم مصرف کنید.

منبع سدیم

سدیم کاملاً در حفظ عملکرد آنزیم ها و انقباضات ماهیچه ای نقش دارد. با این وجود، شما باید این ماده مغذی را به میزان متوسط مصرف کنید، زیرا مصرف هر ماده ای به مقدار زیاد به اثرات بدی منجر می شود. در نتیجه، مقدار ایده آل سدیم به ارتقاء سلامت بدن کمک می کند در حالی که کمبود سدیم می تواند به وجود فشار خون، سردرد و کاهش وزن تأثیر بگذارد. همچنین می توانید برای رفع نیاز خود به سدیم، سیب، نمک معمولی، شلغم و سایر سبزیجات برگ دار مانند استویا مصرف کنید.

سدیم استویا 

استویا به عنوان درمان های زیبایی

ارتقای سلامت پوست

بسیاری از افراد برای تقویت سلامت پوست از درمان طبیعی استفاده می کنند. به عنوان مثال، استفاده از ماسک میوه ای که بر روی صورت به کار می رود و یا نوشیدن آب میوه و سبزیجات برای داشتن بهترین مواد مغذی برای پوست استفاده می شود. همچنین استویا با داشتن عملکرد ضد باکتریایی برای جلوگیری از بروز برخی از مشکلات پوستی از جمله اگزما و درماتیت مفید است.

تقویت زیبایی پوست

اگر می خواهید پوست زیبایی داشته باشید، سعی کنید استویا را به طور مرتب مصرف کنید. با داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی به رفع چروک، لکه های پوستی، درماتیت، اگزما، آکنه، جای زخم، بثورات و خارش کمک می کند. همچنین، مواد مغذی آنتی اکسیدان با صاف کردن چین و چروک از پیری زودرس جلوگیری می کنند.علاوه بر این ، با ترکیب برگه ای استویا با روغن نارگیل از ماسک صورت طبیعی برای داشتن پوستی الاستیک و براق استفاده کنید.

استویا در محصولات آرایشی بهداشتی

از عصاره ی استویا در ترکیبات محصولات آرایشی بهداشتی در برخی از کشورها نیز استفاده می کنند.

ارتقای سلامت مو

عصاره استویا را به شامپوی روزانه خود اضافه کنید تا از شر شوره سر، پوست سر خشک و موهای کسل کننده، خشک و نازک خلاص شوید. با استفاده روزانه از استویا، به تقویت مو، تقویت رشد مو و در عین حال، به ساختن موهای براق و زیبایی کمک می کند. همچنین می توانید از روغن زیتون نیز به عنوان درمان طبیعی مو خود استفاده کنید.

به طور خلاصه، استویا گیاه بسیار خوبی است که طیف وسیعی از مزایای سلامتی را به ما می دهد. استویا نه تنها برای تأمین مزایای سلامتی بلکه نقش مهمی در درمان زیبایی طبیعی شما دارد. در واقع، می توانید پول خود را پس انداز کنید و همچنین از درمان های طبیعی استفاده کنید.

استویا برای مو

نکاتی درباره گیاه استویا

گیاه استویا را می توان جایگزین شیرینی ها کرد و با خیال راحت مصرف نمود زیرا این گیاه کالری ندارد و از آن می توان شیرین نمودن غذا و نوشیدنی ها استفاده نمود.

در پخت و پزماهیت آن تحت هیچ شرایطی تغییر نمی کند زیرا این گیاه مقاوم در برابر حرارت بالا و PH گیاه تغییر نمی کند.

امروزه از گیاه استویا به عنوان قند (شیرین کننده) برای شیرین کردن نوشابه ها ونوشیدنی ها، شیرینی جات و شکلات ها، مربا، آدامس، سس ها، کچاپ و ماست استفاده می کنند.

گیاه استویا برخلاف شکرهای شیمیایی یک ماده طبیعی و مفید است که مزه و طعم غذا را عوض نمی کند.

چگونگی کاشت بذر گیاه استویا

ازدیاد گیاه در طبیعت از طریق بذر است و این گیاه روز کوتاه مانند یک زراعت یک ساله کشت می شود.

در شرایط گلخانه ای بذر گیاه کشت و پس از 6 تا 7 هفته نشا ها ، را به مزرعه منتقل می کنند. در شرایط مطلوب رشد ارتفاع گیاه به 100 سانتی متر نیز می رسد. کشت گیاهچه ها در شرایط مزرعه در ماه اردیبهشت – خرداد انجام می شود.

گیاه پس از 104-54 روز از تاریخ کشت شروع به گلدهی می کند.

بذر استویا به علت عدم تلقیح درصد پوکی زیاد دارد. اما بذر مرغوب استویا جوانه زنی خوبی دارد. تولید گیاه از طریق بذر ارزان تر از نشاء آن صورت می گیرد. نشای گیاه استویا حمل و نقل را به خوبی تحمل نمی کند.

در تابستان تولید قند در طول روز انجام و برداشت در ماه مهر است. در کشت گلخانه ای دوره رشد را می توان با افزایش طول روز طولانی تر نمود.

گیاه استویا

طریقه کاشت بذر گیاه استویا

اگر در منطقه سردی زندگی نمی کنید می توانید بذر گیاه استویا را در هر زمان بکارید اما اگر منطقه زندگی شما سرد است بذر را شش هفته قبل از آخرین سرما در خانه بکارید.

یک گلدان 8 سانتی متری برای هر بذر استویا تهیه کنید و درون گلدان یک خاک شل یا مخلوطی از پیت ماس و پرلیت بریزید. حتما گلدان باید سوراخ زهکشی داشته باشد.خاک را قبل از کاشت بذر، مرطوب کنید و بگذارید آب اضافی از گلدان خارج شود.

بذر گیاه استویا را روی خاک کمی فشار دهید تا به خاک بچسبد، سپس روی بذر لایه نازکی پرلیت بریزید تا جریان هوا بذر را تکان ندهد اما بذر در معرض نور باشد. بعد از کاشت سطح خاک را با آبپاش مرطوب کنید.

در مقابل یک پنجره جنوبی گلدان را بگذارید. دمای قرار گیری گلدان باید بین 20 تا 21 درجه سانتی گراد باشد. برای حفظ رطوبت خاک روی گلدان یک پلاستیک تمیز بکشید.

هرگز نگذارید خاک خشک شود و روزی دو بار خاک را مرطوب کنید اما از خیس کردن خاک اجتناب نمایید. برای اینکه حین آبیاری جای بذر تغییر نکند برای آب دادن از آبپاش استفاده نمایید.

گیاه استویا 10 تا 15 روز پس از کاشت جوانه زنی را آغاز می کند. 2 ماه قبل از کاشت نهال ها در زمین صبر کنید و پس از رفع خطر سرما آنها را در زمین بکارید. در مناطق گرم که زمستان های سردی وجود ندارد می توان در اواخر پاییز نهال ها را در زمین کاشت.

نهال را در یک مکان آفتابی و دارای سایه جزیی که دارای خاک زهکشی خوب و غنی از مواد ارگانیک با فاصله 30 تا 60 سانتی متر از هم بکارید.

شرایط کاشت گیاه استویا

در زمستان حداقل دما 0 درجه و در تابستان حداکثر دما 32 درجه

گیاه را در آب و هوای معتدل و گرمسیری بکارید.

در هر یک هکتارسی تا چهل هزار نهال بکارید.

برای کاشت این گیاه از نوار تیپ(قطره ای) استفاده کنید.

از سموم برای از بین بردن علف های هرزاستفاده نکنید.

هر روز گیاه را آبیاری کنید.

15 اسفند تا 20 فروردین بهترین زمان کشت است.

برای جلوگیری از رشد علف های هرز از پلاسیک های مخصوص استفاده کنید.

روشهای تکثیر گیاهچه استویا

1) تکثیر جنسی ( از طریق بذر)

به دلیل عدم تلقیح درست تکثیر از طریق بذر مشکل بوده و بذر استویا حدود 25% قدرت جوانه زنی دارد.

ب ) تکثیر از طریق کشت بافت

در این روش بخشی از اندام گیاهچه مادری جدا می شود و در بستر های رشد و توسط هورمون های رشد در آزمایشگاه انجام می شود.

استویا برای لاغری

تکثیر از طریق کشت بافت چه محاسن و معایبی دارد ؟

در این روش تمامی خصوصیات والد به گیاه به تعداد فراوان منتقل می شود.

این روش گران تمام می شود زیرا هرمون های رشد وارداتی هستند و تحریم ها بر روی آنها اثرگذار است.

بهدر این روش تکثیر گیاه به آزمایشگاه وابسته است پس اشکال در شرایط آزمایشگاهی سبب به تاخیر افتادن رشد و از بین رفتن گیاهچه می شود.

گیاهچه به دلیل ضعیف بودن باید بعد از تکثیر و طی شدن مراحل اولیه با شرایط آب و هوایی مزرعه تطبیق یابد.

تکثیر از طریق قلمه چه محاسن و معایبی دارد ؟

این روش به دلیل عدم استفاده از هورمون ها و لوازم آزمایشگاهی تحت تاثیر تحریم و افزایش قیمت قرار نمی گیرد.

هزینه تکثیر به دلیل نیاز نبودن به کارگر های ماهر کاهش می یابد.

از اول گیاهچه در شرایط کشت تکثیر می شود پس نیازی به آداپته کردن نیست.

در تکثیر کشت بافتی جوانه ها علفی هستند اما در تکثیر جوانه ها بصورت چوبی هستند بنابراین ریشه بسیار زیادی تولید می کنند و گیاه کمتر از بین می رود.

از معایب این روش این است که تنها 10 قلمه می توان از هر گیاهچه مادری گرفت.

راهنمایی برای خرید و مصرف استویا

در حین خرید استویا، توصیه می شود نوع ارگانیک این گیاه را انتخاب کنید تا فاقد مواد افزودنی غیر طبیعی باشد. سپس می توانید بین شکل پودر و مایع انتخاب کنید. شکل پودری معمولاً برای نوشیدنی ها استفاده می شود در حالی که مایع برای پخت است.

در مرحله بعد، همانطور که از آن به عنوان شیرین کننده طبیعی استفاده می شود، اضافه کردن استویا به اسموتی، ماست، چای، قهوه و سایر نوشیدنی ها ایده بسیار خوبی است. علاوه بر این، می توانید استویا را نیز در خمیر اضافه کنید تا کیک، شیرینی و سایر دسرها را تهیه کنید.

از آنجا که استویا شیرین تر از قند است، بنابراین می توانید در هر وعده غذایی فقط 1 قاشق غذاخوری استویا اضافه کنید. هنوز هم، این مقدار بستگی به دستور العمل و خود برند استویا دارد.

در آخر، توصیه می شود استویا را به میزان متوسط مصرف کنید تا بهترین مزایای آن را بدست آورید.

کاشت استویا

اثرات جانبی استویا

ممکن است باعث مشکلات دستگاه گوارش شود. برخی معتقدند که مصرف استویای بسیار تصفیه شده ممکن است منجر به حالت تهوع شود. استویوسیدهای استویا ممکن است معده شما را تحریک کرده و باعث نفخ یا کاهش اشتهای شما شود. همچنین اعتقاد بر این است که مصرف استویا ممکن است منجر به اسهال و آسیب های احتمالی روده شود. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه لازم است.

استویا خام ممکن است به کلیه ها، سیستم تناسلی و سیستم قلبی عروقی آسیب وارد کند و موجب کاهش بسیار فشار خون شود.

کاهش شدید قند خون

این اثری است که با استفاده بیش از حد ممکن است در اثر عوارض جانبی ایجاد شود. استویا می تواند به کاهش قند خون کمک کند.

اگرچه هیچ تحقیق مستقیمی صورت نگرفته است، اما مصرف زیاد استویا (همراه با داروهای قند خون) می تواند منجر به هیپوگلیسمی شود، شرایطی که سطح قند خون می تواند به طرز خطرناکی پایین بیاید.با اینکه استویا برای افراد دیابتی بی خطراست اما برند هایی را که حاوی دکستروز یا مالتودکرستین هستند باید با احتیاط مصرف کرد.

ایجاد اختلال در غدد درون ریز

این احتمال وجود دارد که گلیکوزیدهای استویول بتوانند با هورمون های کنترل شده توسط سیستم غدد درون ریز تداخل ایجاد کنند. محققان طبق یک مطالعه سال 2016، سلول های اسپرم هنگامی که به استویول برخورد کردند، شاهد افزایش هورمون پروژسترون (ترشح شده توسط سیستم تولید مثل زن) بودند.

احتمال ایجاد آلرژی

هیچ تحقیق علمی برای پشتیبانی از این گفته وجود ندارد. با این حال، شواهد نشان می دهد که استویا و سایر شیرین کننده های مصنوعی ممکن است باعث ایجاد آلرژی در برخی افراد شوند.

برخی بر این باورند که اگر به گیاهان ابروسیا حساسیت دارید به استویا نیز حساسیت نشان می دهید. تئوری ها بیان می کنند که بدن شما ممکن است پروتئین های موجود در غذا که به عنوان گرده خورده اید اشتباه گرفته و یک واکنش ایمنی را نشان دهد. علائم آلرژی ممکن است شامل تورم و خارش لب، دهان، گلو و زبان، درد شکم و استفراغ باشد. از آنجا که هیچ تحقیق برای پشتیبانی از این امر وجود ندارد، قبل از مصرف استویا با پزشک خود مشورت کنید (در صورت بروز حساسیت به برخی از غذاها).

امکان بروز حالت تهوع

اگرچه اطلاعات بسیار کمی در این مورد وجود دارد، اما برخی از شواهد مربوط به افرادی است که بعد از گرفتن استویا دچار بی حسی در دست و پا و حتی زبان می شوند. مراقب این واکنش ها باشید. اگر متوجه این علائم شدید، مصرف آن را قطع کنید و سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید.

ایجاد درد عضلات

در این زمینه تحقیقات کمی وجود دارد. منابع خاص اظهار دارند که مصرف استویا می تواند منجر به درد عضلات شود. در یک مطالعه، نشان داده شد که داروی ساخته شده از استویوسیدها (اجزای فعال استویا) باعث ایجاد حساسیت و درد عضلات در بیماران خاص می شود. اگر فهمیدید که ماهیچه های شما بدون هیچ دلیل دردناک است، مصرف استویا را متوقف کرده و با پزشک خود مشورت کنید.

درد عضلات

چه کسی نباید از استویا استفاده کند؟

اگرچه تحقیقات در حال انجام است ،اعتقاد بر این است که برخی از افراد می توانند با استفاده از استویا ، با خطر بیشتری از عوارض جانبی مواجه شوند. این افراد دارای مشکلات زیر هستند :

  • مشکلات فشار خون
  • مشکلات قند خون
  • شرایط کلیه
  • شرایط قلب

مشکلات مربوط به هورمون ها

استویا همچنین ممکن است با داروهای خاصی تداخل داشته باشد. به افرادی که داروهای خاصی دارند، به ویژه افرادی که قصد درمان شرایط سلامتی فوق را دارند، پیشنهاد می شود که از استویا خودداری کنند.

آیا استویا با هیچ دارویی تداخل دارد؟

استویا ممکن است با داروهای خاصی تداخل داشته باشد. از این رو، مراقب این ترکیب ها باشید.

استویا و لیتیوم

استویا خاصیت مدر دارد. این خاصیت ممکن است دفع لیتیوم را کاهش دهد، در نتیجه سطح لیتیوم افزایش یافته و منجر به بروز مشکلات جدی می شود. از این رو، اگر قبلاً نوعی لیتیم مصرف کرده اید، قبل از مصرف استویا، با پزشک خود مشورت کنید.

داروهای استویا و آنتی دیابت

مصرف استویا ممکن است قند خون را پایین بیاورد و اگر شما نیز از داروهای ضد دیابت استفاده می کنید، ممکن است سطح قند شما را بیش از حد کاهش دهد. با این حال ، تحقیقات تجربی بیشتری در این زمینه لازم است. قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید. آنها ممکن است دوز داروی دیابت شما را تغییر دهند. برخی از این داروها شامل Amaryl ،DiaBetas ، Actos و Avandia است.

استویا و دارو های ضد فشار خون

برخی تحقیقات همچنین نشان می دهد که استویا ممکن است فشار خون را کاهش دهد. به همین دلیل در صورت مصرف داروهای فشار خون باید مراقب باشید. برخی از این داروها شامل Cozaar ،Diovan ، Norvasc و Lasix است.

استویا و بارداری

در مطالعات جانوری، استویا در دوران بارداری بی خطر بوده است. استویا همچنین مسمومیت را در موش ها افزایش نداده است. علاوه بر این گیاه استویا تاثیری در بارداری و یا نتیجه باروری نداشته است. با این حال، ایمنی استویا در دوران بارداری در انسان هنوز اثبات نشده است. از این رو، بهتر است از مصرف استویا در دوران بارداری خودداری شود.

با گیاه پرخاصیت استویا آشنا شوید + فواید و عوارض

4.823
این مطلب مفید بود ؟221
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : medicalnewstoday / webmd / lybrate / ncbi / academicjournals / draxe / stylecraze / livescience / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
وبگردی