باکلوفن
باکلوفن از دسته داروهایی می باشد که از آن ها به عنوان شل کننده عضلانی نام برده می شود و از نتایج آن کاهش مقدار و شدت گرفتگی عضلانی در بیماران ام اس می باشد.

تاثیرات باکلوفن در بارداری 

  • نامهای تجارتی:Lioresal
  • رده دارویی:مشتقات کلروفنیل
  • رده درمانی:شل کننده عضلات اسکلتی
  • اشکال دارویی:قرص روکش دار 10 میلی گرمی و 25 میلی گرمی

 

موارد و مقدار مصرف

باکلوفن از دسته ی داروهای شل کننده ی عضلانی می باشد که با اثر بر اعصاب نخاعی می تواند مقدار و شدت گرفتگی های عضلانی را در بیماران ام اس و سایر بیماری های عصبی مربوط به نخاع کاهش دهد.
این دارو همچنین می تواند گرفتگی ها و دردهای عضلانی را تسکین دهد و فعالیت ماهیچه ها را بهبود بخشد.
 
اسپاسم در اسکلروز مولتیپل یا ضایعات نخاعی دیگر
بزرگسالان:ابتدا، مقدار 5 میلی گرم سه بار در روز به مدت سه روز مصرف می شود. بعد از آن، برحسب پاسخ بیمار، هر سه روز یک بار مقدار mg/day 15 به مقدار مصرف اضافه می شود تا حداکثر مقدار مصرف به mg/day 80 برسد. (mg 20، 4 بار در روز). در افراد مسن افزایش دوز آهسته تر صورت گیرد.
 
باکلوفن
باکلوفن
 

قبل از مصرف باکلوفن

قبل از مصرف باکلوفن به نکات زیر دقت کنید
اگر به هر دارویی حساسیت دارید آن را به اطلاع پزشکتان برسانید
اگر سابقه بیماری کلیوی، تشنج، اختلالات خلق، سابقه سکته مغزی و یا لخته شدن خون در رگ ها را دارید قبل از مصرف باکلوفن آن را به پزشک خود بگویید
اگر الکل یا داروهایی را مصرف میکنید که ایجاد گیجی و خواب آلودگی میکند ممکن به پزشک خود اطلاع دهید
اگر قصد بارداری دارید و یا شیر میدهید آن را به پزشک خود اطلاع دهید
 
نحوه ی مصرف باکلوفن
این دارو بصورت قرص خوراکی 10و 25 میلی گرمموجود می باشد که معمولا بهتر است آن را سه بار در روز در فواصل مشخص مصرف کنید.این دارو در دردهای جدی عضلانی در بیماری های عصبی،باید چند هفته به صورت مداوم مصرف شود تا اثرات مطلوب آن مشاهده شود در نتیجه مصرف این دارو را بدون نظر پزشک تجویزکننده ی آن نباید قطع کرد.خصوصاً اگر دارو به مقدار زیاد و برای مدت طولانی تجویز شده باشد.
 
مکانیسم اثر
باکلوفن احتمالا در سطح نخاع عمل کرده و عبور بازتاب تک سیناپسی وچند سیناپسی را مهار می کند و به وسیله هیپرپولاریزه کردن انتهای رشته عصبی آوران مانع از آزاد شدن واسطه های محرک احتمالی (اسید گلوتامیک و اسید آسپارتیک ) می گردد. این دارو بر نواحی فوق نخاعی نیز ممکن است اثر بگذارد.
 
فارماکوکینتیک
جذب باکلوفن سریع و زیاد است . سرعت و میزان جذب با افزایش مقدار مصرف ممکن است کاهش یابد. متابولیسم آن کبدی است و فقط حدود 15درصد مقدار مصرف متابولیزه می شود. دفع آن کلیوی است . حدود 40 درصد مقدار مصرف معمولا طی 6 ساعت و کل دارو طی 3 روز از بدن دفع می گردد.
 
تداخل دارویی
 
مصرف همزمان با داروهای مضعف CNS از جمله الکل، مخدرها، داروهای ضد سایکوتیک، ضد اضطراب، و بیهوش کننده عمومی ممکن است اثرات CNS دارو را تشدید کند.
مصرف همزمان با داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای یا مهارکننده های مونوآمین اکسیداز ممکن است موجب تضعیف CNS، ضعف تنفسی و کمی فشار خون شود.
ممکن است غلظت گلوکز خون را افزایش دهد، در نتیجه تنظیم مقدار مصرف داروهای خوراکی پایین آورنده قند خون و انسولین ضروری است.

اثر بر آزمایشهای تشخیصی

 
باکلوفن غلظت گلوکز خون، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلکالین فسفاتاز را افزایش می دهد.
طبقه بندی مصرف در بارداری:رده C
 
مصرف در سالمندان:
بیماران سالخورده نسبت به این دارو حساستر هستند. در این بیماران باید مراقب بروز عوارض جانبی مانند اغتشاش شعور، افسردگی و توهم بود. مصرف مقدار کمتر دارو توصیه می شود.
 
 
مصرف در کودکان:
مصرف این دارو در کودکان کوچکتر از 12 سال توصیه نمی شود.

عوارض جانبی قرص باکلوفن

برخی از افراد ممکن است به این دارو نیز مانند سایر داروها حساسیت داشته باشند. در صورت مشاهده علائم آلرژی مانند کهیر، سختی تنفس, تورم صورت/ لب ها/ زبان یا گلو, توصیه می شود سریعا به پزشک مراجعه شود.

عوارض جدی باکلوفن

در صورت بروز عوارض جدی و خطرناک قرص باکلوفن, توصیه می شود سریعا به پزشک مراجعه شود. علائم و نشانه هایی این عوارض به شرح زیر می باشد.

عوارض کم خطر باکلوفن

  •  خواب آلودگی, سرگیجه, ضعف, احساس خستگی
  •  سردرد
  •  اختلالات خواب (بی خوابی)
  •  حالت تهوع
  •  ادرار کردن بیش از حد طبیعی
  •  یبوست
مسمومیت و درمان
 
تظاهرات بالینی:عدم وجود رفلکسها، استفراغ، تونیسیته کم عضلات، افزایش بزاق دهان، سرگیجه، اختلالات بینایی، حملات ناگهانی، ضعف تنفسی و اغما.
درمان:اقدامات حمایتی، مانند قرار دادن لوله داخل نای و تهویه با فشار مثبت باید انجام گیرد ، در صورت هوشیار بودن بیمار، با ایجاد استفراغ و به دنبال آن شستشوی معده، باید محتویات معده را تخلیه کرد. در صورت بیهوش بودن بیمار، نباید ایجاد استفراغ کرد، و از طریق لوله بینی ـ معدی (NG-Tube) باید معده را شستشو داد. از محرکهای تنفسی نباید استفاده کرد. علائم حیاتی بیمار را باید به دقت کنترل نمود.
 
نکات مهم در مصرف باکلوفن
 
باکلوفن بر روی سطح هوشیاری انسان و سرعت واکنش به محیط تاثیر میگذارد. اگر از این دارو مصرف میشود باید در مورد رانندگی و یا کار با ابزارهایی که نیازمند دقت و مهارت است احتیاط کرد. این دارو را نباید بطور همزمان با الکل مصرف کرد. الکل موجب بیشتر شدن اثر گیجی و خواب آلودگی دارو میشود.
اگر مدت زیادی از باکلوفن استفاده شود قطع ناگهانی آن میتواند موجب بروز تشنج یا توهم شود. پس در مواردی که نیاز است تا دارو قطع شود این کار باید بصورت تدریجی انجام گردد.
 
هشدار باکلوفن
 
در افراد دیابتی مصرف باکلوفن ممکن است منجر به افزایش قندخون شود.در افرادی که سابقه ی سکته ی مغزی و سایر بیماری های مغزی دارند،احتمال بروز عوارض دارویی باکلوفن بیشتر می باشد.
 
baclofen
تاثیرات baclofen بر بدن
 
نکات احتیاطی در مصرف دارو:
 
اگر به امراض و بیماریهای زیر مبتلا هستید، قبل از مصرف دارو، حتماً پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
* اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار هستید.
* اگر مشکلات ادراری دارید.
* اگر مبتلا به زخم گوارشی هستید.
* اگر بیماری صرع دارید. (سرسام صرع نیست به درد مننژیت سرسام می گویند)
* اگر دچار دیابت (بیماری قند خون) می باشید.
* اگر از مشکلات تنفسی رنج می برید.
* اگر داروهای دیگری مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله:مفید بودن یا مضر بودن دارو برای اینگونه افراد ثابت نشده است، پس بهتراست با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای زنان شیرده:چون دارو در شیر مادر ترشح می شود، لذا بهتر است اینگونه زنان برای مصرف دارو با پزشک مشورت نمایند.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال:کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
مصرف دارو برای افراد بالای 60 سال:چون احتمال افزایش عوارض می باشد، لذا کاهش دوز مصرفی دارو ضروری می باشد.
مصرف در افراد بالای 60 سال:چون مصرف این دارو می تواند موجب گیجی و اختلال حواس و همچنین خواب آلودگی گردد، لذا کلیه رانندگان یا افرادی که کارهای پرمخاطره دارند، بهتراست هنگام مصرف این دارو از فعالیت های مربوطه دست بکشند.

نگهداری باکلوفن

دارو را در دمای اتاق در محیط خشک و خنک نگهداری کنید و از قرار دادن آن در دسترس اطفال جدا خودداری کنید. هنگام مصرف حتما به تاریخ انقضای محصول دقت نمایید.داروهای تاریخ مصرف گذشته می توانند اثرات و عوارض نامشخصی در بدن داشته باشند.

 

تاثیرات و عوارض باکلفون و درمان و نکات بارداری باکلفون

4.226
این مطلب مفید بود ؟224
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : نمناک - /ک.ک
وبگردی