تفریح آخر هفته
اکثر ما ایرانی ها برای تفریح آخر هفته ماندن در خانه را ترجیح میدهیم اما آیا میدانید تفریح در طبیعت و تفریح های دسته جمعی چه تاثیری روی شما دارد؟

تاثیر مثبت تفریح آخر هفته

تفریح و زندگی فعال باعث طول عمر بیشتر می شود—دو سال به عمر متوسط انسان اضافه میکند.تفریح و زندگی فعال با کاهش بیماری ها و اختلالات مربوط به بالا رفتن سن، طول زندگی مستقل را برای افراد سالخورده افزایش می دهد و باعث سرزندگی و نشاط آنها و شرکتشان در زندگی اجتماعی می شود.

«برنامه ات برای آخر هفته چیست؟» احتمالا شما هم تصور می کنید اگر این سوال را از دوست یا آشنایی بپرسید، هر پاسخی خواهد داد به جز ماندن در خانه! با این حال و طبق آمار یک نظرسنجی صورت گرفته، گزینه محبوب ایرانی ها برای گذراندن آخر هفته، استراحت در منزل است. به همین بهانه و در ادامه، نگاهی خواهیم داشت به تعریف روان شناختی تفریح، آثار روانی توجه ویژه به آن و معیارهایی که برای انتخاب یک تفریح مناسب باید در نظر داشت.

تفریح آخر هفته

فواید تفریح آخر هفته

فریح یک ابزار درمانی شناخته شده و در بیمارستان ها، کلینیک ها و کل اجتماع مورد استفاده قرار می گیرد (تفریحات فیزیکی، ورزش، هنر و فرهنگ) و به تقویت ظرفیت ذهنی، جسمی و اجتماعی افراد کمک بسزایی می کند.

تعریف روان شناختی تفریح

هر چیزی را که منجر شود ذهن و بدن یک فرد از تنش خارج و بازیابی شود، می توان تفریح نامید. تفریح مناسب برای افراد با گروه های سنی مختلف، متفاوت است. برای مثال این که یک فرد در چه سطحی از سلامت جسمانی است، می تواند گزینه های متفاوتی را برای تفریح پیش روی وی قرار دهد. حتی زمینه فرهنگی افراد نیز ممکن است تعریف مناسب بودن تفریح را برای آنان تحت تاثیر قرار دهد و منجر شود که افراد از فعالیت های متفاوتی لذت ببرند.

رابطه تفریح و شخصیت هر فرد

مانند هر مفهوم دیگری «تفریح مناسب» تا حدی وابسته به ویژگی های منحصر به فرد افراد است و ویژگی های شخصیتی آنان نیز در آن دخیل است. اگر شما یک فرد برون گرا باشید، از تفریحاتی که در آن وقت خود را با دیگران بگذرانید بیشتر لذت خواهید برد، در صورتی که یک فرد درون گرا ترجیح می دهد اوقات فراغت خود را در خلوت خویش سپری کند. بنابراین با شناخت ویژگی های شخصیتی خویش بهتر می توانید اوقات فراغتی برای خود طراحی کنید که حقیقتا خستگی کار و زندگی روزانه را از وجودتان خارج کند.

آثار روان شناختی تفریح بر انسان

در هر نوع تفریحی که انتخاب می کنید، نکته حائز اهمیت، این است که آن تفریح به صورت واقعی بتواند تنش ذهنی و جسمی شما را کاهش دهد و شما را برای ادامه کار و تلاش آماده سازد. بنابراین لازم است بدانیم چه انتظاری می توان از یک تفریح مناسب داشت و یک تفریح مناسب، چه تاثیراتی بر روان انسان خواهد داشت.

1- پرورش علایق:

در صورتی که تفریح مناسبی را برای اوقات فراغت خود در نظر بگیرید، قادر خواهید بود زمینه پیشرفت خود را فراهم آورید. در واقع اوقات فراغت زمانی است که شما از مسئولیت ها و بایدهای زندگی خود فارغ می شوید و می توانید به علایق و پرورش استعدادهای خود رو بیاورید. بنابراین اوقات فراغت، زمان بسیار مناسبی است تا علایق خود را به صورت هدفمند پرورش دهید.

2-برطرف کردن نقاط ضعف:

تفریح می تواند به گونه ای در نظر گرفته شود که افراد نقاط ضعف خود را نیز برطرف سازند و مهارت های فیزیکی و اجتماعی بیشتری را پرورش و ظرفیت فکری خود را افزایش دهند. فراموش نکنید اوقات فراغت را نباید به معنای گذران وقت به هر شیوه ممکن در نظر گرفت بلکه با هدفمند در نظر گرفتن آن، می توان منافع بسیاری را عاید خود ساخت.

3-سلامت روان بیشتر:

تفریح و زندگی فعال، می تواند باعث طول عمر بیشتر و سلامت روان هم بشود. در صورتی که بخشی از اوقات فراغت خود را به انجام ورزش و فعالیت بدنی اختصاص دهید، علاوه بر این که خطر بیماری های قلبی و پوکی استخوان را کاهش خواهید داد، از افسرده شدن نیز در امان می مانید. پژوهش های روان شناسی نشان داده اند ورزش مداوم می تواند به اندازه داروهای ضدافسردگی در درمان افسردگی خفیف موثر واقع شود و سلامت روانی را بهبود بخشد.

4-بهبود عملکرد مغز:

تفریح مناسب می تواند در بهبود عملکرد مغزی افراد نیز موثر باشد. برای مثال آموختن موسیقی یا زبان دوم می تواند منجر به بهبود عملکرد ذهنی شما شود. هر اندازه در جوانی و بزرگ سالی بیشتر ذهن خود را پرورش دهید، احتمال ابتلا به انواع دمانس و آلزایمر را در دوران سالمندی خود کاهش خواهید داد.

5-پیدا کردن حس بهتر به خود:

مطالعه کردن نیز شیوه دیگری است که عملکرد و قوای ذهنی را بهبود می بخشد. هر یک از ما بدون شک به حیطه های مشخصی از دانش علاقه مند هستیم. اگر فکر می کنید از زمان تحصیل در زمینه مورد علاقه تان گذشته است، دست به کار شوید و در اوقات فراغت تان به مطالعه کتاب های مختلف در زمینه مورد علاقه تان بپردازید. این کار کمک می کند احساس بهتری به خود داشته باشید و بخشی از افسوس هایتان درباره گذشته و کارهای نکرده را برطرف کنید. در واقع اگر فکر می کنید به مطالعه کردن علاقه ندارید، دلیلش تنها این است که حیطه مورد علاقه تان را نشناخته اید بنابراین هر چه زودتر به اکتشاف حیطه مورد علاقه تان بپردازید و دریچه جدیدی به زندگی خود باز کنید.

از آثار مثبت تفریح های دسته جمعی غافل نشوید

حمایت اجتماعی از عواملی است که می تواند استرس انسان ها را کاهش و به آنان احساس لذت دهد بنابراین گذراندن اوقات فراغت در کنار خانواده با در نظر گرفتن علایق اعضای خانواده نیز می تواند کمک شایانی به بهبود وضعیت روان شناختی افراد کند. علاوه بر آن می تواند روابط میان اعضای خانواده را نیز استحکام بخشد. زمانی که شما اوقات فراغت خود را در کنار افرادی که احساس می کنید برای شما ارزش قائل اند و به احساسات شما توجه می کنند، می گذرانید در واقع شبکه حمایتی تشکیل می دهید که توان مقابله شما را در برابر استرس ها و چالش های زندگی افزایش می دهد.

اوقات فراغت تان را در طبیعت بگذرانید

شیوه مناسب دیگری که می توانید اوقات فراغت خود را سپری کنید، گردشگاه ها و محیط هایی است که می توانید زمان خود را آن جا بگذرانید. در واقع گردشگاه ها و محیط های طبیعی برای بسیاری از افراد، معانی بسیاری به همراه دارد که می تواند راهی موثر برای ارتباط با بخش معنوی درونی شان باشد. تقویت بخش معنوی در اوقات فراغت می تواند بازدهی شما را در زندگی روزمره افزایش دهد بنابراین، این بخش را در اوقات فراغت خود فراموش نکنید تا پس از مدتی تاثیرات چشمگیر آن را بر خلق و خوی خود مشاهده کنید.

به سراغ تفریحات چالش برانگیز بروید

با توجه به نظرسنجی صورت گرفته در خبرگزاری شبستان، 52 درصد ایرانیان ترجیح می دهند وقت خود را در تعطیلات آخر هفته در منزل به استراحت بپردازند. هر چند سهم عوامل اقتصادی ممکن است در گرفتن این تصمیم پررنگ باشد اما خالی از لطف نخواهد بود اگر از زوایای دیگر نیز به این مسئله پرداخته شود.

بدون شک افراد می توانند تفریحات کم هزینه ای را نیز برای تعطیلات خود در نظر بگیرند. مطالعه کتاب در حوزه های مورد علاقه، تماشای فیلم های آموزنده، قدم زدن با یک دوست در پارک و بحث درباره مسائل فلسفی، گذراندن وقت با خانواده در محله های قدیمی، بررسی بافت کهن شهری و برانگیختن تفکر انتقادی کودکان از جمله تفریحاتی است که می تواند بسیار چالش برانگیز باشد و در قالب مفهومی یک تفریح مناسب گنجانده شود.

به خاطر داشته باشید برای روبه رو شدن با چالش های روزمره زندگی مدرن، انسان ها نیاز دارند وضعیت ذهنی خود را در حالت مساعدی حفظ کنند بنابراین گذران اوقات فراغت به صورت کمتر چالش برانگیز، هر چند ممکن است در کوتاه مدت انتخاب مناسبی به نظر آید اما حقیقتا نمی تواند به بازیابی قوای روان شناختی و جسمانی فرد کمک موثری کند. بنابراین می توانید حتی پس از پشت سر گذاشتن یک هفته کاری پر مشغله، تفریحات موثرتری را در نظر بگیرید تا خمودگی ذهنی و جسمی را از خود دور کنید.

شیوه اختصاصی برای تفریح داشته باشید

به صورت کلی با در نظر گرفتن آن چیزی که بیان شد، شما باید شیوه منحصر به فرد خود را در طراحی اوقات فراغت تان اختیار کنید و تنها به دلایل اقتصادی، خود را محدود به روش های نه چندان موثر گذران اوقات فراغت نکنید.

تفریح دسته جمعی آخر هفته در طبیعت + فواید

53
این مطلب مفید بود ؟30
برگرفته از خراسان - مردمان -/ح
وبگردی