جاذبه های گردشگری همدان
سفری لذت بخش را به همراه خانواده در فصل تابستان به استان همدان در غرب کشور با دیدن گنجنامه و طبیعت پایتخت تمدان ایران داشته باشید.

آرامگاه بابا طاهر در همدان

آرامگاه بابا طاهر عریان مربوط به دوره معاصر است و برفراز تپه ای در شمال غربی شهر همدان در میدان باباطاهر واقع شده است. باباطاهر که حدودا در اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم می زیسته، از شعرا و عرفای بزرگ روزگار خویش است. برج آرامگاه باباطاهر بر قاعده ای هشت ضلعی واقع شده که ارتفاع آن از سطح فوقانی تپه ‪20/35متر و از کف خیابان‪ 25/30متر است. ستون های هشت گانه برج، قطعه سنگ مزار، کف و پله های آرامگاه از سنگ گرانیت حجاری شده است‬‬

آرامگاه بابا طاهر عریان برفراز تپه ای در شمال غربی شهر همدان در میدان باباطاهر واقع شده است

نما و فرش بنای آرامگاه باباطاهر همدان از سنگ است و در داخل آن کتیبه هایی از کاشی وجود دارد. در فضای داخلی این آرامگاه 24 دو بیتی بر روی 24 قطعه سنگ زیبا حک شده و در قسمت پایین اطراف محوطه داخلی مزار نصب شده است. بابا لقبی بوده که به پیروان وارسته می داده اند و عریان به دلیل بریدن او از تعلقات دنیوی بوده است. او یکی از مشهورترین دو بیتی سرایان ایرانی است که گذشت زمان نتوانسته دو بیتی های شور انگیزش را که با لهجه لری سروده شده است، از یادها بزداید. از بابا طاهر علاوه بر دوبیتی ها، آثار ادبی دیگری نیز به جا مانده است که از آن جمله می توان به دو قطعه، چند غزل، مجموعه کلمات قصار عربی و کتابی به نام «سرانجام» اشاره کرد.

آرامگاه بابا طاهر

 آرامگاه بابا طاهر عریان در همدان

باباطاهر از شعرا و عرفای بزرگ روزگار خویش است

بنای مقبره بابا طاهر در گذشته چندین بار بازسازی شده است. مقبره او در قرن ششم هجری برجی آجری و هشت ضلعی بوده است. در دوران حکومت رضاشاه پهلوی نیز بنای آجری دیگری به جای آن ساخته شده بود. درجریان این بازسازی لوح کاشی فیروزه ای رنگی مربوط به سده هفتم هجری به دست آمد که دارای کتیبه ای به خط کوفی برجسته و آیاتی از قرآن است و هم اکنون در موزه ایران باستان نگهداری می شود. احداث بنای جدید در سال 1344 خورشیدی با همت انجمن آثار ملی و شهرداری وقت همدان و توسط مهندس محسن فروغی انجام شده است. در اطراف بنای جدید فضای سبز وسیعی احداث شده است. این بنای تاریخی طی شمار 1780 در تاریخ 21 فروردین 1376 به ثبت آثار تاریخی و ملی ایران رسیده است.

آرامگاه سعدی ترکیبی از معماری ایرانی و مدرن یکی از آثار به جا مانده از مهندس فروغی است که توانسته توجه بسیاری را به خود جلب کند.

گنج نامه در همدان

سنگ نبشته های گنج نامه نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشای هخامنشی است که بر دل یکی از صخره های کوه الوند در فاصله 5 کیلومتری غرب همدان و در انتهای دره عباس آباد حکاکی شده است. کتیبه ها هر کدام در سه ستون 20 سطری به زبان های پارسی باستان، بابلی و عیلامی قدیم نوشته شده اند. متن پارسی باستان در سمت چپ هر دو لوح جای گرفته است و پهنایی معادل 115 سانتی متر دارد. متن بابلی در وسط هر دو کتیبه نوشته شده و متن عیلامی در ستون سوم قرار دارد.سنگ نبشته های گنج نامه نوشتارهایی از دوران داریوش و خشایارشای هخامنشی است.

این کتیبه ها از دیرباز نام های گوناگونی را بر خود گرفته است، از جمله «سنگ نبشته - نبشت خدایان- دادمهان یا دادبهان- تنبابر- کتیبه های الوند- جنگ نامه و گنج نامه» که دو نام «جنگ نامه و گنج نامه» در سده های اخیر بیشتر مصطلح بوده است. در خصوص وجه تسمیه گنج نامه می توان گفت:«گنج نامه در زبان پارسی به معنای حکایت و داستان گنج است و عموم مردم را تصور بر این بوده است که راز گنجی نهان را در این کتیبه ها نگاشته اند و به نظر می رسد واژه جنگ نامه نیز تحت تاثیر ذهنیتی که از جنگ و جنگاوری شاهان گذشته در سر مردم بوده، یا با جایگزینی عامیانه کلمه جنگ بجای گنج بوجود آمده باشد.»

گنج نامه

 گنج نامه استان همدان

با توجه به سوراخ های کنار کتیبه، به نظر می رسد که کتیبه ها روپوشی داشته اند که آن ها را از گزند باد و باران حفظ می کرده است . لوح سمت چپ که کمی بالاتر از کتیبه دیگر در کوه کنده شده است مربوط به داریوش بزرگ هخامنشی است.

طول آن حدود 290 سانتی متر، ارتفاعش 190 سانتی متر و دارای متنی به شرح زیر است:"خدای بزرگ است اهورامزدا، که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که شادی را برای مردم آفرید، که داریوش را شاه کرد، شاهی از میان بسیاری، فرمانروایی از میان بسیاری. مَنَم داریوش، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ سرزمین ها[یی] که نژادهای گوناگون دارند، شاه سرزمین دور و دراز، پسر ویشتاسب هخامنشی."

کتیبه خشایارشا نیز در قسمت پایین همین کتیبه است و به طول 270 سانتی متر و ارتفاع 190 سانتی متر و متن آن عبارت است از:«خدای بزرگ است اهورامزدا، بزرگ ترین خدایان است که این زمین را آفرید، که آن آسمان را آفرید، که مردم را آفرید، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشا را شاه کرد، یگانه از میان شاهان بسیار، یگانه فرمانروا از میان فرمانروایان بی شمار. من خشایارشاه، شاه بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای ملل بسیار، شاه این سرزمین بزرگِ دوردستِ پهناور، پسر داریوش شاه هخامنشی.»

آشنایی با دشت میشان در همدان

همدان پایتخت مادها، یکی از اولین اقوام ایرانی بوده، قومی که مدت ها در این شهر زندگی و پادشاهانش در آن کاخ های زیادی درست کردند. بعدها پادشاهان هخامنشینی این شهر را پایتخت تابستانی خود قرار دادند تا تابستان ها به اینجا بیایند و از آب و هوای خنک این شهر لذت ببرند. حالا اما اثری از آن همه شکوه و قصرهای مجلل نمانده تنها چیزی که در اینجا می بینید دشتی بزرگ است که ویرانه هایی از آن دوران در قست هایی از آن به چشم می خورد. شهر باستانی هگمتانه یکی از اصلی ترین جاذبه های همدان است که نمی شود به همدان رفت و از آن دیدن کرد.

برای دیدن این شهر باستانی به قسمت قدیمی شهر بروید، در این مجموعه موزه های هست که آثار باستانی ای که از دل زمین بیرون آمده در این موزه به نمایش گذاشته شده است. در پشت همین موزه حیاطی وجود دارد که در آن ستون های این شهر را هم می توانید ببینید. در کنار این موزه دو کلیسا هست که بازدید از آن ها می تواند جالب باشد. بعد از آن به سمتی می روید که نمای کلی شهر باستانی هگمتانه را نشان می دهد و با تماشای آن به روزگاری فکر کنید که اینجا پر از قصرها و کاخ های باشکوه بود.

دشت میشان

دشت میشان استان همدان

شیر سنگی استان همدان

شیر سنگی از آثار باستانی و قدیمی ایران است که برای دیدن آن باید به 12 متری سنگ شیر بروید. در آنجا میدانی مربعی شکل را می بینید که تخته سنگی به شکل شیر در وسط آن قرار دارد. البته فکر نکنید که شمایل شیر کاملا بر روی این سنگ معلوم است چون گذر سالیان دراز باعث شده که این سنگ دیگر چندان شبیه شیر نباشد اما همچنان باشکوه و زیباست. اینکه این تندیس در چه زمانی درست شده دقیقا مشخص نیست اما باستان شناسان از روی نحوه کنده کاری هایی که بر روی این سنگ انجام شده و شواهد دیگر آن را برای دوره اشکانیان می دانند. در ابتدا از این مجسمه دو عدد وجود داشت که در کنار دروازه شهر قرار داشتند اما بعدها، یکی از آن ها از بین رفت و دیگری شکسته شد تا اینکه در سال 1328 این مجسمه تعمیر شد و در این میدان قرار گرفت.

شیر سنگی

شیر سنگی از آثار باستانی ایران

آرامگاه ابوعلی سینا در همدان

آرامگاه ابو علی سینا در شهر همدان و در میدانی به همین نام قرار دارد. در حقیقت این مکان گردشگری برای اقشار مختلف نظیر فلاسفه و پزشکان بسیار ارزشمند است.. این میدان بیضوی شکل و دارای درختان چنار کهنسال و آب نماهایی الهام گرفته از باغ های ایرانی است. بنای آرامگاه ابوعلی سینا از روی طرح و نقشه ی قدیمی ترین بنای تاریخ دار اسلامی یعنی برج قابوس بن وشمگیر واقع در گنبد کابووس ، ساخته شده است. در قسمت جنوبی آرامگاه یک موزهقرار گرفته است که محل نگهداری سکه ، سفال و اشیای کشف شده مربوط به دوران قبل از میلاد مسیح است . در بخش شمالی آرامگاه از کتاب ها و نسخه های خطی آثار ابوعلی سینا نگهداری می شود.

آرامگاه ابوعلی سینا

آرامگاه ابوعلی سینا در همدان

تپه هگمتانه در همدان

هگمتانه شهری کهن که در زمان حکومت مادها ، پایتخت ایران بوده است. این شهر به همراه آتن و رم در ایتالیا از معدود شهرهای باستانی جهان است که همچنان زنده مانده است. این شهر مطابق با اسناد تاریخی ساخته ی دیاکو است و طبق گفته ی هردوت دارای هفت دیوار بوده است که هر کدام از دیوارها به رنگ یکی از سیاره ها بوده اند. طبق کاووش های باستان شناسی محل کاخ های باشکوه ، تپه ی هگمتانه بوده است. در این شهر شبکه ی منظم و پیشرفته ی آب رسانی وجود داشته است.

تپه هگمتانه

تپه هگمتانه در استان همدان

گنبد علویان در همدان

این بنا نمونه ای بی نظیر از معماری دوره ی اسلامی است. در چهار باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدا.. در شهر همدان قرار گرفته است. این گنبد از سمت شمال در خیابانی که میدان عین القضات را به میدان امامزاده عبدا.. متصل می کند قرار گرفته است. گنبد علویان یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری بعد از اسلام در همدان است.

گنبد علویان

گنبد علویان 

امامزاده حسین در همدان

در ابتدای شهر همدان و در ابتدای خیابان شهدا قرار دارد. یکی از آثار ممتاز معماری شهر همدان است که گنبد آجری زیبایی دارد. امامزاده حسین ، از نوادگان امام حسن مجتبی یا امام حسن عسکری است. مطابق با شواهد موجود بنای این امامزاده حداقل مربوط به دوران صفویه است. البته در طول زمان در این بنا تغییراتی ایجاد شده است.

امامزاده حسین

امامزاده حسین در آثار ممتاز معماری همدان

سراب گیان همدان

اگر از همدان یک ساعت و نیم به سمت نهاوند برانید در 20 کیلومتری نهاوند یکی از قشنگترین سراب ها قرار گرفته. سراب گیان که جزو آثار طبیعی ثبت شده ملی است یکی از پرآب ترین سراب هاست. آب سراب گیان که در زبان کردی به معنی جان است، از چشمه ای از دل کوه بیرون می آید، آبشار قشنگی نیز دارد که آبش بسیار خنک است. از حسن های این منطقه علاوه بر هوای مطلبوش که روح را تازه می کند، درخت های چنار کهنسالش است. به علاوه که جاده ای نیز که به سمت سراب می رود جاده سرسبزی است و آدم را یاد شمال می اندازد.

سراب گیان

سراب گیان

گنجنامه همدان

در سفر به همدان دیدن گنجنامه را نیز نباید از دست داد. گنجنامه سنگ نوشته هایی بر روی کوه الوند است که از دوره داریوش و خشایار شاه به جا مانده و از آن رو که مردم تصور میکردند راز گنجی نهان را در این کتیبه ها نوشته اند به آن گنجنامه می گویند. رفتن به این مطقه تنها به دیدن این سنگ نوشته ها ختم نمی شود. مجموعه تفریحی، توریستی و ورزشی و تله کابین گنجنامه همدان در میدان گنجنامه و در مجاورت کتیبه های قدیمی و آبشار گنجنامه واقع شده. ورزش های هیجان انگیزی مثل سکوی پرش بانجی جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیواره سنگ نوردی، پیست تریال، تعادل هوایی (رنجر)، سالن بولینگ، پیست اسکی، پیست سورتمه سواری، تله کابین، کافی شاپ و رستوران های متنوع، شهربازی سرپوشیده و باغ گیاهان این مجموعه را کامل می کند.

گنجنامه

 گنجنامه در استان همدان

کبودرآهنگ از شهرهای همدان

کبودرآهنگ یکی از وسیع ترین شهرهای استان همدان است. نام این شهر برگرفته از دو واژه کبود به معنای رنگ آبی و راهنگ به معنای رودخانه است. این شهر در زمان رضاشاه کبوترآهنگ نام داشت و دلیل نام گذاری آن به خاطر وجود چشمه ها و کبوتر های اطراف آن بوده است.

دین مردم این شهر اسلام و پیرو مذهب شیعه هستند و زبان اکثریت مردم آذری و عده ای به زبان فارسی و کردی نیز سخن می گویند. در این جا به معرفی چند مورد از جاذبه های گردشگری کبودرآهنگ می پردازیم:

غار علیصدر استان همدان

در روستای علیصدر از توابع شهرستان کبودرآهنگ و 75 کیلومتری شمال غربی شهر همدان یکی از زیباترین غارهای طبیعی جهان و نمونه کم نظیری از غارهای آبی قابل قایقرانی به نام غار علیصدر وجود دارد. این غار به طول جغرافیایی 48 درجه و 18 دقیقه دارای ارتفاع 1900متر از سطح دریا می باشد. این غار زیبا و وسوسه انگیز در نتیجه ترکیب آب حاصل از بارش باران با گاز دی اکسید کربن موجود در هوا تشکیل اسید کربنیک ضعیف را کرده است و آن در زمین های آهکی نفوذ پیدا کرده و واکنش شیمیایی انجام شده است، در نتیجه ترکیبی ناپایدار به نام بی کربنات کلسیم به وجود آمده است. این ماده در آب محلول است و در درون لایه های آهکی ضخیم فضاهای خالی ریزی ایجاد کرده این فضاهای خالی میلیون ها سال گسترش پیدا کرده و به مرور به هم پیوسته اند تا این غار بسیار وسیع در دل زمین ایجاد شده است. آب غار در قسمت های مختلف آن از صفر تا 14 متر در نوسان است.

غار علیصدر

 غار علیصدر در همدان

پل کوریجان همدان

پل کوریجان در روستای کوریجان از توابع مرکزی کبودرآهنگ در 22 کیلومتری شمال همدان واقع است. این پل بر روی رود قره چای احداث شده است و از بناهای ساخته شده در دوره صفویه میباشد که در دوره قاجاره و چند سال اخیر مرمت شده است. این پل دارای 5 دهانه بزرگ 4 دهانه کوچک است که به قوس های جناغی مزین است.

پارک لاله در استان همدان

پارک لاله در ضلع غربی شهرستان کبودرآهنگ در استان همدان واقع است. این پارک در پارک کبودرآهنگ قرار دارد و به قسمت استخر این پارک اشاره دارد. فضای سبز بسیار زیبا پارک و همچنین حوض دایره ای باصفای این پارک، چشم انداز بی نظیری به این پارک بخشیده است. گردشگرانی که به شهرستان کبودراهنگ سفر می کنند، می توانند عکس های زیبایی را در این پارک داشته باشند.

پارک لاله و تصاویر همدان

پارک لاله استان همدان

آرامگاه حیقوق نبی در همدان

یکی از جاذبه های استان همدان که در شهر زیبای تویسرکان قرار گرفته است، آرامگاه «حیقوق نبی» می باشد. آرامگاه حیقوق نبی که یکی از قدیمی ترین آرامگاه های ایران به شمار می رود، دارای داستان جالبی ست.

حیقوق به معنای «در آغوش گرفته شده» می باشد و نهادن این نام بر این پیامبر خدا بی سبب نبوده است، زیرا ایشان در هنگام خردسالی مرگ را در آغوش می گیرند اما به اذن پروردگار دوباره به زندگی باز می گردند.

برج قربان همدان

برج قربان یکی از آثار تاریخی قرون هفتم یا هشتم هجری است که در محل زندهای شهر همدان بین چهار باغ شهید مدنی و خیابان طالقانی جنب دبیرستان ابن سینا واقع است این بنا مدفن شیخ السلام حسن بن عطار حافظ ابو العلاء همدانی و جمعی از امرای سلجوقی است. عثکل جد اعلای او عرب تبار بوده ولی او و پدرانش همدانی بوده اند.

برج قربان

برج قربان از آثار تاریخی همدان 

مسجد جامع همدان

در کتاب هگمتانه آمده که این مسجد نیز به سبک مساجد دورۀ فتحعلی شاه قاجار در تهران، قزوین، و چند شهر دیگر ساخته شده است و امکان دارد شروع ساخت این بنا در زمان فتحعلی شاه و یا آغاز سلطنت محمدشاه قاجار بوده باشد.از حسین بن محمدتقی، مشهور به عندلیب، نقل شده که مسجد بنای قدیم تری داشته و بعد ها تعدادی از شبستان های آن تجدید بنا شده است.

آرامگاه اِستِر همدان

آرامگاه یا بُقعه اِستِر و مردخای جزء مهم ترین زیارتگاه های یهودیان ایران و جهان است. وجود این زیارتگاه، عامل مهمی در شکل گیری و تداوم حضور جامعه یهودی در همدان بوده است. در بالای دیوار مقبره، کتیبه ای به زبان عبری و به صورت برجسته گچ بری شده است. خطوط عبری روی صندوق استر، و گچ بری های برجسته، متعلق به سده های هشتم و نهم هجری است.

آرامگاه اِستِر

آرامگاه استر در همدان

بازار سنتی همدان

این بازار تاریخی در محدوده ی خیابان های باباطاهر ،اکباتان و شهدا قرار دارد و عمده ی بناهای آن مربوط به دوره ی قاجاریه است. بازار سنتی همدان مسقف است در بخش هایی از آن پوشش گنبدی شکل وجود دارد. به دلیل وجود اصناف مختلف در این بازار ، دارای معماری ویژه ای است.

حمام قلعه همدان

یک حمام سنتی در همدان است که در یکی از محله های قدیمی و اصیل همدان به نام محله ی قاشق تراشان یا محله قلعه قرار در خیابان شریعتی قرار دارد. حمام قلعه مربوط به دوره ی قاجار است و مساختی برابر با 1500 متر مربع دارد.

حمام قلعه

 حمام قلعه در استان همدان

موزه تاریخ طبیعی همدان

موزه ی تاریخ طبیعی همدان در انتهای خیابان چهار باغ همدان قرار گرفته است. این موزه که در داخل دانشکده ی کشاورزی قرار دارد مجموعه ای کم نظیر از انواع گونه های حیوانی ، گیاهی و طبیعی مربوط به اقلیم ایران و جهان را بوجود آورده است. همچنین در این موزه نمونه های زنده ، سنگواره و تاکسی درمی شده از گونه های مختلف جانداران نگهداری می شود.

فهرست جاذبه های گردشگری استان همدان + تصاویر دیدنی

4.232
این مطلب مفید بود ؟275
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ح.ب
وبگردی