مشکلات خانوادگی
هنگامی که مشکلی در خانواده رخ می دهد به این معنی است که یکی از اعضای خانواده از شرایط موجود لذت نمی برد و فرد دچار مشکل شده و احساس راحتی و آرامش نمی کند.

راهکارهایی برای اجتناب از مشکلات خانوادگی

مشکلات خانوادگی هر انسانی مانند سایر مشکلات می تواند در چند حیطه جا گیرد. به عنوان نمونه می توان مشکلات عاطفی، احساسی، اخلاقی و مسائل اجتماعی را نام برد که همه این موارد به ازدواج باز می گردد. هنگامی که ازدواج به درستی انجام شود، به این معنی که زن و مرد با بلوغ عقلی، اجتماعی، عاطفی و اخلاقی وارد جریان زندگی شوند، قطعا مشکل خاصی نخواهند داشت.

آیا مشکلاتی در زندگی مشترک خود دارید که مدت زیادی حل نشده باقی مانده است؟ آیا امید خود را برای حل اختلافات خانوادگی از دست داده اید؟ آیا از صحبت کردن درباره ی مشکلات حل نشده وحشت دارید؟

در مقاله ی حل مشکلات خانوادگی با کنترل احساسات، گفتیم که در هنگام بروز اختلافات خانوادگی معمولاً دو حالت پیش می آید:
حالت اول:با آرامش و رعایت احترام در مورد حل مشکلات خانوادگی گفتگو می کنید تا به راه حلی که موردتوافق طرفین باشد دست پیدا کنید
حالت دوم:هرکدام که بلندتر فریاد بزند برنده ی مشاجره خواهد بود.

طبیعتاً گزینه اول راه حل منطقی تری برای حل مشکلات خانوادگی است و به هر قیمتی باید از مشاجره و بروز خشم خودداری نمود. ولی گاهی اوقات شرایط که به گونه ای پیش می رود که گفتگوی منطقی و محترمانه امکان پذیر نیست. در این صورت ممکن است گزینه ی سومی هم وجود داشته باشد.
حالت سوم:مشکلات خانوادگی را کاملا نادیده می گیرید و از گفتگو در مورد آن ها اجتناب می کنید.
شاید بهتر باشد که اصول گفتگوی موفقیت آمیز برای حل مشکلات خانوادگی از کودکی به همراه سایر دروس پایه در مدارس به افراد آموزش داده شود. چراکه این مهارت، لازمه ی داشتن یک ازدواج موفق است و ازدواج موفق زیربنای یک خانواده ی خوشبخت و به طبع آن قسم اول برای داشتن جامعه ی سالم و شهروندان سعادتمند به شمار می آید.
متأسفانه بیشتر زوج های جوان مهارت لازم برای گفتگو در مورد مشکلات خانوادگی را ندارند به همین دلیل حتی جزئی ترین سوءتفاهم ها را نیز نمی توانند با آرامش حل کنند. به همین دلیل بروز هر مشکلی معمولاً آن ها را به دعوا و مشاجره و یا نادیده گرفتن مشکل و اجتناب از صحبت در مورد آن می کشاند.

در ادامه به پیامدهای خودداری از حل سریع مشکلات و راهکاری برای اجتناب از آن می پردازیم.

فرض کنید شما و شریک زندگی تان می خواهید به مسافرت بروید ولی در انتخاب مقصد مشکل دارید و هرکدام شهر خاصی را برای گذراندن تعطیلات در نظر گرفته­اید و برای این انتخاب نیز دلایل موجه زیادی دارید. مشکل بسیار جزئی به نظر می رسد ولی از مهارت کافی برای گفتگوی منطقی و مؤثر در مورد آن برخوردار نیستید، پس از گفتگو در مورد مشکل خودداری می کنید و راهی منصفانه جز منصرف شدن از مسافرت پیش پای شما نخواهد بود.
حالت دیگر این است که در هر موقعیت مشابه با آنچه گفته شد، زن یا شوهر از مقصد خود چشم پوشی می کند و به خواست طرف مقابل تن می دهد. این حالت شاید مشکل را بدون مشاجره و یا بدون نیاز به گفتگو موقتاً حل کند ولی کسی که از خواست خود چشم پوشی کرده مسلماً از مسافرت هیچ لذتی نخواهد برد و کوچک ترین مشکل در طول سفر نیز این نارضایتی را افزایش خواهد داد. این شرایط را می توان به تمام اختلاف نظرها در زندگی مشترک تعمیم داد و در پیش گرفتن این نوع برخورد با مشکلات خانوادگی، ناخواسته به عواقب ناخوشایندی منجر خواهد شود.

مشکلات خانوادگی

حل مشکلات خانوادگی

به مرور کسی که بیشتر اوقات تسلیم خواسته ی طرف مقابل شده است، نسبت به وقوع این اختلاف نظرها حساسیت بیشتری به خرج می دهد و در مقطعی به کلی از تسلیم شدن در مقابل خواست شریک زندگی اش خودداری می کند و در این هنگام است که حل موقتی اختلاف نظرها دیگر امکان پذیر نیست و مشکلات خیلی جزئی نیز به مشاجره منجر خواهد شد.
اگر شرایط کنونی زندگی مشترک شما شباهتی به آنچه توصیف شد دارد، اگر کوهی از مشکلات حل نشده پشت سردارید و یا به نقطه ای رسیده اید که دیگر نمی توانید مشکلات خانوادگی را نادیده بگیرید، تنها راه ممکن برای حفظ زندگی مشترک این است که به سرعت شروع به گفتگو در مورد مشکلات حل نشده نمایید و ازآنجایی که علت اصلی رسیدن به بن بست کنونی اجتناب و یا عدم توانایی شما از صحبت کردن در مورد آن بوده است، در ادامه به راهکاری برای تسهیل این امر می پردازیم:

راهکارهای حل مشکلات خانوادگی

راهکارهای حل مشکلات خانوادگی :برای شریک زندگی تان یک نامه بنویسید
وقتی مشکلات خانوادگی را برای مدت های مدید نادیده گرفته و به حل آن در هنگام بروز اقدام نکرده اید، صحبت کردن در مورد همه ی آن ها بسیار مشکل و شاید هم ترسناک به نظر برسد. دورنمای واکنش های احساسی در مواجهه با مشکلات خانوادگی قدیمی و مراحل مختلف مثل مطرح کردن مشکل، صحبت در مورد انتظارها از طرف مقابل، اشاره به بی احترامی ها و خشم های فروخورده ممکن است به قدری مرعوب کننده باشد که هرگونه امیدی برای حل مشکلات را از بین ببرد.
اولین گام در گفتگوی موفقیت آمیز در زندگی مشترک به وجود آوردن یک محیط امن و آرامش بخش است. اگر بدون مقدمات لازم به گفتگو در مورد مشکلات خانوادگی اقدام کنید، ممکن است احساسات شما کنترل رفتارتان را در دست بگیرد و به نتیجه ی دلخواه دست پیدا نکنید. مزیت بیان مشکلات در قالب یک نامه این است که اگر در هنگام نوشتن آن، احساسات بر شما غلبه کند و عصبانیت باعث درج مطالبی با لحن تند و برخورنده شود، بعد از آرام شدن می توانید نامه را ویرایش کرده و کلمات تند و ناخوشایندی را که ممکن است باعث بروز واکنش های احساس در شریک زندگی تان شود، حذف کنید.
بهتر است نامه را با عباراتی که دلایل شما برای ترجیح نوشتن به صحبت کردن شرح می دهد، آغاز کنید. در قسمت های بعدی مشکلات را توضیح دهید و دیدگاه خود نسبت به این مشکلات را بیان کنید. به خاطر داشته باشید که از به کار بردن کلمات و عباراتی که لحن دستوری دارند ممکن است نوعی شرط و درخواست فوری تلقی شوند، خودداری نمایید.
بعد از شرح مشکلات و توضیح دیدگاه ها، از شریک زندگی تان بخواهید که او هم دیدگاه را خود نسبت مشکل مطرح شده عنوان کند. برای بررسی مؤثر مشکلات و رسیدن به یک راه حل موردتوافق طرفین، دیدگاه همسرتان و احساسی که او نسبت به مشکلات و راه حل های پیشنهادی شما دارد نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
نوشتن نامه ممکن است به عنوان یکی از راهکارهای حل مشکلات خانوادگی قدری رسمی و شاید هم کلیشه ای به نظر برسد. ولی مطمئناً راه مناسبی برای پرداختن به مشکلاتی است که سال ها از گفتگو در مورد آن ها اجتناب کرده اید. بعد از بیان مشکلات با نوشتن نامه، همسرتان ممکن است آن را پاسخ بدهد و یا نادیده بگیرد. نوع پاسخی که می گیرید می تواند چند حالت داشته باشد که عبارت اند از:
پاسخ سازنده و مؤثر:همسرتان ممکن است با دیدگاهی مثبت و همراه با همدلی و اشتیاق پاسخ نامه شمارا بدهد. در این حالت او سعی در عذرخواهی به دلیل کوتاهی ها، ناتوانی در انجام واکنش مناسب می کند و تمایل زیادی به برطرف کردن دلیل بروز مشکلات و حل آن ها نشان می دهد. او از شما می خواهد که وقت بیشتری را به گفتگوی دونفره بپردازید و شرایطی مانند روزهای شیرین اول ازدواج ایجاد کرده و برای احیای حسی که در آن دوران به یکدیگر داشتید تلاش کنید.
این واکنش ممکن است از دید شما به عنوان گام اول برای حل شدن مشکلات محسوب شود و دوباره بخواهید با نوشتن نامه ای احساسات خود را از یادآوری آن دوران بیان کنید با این نامه ها می توانید به مرور همه ی مشکلات را بررسی کرده و تأثیر تدریجی آن را در بهبود وضعیت زندگی ببینید. دقت کنید که در ادامه ی این نامه نگاری همیشه لحن ملایم را حفظ کرده و از درخواست و تعین شرط و شروط خودداری کنید. بعد از مدت اگر از پیشرفت های حاصله راضی بودید می توانید به گفتگوی رودررو اقدام نمایید.
تدافعی و تلافی جویانه:ممکن است همسرتان در پاسخ، نامه های مملو از کوتاهی ها و بی توجهی های شما بنویسد و در مورد مشکلات مطرح شده شمارا مقصر بداند. در این حالت علیرغم اینکه همچنان می شود با لحن محترمانه در مورد مشکلات مکاتبه کرد، او شروع به ارسال نامه هایی با لحن تند و متهم کردن شما می کند.

مشکلات خانوادگی

برطرف کردن مشکلات خانوادگی

در شرایطی که انبوهی از مشکلات خانوادگی حل نشده دارید واکنش هایی ازاین دست چندان دور از انتظار نیستند. در این حالت شما باید صبر بیشتری داشته باشید و به ارسال نامه های با لحن ملایم و محترمانه ادامه دهید به این امید که به تدریج همسرتان عکس العمل ملایم تر و منطقی تری نشان دهد. اگر او هنوز نمی تواند احساسات خود را کنترل کند نیازی نیست که شما هم به نامه هایتان لحن تندی بدهید. از مزیت نامه نوشتن استفاده کنید و به احساسات تندتان اجازه ی کنترل مطالبی که می نویسید، ندهید.
پاسخ نداد به نامه:در موارد محدودی ممکن است هیچ پاسخی دریافت نکنید. شاید همسر شما نامه را پاره کند وکلا رسیدن آن را ندیده بگیرد. در این حالت شاید بهتر باشد که مدتی جدا از یکدیگر زندگی کنید و نامه هایی با مضمون متفاوت برای او بنویسد و به نوعی لزوم حل هر چه سریع تر مشکلات خانوادگی را به او خاطرنشان کنید. اگر این تدبیر هم چاره ساز نبود متأسفانه باید اذعان کرد که شما دیر برای حل اختلافات خانوادگی دیرینه اقدام نموده اید.
وقتی شریک زندگی تان جوابی به درخواست های مکرر شما برای حل اختلافات نمی دهد دیگر هیچ گرایش احساسی بین او و شما نیست و این گرایش پایه ی اصلی زندگی مشترک است. اگر بعد از مدتی جدایی همچنان اثری از این گرایش و ابراز تمایل برای حل مشکلات نبود، شما و همسرتان ازنظر احساسی به بن بست رسیده اید.
زوج های زیادی این روش ر به عنوان راهکار حل مشکلات خانوادگی به کار می برند و درنهایت موفق به حل مشکلاتی می شوند که در بیشتر طول زندگی مشترک با آن دست به گریبان بوده اند. گاهی این زوج ها افسوس می خورند که چرا زودتر نسبت به رفع مشکلات حل نشده اقدام نکرده اند. البته مشغله های زندگی امروزی، گرفتاری های فرزندان و تلاش برای ارتقاء سطح زندگی وقت زیادی برای حل مشکلات قدیمی باقی نمی گذارد.
بهترین درمان پیشگیری است. مشکلاتتان را هرچند جزئی، حل نشده رها نکنید. تمام مراحل مذکور در فوق، برای یک مشکل به جای انبوهی از مشکلات حل نشده، بسیار راحت تر انجام می شوند. حل مسائل و اختلاف نظرها را بالاترین اولویت در زندگی مشترک قرار دهید. با احترام متقابل و شکیبایی همه ی مشکلات قابل حل هستند.

راه حلی اصلی برای ازبین بردن مشکلات خانوادگی

4.441
این مطلب مفید بود ؟365
برگرفته از بیست ستون-/ ر
وبگردی