علائم رتینوپاتی دیابتی
رتینوپاتی دیابتی عارضه ای ناشی از دیابت است که به دلیل تغییرات ایجاد شده در رگ های خونی رخ می دهد و معمولا در نوزادان نارس دیده می شود.

هر آنچه باید در مورد شبکیه رنجوری یا رتینوپاتی دیابتی چشم بدانید

رتینوپاتی به آسیب عروق خونی شبکیه چشم اشاره دارد ؛ شبکیه، در پشت چشم، یک پنجره را به سیستم گردش خون فراهم می کند. با بررسی آن، یک پزشک میتواند یک نمونه از عروق خونی بدن را بازبینی کند و علائم اولیه عوارض دیابت یا فشار خون بالا و همچنین بسیاری از بیماریهای دیگر (مانند بیماری سلول داسی شکل، کم خونی، لوپوس) را تشخیص دهد.

رتینوپاتی نیز در نوزادان نارس دیده می شود و برخی از انواع آسیب هایی که ممکن است توسط پزشک در شبکیه شناخته شود، رتینوپاتی پرفشاری خون، عارضه ای از فشار خون بالا (رتینوپاتی) و رتینوپاتی دیابتی است که عوارض دیابت بلند مدت است.

رتینوپاتی

رتینوپاتی در نوزادان نارس دیده می شود

این اختلال برای پرفشاری خون ناخوشایند است، اما رتینوپاتی با فشار خون بالا می تواند منجر به انسداد شریان ها یا رگ های شبکیه ای شود که در نهایت ممکن است موجب از بین رفتن چشم شود ، سیگار کشیدن و دیابت خطر ابتلا به رتینوپاتی پرفشاری را افزایش می دهد.

رتینوپاتی دیابتی بدتر شدن عروق خونی در شبکیه است که معمولا در هر دو چشم تاثیر می گذارد که این، علت اصلی نابینایی در آمریکای شمالی است. تقریبا تمام افراد مبتلا به دیابت بعد از حدود 20 سال زندگی با این بیماری علائم آسیب شبکیه را نشان می دهند.

رگ های چشم

آسیب شبکیه چشم دیابتی

علل رتینوپاتی دیابتی

رتینوپاتی معمولا نشانه ای از وضعیت پزشکی دیگر است ؛ اگرچه چندین بیماری پزشکی (مثلا بیماری سلول داسی شکل، لوپوس) می توانند سبب رتینوپاتی شوند، شایع ترین علل دیابت و فشار خون بالا است.

رتینوپاتی دیابتی عوارض دیابت است، دیابت باعث ایجاد سطح بالای قند خون می شود که می تواند به رگ های خونی صدمه بزند. عروق آسیب دیده در اطراف شبکیه می تواند پروتئین و چربی ها را نشت بدهند و رسوباتی ایجاد کنند که موجب آسیب به بینایی میشود.

رگهای خونی آسیب دیده قادر به حمل اکسیژن به شبکیه نیستند، که همچنین می تواند باعث آسیب شود. در مرحله پیشرفته، به نام رتینوپاتی پرولیفراتیو ، عروق خونی جدید در چشم رشد می کنند با این حال، آنها ضعیف و اغلب پشت سر هم، باعث خونریزی در چشم میشوند و خونریزی می تواند باعث آسیب زدن به چشم شود.

رتینوپاتی هیپرتروفیک عارضه ای از فشار خون بالا است که معمولا برای سالها طول می کشد ؛ فشار خون بالا به دیواره های رگهای خونی آسیب می رساند و باعث می شود که آنها ضخیم تر شوند. این امر باعث کاهش میزان خون رسانی و منجر به آسیب شبکیه می شود در نهایت، خون می تواند به شبکیه نفوذ کند و موجب آسیب بیشتر شود.

علل رتینوپاتی دیابتی

دیابت شایع ترین علل رتینوپاتی دیابتی

علائم و عوارض رتینوپاتی دیابتی

در ابتدا در رتینوپاتی دیابتی علائم ممکن است وجود نداشته باشد اما با پیشرفت بیماری، علائم عبارتند از:

  • تاری دید
  • چشم انداز نوسان
  • دیدن نقاط شناور
  • نقاط کور
  • تغییر در ادراک رنگ
  • از دست دادن ناگهانی بینایی
  • دید دوگانه
  • درد چشم در موارد پیشرفته

علائم رتینوپاتی دیابتی

از دست دادن ناگهانی بینایی از علائم و عوارض رتینوپاتی دیابتی

اولین نشانه رتینوپاتی دیابتی که پزشک شما می تواند تشخیص دهد، تشکیل میکروآنوریسم است.اینها رگ های خونی بالون شکل کوچک در شبکیه چشم هستند که به عنوان نقاط قرمز کوچک در پشت چشم ظاهر می شوند.

یک فرم پیشرفته تر رتینوپاتی دیابتی، که به نام رتینوپاتی دیابتی پرولیفراتیک نامیده می شود، ممکن است منجر به زخم هایی شود که باعث کاهش بینایی می شود. در رتینوپاتی پرولیفراتیو، عروق خونی جدید بیش از شبکیه و به طنز شیشه ای (ماده ژل مشابه بین لنز و شبکیه) رشد می کنند.

این رگ های خونی ممکن است موجب خونریزی و صدمه به چشم می شود. در بعضی موارد، خون می تواند دوباره جذب شود، اما در بسیاری از موارد شبکیه می تواند جدا شود و باعث کوری کلی شود.

همانطور که در بخش سلامت نمناک گفتیم همانند رتینوپاتی دیابتی، ممکن است در ابتدای بیماری رتینوپاتی هیپرتونیک علائمی وجود نداشته باشد با این حال، با پیشرفت بیماری، علائم عبارتند از:

  • سردرد
  • تغییرات دید
  • از دست دادن ناگهانی چشم در یک یا هر دو چشم
  • دید دوگانه

بیماری رتینوپاتی هیپرتونیک

سردرد و تغییرات دید از علائم بیماری رتینوپاتی هیپرتونیک می باشند

تشخیص رتینوپاتی دیابتی

رتینوپاتی دیابتی عوارض طولانی مدت دیابت است ؛ اگر فرد مبتلا به دیابت است، بسیار مهم است که چشم خود را تحت نظارت چشم پزشک قرار دهد (متخصص چشم).رتینوپاتی دیابتی و پرفشاری خون به طور یکسان تشخیص داده می شوند. چشم پزشک شبکیه را بررسی می کند و نور روشن را در پشت چشم قرار می دهد تا رگ های خونی شبکیه را به دقت ببیند.

چشم پزشک به علائم عروق خونی و میکروآنوریسم نگاه می کند (به بخش "علائم و عوارض" مراجعه کنید). آنها همچنین ممکن است از آنژیوگرافی فلوروسئین استفاده کنند که شامل تزریق یک رنگ به ورید و گرفتن عکس های شبکیه ای برای تشخیص نشانه های رگ های خونی است.این فرایند می تواند مکان هایی را مشخص کند که ممکن است خونریزی را تهدید کنند.

در مورد رتینوپاتی پرفشاری خون، چشم پزشک برای پلاکهای حاوی کلسترول کوچک در رگ های خونی شبکیه و همچنین سایر تغییرات رگهای خونی مثل باریک شدن و ضخیم شدن نگاه می کند.

تشخیص رتینوپاتی دیابتی

تشخیص رتینوپاتی دیابتی توسط پزشک

درمان و پیشگیری رتینوپاتی دیابتی

کلید درمان رتینوپاتی مدیریت علل زمینه ای این بیماری است ؛ کنترل میزان قند خون در دیابت در تأخیر شروع رتینوپاتی دیابتی بسیار مهم است. مدیریت مناسب دیابت شامل مصرف داروهای تجویز شده مانند انسولین یا سایر داروهای دیابت، و نیز رژیم غذایی و برنامه غذایی سالم است.

نگه داشتن فشار خون تحت کنترل باعث جلوگیری از رتینوپاتی فشار خون می شود. کاهش فشار خون بالا با استفاده از داروهای مناسب، به جلوگیری از عوارض کمک می کند. ورزش منظم، رژیم غذایی مناسب و سایر تغییرات شیوه زندگی، مانند ترک سیگار، موجب کاهش خطر رتینوپاتی خواهد بود.و امروزه بسیاری از مشکلات شبکیه با لیزر درمان می شوند.

رتینوپاتی دیابتی چیست

جلوگیری از بیماری رتینوپاتی با کنترل فشارخون

اگر یک رگ خونی به حالت شیشه ای بیفتد و زخم رخ داده باشد، ممکن است پزشک شما به ویترکتومی مراجعه کند ؛ این روش شامل حذف بخشی از طنز شیشه ای همراه با بافت اسکار است. اگر جدایی شبکیه اتفاق افتاده است، ممکن است نیاز به جراحی مجدد شبکیه باشد.

درمان رتینوپاتی پرفشاری خون شامل داروهایی برای کنترل فشار خون، درمان لیزر و برخی داروهای تزریق شده به چشم (مانند کورتیکواستروئیدها) است اما پیشگیری، کلیدی برای این وضعیت است.

اگر رتینوپاتی پرولیفراتیو دارید، قبل از اینکه تمرین شدید انجام دهید، باید با پزشک خود صحبت کنید، زیرا فشار خون، عروق در چشم را افزایش می دهد و سبب خونریزی می شود.

 

چگونه می توان از بیماری رتینوپاتی دیابتی پیشگیری کرد

511
این مطلب مفید بود ؟110
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
برچسب : فشار خون
وبگردی