استئونکروز فک
استئونکروز فک یا تحلیل رفتن استخوان فک حالتیست که استخوان فک بیرون می زند و لثه روی آن را نمی پوشاند در این وضعیت استخوان کم کم از بین می رود.

استئونکروز استخوان فک و به زبان ساده تحلیل استخوان فک چیست؟

اگر از التهاب لثه یا از بین رفتن چند دندانتان رنج می برید، شاید استخوان فکتان تحلیل رفته است، در التهاب لثه، باکتری شروع به خوردن استخوان می کند، از طرفی از دست دادن دندان و جایگزین نکردن آن، هم باعث از بین رفتن استخوان فک می شود، دانستن این نکته مهم است که فشاری که از طریق جویدن تولید می شود، باعث می شود که استخوان فک قوی و سالم بماند، زمانی که این فشار کم شود، استخوان فک کم کم به داخل فرو خورده می شود، اما آیا می توان استخوان فک را جایگزین کرد؟ 

استئونکروز فک چیست؟

استئونکروز فک وضعیتی است که در آن قسمتی از استخوان فک توسط لثه پوشانده نشده است، اگر این وضعیت بیشتر از هشت هفته طول بکشد، به آن، ONJ می گویند، زمانی که استخوان بدون پوشش باشد، خون دریافت نمی کند و در نتیجه شروع به از بین رفتن می کند.

استئونکروز فک اغلب بعد از انجام جراحی در دندان به وجود می آید، مثل دندان کشیدن. ONJ همچنین ممکن است در استخوان سقف دهان از داخل تاثیرگزار باشد.

ONJ در بیماران مبتلا به عفونت ویروس زونا، بیماران تحت درمان های اشعه ای از سر و گردن، کسانی که عفونت استخوانی یا التهاب موضوعی استخوان و در افرادی که در حال انجام استروئید درمانی هستند، اتفاق می افتد،

بیمارانی که برای کاهش خطر شکستگی استخوان از داروهای ضد جذب استفاده می کنند هم ممکن است به تعداد کم به بیماری ONJ مبتلا شوند، این که چرا چنین افرادی مبتلا به ONJ می شوند، نامشخص است، شاید علت آن، کاهش توانایی استخوان در بازیابی خود، کاهش خون در رگ ها یا تاثیراتی که عفونت را به وجود می آورد، باشد.

ONJ چیست

از مشکل استئونکروز فک چه می دانید؟

چه کسی به استئونکروز فک مبتلا می شود؟

بیمارانی که از داروهای دسته ی بیس فسفونات استفاده می کنند، احتمال ابتلا به ONJ یا همان استئونکروز فک را خواهند داشت. اگرچه که برای تمام افرادی که گفتیم، این احتمال بسیار کم است و کسانی که جراحی های عمیق انجام می دهند، احتمال قوی تری از مبتلا شدن دارند، مثل کشیدن دندان یا ایمپلنت دندان، اگر همزمان با این جراحی ها بیس فسفونات نیز مصرف کنند، این احتمال بیشتر می شود.

خطر پیشرفت استئونکروز فک به وضعیت های پزشکی فرد بستگی دارند.، اینکه فرد برای چه نوع درمانی از بیس فسفونات استفاده می کند، کسانی که بیس فسفونات را برای درمان سرطان، به داخل رگ تزریق می کنند، خطر بیشتری از استئونکروز فک آنها را تهدید می کند، تا کسانی که دز کمتری از این دارو را استفاده می کنند، افراد مسن، دیابتی ها، مبتلا به بیماری لثه و سیگار کشیدن نیز خطر ONJ را افزایش می دهد.

از بین رفتن استخوان فک کاملا شایع است و می تواند باعث مشکلات جدی شود، مثل تکلم سخت، سختی در جویدن و باعث بهم ریختن ظاهر فرد می شود، پیوند استخوان فرد می توان در این موارد به فرد کمک کند، اما در صورت امکان بهتر است که راه های پیشگیری از این بیماری را انجام دهید، در آخر، مهم است که تاثیرات زوال استخوان فک را بفهمیم، در این قسمت نگاهی به اثرات این مشکل بیاندازیم. 

کشیدن دندان

متاسفانه، کشیدن دندان های زیاد باعث از بین رفتن استخوان فک می شود، استخوان فک نیاز به مراقب دارد، اگر مراقبت از آن انجام نشود، سیستم ایمنی او را به عنوان یک عامل خطر شناسایی می کند و شروع به شکستن استخوان می کند،این اتفاق باعث می شود که دندان های بیشتری از بین برود،

اگر دندانتان را در اثر تصادف از دست داده اید، این موضوع می تواند بر سلامت فرد تاثیر بگذارد، علاوه بر آن، اگر دندان آسیاب کشیده شوند، حفره های سینوسی بزرگ تر می شود و باعث می شود که استخوان فک از بین برود. 

بیماری لثه

بیماری لثه بسیار رایج است، در حقیقت، نصف افراد بالای 40 سال از انواع بیماری های لثه رنج می برند و اکثریت مقامات ارشد نیز با این مشکل مواجه هستند،

بیماری لثه می تواند شامل التهاب لثه و بیماری های عفونی باشد که بافت لثه را که نگهدارنده استخوان فک است ، تخریب می کند، این کار باعث می شود که جای دندان ها گشاد شود و کم کم دندان ها بریزند، این اتفاق کم کم باعث از بین رفتن دندان ها خواهد شد. 

دندان مصنوعی

دندان های مصنوعی معمولا باعث از بین رفتن استخوان فک نمی شود، اما به طور غیر مستقیم در این موضوع تاثیرگزار است، همانطور که در بالا توضیح دادیم، زمانی که استخوان فک استفاده نشود، کم کم رو به نابودی می رود، دندان های مصنوعی در بالای لثه شما قرار می گیرند و در نتیجه استخوان فک را به اندازه دندان طبیعی تحریک و فعال نگه نمی دارند، برای جلوگیری از این اتفاق، شاید بخواهید که جایگزینی برای این درمان مثل ایمپلنت ها استفاده کنید.

چنانچه در بخشی از سلامت دهان و دندان در نمناک هم گفته بودیم ایمپلنت های دندانی مثل دندان اصلی به داخل فک فرو می روند، زمانی که استخوان اطراف ایمپلنت سفت شود، استخوان فک به عنوان یک دندان طبیعی به آن عکس العمل نشان می دهد، اگر استخوان فک شما قادر به نگهداری ایمپلنت نیست، ممکن است به پیوند استخوان فک نیاز پیدا کنید که مستقیما راه حل مشکل شما همین جراحی است.

دندان مصنوعی

عواملی که موجب استئونکروز فک می شوند

چه چیزی باعث استئونکروز فک می شود؟

زخم

ورزش هایی که در ان ها آسیب دیدگی وجود داشته باشد، رایج ترین دلیل افتادن دندان های جلویی است.، این آسیب می تواند به یک دندان یا چند دندان وارد شود و در نهایت باعث شکستگی استخوان فک بشود، زمانی که استخوان فک آسیب ببیند، می تواند کم کم به سمت خورده شدن و از بین رفتن برود. 

التهاب موضعی استخوان

این یک عفونت باکتریایی است و در مغز استخوان شما تاثیر می گذارد و باعث التهاب آن می شود، از طرفی مقدار جریان خون را تا حد زیادی کاهش می دهد، برای جلوگیری از پخش عفونت، ممکن است که نیاز به جراحی فک پیدا کنید تا مقداری از استخوان را درآورید و ان را با یک ماده و پیوند سالم تر جایگزین کنید. 

تومورها

متاسفانه اگر در قسمتی از بدنتان تومور داشته باشید، باعث می شود که استخوان فکتان رو به نابودی برود، تومور های صورت و دهانی می توانند بدخیم یا خوش خیم باشند، در هر دو مورد، یک جراح فک احتمالا تومورها را در می آورد و در نهایت ناحیه پیوند استخوان را محکم می کند. 

نتایج از بین رفتن استخوان فک و دندان ها

دندان ها تمایل دارند که به سمت وسط حرکت کنند، حتی اگر چیزی مانع آن ها نباشد، دوست دارند که از جای خود در بیایند، زمانی که دندان می افتد، دندان پشتی به قسمت خالی حرکت می کند و برای آن هم همین اتفاق می افتد، این پروسه همچنان برای دیگر دندان ها نیز ادامه خواهد داشت،

از بین رفتن دندان های جلویی باعث تغییر شکل لب ها می شود به طوری که پوست اطراف دهان چروکیده می شوند، از بین رفتن دندان های قدامی، ادای کلمات و صحبت کردن برای فرد سخت می شود، زبان، ماهیچه های لب و دندان برای ساخت کلمات با یکدیگر فعالیت می کنند، توانایی جویدن نیز ارتباط مستقیمی با میزان غذای مصرفی دارد. 

علائم و نشانه های از بین رفتن استخوان دندان

عموما این پروسه از دست دادن دندان، تدریجی است و در یک اتفاق ناگهانی رخ نمی دهد، تاثیرگزار ترین راه برای تشخیص بافت از بین رفته در فک این است که به دندانپزشک مراجعه کنید، آن ها با استفاده از اشعه ایکس از دندان فرد عکس می گیرند و وضعیت او را بررسی می کنند.

تغییرات در شکل صورت و جویدن می تواند نشانه از بین رفتن استخوان فک باشد،زمانی که حجم بافت فک کاهش پیدا می کند، ممکن است حس کنید که حالت دهانتان تغییر کرده، چانه تان کمی تیزتر می شود و چین و چروک ها کم کم اطراف لب ظاهر می شوند، همچنین ممکن است دندان های شما کمی رو به جلو حرکت کنند.

سردرد، درد در ناحیه فک و صورت، سختی در تکلم و خوردن و افزایش حفره های دندانی از دیگر علائم تحلیل استخوان فک است.

درمان استخوان فکی که از بین رفته است و دچار استئونکروز شده

رایج ترین درمان برای این اتفاق، پیوند زدن استخوان فک است، در طول این جراحی، دندانپزشک یا جراح، بافت از بین رفته را با استفاده از مواد پیوندی جایگزین می کند، بعد از چند ماه بدن شما این مواد را جذب می کند و آن را جایگزین بافت طبیعی و سالم می کند و حجم استخوان را دوباره بازیابی و ترمیم می کند.

درمان تحلیل فک

نحوه درمان استئونکروز فک با جراحی

راه های طبیعی برای جلوگیری از از بین رفتن استخوان فک

تغییر در سبک زندگی می تواند به ارتقای سلامت استخوان فک کمک کند و باعث برگشت بافت استخوان شود.، کافی است که راه های زیر را به کار بگیرید:

در روز دوبار مسواک بزنید و از فلوراید دندان استفاده کنید، مسواک زدن باید حداقل دو دقیقه زمان ببرد، بهترین زمان مسواک زدن نیز صبح ها و شب ها قبل از خواب است. 

هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید، می توانید از متخصص بهداشت برای تمیزی بیشتر دهان و دندان مشاوره بگیرید. 

قبل از مسواک، نخ دندان بکشید

برای تمیز کردن بین دندان ها باید حداقل روزی یک بار از نخ دندان یا مسواک های بین دندانی استفاده کنید، افرادی که مبتلا به عفونت لثه هستند، بیشتر از مسواک باید به نخ دندان و مسواک دندانی توجه کنند. 

به جای شستن، تف کنید

شستن دهان بعد از مسواک زدن یک اشتباه رایج است. زیرا شستن دهان با فلوراید می تواند دندان ها را قوی کند و اسیدهای تولید شده توسط باکتری های دهان را کاهش دهد.

کلسیم و ویتامین D بخورید

برای جلوگیری از تحلیل استخوان کف مصرف کلسیم و ویتامین D را به یک عادت تبدیل کنید. استخوان ها با مصرف کلسیم محکم می شوند. کلسیم برای سلامت استخوان بسیار مهم است. معمولا افرادی که پوکی استخوان دارن، بیشتر در معرض این مشکل قرار می گیرند.

بنابراین مصرف مکمل کلسیم و موادی مثل شیر را در رژیم غذایی خود اضافه کنید، ویتامین D را می توان از طریق نور خورشید و غذا جذب کرد، این غذاها شامل روغن ماهی، زرده تخم مرغ و محصولات لبنی می باشند. مکمل های ترکیبی ویتامین D و کلسیم را نیز می توان در رژیم غذایی جا داد. 

ترک سیگار

سیگار کشیدن خطر التهاب لثه را افزایش می دهد و همچنین توده دندانی را ضعیف می کند، مطالعات نشان می دهند که سیگار کشیدن باعث از بین رفتن تراکم استخوان می شود و دلیل اصلی از بین رفتن دندان است.

ترک سیگار

راه های مبتلا نشدن به استئونکروز فک

چه کنیم دچار استئونکروز فک نشویم؟

رژیم غذایی سالم

بهتر است ویتامین مصرفی را بالا ببرید و یک رژیم متعادل داشته باشید. مثلا کمبود ویتامین c باعث التهاب و خونریزی لثه می شود. بنابراین مصرف میوه و سبزیجات را مثل کیوی و بروکلی را در برنامه غذایی خود جای دهید.

قند خون خود را تنظیم کنید

یکی دیگر از راه های تاثیرگزار، کنترل قند خون می باشد. قن خون با رژیم و ورزش و دارو تنظیم می شود. مطالعات نشان می دهد که یک سوم افرادی که دیابت دارند، با مشکلات تحلیل استخوانی روبرو می شوند. متعادل بودن قند خون، ریسک تحلیل استخوان فک را کاهش می دهد. 

پروبیوتیک مصرف کنید

بعضی از مطالعات نشان می دهد که مصرف پروبیوتیک ها برای لثه مفید است و از مشکلات آنها جلوگیری می کند. مطالعات دیگر نیز ثابت کرده اند که مصرف پروبیوتیک های خوراکی یک راه موثر برای مدیریت بیماری التهاب لثه می باشد.

 

علل و علائم استئونکروز فک + مراقبت و درمان تحلیل استخوان فک

4.37
این مطلب مفید بود ؟61
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : rheumatology / oralsurgeonatlanta / docshop / بخش بهداشت و سلامت نمناک /ن /آ
برچسب : زخم دهان
وبگردی