سینوزیت
سینوزیت یک التهاب یا تورم بافتی است که سینوس ها را پر می کند و سالانه بین 15 تا 40 نفر در هر هزار نفر به آن مبتلا می شوند

 رپورتاژآگهی:بیماری سینوزیت

عفونت های سینوسی یا همان سینوزیت یک التهاب یا تورم بافتی است که سینوس ها را پر می کند و سالانه بین 15 تا 40 نفر در هر هزار نفر به آن مبتلا می شوند. در حالت کلی سینوس های سالم با هوا پر می شوند، اما هنگامی که سینوس ها با مایع پر و مسدود شوند، میکروب ها می توانند در آن جا رشد کنند و عفونت رخ دهد.
4 جفت سینوس یا مجرای هوای اصلی در بدن انسان وجود دارد که عبارتند از سینوس پیشانی (در پیشانی)، سینوس ماکسیلاری (پشت گونه ها)، سینوس های اتموئید (بین چشم ها) و سینوس اسپنوئید (پشت چشم ها و سر).

عوامل زمینه ساز

التهاب بینی و سینوس یا همان سینوزیت به دلایل مختلف رخ می دهد. ویروس ها، آلرژی، باکتری، پولیپ، آلودگی های آزاردهنده، شنا و شیرجه زدن، پرواز های زیاد و طولانی، قارچ، استعمال دخانیات و هوای خشک تنها برخی از عوامل ابتلا به سینوزیت هستند.

انواع سینوزیتو راه های تشخیص آن ها

سینوزیت ها انواع مختلفی دارند و بر اساس زمانی که به طول می انجامند و شدت علائمشان، می توان آن ها را به 4 دسته اصلی تقسیم کرد.

1. سینوزیت حاد:

این نوع از سینوزیت معمولا همان علائم سرماخوردگی ساده را شامل می شود و در اصل سرماخوردگی در بسیاری از مواقع یکی از علل سینوزیت حاد است. آبریزش و گرفتگی بینی، درد صورت، سردرد، تب و مخاط های رنگی بینی از علائم اولیه سینوزیت حاد هستند. شروع سینوزیت حاد معمولا ناگهانی است و بین دو تا چهار هفته طول می کشد. معمولا برای تشخیص این نوع سینوزیت نیازی به سی تی اسکن نیست.

2. سینوزیت نیمه حاد (تحتانی):

این نوع سینوزیت عمدتا به علت عفونت رخ می دهد و علائم آن که بسیار شبیه به سینوزیت حاد اما خفیف تر است، بین چهار تا دوازده هفته طول می کشد.

3. سینوزیت مزمن:

سینوزیت مزمن بیش از 12 هفته طول می کشد و با علائمی از جمله سردرد شدید، گرفتگی بینی، مخاط تغییر رنگ یافته و فشار شدید در نواحی گونه، پیشانی و چشم ها همراه است. با این حال این نوع سینوزیت گاها با کاهش حس بویایی و خستگی هم همراه می شود.
معمولا مشکل اساسی که موجب سینوزیت مزمن می شود، عفونت نیست بلکه التهاب است. این التهاب موجب تورم غشاهای بینی، بافت ها و حفره های سینوس و همچنین ایجاد مخاط می شود که در نهایت به عفونت باکتریایی منجر می شود.
سی تی اسکن در تشخیص و مدیریت سینوزیت های مزمن بسیار مهم است. زیرا به کمک آن می توانیم تشخیص دهیم کدام سینوس ها ملتهب شده اند یا اینکه انسداد آناتومیکی وجود دارد یا خیر. سی تی اسکن همراه با آندوسکوپی بینی برای کمک به شناسایی عواملی مانند پولیپ بینی، بافت زخمی در بینی، تیغه منحرف شده یا سایر اختلالات بافت استفاده می شود.

4. سینوزیت حاد مجدد (بازگشتی):

این نوع سینوزیت شکلی از همان سینوزیت حاد است که در طول سال چندین بار رخ می دهد، اما در میان هر بار ابتلا فرد کاملا بهبود پیدا می کند و مجدد به این مشکل دچار می شود. این نوع سینوزیت ممکن است به آنتی بیوتیک نیاز نداشته باشد، اما اغلب از آلرژی زیرزمینی ناشی می شود که با نوسانات فصلی مرتبط است.

درمان سینوزیت:

درمان بیماری سینوزیت با توجه به بیمار و نحوه ای که بیماری خودش را نشان می دهد، منحصربه فرد است.
سیوزیت حاد و برگشتی:اگر علائم کمتر از ده روز طول بکشند و بدتر نشوند، معمولا فرد از طریق ویروس به سینوزیت مبتلا شده است و درمان سینوزیت ناشی از ویروس عمدتا برای تسکین علائم است و لازم نیست بیمار آنتی بیوتیک مصرف کند. اما علائمی که به مرور بدتر می شوند و بیش از 10 روز طول می کشند، معمولا نشان می دهند سینوزیت باکتریایی است و در این موارد فرد بیمار باید تحت نظر پزشک آنتی بیوتیک مصرف کند.
سینوزیت نیمه حاد:این نوع سینوزیت عمدتا به دلیل عفونت به وجود می آید و طیف گسترده ای از آنتی بیوتیک ها و استروئیدهای داخل بینی معمولا درمان موثر برای این نوع از عفونت ها هستند.

سینوزیت مزمن:

درمان سینوزیت مزمن می تواند مواردی از جمله دوره های طولانی آنتی بیوتیک های متنوع که ممکن است چهار تا شش هفته طول بکشند، استروئیدهای داخل بینی، شستشو بینی با محلول نمک و حتی استروئیدهای خوراکی را شامل شود. در مواردی خاص که درمان های معمولی نتیجه بخش نباشد مانند عفونت ناشی از قارچ، جراحی نیز توصیه می شود.
اما افراد مبتلا به سینوزیت باید توجه داشته باشند که برای درمان نباید از داروهای قبلی بدون تجویز پزشک استفاده کنند. همچنین در صورت تجویز آنتی بیوتیک، باید مصرف آن را تا پایان دوره ادامه دهند و با بهبود برخی از علائم بیماری مصر آن را قطع نکنند.
شرکت داروسازی دکتر عبیدی به عنوان یکی از فعالان پیشرو در چرخه سلامت کشور، علاوه بر تحقیق و تولید دارو، با رویکرد بیمار محور تلاش بر افزایش آگاهی عموم جامعه دارد. برای کسب اطلاعات در ارتباط با سایر بیماری ها به وبسایت یا شبکه های اجتماعی عبیدی مراجعه کنید.

بیماری سینوزیت ، عوامل تا درمان سینوزیت

4.624
این مطلب مفید بود ؟222
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
نظر سنجی برای این مطلب غیر فعال شده است
وبگردی