عارضه های پوستی
بسیاری از افراد بعد از خانه تکانی عید دچار عارضه های پوستی می شوند که دانستن علت این مشکل می تواند کمک شایانی به جلوگیری از این عارضه ها بکند.

عارضه های رایج پوستی در خانه تکانی قبل عید

رسیدن ماه اسفند خانم های خانه دار را به فکر سنت دیرپای خانه تکانی می اندازد. بسیاری از خانم ها برای تمیز نمودن خانه خود از شوینده ها و لکه بر و سفید کننده استفاده می کنند. استفاده زیاد و نادرست از شوینده ها و سفیدکننده ها و ترکیب دو شوینده متفاوت با هم نه تنها سبب آسیب به ریه می شود بلکه عوارض پوستی مانند اگزما و آلرژی های پوستی را به همراه دارد. در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک عارضه های پوستی که بسیاری از خانم ها قبل از سال نو به آن دچار می شوند را بیان می کنیم.

اگزما:

درماتیت یا اگزما یک اختلال پوستی شایع در میان خانم ها است که گاهی به علت استفاده مکرر از مواد شوینده بروز می یابد. مواد شوینده باعث آسیب به لایه ی شاخی پوست (اِستراتوم کورنِئوم) می شود و سلول های چربی روی سطح پوست را از بین می برد و در نتیجه عملکرد این لایه ی محافظ پوست را دچار اختلال می کند. درماتیت دست ممکن است روی پوست کف دست یا پشت دست یا هر دو ایجاد شود. قسمتی از پوست که دچار درماتیت شده معمولا خارش زیاد دارد، اغلب می سوزد و گاهی اوقات نیز دردناک است. این عارضه دارای فاز های مختلفی از جمله حاد، عود مجدد و مزمن است.در صورت درمان نشدن این عارضه موجب التهاب و ترک پوست می شود.

اگزما

بثورات جلدی شبیه آکنه:

ترکیبات کلردار به طور گسترده برای تهیه سفید کننده ها، صابون ها، مواد شوینده و... به کار می روند. این ترکیبات قادر به ایجاد تحریک موقت و همچنین آلرژی های طولانی مدت می باشند و گاز کلر متصاعد شده از آنها، سوختگی های پوستی و بثورات جلدی شبیه آکنه ایجاد می کند. مخلوط کردن عوامل پاک کننده حاوی ترکیبات کلردار با ترکیبات نیتروژن دار منجر به انتشار گاز کلر یا کلرامین می گردد. بعد از مواجهه با کلر ممکن است فرد دچار بثورات پوستی یعنی بخش های قرمز رنگ و تاول روی پوست خود شود. مواجهه با ترکیبات کلردار علاوه بر آسیب به پوست سبب سوزش و خشکی چشم، عطسه و سرفه، درد موقت در ناحیه قفسه سینه، درد شکم و احساس سوزش در دستگاه گوارش و ... می شوند.

آلرژی های پوستی:

بروز آلرژی های پوستی یکی دیگر از عوارض ناشی از خانه تکانی های غیراصولی است. بسیاری از مواد شوینده سبب از بین رفتن چربی های پوست و افزایش نفوذپذیری پوست در مقابل مواد شوینده می شوند بنابراین احتمال ابتلا به آلرژی های پوستی افزایش می دهند. به غیر از مواد شوینده استفاده زیاد از آب نیزچربی های سطح پوست را از بین می برد و نفوذپذیری پوست را بیشتر می کند. عامل دیگری که باعث ایجاد آلرژی های پوستی می شود، پوشیدن دستکش پلاستیکی به مدت طولانی است. بروز آلرژی های پوستی با علائمی مانند قرمزی، خشکی، ترک، خارش، سوزش و التهاب پوست و... همراه است.

دستکش و مواد شوینده

چگونه از مشکلات پوستی در زمان خانه تکانی جلوگیری کنیم

  • هنگام استفاده از شوینده های شیمیایی از ماسک استفاده کنید و به تهویه هوا توجه داشته باشید.
  • هرگز شوینده ها را با هم ترکیب نکنید.
  • برای پیشگیری از عوارض پوستی شوینده ها از دستکش های دو لایه (لایه داخلی کتان) استفاده کنید.
  • افراد دارای حساسیت به دستکش پلاستیکی نباید برای طولانی مدت از دستکش های پلاستیکی استفاده کنند، زیرا مواد تشکیل دهنده دستکش می تواند برای پوست حساسیت ایجاد کند. این افراد بهتر است در زیر دستکش های پلاستیکی، یک دستکش نخی نیز بپوشند.
  • در ایام خانه تکانی دست هایتان را برای جلوگیری از خشکی پوست بعد از شستشو با کرم های مرطوب کننده، وازلین و... چرب کنید.
  • به جای استفاده از مواد شوینده شیمیایی با مواد طبیعی مانند سرکه و جوش شیرین خانه خود را تمیز کنید.
  • در صورت رفع نشدن علائم در طولانی مدت، به پزشک مراجعه کنید.

کرم مرطوب کننده

به جای مواد شیمیایی از مواد طبیعی استفاده کنید

  •  برای از بین بردن لکه ها و رسوب آب در جایی مثل حمام و سرویس بهداشتی، وسایل و شیرآلات ، سرکه را روی آنها اسپری کنید، اجازه دهید کمی روی سطح ها باقی بماند و سپس وسایلتان را بشویید.
  •  برای تهیه ترکیبی قوی تر دو قاشق غذاخوری آبلیمو، یک چهارم فنجان سرکه، یک چهارم فنجان آب گرم و 2 قاشق غذاخوری ماده شوینده را با هم ترکیب کنید و سپس به وسیله یک مسواک بر روی لکه ها بکشید.
  •  برای از بین بردن لکه ها می توانید از جوش شیرین استفاده کنید. برای درست کردن خمیر جوش شیرین، باید جوش شیرین را با مقدار مساوی آب مخلوط کرد، خمیر به دست آمده را روی لکه ها قرار دهید تا خشک شوند. بعد با یک دستمال آنها را پاک کنید.
  •  شما هر سطحی را می توانید با محلول یک قاشق صابون مایع در یک لیتر آب پاک کنید. اسفنج را به این محلول آغشته کنید و سطح را با آن پاک کنید. اگر سطح چرب یا زیادی کثیف است، به محلولی که درست کرده اید، یک چهارم فنجان سرکه سفید اضافه کنید.

تمیز کننده های طبیعی

استفاده از کدام شوینده ها خطرناک است؟

استفاده از سفید کننده ها برای سلامتی خطر دارند. قرار گرفتن در معرض سفیدکننده ها برای مدت زمان طولانی سبب مسمومیت های شدید، آسم و ذات الریه، سوزش چشم، درد قفسه سینه و سوزش پوست می شود.

عطرهای مصنوعی که در مواد شوینده به کار می روند، سبب ایجاد مشکلاتی از قبیل خس خس سینه، دیگر مشکلات تنفسی و سوزش پوست می شوند. بنزیل استات نوعی عطر یا خوشبو کننده پرمصرف در شوینده های بهداشتی است که این علائم را در پی دارد.

آمونیاک ماده ای برای پاک کردن پنجره ها و آینه است که سبب تحریک دستگاه تنفسی، پوست و چشم می شود.

اتانول آمین ماده اولیه تولید شوینده ها و... است. این ماده در صورت تماس با چشم سبب تحریک شدید و قرمزی، ورم و سوختگی شیمیایی در چشم می شود.

بوراکس پودری سفیدرنگ است که در محصولات متنوع لباسشویی و تمیز کننده خانگی به کار می رود. تحقیقات نشان داده که قرار گرفتن طولانی مدت در معرض این ماده شیمیایی منجر به کاهش باروری هم در مردان و هم در زنان می شود.

بوراکس

این اشتباهات را قبل از عید انجام ندهید

  1.  چند روز مانده به عید، لیزر پوست انجام ندهید زیرا برای مراقبت از پوستی که به تازگی لیزر شده است و جلوگیری از بروز عوارض اولیه مانند قرمزی و حساس شدن پوست، استراحت و قرار نگرفتن در معرض نور خورشید لازم است.
  2.  سولاریوم نکنید. اگر نمی دانید رنگ پوست تیره به چهره تان می آید یا خیر، سلاریوم انجام ندهید زیرا ممکن است با استفاده از دستگاه های سولاریوم پوستتان زیبا نشده بلکه حالت جزغاله ای پیدا کند.
  3.  از کرم های برنزه استفاده نکنید. اثر کرم های اتوبرنزه معمولا چهار تا شش روز باقی می ماند و اگر از نتیجه کار خوشتان نیاید، نمی توانید به این زودی ها پاکش کنید پس قبل از عید از کرم های اتوبرنزه استفاده نکنید.
  4.  قبل از عید از ماسک های طبیعی جدیدی که قبلا تست نکرده اید استفاده نکنید زیرا جنس هر پوست متفاوت است، مواد مفید و مضر برای پوست شما با پوست دیگران فرق می کند، پس اگر مایل به استفاده از ماسک های گیاهی یا دارویی هستید، بهتر است اول از پزشک خود سوال کنید.
  5.  اگر مبتلا به آکنه شدید هستید و برای درمان شما ایزوترتینوئین (اکوتان) تجویز شد، بهتر است با مشورت پزشک مصرف آن را به بعد از عید موکول کنید چون ممکن است در شروع مصرف این دارو آکنه ها بدتر شود ولی از حدود 2 ماه پس از مصرف پوست شما بهتر خواهد شد .در مورد اسکار ناشی از آکنه یا فرو رفتگی های جوشی درمان هایی مثل ساب سیژن، لیزر فراکشنال، تزریق پرکننده ها، یا لیپولیزر وجود دارد که همگی آنها نیاز به زمان دارد ولی اگر فرصت 1 ماه دارید می توانید برای درمان اقدام کنید.
  6.  بوتاکس کردن را به بعد عید موکول کنید و جهت تزریق بوتاکس به متخصص مراجعه کنید تا حتما از ماده مناسب برای شما استفاده شود.
  7.  برای خلاص شدن از شر موهای زائد یک جلسه لیزر کافی نیست پس اگر وقت کمی قبل از عید دارید این کار را به بعد از عید موکول کنید زیرا لیزر درمانی نیاز به چند جلسه دارد و اینطور نیست که فردی با یک جلسه انتظار برطرف شدن همیشگی موهای زائد را داشته باشد.

انواع عارضه های پوستی خانه تکانی عید + راه حل

3.84
این مطلب مفید بود ؟31
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/م.ح
وبگردی