فتق دیسک بین مهره ای
مشکل “فتق دیسک بین مهره ای” به ستون فقرات مربوط می شود که اعصاب را تحریک کرده و باعث درد و ضعف شما می شود.

تمام آنچه باید از علل و علائم و راههای درمان فتق دیسک بین مهره ای بدانید

فتق دیسک بین مهره ای به مشکل با یکی از دیسک های بین استخوان های فردی (مهره ها) اشاره می کند که به ستون فقرات مربوط می شود. دیسک ستون فقرات کمی مانند یک دونات ژله ای است، با یک مرکز نرم تر در داخل و بیرونی سخت تر.

گاهی اوقات دیسک تضعیف شده یا دیسک شکست خورده نامیده می شود، چنانچه در ادامه این بخش از سلامت نمناک می خوانید فتق دیسک زمانی اتفاق می افتد که کمی از "ژله های" نرم از طریق یک پارگی به خارج برود.

فتق دیسک ممکن است اعصاب نزدیک را تحریک کند و باعث درد، بی حسی یا ضعف در یک دست یا پا شود و از سوی دیگر، در بسیاری از افراد علائم ناشی از دیسک فتق وجود ندارد. اکثر افراد مبتلا به فتق دیسک، نیازی به عمل جراحی ندارند تا مشکلشان حل شود.

فتق دیسک بین مهره ای

فتق دیسک بین مهره ای چیست ؟

علائم فتق دیسک بین مهره ای :

اغلب فتق دیسک ها در پایین کمر (ستون فقرات کمری) رخ می دهد، گرچه می توانند در گردن (ستون فقرات گردن) نیز رخ دهند که شایع ترین علائم و نشانه های فتق دیسک، عبارتند از:

درد بازو یا پا:

اگر فتق دیسک شما در پایین کمرتان قرار داشته باشد، معمولا احساس درد شدیدی در باسن و ران را احساس خواهید کرد. ممکن است در بخشی از پایتان نیز باشد ، اگر فتق دیسک شما در گردن باشد، درد به طور معمول در شانه و بازو شدیدتر است. این درد ممکن است هنگامی که سرفه، عطسه یا حرکت ستون فقرات خود را به موقعیت های خاصی دارید، به دست یا پای شما کشیده شود.

بی حسی یا سوزش:

افراد مبتلا به فتق دیسک اغلب احساس خارش یا سوزن شدن در بخشی از بدنشان دارند که اعصاب آسیب دیده در آنجا است.

ضعف:

عضلات تحریک شده توسط اعصاب آسیب دیده تمایل به تضعیف دارند ، این اتفاق ممکن است موجب ناتوانی شما در بلند کردن یا نگهداشتن اشیا شود. شما همچنین می توانید فتق دیسک داشته باشید بدون اینکه حتی بدانید - فتق دیسک گاهی اوقات بر روی تصاویر ستون فقرات افرادی که علائم مشکل دیسک را ندارند، نشان داده شود.

علل فتق دیسک بین مهره ای

فتق دیسک بین مهره ای در گردن یا کمر

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر درد گردن یا کمرتان حرکت کند و به پاها و بازوهایتان برود، یا کمر درد همراه با بی حسی، سوزن شدن یا ضعف همراه باشد، باید به پزشک مراجعه کنید.

علل فتق دیسک بین مهره ای :

فتق دیسک اغلب نتیجه سایش و تیرگی تدریجی مربوط پیری به نام دیسک دژنراسیون است ، همانطور که پیرتر می شوید، دیسک های نخاعی محتوای آب خود را از دست می دهند که انعطاف پذیری آنها را کمتر و مستعد به پاره شدن و یا سوراخ شدن می کند.

اکثر مردم نمی توانند دلیل دقیق فتق دیسک خود را مشخص کنند ؛ گاهی اوقات، با استفاده از عضلات کمر خود به جای پای راست و عضلات ران، برای بلند کردن اجسام بزرگ و سنگین می توانید به فتق دیسک منجر شوید، در حالی که می تواند بنشینید و آن را بلند کنید. به طور نادر، یک رویداد آسیب زا مانند افتادن یا ضربه به کمر می تواند فتق دیسک را ایجاد کند.

ضعیف شدن دیسک کمر

فتق دیسک بین مهره ای در پیری به نام دیسک دژنراسیون

عوامل خطرناک فتق دیسک بین مهره ای :

عوامل افزایش خطر ابتلا به فتق دیسک می تواند شامل:

وزن:

وزن اضافی بدن باعث ایجاد استرس اضافی در دیسک های کمر شما می شود.

شغل:

افرادی که مشاغل فیزیکی دارند، خطر ابتلا به مشکلات کمر دارند. بلند کردن مکرر، کشیدن، هل دادن، خم شدن به سمت جلو و چرخش همچنین ممکن است خطر ابتلا به فتق دیسک را افزایش دهد.

ژنتیک:

بعضی افراد ابتلا به فتق دیسک را ارث می برند.

 عوامل فتق دیسک بین مهره ای

وزن زیاد یکی از عوامل خطر در فتق دیسک بین مهره ای

عوارض جانبی فتق دیسک بین مهره ای :

نخاع شما به قسمت پایین کانال نخاعی گسترش نمی یابد. درست زیر کمرتان، نخاع به گروهی از ریشه های طولانی عصبی (کاودا اکوینا) تقسیم می شود که مانند دم اسب است. به ندرت، فتق دیسک می تواند کل کاودا اکوینا را فشرده کند. جراحی اضطراری ممکن است برای جلوگیری از ضعف دائمی یا فلج مورد نیاز باشد. در صورت داشتن این علائم، فورا به پزشک مراجعه کنید.

علائم بدتر:

درد، بی حسی یا ضعف ممکن است به این نکته اضافه کند که شما نمیتوانید فعالیتهای معمول روزانه خود را انجام دهید.

مثانه یا اختلال روده :

افرادی که سندرم کاودا اکوینا دارند، ممکن است بی اختیاری داشته باشند یا حتی دشواری ادرار یا عدم ادرار داشته باشند.

بیهوشی:

این باعث از دست دادن احساس در ناحیه هایی است که ممکن است لمس شود -مانند ارگان های داخلی، پشت پاها و ناحیه اطراف راست روده.

عوارض فتق دیسک بین مهره ای

فتق دیسک بین مهره ای مربوط به ستون فقرات

جلوگیری از بروز فتق دیسک بین مهره ای :

برای کمک به جلوگیری از فتق دیسک:

ورزش:

تقویت عضلات تنه کمک می کند تا تثبیت و حمایت از ستون فقرات صورت گیرد.

حفظ وضعیت خوب:

وضع خوب فشار روی ستون فقرات و دیسک های شما را کاهش می دهد ، کمر خود را صاف کنید، مخصوصا وقتی که برای مدت طولانی نشسته اید. به طور مناسبی اشیاء سنگین را بلند کنید، پاهای خود را - نه کمرتان - بسیاری از کارها را انجام می دهد.

حفظ وزن سالم:

وزن بیش از حد فشار را روی ستون فقرات و دیسک ها افزایش می دهد و باعث می شود که آنها بیشتر در معرض فتق دیسک قرار گیرند.

 درمان فتق دیسک بین مهره ای کمر

فتق دیسک بین مهره ای را با ورزش کردن درمان کنید

تشخیص فتق دیسک بین مهره ای :

در طول آزمایش فیزیکی، پزشک حساسیت کمر شما را بررسی می کند ، او ممکن است از شما بخواهد دراز بکشید و پاهایتان را در جایگاه های مختلفی قرار دهید تابتواند علت دردتان را تعیین کند. او همچنین می تواند آزمایش عصبی را انجام دهد تا این موارد شما را بررسی کند:

  • رفلاکس
  • قدرت عضلانی
  • توانایی راه رفتن
  • توانایی احساس کمی لمس و یا ارتعاش

در اکثر موارد فتق دیسک، یک معاینه فیزیکی و یک تاریخ پزشکی برای همه مواردی است که برای تشخیص لازم هستند.اگر پزشک شما مشکوک به یک مشکل دیگر بود یا نیاز به دیدن اعصاب تحت تاثیر قرار گرفته شده بود، ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را تجویز کند.

آزمایشات تصویربرداری اشعه ایکس:

اشعه ایکس، فتق دیسک را تشخیص نمی دهد، اما ممکن است برای جلوگیری از علل دیگر درد کمر، مانند عفونت، تومور، مسائل مربوط به همترازی ستون فقرات یا استخوان شکسته انجام شود.

توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن):

اسکنر سی تی یک سری اشعه ایکس را از جهات مختلف می گیرد و سپس آنها را برای ایجاد تصاویر مقطعی ستون فقرات و ساختارهای اطراف ترکیب می کند.

ام آر آی برای فتق دیسک بین مهره ای

تشخیص فتق دیسک بین مهره ای با سی تی اسکن یا ام آر آی

تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (ام آر آی):

امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی برای ایجاد تصاویر ساختار داخلی بدن شما استفاده می شود.این آزمایش می تواند برای تایید محل فتق دیسک و اینکه ببیند که کدام اعصاب آسیب دیده است، انجام می شود.

میلولم:

یک رنگ به مایع نخاعی تزریق می شود و سپس تصویر اشعه ایکس گرفته می شود.این آزمایش می تواند فشار روی نخاع یا اعصاب شما را به علت فتق دیسک چندگانه یا شرایط دیگر نشان دهد.

تست عصب:

مطالعات الکترومیوگرافی و هدایت عصبی اندازه گیری می کنند که چگونه امواج الکتریکی در امتداد بافت عصبی حرکت می کنند. این می تواند به تعیین محل آسیب عصبی کمک کند.

درمان:

درمان محافظه کارانه - به طور عمده از موقعیت های دردناک خودداری کنید و تمرین برنامه ریزی شده و رژیم های دارویی را دنبال کنید - که باعث بهبود علائم در اکثر افراد در چند روز یا چند هفته می شود.

علایم فتق دیسک بین مهره ای

درمان های فتق دیسک بین مهره ای گردن یا کمر

داروها :

داروهای ضد درد بدون نسخه. اگر درد شما خفیف یا متوسط ​​باشد، ممکن است پزشک به شما داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین آی بی و بقیه) یا ناپروکسن (آلو و بقیه) را تجویز کند.

اگر درد شما با داروهای بدون نسخه بهبود نیابد، پزشک ممکن است برای مدت کوتاهی داروهایی مانند کدئین یا ترکیبی از اکسید کتون و استامینوفن (پرکوکت، اکسیکونتین و غیره) را تجویز کند. آرامش، حالت تهوع، سردرگمی و یبوست ممکن است عوارض جانبی این داروها باشد.

داروهای ضد انعقاد:

داروهایی که در ابتدا برای کنترل تشنج طراحی شده اند نیز ممکن است در درمان درد عصبی که اغلب در ارتباط با دیسک فتق وجود دارد ،مفید باشند.

داروهای آرام بخش عضله:

اگر اسپاسم عضلانی دارید، ممکن است برایتان شل کننده های ماهیچه ای تجویز شود. آرامش و سرگیجه عوارض جانبی رایج این داروها هستند.

تزریق کورتیزون:

کورتیکواستروئیدهای سرکوب کننده التهاب، ممکن است با تزریق مستقیم به ناحیه اطراف اعصاب نخاعی تزریق شوند. تصویربرداری ستون فقرات می تواند به محل تزریق بیشتر کمک کند. گاهی اوقات ممکن است یک دوره استروئید خوراکی برای کاهش تورم و التهاب تجویز شود.

درمان فتق دیسک بین مهره ای

راه های جلوگیری یا درمان فتق دیسک بین مهره ای 

درمان:

اگر درد شما در عرض چند هفته حل نشد، پزشک ممکن است فیزیوتراپی را پیشنهاد کند. فیزیوتراپ ها می توانند موقعیت و تمریناتی که برای کاهش درد یک فتق دیسک طراحی شده اند را به شما نشان دهند.

عمل جراحی:

تعداد بسیار کمی از افراد مبتلا به فتق دیسک در نهایت به جراحی نیاز دارند.پزشک ممکن است عمل جراحی را پیشنهاد کند اگر درمان های محافظه کار پس از 6 هفته باعث بهبود در علائمتان نشود، به خصوص اگر شما همچنان اینها را تجربه کنید:

  • بی حسی یا ضعف
  • مشکل در ایستادن یا راه رفتن
  • از دست دادن کنترل مثانه یا روده

در بسیاری از موارد، جراحان می توانند تنها قسمت پیشانی دیسک را حذف کنند با این حال، به ندرت، کل دیسک باید حذف شود. در این موارد، ممکن است نیاز به هماهنگی با مهره های فلزی برای ایجاد ثبات ستون فقرات باشد ؛ به ندرت، جراح شما ممکن است یک دیسک مصنوعی را پیشنهاد کند.

علل و علائم فتق دیسک بین مهره ای و راههای درمان فتق دیسک

4.715
این مطلب مفید بود ؟141
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
برچسب : دیسک کمر
وبگردی