قوانین آپارتمان نشینی
اگر به تازگی به آپارتمان نشینی روی آورده اید باید مقررات آن را نیز مطالعه کنید و به خاطر بسپارید زیرا رعایت نکردن آن ها شما را با مشکل مواجه خواهد کرد.

قوانین و باید ها و نبایدهای آپارتمان نشینی

آپارتمان عبارت است از یک واحد مستقل در ساختمان چند طبقه که از آن برای سکونت یا جهت کسب و پیشه استفاده می شود.

امروزه با افزایش شهر نشینی و زیاد شدن جمعیت آپارتمان نشینی توسعه یافته است اما در کشور ما هنوز نیز فرهنگ آپارتمان نشینی به صورت صحیح رواج پیدا نکرده است.

برخی از افراد ذهنیت قدیمی خود را که در خانه های حیاط دار داشته اند، در آپارتمان نشینی نیز حفظ کرده اند و به این ضرب المثل «چهار دیواری، اختیاری» اعتقاد کامل دارند و گاهی حاضر نیستند کمی از مواضع خود پایین بیایند و بعضی محدودیت ها را که لازمه زندگی آپارتمانی است، قبول کنند.

در این بخش از نمناک شما را با قوانین آپارتمان نشینی آشنا می کنیم.

آپارتمان نشینی

مالکیت در آپارتمان نشینی

مالکیت در آپارتمان ها شامل 2 قسمت است:

  1.  مالکیت اختصاصی
  2.  مالکیت مشترک

 بخش اختصاصی

به بخشی از ملک مانند بالکن گفته می شود که تنها صاحب آپارتمان حق استفاده از آن را دارد.

بالکن آپارتمان

بخش های مشترک

قسمت هایی که تمامی مالکان حق استفاده از آن را دارند و برای استفاده عمومی احداث شده است و در سند اختصاصی قید نشده است ، عباتند از :

  • زمین زیر بنا
  • تاسیسات قسمت های مشترک از قبیل چاه آب
  • پمپ
  • منبع آب
  • مرکز حرارت و تهویه
  • انبار عمومی ساختمان
  • اتاق سرایدار در هر قسمت بنا که واقع شده باشد
  • آسانسور
  • چاه های فاضلاب
  • لوله ها از هر قبیل مانند لوله های فاضلاب
  • برق و تلفن

قوانین آپارتمان نشینی

  • گذرگاه های شوت زباله
  • اسکلت ساختمان
  • تاسیسات مربوط به راه پله
  • وسایل تامین کننده روشنایی
  • تلفن
  • پشت بام و تاسیساتی که در پشت بام برای استفاده عمومی احداث شده است
  • نمای خارجی ساختمان
  • محوطه ساختمان

این قسمت ها در ساختمان بین اهالی مشترک هستند:

  • پله های ورود به پشت بام و پله های ایمنی
  • درها و پنجره ها
  • راهروها و پاگردها
  • دیوارهای حد فاصل بین قسمت های اختصاصی اگر جزو اسکلت ساختمان نباشند.

مشترکات ساختمان

عمده ترین مشکلات آپارتمان نشینی

با افزایش جمعیت در کلان شهرها آپارتمان نشینی رواج یافت که این موضوع 

 آپارتمان نشینی بدون فرهنگ 

عمده ترین مشکلات آپارتمان نشینی زمانی آغاز شد که برخی خانواده ها با همان ذهنیت زندگی سنتی در خانه های حیاط دار، وارد زندگی در آپارتمان شدند.

اکثر افرادی که به علت مزیت های آپارتمان نشینی این شیوه را انتخاب می کنند؛ هنوز با فرهنگ زندگی در آپارتمان آشنا نیستند یا آموزش ندیده اند.

بنابراین وقتی به زندگی در آپارتمان روی می آورند برای خود و دیگران مشکلاتی مانند سلب آسایش مردم با بلند صحبت کردن، زیاد کردن صدای رادیو و تلویزیون یا گذاشتن کفش ها مقابل پاگرد پله ها، حمل زباله بدون سطل در حالی که شیرابه های آن روی پله ها می ریزد، برگزاری مهمانی های پر سر و صدا و… ایجاد می کنند و این کارها را عادی می دانند.

برای زندگی آپارتمان نشینی، لازم است فرهنگ زندگی در این مکان ها را ارتقا دهیم.

عدم توجه به فرهنگ آپارتمان نشینی سبب مخدوش شدن حقوق همسایگی و بروز مشکلات متعدد و مشاجراتی مابین ساکنان یک مجتمع می شود.

فرهنگ آپارتمان نشینی

 آپارتمان نشین ها؛ ناراضی

در نتیجه رشد جمعیت در شهرها و به دلیل گران شدن زمین آپارتمان نشینی توسعه پیدا کرده است.

در واقع آپارتمان نشینی برای جلوگیری از توسعه سطحی شهرها به اجبار برای پاسخگویی به نیاز جامعه مدنظر قرار گرفته است.

برای رعایت حقوق مدنی و روابط اجتماعی ساکنان این ساختمان ها لازم است که قوانین و مقررات زندگی در چنین مکان هایی مورد توجه قرار گیرد.

نتایج نظر سنجی رضایت افراد از آپارتمان نشینی 

39 درصد مردم سر و صدا و رفت و آمد زیاد، 13درصد عدم تفاهم فکری با همسایگان، 12درصد نداشتن فضای تفریح و 27 درصد مزاحمت همسایگان را از معایب آپارتمان نشینی می دانند.

55 درصد آپارتمان نشین ها نسبت به زندگی آپارتمان نشینی خود ناراضی هستند.

25 درصد آپارتمان نشین ها مخالف زندگی آپارتمان نشینی، 38 درصد مردم آپارتمان نشینی را با فرهنگ ایرانی سازگاردانسته اند، 18 درصد نسبت به آن بی تفاوت و 15 درصد نیز ابراز رضایت نموده اند.

این نظرسنجی نشان می دهد اکنون نیز در زمینه آپارتمان نشینی در میان شهروندان فرهنگ مشخص و روشنی شکل نگرفته است.

آپارتمان نشینی در ایران

 شهرداری ها و آموزش های شهروندی

علت رعایت نکردن قانون و مقررات آپارتمان نشینی از سوی برخی ساکنان عدم آشنایی آنها با قوانین و مقررات آپارتمان نشینی و عدم آشنایی با حدود وظایف خود و حقوق همسایگان است.

از طرف دیگرالزامات اجرایی قوانین آپارتمان نشینی جدی نیست و کمتر کسی به علت عدم رعایت فرهنگ آپارتمان نشینی بر اساس قانون مورد بازخواست قرار گرفته است.

اعضای هیات مدیره مجتمع های مسکونی برای آگاه سازی ساکنان آپارتمان ها از قوانین سکونت جمعی می توانند نشست های مشترک ماهانه میان اهالی ساختمان برگزار کنند و همسایگان را برای رعایت هرچه بیشتر قوانین آپارتمان نشینی و حقوق سایر همسایگان توجیه کنند، اما در این بین نقش سایر دستگاه های خدماتی و اجتماعی شهر مانند شهرداری ها نباید نادیده گرفته شود.

شهرداری ها باید برای ارتقا سطح آگاهی شهروندان پیرامون موضوع قوانین و فرهنگ آپارتمان نشینی بروشور های آموزشی توزیع کنند و یا نشست هایی در فرهنگسراها، خانه های محله و… با حضور شهروندان ساکن محلات برگزار نمایند.

فرهنگ آپارتمان

 چند نکته برای آپارتمان نشین ها

  •  ساکنان مجتمع های آپارتمانی باید به رعایت برخی بایدها و نبایدها برای احترام به افراد دیگر در آپارتمان است، بپردازند. رعایت نکاتی که در ادامه آورده ایم توسط ساکنان یک مجتمع از بروز اختلاف ها و تنش ها میان همسایگان جلوگیری می کند.
  •  با اجازه کتبی مالک و مدیریت ساختمان کف سایی سنگ قسمت های اختصاصی را می توان انجام داد ، تمام مواد که بر اثر کف سایی ایجاد شده باید سریعا جمع گردد و خارج از ساختمان دفع شود.
  • ریختن مواد اسیدی حاصل از کف سایی به داخل فاضلاب ساختمان سبب گرفتگی و فرسایش لوله های فاضلاب می شود همچنین اگر این مواد به سطح زیرین سنگ نفوذ یابند ، لوله های مستقر در کف خوردگی پیدا می کنند و در محل اتصالات ترکیدگی صورت می گیرد . بنابراین باید هنگام کف سایی و پس از تمام شدن آن، سقف طبقه پایین بررسی شود.
  •  ساکنان هر واحد باید زیان و خسارت وارد شده بر اثر گرفتگی لوله های فاضلاب، سر رفتن آب وان یا سینک را جبران نمایند.

تعمیر خانه

  •  با توافق اکثریت مالکان می توان در نما، در یا بالکن های اختصاصی تغییر ایجاد کرد.
  •  مستاجر به هیچ وجه نباید تعمیرات و تغییرات داخلی و خارجی را که سبب صدمه به اسکلت ساختمان می شود را انجام دهد.
  •  باید تعمیرات وتغییرات آپارتمان و بخش اختصاصی مانند انبار با اجازه مدیریت ساختمان و مالک به صورت کتبی انجام شود.
  •  از ساعت یک تا 4 بعدازظهر و 9 شب تا 9 صبح روز بعد ایجاد سر و صدای غیر متعارف ممنوع است و فقط باید صدای رادیو، تلویزیون در این ساعت ها قابل شنیدن باشد.

ساعت سکوت

  •  کارهای ساختمانی و یا پر سر و صدا را تنها می توان از ساعت 30/8 تا 30/13 و 30/15 تا 30/18 روزهای غیر تعطیل با هماهنگی مدیریت ساختمان انجام داد.
  •  پارکت های چوبی و کفپوش های پلاستیکی را تنها باید پولیش کرد و آنها را نباید با سنگ یا سرامیک و دیگر پوشش هایی که صدا را تشدید می کنند، تعویض نمود.
  •  اگر کف آپارتمان سنگ، سرامیک یا چوب است باید حداقل 75 درصد با قالی یا موکت پوشانده شود تا هنگام راه رفتن و کشیدن اجسام صدا ایجاد نکند.

همه چیز درباره بایدها و نبایدهای قوانین آپارتمان نشینی و فرهنگ آن

4895
این مطلب مفید بود ؟720175
منبع : بخش سبک زندگی نمناک /ن /آ/م.ح
25 نظر به ثبت رسیده است
علی اکبراحمدی1397-05-24
آیا سرامیک کردن پارکینگ که شامل محل رفت وامد دیگر واحد هست به عهده همه مباشد یا افراد پارکینگ دار؟ممنونم اگرراهنمایی فرمایید
7422
ف- احمدی 1397-04-03
با سلام ما در یک آپارتمان 9 واحدی زندگی می کنیم که یکی از وحدها به بهانه اینکه آب بالا نمیرسه یک پمپ جداگانه با لوله کشی جدا برای خودش از نمای بغل ساختمان کشیده .ساختمان مجاور هم ساخت و ساز کرده و لوله کشی این پمپ هم بین دو ساختمان مانده حالا لوله ترکیده و آب داخل کمد دیواری ما شده موقتی پمپ رو قطع کرده ولی اظهار می دارند از جای دیگه لوله کشی می کنم و به کسی ربطی نداره به نظرشما چه باید کرد با این آقا؟؟؟؟
398
مریم یاری1397-03-31
با سلام ما در یک آپارتمان که طبقه پنجم میباشد ساکن هستیم و موتور آب برای آبرسانی به طبقه بالا در پارکینگ قرار دارد که صدا دارد و این موجب اعتراض یکی از واحد ها شد و همچنین به ما میگوید ماشینتون را بعد از هر بار بیرون رفتن داخل پارکینگ نیاورد به نظر شما در صورت شکایت حق به ما داده میشود
3714
مهدی شادافزا1397-03-21
با سلام
من به تازگی یک واحد آپارتمان پیش خرید کرده ام ک در یک ساختمان 5 طبقه 2 واحدی میباشد و واحد من در طبقه اول هست که با واحد روبرو دارای یک نورگیر مشترک میباشد و درب دسترسی به نورگیر که حدودا 15 متر میباشد از واحد روبرو است و واحد من فقط پنجره بلند قدی دارد که قابل تبدیل شدن به درب را نیز میباشد و از آنجا که واحد دارای بالکن نیست تصمیم گرفتم که پکیج را در نورگیر مشاع نصب کنم که با مخالفت واحد روربرو که خود را مالک مطلق نورگیر مشاع میداند مواجه شده و از او خواستم که با من توافق کرده و با کشیدن یک طیغه هر دو واحد از فضای مذکور استفاده کنیم که باز هم با مخالفت روبرو شدم. حال سوال این هست که آیا گذاشتن پکیج در نورگیر مشاع خلاف قانون است و اینکه با در نظر گرفتن برنامه های وسیع آینده واحد روبرو اعم از گذاشتن کباب پز، تخت و ....، آیا ایشان حق استفاده شخصی از فضای مذکور بدون رضایت اینجانب را دارد و قانون در اینباره چه میگوید؟ سپاس.
3920
داود1397-03-20
آیا تعویض درب آپارتمان که مغایرت با بقیه درهای واحدهای دیگرباشدهم غیر قانونی است ؟از یک آپارتمان پنج طبقه پانزده واحدی دو واحد که البته یکی از واحد ها چون واحد را پیش خرید کرده بوده موقع نصب در اقدام به تعویض کرده آیا مغایر با قانون است؟
3614
معترض1397-02-17
در آپارتمانی که ما ساکن هستم همسایه بدون توجه به حقوق دیگران اقدام به برگزاری جشن تولدهای شلوغ و پر سر و صدا میکند ، از صبح میهمان ها رفت و امد میکنند و تا بعد از ناهار جشن ساعت 3 شروع میشه باند هایی با برد 2 کیلومتری داخل یه واحد آپارتمان ،تصور کنید همسایه ها چه زجری میکشند خصوصا اگر بیمار یا بچه کوچیک داشته باشند . تازه اعتراض هم به ایشان می شود شروع به عربده کشی میکند و فریاد میزند که شما فرهنگ آپارتمان نشینی ندارید. و به چه حقی به در واحد ما می ایید و به سر و صدای ما اعتراض دارید. آخه بنظر شما ایشون اصلا میفهمن که فرهنگ به چه معناست؟ شب ها برای رفت و آمد هییییییچ محدودیتی نیست تا ساعت های 3 و 4 بامداد آسانسور بالا و پایین میرود ، گذشته از این اصلا براشون مهخم نیست چه ساعتی از شبانه روز هست با صداااای بلند و نامتعارف تعریف و صحبت و خنده گاها دعوا هم میکنند و موقع ورد به واحد هم آنچنان در را بهم میکوبند که انگار بمب اتم منفجر میشود. اینجا گوانتاناموست
7116
جواد خانجان1397-02-14
سلام اسانسورهای ساختمان ۱۱ طبقه ما نیاز به تعمیرات اساسی وبازسازی دارند ایا سهم هر اپارتمان باتوجه به طبقه ومتراژ که بین ۱۰۰تا ۲۷۰ متر هست باید محاسبه شود ویا بطور مساوی با تشکر
4110
س1396-10-11
سلام ما در آپارتمانی زندگی میکنیم که دارای تراس بوده و در تراس لوله کشی آب و گاز و برق دارد و در طبقه ۵ که سازنده ساکن بوده در تراس باربکیو هست. ما در تراس واحد خودمون یک اجاق گاز فر دار گذاشته ایم که گهگاهی برای پختن کیک از فر آن استفاده میکنیم و یه کبابپز گازی که گهگاهی مورد استفاده قرار میگیرد. همسایه طبقه بالای ما ناراحت بوده و بارها اعتراض کرده. میخواستم بدونم قانون در این مورد چی میگه؟ یعنی درست کردن کباب در تراس غیر قانونی است؟
6824
محمدحسین ادیب فر1396-06-27
ما در یک آپارتمان 16واحدی و4طبقه زندگی میکنیم از ابتدا این آپارتمانها فاقد آسانسور بود اخیرا مجع عمومی بلوک با موافقت اکثریت مالکین از وسط پله ها اقدام به جانمایی ونصب آسانسور نموده حال یکی از مالکین همکف با بهانه های مختلف از پرداخت هزینه های مشترک که با توافق سایر مالکین سهم همکف نصف بقیه تعیین شده خودداری مینماید تکلیف چیست ؟ ما میتوانیم مبلغ مورد نظر را از ایشان بگیریم ؟ لطفا راهنمایی کنید در ضمن برای ایشان هم اضهار نامه فرستادیم ولی پس از گذشت موعد مقرر هم سهم خود را پرداخت نمینماید
5326
صبا1396-10-11
فکر میکنم کلیه پارکینگهای موجود در ساختمان مختص واحدهای ساختمان بوده و پارکینگ اضافی یا مهمان در واقع جز مشاعات ساختمان محسوب میشود که کل مالکین به نسبت مساوی مانند سایر قسمتهای مشاع ساختمان در آن سهیم هستند. و در قانون مالکیت ذکر شده که پارکینگها را نمیتوان به غیر از مالکین واحدها فروخت. فکر میکنم از طریق حقوقی قابل پیگیری میباشد.
95
حسین_ب1396-06-15
با سلام و سپاس از سایت مفیدتون. بنده دو سال پیش آپارتمانی رو معامله کردم که ساختمات 5 طبقه هستش و هر طبقه دارای یک واحد. الان حدود یک سالی هست که مالک تمام واحد ها رو واگذار کرده ولی هنوز سند نداده. ایشون ادعا میکنه که یک پارکینگ برا خودش نگهداشته و ماشین خودش رو میاره در پارکینگ ساختمان پارک میکنه. لازم به ذکر است که ساختمان ورود به حیاط هست و راه پارکینگ جدا از راه واحدها نیست. سئوال بنده اینست که آیا مالک میتونه همچین کاری بکنه؟ و آیا اصولا کسی به غیر از سکنه حق ورود به ساختمان رو داره؟ پیشاپیش از راهنماییتون سپاسگزارم.
195
alireza1396-05-20
سلام وقت بخیر به همه دوستان ... من به تازگی برای اولین بار اپارتمان نشین شدم و خیلی تلاش میکنم قوانین بالا رو کاملا رعایت کنم ... اما مشکل بزرگی دارم 3 تا از همسایه ها از 24 واحد مسکونی ، مواد مخدر ( تریاک ) مصرف میکنند و بوی نا مطبوع تمام فضای واحد ما رو فرا میگیره ... ایا ساکنین واحد ها حق کشیدن و مصرف این گونه دخانیات را در منزل خود دارند ، که باعث ناراحتی و مشکل تنفس دیگران بشود ؟؟؟
8826
انیسا1396-01-12
سلام متأسفانه داخل ساختمان ما مهمانی با صدای بلند موزیک میگیرن و مدیر ساختمان هم کاری انجام نمیده اعتراض هم میکنیم با کمال بی ادبی گفتن از اینجا برید
5817
علی1398-02-06
سلام. عزیزم شما در اصل باید پول شارژ بدی چون خانه شما در آن ساختمان قرار دار چه خالی و چه پر باشد. با تشکر علی
123
صبا1396-10-11
طبق قانون هزینه های نگهداری ساختمان مانند موتورخانه و آسانسور و... باید پرداخت شود اما هزینه های مصرفی ساختمان مانند آب و برق مشاع و گاز و... خیر.
225
ی1396-10-18
سلام اگر کسی اپارتمان خرید وول کرده رفته ایا باید. هزینه ماهیانه شارژ پرداخت شود یانه ممنون میشم
434
Arash62301396-07-04
سلام ،باید هزینه شارژ ماهیانه پرداخت بشه حتی اگر تو واحد زندگی نکنید
329
امید1396-05-08
والا منم گاهی اوقات یک ماه کلا در خانه نیستم وحاظر هم نیستم هزنه کامل شارژ را پرداخت کنم مثل هزینه های اشتراکی آب، گاز به همین علت نصف هزینه شارژ را پرداخت می کنم
1718
هاتف1396-03-29
خانم شیرین قانون میگه چه باشی چه نباشی باید پرداخت بشه ولی اصولا نصف مبلغ و میگیرن
317
شیرین1395-12-12
باسلام یه سوال داشتم من زندگی توی آپارتمان رواصلادوس ندارم بهمین دلیل حدود۴ ما است که یه خونه ویلایی رهن کردم واسباب واثاثیه روبه اونجابردم وآپارتمان خالیه ومدیرساختمون که من توش یک واحدآپارتمان دارم پیغام داده که باید پول شارژپرداخت کنم.لطفامنوراهنمایی بکنین
9524
م1400-04-20
سلام
خوب! شارژ رو باید بدید. البته برای موارد عمومی که نگهداری ساختمان هست. مثل روشنایی و نظافت و فضای سبز و ...
00
حاج علی 1395-11-27
باسلام... من در اهواز زندگی میکنم. در اپارتمانی 5 طبقه. من در طبقه 4 هستم..... همسایه طبقه بالایی ما.. فرزندانش خانه را با ورزشگاه فوتبال االغدیر اهواز اشتباه گرفته اند........ از صبح تا 0100 بامداد فوتبال بازی میکنند... ........ من موندم اصلا این ها خسته نمیشوند این همه مدت فوتبال ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ از 0900 صبح تا 0100 بامداد مرتب فوتبال........ یک بار هم به پدرشان گفتم. که فرزندانت فوتبال بازی میکنند... و خانه را با ورزشگاه اشتباه گرفته اند... گفت... بچه اند دیگر.. حق دارند بازی کنند ..
11142
...1395-10-28
الان ساعت4صبح هست و همسایه ما داره کلی سروصدا و.. ایجادمیکنه. از سرشب شروع کرده و چندساعته که ادامه داره. چندروز در هفته همین بساطه. یه همسایه دیگه هردو ماشینش رو تو خونه پارک میکنه درصورتیکه این حق تو سندش نیومده.مثلا منطقه خوب شهر هم میشینیم! کدوم شهر؟ بابل
8328
حمیدرضا1395-08-15
متاسفانه خیلی ها این نکات رو رعایت نمی کنن و رعایتشون رو نوعی باج دادن به دیگران می دونن!!! الان توی آپارتمان ما، همسایه طبقه چهارم در آهنی گذاشته و دسترسی به پشت بوم نداریم! جالب اینجاس که کلیدم به هیچ کس نمی ده و بارها شده خونه نبوده و ما هر کاری داشتیم، متوقف شده!!! از بنایی و سر و صداها هم که دیگه هرچی بگم کمه!اکثرشونم همون آدمایین که میشینن پای ماهواره و با حسرت برنامه های و آ و بی بی سی رو گوش می دن و میگن: این مملکت درست نمیشه! خب داداش من، اول یه سوزن به خودت بزن. اول خودت و درست کن بعد به فکر مملکتت باش. تا تو درست نشی که مملکت درست نمی شه! مملکت درسته، ما ها مشکل داریم و همه چیرو واسه خودمون زهرمار می کنیم.
11513
داود1395-03-14
با توجه به مهاجرت های بسیار از شهرهایی که معمولا آپارتمان و آپارتمان نشینی یا وجود ندارد و یا اندک است مهاجرت این شهروندان به شهرها و سکونت آنها در آپارتمانها بدلیل عدم آشنایی آنها به قوانین و فرهنگ آپارتمان نشینی، و حتی پس از بارها تذکر عدم توجه اینگونه افراد، مشکلات بسیاری را برای دیگر ساکنین فراهم میکنند که مهمترین آنها عدم رعایت آسایش و آرامش دیگران و مشارکت نکردن در پرداخت هزینه های جاری ساختمان است. خوب است مسئولین صدا و سیما در این زمینه به رسالت خود که همانا فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در زیمنه ی پدیده های نوظهور است عمل نمایند هر چند این مورد چندان هم نوظهور نیست اما هیچ سازمانی تا کنون در این زمینه فعالیتی نکرده است.
9516
وبگردی