باورهای غلط بارداری
باورهای غلطی در بارداری وجود دارند که پایه و اساس علمی ندارد و گاهی منجر به تصمیم گیری اشتباه مادران باردار می شوند که عواقب خطرسازی برای آنها خواهند داشت.

باورهای غلط درباره تغذیه در دوران بارداری

چنانچه به تازگی در شرف مادر شدن هستید و باردار شده اید مطمئنا حرف‌های ضد و نقیضی می‌شنوید که تشخیص درست یا غلط بودن آن‌ها برایتان سخت می‌شود و حتی گاهی هم این باورهای نادرست روند طبیعی بارداری را مختل میکند این باورهای غلط امکان دارد حاصل تفکرات اشتباه خودتان و یا خیرخواهی اطرافیان باشد.

از آنجایی که سلامت شما و فرزندتان موضوع مهم و با اهمیتی برای نمناک می‌باشد از این رو قصد داریم باورهای نادرستی که درباره دوران بارداری فراگیر شده اند را در اختیارتان قرار دهیم تا با مطالعه آن‌ها بتوانید خوب و بد را از هم تشخیص دهید و یک بارداری سالم و بدون دردسری تجربه کنید.

یکی از باورهای غلطی که برخی از مردم آن را پذیرفتند تاثیرات منفی مصرف زیاد غذاهای حاوی آهن در دوران بارداری زنان می‌باشد چرا که فکر می‌کنند با خوردن این غذا‌های غنی از آهن پوست جنین در داخل رحم مادر تیره شود اما باید بدانید که این باور کاملاً اشتباه است در حقیقت یکی از مواد مغذی و ضروری که برای سلامت جنین و مادر بسیار اهمیت دارد مصرف آهن است و با توجه به نیاز هر دو در دوران بارداری حتما باید استفاده شود.

پس از اینکه بارداری آغاز می‌شود اولین سوالی که ذهن یک زن باردار را به خود معطوف می‌کند این است که در دوران بارداری تغذیه به چه شکلی باید انجام شود چه میزان غذا و مواد مغذی برای برآورده کردن نیازهای بدن مادر و جنین کافی است.

خوردنی مفید در بارداری

درباره همین تغذیه باور غلطی که در ذهن افراد شکل گرفته است این است که زن حامله باید به میزان دو نفر غذا بخورد در صورتیکه این باور صحت ندارد و لازم نیست این اتفاق بیافتد چرا که در سه ماه اول بارداری وزن جنین به اندازه یک نخود است و نیازهای بدن خود را با همان غذایی که مادر تغذیه می‌کند برطرف می‌سازد و چنانچه قرار بر این باشد که تغییراتی در برنامه غذایی مادر ایجاد شود بایستی به اندازه متعادل مواد مغذی را در برنامه غذایی خود قرار دهند نه بیشتر و نه کمتر.

با ما همراه باشید تا در ادامه این مطلب چند قانون ساده مبنی بر تغییر رژیم غذایی مادران باردار طی مراحل مختلف از دوران بارداری بخوانید.

مقدار کالری مورد نیاز در دوران بارداری

از دوران بارداری به عنوان یک دوره معجزه آسا برای زنان باردار یاد شده است پس تغذیه این افراد در این دوران بسیار حساس خواهد بود مخصوصاً آن دسته از زنانی که در طول دوران حاملگی خود بر کاهش وزن شان تمرکز زیادی دارند که بایستی از مواد غذایی با کالری مناسب استفاده کنند.

پیش از هر چیزی باید بدانید میزان کالری وابسته به فعالیت‌های بدنی هر زن باردار می‌باشد و همچنین به وضعیت سلامتی او نیز بستگی دارد. حدودا 200-300 کالری، قانون پایه در علم پزشکی در مورد کالری اضافی می‌باشد که برای هر روز از سه ماه اول بارداری زنان گفته شده ولی اکثر پزشکان متخصص زنان و زایمان توصیه میکنند زن حامله بایستی تقریبا 350 کالری اضافی دریافت کند.

و در نهایت پزشکان معتقدند در طول سه ماه سوم دوران بارداری همه زنان باردار نیازمند دریافت حدودا 500 کالری اضافی در طول روز می‌باشند.

روشن است که به هیچ عنوان این مقدار کالری به خودی خود تامین نمی‌شود پس این افراد بایستی با استفاده و مصرف مواد غذایی کم حجم و مغذی احتیاجات بدن خود را و همچنین کالری اضافی را تامین کنند.

تغذیه بارداری

رایج ترین باورهای غلط در دوران بارداری

در ادامه مرور اجمالی به تصورات غلط در دوران بارداری خواهیم داشت:

خطرناک بودن ورزش کردن برای زنان باردار

در بخش‌های مختلف نمناک اشاره داشتیم که ورزش کردن سلامت زنان باردار را به خطر می‌اندازد یک باور غلطی است که بسیاری از افراد به آن معتقدند در صورتی که اینطور نیست و چنانچه یک زن حامله در حد تعادل اقدام به حرکات ورزشی سبک کند هیچ خطری سلامت جنین و خود او را تهدید نمی‌کند ولی چنانچه فعالیتهای فیزیکی مادر باردار بیش از اندازه باشد نه تنها فایده‌ای برایش ندارد بلکه می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را به بار بیاورد.

کمک قابل توجهی که انجام حرکات ورزشی مناسب برای زنان باردار می‌کند این است که سوخت و ساز بدن را فعال نگه داشته و همچنین از خطر ابتلا به چاقی جلوگیری میکند.

تیره شدن پوست جنین با مصرف آهن

یکی دیگر از باورهای غلطی که برخی از مردم آن را پذیرفتند تاثیرات منفی مصرف زیاد غذاهای حاوی آهن در دوران بارداری می‌باشد چراکه فکر می‌کنند با خوردن این غذا‌های غنی از آهن پوست جنین در داخل رحم مادر تیره شود اما باید بدانید که این باور کاملاً اشتباه است در حقیقت یکی از مواد مغذی و ضروری که برای سلامت جنین و مادر بسیار اهمیت دارد مصرف آهن است و با توجه به نیاز هر دو در دوران بارداری حتما باید استفاده شود.

مضر بودن مصرف انبه و پاپایا در دوران بارداری

همانطور که پیش از این اشاره شد مصرف متعادل هر گونه مواد غذایی برای همه اشخاص بالاخص مادران باردار بسیار مفید می‌باشد و میوه‌ها نیز از این امر مستثنی نیستند و جنین برای داشتن رشدی مناسب و بقای سالم به چنین مواد مغذی نیاز دارد بنابراین می‌توان گفت نه تنها خوردن میوه‌ها مضر نیست بلکه حذف گروهی از میوه‌ها از برنامه غذایی یک مادر باردار برای سلامت و رشد جنین بسیار خطر آفرین است.

انبه و پاپایا در بارداری

خوردن جگر برای پیشگیری از کم خونی

باور اکثر مردم این است که چنانچه مادران باردار جگر بخورند از کم خونی پیشگیری می‌شود در صورتی که جگر با دارا بودن مقدار زیادی ویتامین A امکان بروز خطرات بسیاری را برای رشد جنین به همراه دارد. و حتی اگر این جگر آلوده باشد منجر به مسمومیت زنان باردار شده و این مسمومیت زایمان زودرس را به دنبال دارد بنابراین خوردن جگر از طرف پزشکان در دوران بارداری منع شده است.

نخوردن آب و نرفتن به دستشویی

باور بعضی از خانم‌های باردار این است که اگر آب نخورند مشکل تکرر ادرارشان برطرف می‌شود در صورتی که این کار بسیار خطرناک است چراکه بدن یک زن باردار برای رساندن مواد مغذی به جنین و اکسیژن رسانی شدیداً احتیاج به آب دارد.

چنانچه آبرسانی به بدن زن باردار مختل شود بدن او به سرعت آب از دست می‌دهد و سلامت هر دوی آنها را به خطر می‌اندازد بنابراین پیشنهاد می‌کنیم در دوران بارداری به اندازه کافی آب بنوشید و هر زمان که نیاز داشتید به دستشویی بروید زیرا نخوردن آب و نرفتن به دستشویی عوارض جبران ناپذیری همچون عفونت‌های مجاری ادرار را در پی دارد.

اجتناب از خوردن غذاهای دریایی در دوران بارداری

بایستی بدانید این مورد فقط درباره مصرف سخت پوستان صادق است در حقیقت باید توجه کنید که ممانعتی برای مصرف همه نوع ماهی برای زن حامله وجود ندارد به خاطر اینکه مصرف بعضی از ماهی‌های چرب فایده‌های بسیاری برای همه افراد به خصوص زنان باردار دارد چرا که حاوی مقدار بیشتری امگا 3 هستند. با یک مشورت و گفت و گو با پزشک متخصص می‌توانید در رژیم غذایی روزانه خود در طول بارداری انواع ماهی‌های بی ضرر را بگنجانید.

غذا خوردن زن باردار به اندازه دو نفر

اشتباه رایجی که اطرافیان درباره زنان باردار می‌کنند این است که مدام به او میگویند باید به جای دو نفر غذا بخورد اما باید بدانند که جنینی که در شکم مادر است به اندازه مادر نیازی به غذا ندارد ، بدن یک زن باردار نسبت به قبل فقط نیازمند 300 کالری می‌باشد و هیچ نیازی به این نیست که به اندازه دو نفر تغذیه کند ناگفته نماند این باورهای غلط منجر می‌شود مادران باردار بیش از حد چاق شده و حرکت کردن آنها در دوران پایانی بارداری به سختی صورت بگیرد.

میزان غذای بارداری

وزن نوزاد هر چه بیشتر باشد سالم تر است

قبل از هر چیزی باید بدانید حداقل وزن یک نوزاد باید 2 کیلو و 500 گرم و حداکثر وزنش 4 کیلوگرم باید باشد به طور متوسط نوزادان از وزنی به اندازه 3 کیلو و 200 گرم برخوردارند ولی متأسفانه اکثر خانواده‌ها بر این باورند که نوزادی که درشت تر است سالم تر از نوزادی است که وزن معمولی دارد بنابراین این باور غلط منجر می‌شود که زن حامله‌ای که این تفکرات را در سر می‌پروراند در طول بارداری اقدام به خوردن غذاهای سنگین و چرب کند و بیش از حد استراحت کند و در نهایت تحرکش در ماه‌های آخر به حداقل رسیده و دچار مشکلات زیادی شود. توجه داشته باشید نوزادی که بیش از 4 کیلوگرم وزن دارد زایمان طبیعی را با اختلال مواجه می‌کند.

معرفی مناسب ترین مواد غذایی در دوران بارداری زنان

در ادامه این بخش لیستی از مناسب ترین مواد غذایی برای مصرف زنان باردار در وعده‌های غذایی روزانه تهیه کرده ایم تا با گنجاندن آنها در برنامه غذایی خود این دوره حساس را به خوبی و در سلامت کامل سپری کرده باشید.

در حقیقت شما به عنوان یک زن حامله بایستی از مقدار کالری مورد نیاز در برنامه غذایی روزانه خود اطمینان حاصل کنید. بنابراین با ما همراه باشید تا با مهمترین مواد غذایی که برای یک زن باردار نیاز است آشنا شوید:

لبنیات:

در ماه‌های آغازین دوران بارداری زن باردار نیازمند کلسیم بیشتری برای بدن خود است تا بتواند در این مراحل حساس رشد و توسعه اندام‌ها و بافت‌های جنین داخل رحم را تضمین کند بدین منظور گزینه‌ای که جایگزین انواع مکمل‌های کلسیم در طول دوران بارداری می‌باشد مصرف محصولات لبنی و شیر است.

سبزیجات:

برای اطمینان از دریافت مقادیر زیادی آهن به جلوگیری از کم خونی افزودن سبزیجات به برنامه غذایی زنان باردار موضوع بسیار مهمی می‌باشد.

سبزیجات در دوران بارداری

میوه ها:

همانطور که بارها و بارها از خاصیت میوه‌ها گفته شده است و به جرئت می‌توان گفت که میوه‌ها منبع غنی از مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند با خوردن هرنوع از آنها نیازهای بدن مادر باردار و جنین درطی دوران بارداری تامین می‌شود بنابراین حتماً میوه‌هایی همچون موز ، انگور ، سیب ، پرتغال و میوه‌های دیگر را که گزینه مناسبی برای دریافت ویتامین‌ها هستند در برنامه غذایی خود بگنجانید.

مواد غنی از فیبر:

زمانی که سبزیجات و میوه‌ها به شکل اولیه به مصرف می‌رسند گزینه مناسبی برای افزودن رژیم غذایی زنان باردار می‌باشند چرا که با این شیوه مواد غذایی به صورت کامل سالم و با دارا بودن فیبر فراوان کمک بسیار بزرگی برای مادر و جنین می‌کند.

جالب است بدانید استفاده از این دست مواد غذایی در دوران بارداری منجر می‌شود دستگاه گوارش زنان با عملکرد صحیحی کارکرده و مانع از بروز مشکلاتی همچون یبوست که در دوران حاملگی شایع است بشود.

نکات تکمیلی

نتیجه می‌گیریم که مصرف گروهی از مواد غذایی که در مطلب بالا ذکر کردیم پیشنهادات بسیار مناسبی برای یک زن باردار می‌باشد تا بتواند وعده‌های غذایی دوران بارداری خود را به بهترین شکل تنظیم کند.

و البته ناگفته نماند بهترین کار این است که زنان باردار با مراجعه به پزشک متخصص تغذیه و یک متخصص زنان و زایمان در صدد تنظیم و ایجاد یک برنامه غذایی سالم و مفید برای دوران بارداریش باشد تا با به کارگیری آن کالری مورد نیاز خود را و جنین داخل رحمش را به دست بیاورد.

باورهای غلط بارداری در مورد تغذیه و مراقبت

4.239
این مطلب مفید بود ؟336
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ن/ز.ت
وبگردی