نورهای زلزله

علت به وجود آمدن نورهای زلزله در آسمان چیست؟

کد مطلب : 65330تعداد نظرات : 1 نظرزمان مطالعه : 2 دقیقه
صدها سال است که در حین زلزله و پس از آن نورهایی در آسمان رویت می شود که همیشه داستان های عجیب و جالبی را با خود به همراه داشته است.

نورهایی که در آسمان وقوع زلزله را هشدار می دهند

تا میانه های قرن بیستم، ادعای مشاهده ی نورهای زلزله چیزی جز افسانه تلقی نمی شد؛ اما با گسترش استفاده از دوربین های عکاسی، شواهد لازم برای اثبات آن فراهم شد. مردم عادی وقوع این پدیده را به موجودات فضایی، آخرالزمان و این اواخر «هارپ» نسبت می دهند؛ اما واقعیت این است که توضیحی علمی برای آن وجود دارد.
سال 1393، گروهی تحقیقاتی به سرپرستی «رابرت تریولت» (Robert Theriault) 65 زمین لرزه ی نورانی را از قرن هفدهم به این سو بررسی کرد و نخست، دلیل نادر بودن این پدیده کشف کرد:درحالی که 95درصد زلزله ها در مرز بین صفحه های تکتونیکی رخ می دهد، 85درصد نورهای زلزله مربوط به زمانی است که تنها یک صفحه ی تکتونیکی واحد در اثر پدیده ای که به آن «رانش قاره ای» می گویند، دچار ترک خوردگی می شود.

 نورهای زلزله

⁠علت نورهای زلزله

اما دلیل ایجاد نور چیست؟ زلزله وقتی رخ می دهد که تنش به دام افتاده در صخره های اعماق زمین آزاد می شود. اما پیش از وقوع این رخداد، این تنش فوق العاده باعث شکسته شدن پیوند بین جفت اتم های اکسیژن (با بار منفی) می شود. این اتم های باردار (یونیزه) از میان شکاف صخره ها به سمت بالا و سطح زمین فرار و در آن جا تجمع می کنند. تخلیه ی آن ها در هوا باعث شکل گیری نوعی «پلاسما» درخشان می شود؛ پدیده ای که به شکل نورهای زلزله مشاهده می شود.

انواع نورهای زلزله

نور زمین لرزه به دو دسته برحسب زمان وقوع آن طبقه بندی می شود:(1) نور پیش لرزه که عموماً چند ثانیه تا چند هفته پیش از زمین لرزه و نزدیک به کانون زمین لرزه ظاهر می شود و (2) نور هم لرزه که یا نزدیک کانون پیش می آید (استرس ناشی از زمین لرزه) یا در فاصله خیلی دورتر از کانون طی گذر امواج زمین لرزشی بویژه طی گذر امواج S (استرس ناشی از امواج)

به نظر می آید نور زلزله در پس لرزه های با درجه پایینتر نادر باشد.

علت به وجود آمدن نورهای زلزله در آسمان چیست؟

4.824
این مطلب مفید بود ؟231
برگرفته از دانستنی ها - ویکی‌پدیا / ر
برچسب : زلزله
1 نظر به ثبت رسیده است
مهدی قاسمی1399-09-04
سلام . این پدیده بر اثر تجمع بار الکتریکی کانی های پیزوالکتریک نظیر کوارتز و تورمالین رخ می دهد . بر اثر تنش مکانیکی و ضربه یا تغییر فشار این کانی ها دچار دوقطبی الکتریکی مثبت و منفی شده و در کل؛ بار الکتریکی حاصله در منطقه ای وسیع به گستردگی کانون و اطراف آن و حاشیه گسل فعال شده در نهایت موجب یونیزه شدن هوای بالای منطقه می گردد .با تشکر - قاسمی
61
وبگردی