گل شیپوری
گل شیپوری یا همان گل کالا لی لی و یا زانتدشیا به معنای زیبا و خوب می باشد در صورتی که این گل زیبایی فوق العاده ای ندارد ولی اکثر عروس ها از آن استفاده میکنند.

پرورش و نگهداری از گل شیپوری یا همان گل زانتدشیا 

گل شیپوری یا همان کالا لی لی نام خود را از مناطقی در آفریقای جنوبی گرفته است که افراد یونانی در این منطقه زندگی می کنند. کالا لیلی به معنای زیبا و خوب می باشد اما بر خلاف این نام گل شیپوری واقعاً گل بسیار زیبایی نیست. این گل ها را قبلاً با انواع گیاهان سوئیسی دیگر اشتباه می گرفتند که نام آن هم لی لی بود اما امروزه آن ها از یکدیگر تفکیک پیدا کردند. 

گل کالا لیلی اولین بار در سال 1664 در پاریس یافت شد و حدود قرن 20 در آمریکا نیز طرفداران خود را پیدا کرد. گل این گیاه به رنگ های کرم، زرد، نارنجی، صورتی و قرمز دیده می شود و بسیاری از عروس ها از این گل برای دسته گل روز عروسی استفاده می کنند ؛ این بخش از رازهای باغبانی در نمناک به معرفی و بررسی روش های مراقبت و پرورش این گل پرداخته است. 

معرفی گل لیلی کالا یا همان گل شیپوری 

نام:calla, Arum, zantedeschia معادل:زانتدشیا ، آروم ، کالا ( لی لی کالا) 

اصالت:افریقای جنوبی

ارتفاع:تا 80 سانتی متر 

انواع گل شیپوری ، زانتدشیا 

شکوفه ها و گل این گیاه در اواخر بهار رویش پیدا می کند و می توانید آن ها را در گلدان یا در باغچه بکارید اما مطمئناً با چالش های زیادی برای مراقبت از آن روبه رو خواهید بود. 

 انواع با دوام گل شیپوری

زانتدشیای کانتور

این گیاهان شیپوری اغلب بنفش تیره هستند که بیشتر شبیه مشکی می شوند و این ها پرطرفدارترین انواع گل های شیپوری می باشند. این گیاهان اگر رطوبت کافی را داشته باشند، می توانند آب زیاد را هم تحمل کنند و پلاسیده نشوند و معمولا شکوفه این گل ها بین اردیبهشت تا مرداد بیرون می زند. 

زانتدشیا رژلبی

این گیاهان نیز طرفداران بسیار زیادی دارند. رنگ آن ها کرم می باشد. خاک آن ها باید کاملا مقوی باشد. کود کافی و نور مناسب، برای این گیاهان مورد نیاز است. این گیاهان بین اردیبهشت و مرداد گل می دهند. 

زانتدشیا اتوپیا 

این گیاهان شیپوری معمولا سفید هستند و آن ها را بیشتر در بیرون از منزل نگهداری می کنند. 

این شیپوری ها بین اردیبهشت تا خرداد گل می دهند و در برابر رطوبت تحمل بالایی دارند اما بهتر است آن ها را در باغچه نگهداری کنید و باید کود کافی نیز به این گیاهان برسانید. 

گل زانتدشیا جاکوندا 

این گیاهان رنگ زرد دارند و خاک آن ها باید آب را به خوبی جذب کند و معمولاً در هر ماهی گل می دهند. 

 گل شیپوری

معنای گل شیپوری 

 انواع حساس گل شیپوری 

گل زانتدشیا تیانا 

متاسفانه این گیاهان در مناطق هیبریدی رشد خوبی ندارند اما می توانید بالکن خود را با تعدادی از آن ها زیبا کنید. 

زانتدشیا 

این گل ها به رنگ صورتی هستند و نسبتاً سایز کوچکی دارند. 

شکوفه های آن ها در تابستان بیرون می زند و زیبایی آن ها با در معرض قرار گرفتن خورشید بیشتر می شود و خوبی این گیاهان این است که نیاز به توجه بیش از حد ندارند. 

گل زانتدشیا رحمانی 

این گل ها به رنگ سفید یا زرد دیده می شوند و اغلب اندازه آن ها بزرگ است و می توانید به راحتی برگ های آن را تمیز کنید و این که حتی با کمبود آب هم رشد خوبی خواهند داشت. 

انواع گل شیپوری

 گل شیپوری زانتدشیا

فواید پرورش گل زانتدشیا ؛ چرا گل شیپوری بکاریم؟ 

1. جذب گرده افشان ها

این گل های جذاب و رنگارنگ می توانند انواع پرندگان را به خود جذب کنند و اگر مایلید که یک باغچه رویایی پر از گل و پروانه داشته باشید، حتما این گل ها را در باغچه بکارید. 

2. دفع حیواناتی مثل خرگوش یا آهوی کوهی 

این گل ها به شدت در برابر حیواناتی مثل خرگوش یا آهوی کوهی مقاوم هستند و چنین حیواناتی نمی توانند این گل را بخورند. 

3. پر کردن قسمت های خالی 

در فصل تابستان می توانید این گل ها را تنها برای پر کردن فضا های خالی در باغچه بکارید تا از گل زیبای آن هم لذت ببرید و حتی می توانید حفره های بین گیاهان دیگر را با گل های شیپوری پر کنید.

گل شیپوری درگلدان

انواع رنگ های گل شیپوری 

چگونگی پرورش گل شیپوری در باغچه 

مواد مورد نیاز :

به هیچ وسیله خاصی برای این کار نیاز ندارید و تنها باید شرایط را برای کاشت یک گیاه معمولی آماده کنید. مثل کود، شن، مواد ارگانیک، دستکش، بیل و بیلچه. 

مکان مناسب 

برای گل شیپوری باید یک مکان آفتابی پیدا کنید که سرشار از نور باشد. اگرچه این گل ها نیاز دارند که از نور مستقیم در طول روز محافظت شوند و سعی کنید که محل آن ها را طوری تعیین کنید که از نور عصرگاهی نیز محروم نباشند و البته که نور مستقیم نیز نباید با آن ها برخورد داشته باشد و پس باید دقت کافی را به خرج دهید.

خاک مناسب

این گل ها نیاز به آب کافی دارند اما خاک آن ها باید به گونه ای باشد که به سرعت آب را به خود جذب کند و خیس باقی نماند. اگر خاک شما بیش از حد خیس باشد، گل از بین می رود و البته که باید میزان آب دهی به طور منظم باشد.

دمای مناسب

زمانی که دوره گلدهی شیپوری ها فرا می رسد، باید دمای منطقه آن ها حدود 70 درجه فارنهایت باشد. اگر در مناطق سردسیری زندگی می کنید، باید این گل ها را در محیط خانه نگهداری کنید. 

کاشت گل شیپوری 

چنانچه نمناک توضیح داده است معمولاً از اسفند تا خرداد بهترین زمان برای کاشت این گیاه می باشد. بعد از اینکه خاک تا دمای 60 درجه فارنهایت گرم شد، می توانید محل مناسب را برای آن پیدا کنید. مقدار کمی زمین را حفر کنید و یک لایه نازک کود داخل آن بریزید، سپس به همان مقدار نیز باید در خاک شن قرار بدهید.

5 تا 10 سانتی متر زمین را حفر کنید. می توانید 3, 5, یا 7 تا از این گل ها را در این قسمت بکارید. باید توجه داشته باشید که تعداد گل های کاشته شده فرد باشند.

 بعد از کاشت می توانید کود ارگانیک را به آن اضافه کنید و این کار باعث می شود که گیاه آب خود را کمتر از دست بدهد تا زمانی که گل شما شروع به رشد نکرده به آن آب ندهید.

آب دادن

از آن جایی که گل شیپوری نمی تواند خشکی بیش از حد را تحمل کند، باید به آب دادن آن توجه کنید اما باید مراقب بود که گیاه اضافه تر از حد خود آب نخورد. اگر هنوز مطمئن نیستید که چند وقت یکبار باید به گل ها آب دهید، می توانید یک تست ساده انجام دهید.

بعد از آب دادن به گیاه خاک آن را تا چند مدت بعد از آن تست کنید و اگر خاک همیشه مرطوب بود و این رطوبت حدود دو و نیم سانتی متر در عمق خاک وجود داشت، دست نگه دارید و به آن آب ندهید.

مواد بارور کننده

حتما باید این مواد ویتامین دار را به صورت مایع به گیاه بدهید تا شکوفه دهی آن در فصل تابستان افزایش پیدا کند و این پروسه را یک یا دو بار در ماه انجام دهید و البته باید مراقب باشید که در این کار زیاده روی نکنید زیرا بیش از حد استفاده کردن از چنین موادی باعث تیره شدن و سیاه شدن این گیاه می شود. 

هرس کردن

 هرس کردن برای گل های شیپوری به دفعات زیاد لازم نیست.

کافی است که برگ های زرد و شکوفه های خراب را از آن جدا کنید و ساقه های خراب شده که بیش از حد به ریشه نزدیک هستند را نیز جدا کنید و حتماً قبل از زمستان هرس کردن را انجام دهید. 

آفت ها و چگونگی مبارزه با آن ها 

گل های شیپوری به مراتب در معرض بیماری های متفاوتی قرار می گیرند و اگر آن ها را به موقع درمان نکنید، حتما آسیب جدی به آن ها وارد می شود. معمولاً دلایل زیادی برای این آسیب ها وجود دارد:

مثل آب دادن بیش از حد، کیفیت پایین خاک و اتفاقات دیگر. 

ویروس حلقه ای موزاییک

 این ویروس باعث زرد شدن گیاه شده و ریشه و ساقه آن را از بین می برد. گیاه در چنین وضعیتی نمی تواند شکوفه بدهد. تنها راه درمان این است که گل های خراب را جدا کنیم و از انتشار پیدا کردن ویروس جلوگیری کنیم.

باکتری

 معمولاً باکتری ها قسمت های پایین تر گیاه را مورد حمله قرار می دهند و بعد از این که عفونت در سراسر گیاه پخش شد، گیاه شما سریعا می میرد و بنابراین بهتر است که راه حل مناسب را در پیش بگیرید و تمام قسمت های خراب را از گیاه جدا کنید تا قسمت های دیگر به طور سالم رشد کنند . 

عنکبوت

می توانید این آفت ها را در زیر برگ این گیاهان پیدا کنید و آن ها معمولاً از شیره گیاهان تغذیه می کنند و باعث زرد شدن برگ هایشان می شوند. می توانید با استفاده از اسپری به عنکبوت ها حمله کنید، بدون این که به گیاه آسیب بزنید .

شپش

 اگر این حشرات ریز را روی گیاه دیدید با استفاده از صابون های گیاهی یا روغن های مخصوص آن ها را از بین ببرید .

شته

گاهی اوقات ممکن است که روی گل های این گیاه شته ها را مشاهده کنید. 

در طول زمستان این اتفاق کاملاً طبیعی است و می توانید در این روش از اسپری های مخصوص استفاده کنید یا نواحی آسیب دیده را برش دهید ودر موارد شدید تر تنها باید از حشره کش استفاده کنید .  

گل شیپوری مشکی

 گل شیپوری در باغچه

مراقبت از گل شیپوری در فصل پاییز 

در فصل پاییز قبل از سرد شدن هوا باید گیاهان خود را به داخل منزل بیاورید و اجازه دهید که استراحت کنند. البته برخی از افراد آن ها را در فصل زمستان نیز در بیرون نگهداری می کنند که به زودی باعث یخ زدن گیاه می شوند و بهتر است که این گیاه در فصل پاییز و زمستان در گلدان در یک اتاق بدون رطوبت قرار بگیرد .

دمای اتاق باید حدود 55 درجه فارنهایت باشد و با فرا رسیدن فصل بهار باید کم کم خاک باغچه را آماده کنید و گیاه را به بیرون از منزل ببرید.

پرورش گل شیپوری یا همان کالا لیلی زیبا + آموزش نکات

410
این مطلب مفید بود ؟82
منبع : بخش سبک زندگی نمناک /ن /م.ح
وبگردی