کتوکونازول
شامپو “کتوکونازول” در بین افرادی که می خواهند از شر شوره سر خلاص شوند بسیار زبان زد است و تاثیر موثر نیزی بر شوره های سر دارد.

کتوکونازول و درمان شوره سر

 Ketoconazole

نام ژنریک:
کتوکونازول
 
نام لاتین:
• Ketoconazole
 
نام تجاری:
®Nizoral
 
گروه دارویی- درمانی:
ایمیدازول
ضد قارچ
 
طبقه بندی دربارداری:
 
گروه C
 
اشکال دارویی:
 
قرص:200 میلیگرم
کرم موضعی:2 درصد
شامپو:2 درصد
 
علل و نحوه مصرف
 
الف) شوره سر
بزرگسالان:به روی سر مالیده و پس از یک دقیقه، موی سر را شسته و دوباره شامپو روی سر مالیده شده و پس از سه دقیقه شسته و آبکشی می شود. شامپو دو بار در هفته به مدت چهار هفته استفاده می شود. فاصله استفاده از شامپو حداقل سه روز است.
 
ب) عفونتهای شدید قارچی ناشی از ارگانیسمهای حساس.
بزرگسالان:ابتدا، مقدار mg/day 200 به صورت مقدار واحد از راه خوراکی مصرف می شود. در صورت عدم پاسخ، مقدار مصرف ممکن است تا mg/day 400 افزایش یابد.
کودکان بزرگتر از 2 سال:mg/Kg 6/6-3/3 خوراکی روزانه به صورت دوز واحد مصرف می شود.
 
پ) درمان موضعی تینئاکورپوریس (سر)، تینئاکروریس (ناحیه شرمگاهی) و تینئاورسیکالر.
بزرگسالان و کودکان:یک یا دو بار در روز به مدت دو هفته بر روی موضع مالیده شود.
 
ت) سرطان پروستات ، اختلال انعقادی منتشر مربوط به سرطان پروستات.
mg 400 خوراکی روزانه هر 8 ساعت مصرف می شود.
 
کتوکونازول
شرایط و نکات مصرف کتوکونازول
 
روش مصرف با توجه به سن و وزن
 
بالغین و کودکان با وزن بیشتر از 40 کیلوگرم:در شروع 200 میلی گرم از راه خوراکی (یک عدد قرص) روزانه به صورت دوز واحد مصرف می شود. دوزاژ ممکن است در بیمارانی که به دوز پایین تر پاسخ نمی دهند ، تا 400 میلی گرم (دو عدد قرص) یکبار در روز افزایش یابد.
 
کودکان با وزن 20 تا 40 کیلوگرم:100 میلی گرم (نصف قرص) از راه خوراکی روزانه به صورت دوز واحد مصرف می شود.
کودکان با وزن کمتر از 20 کیلوگرم:50 میلی گرم (یک چهارم قرص) از راه خوراکی روزانه بصورت دوز واحد مصرف می شود.
از کرم موضعی کتوکونازول ، یک یا دوبار در روز به مدت 2 هفته استفاده می شود.
نحوه مصرف شامپو کتوکونازول در درمان شوره سر:شامپو به مدت یک دقیقه بر روی سر مالیده می شود و بعد از 3 دقیقه شستشو انجام می گیرد. شامپو باید دو بار در هفته و به مدت 44 هفته مصرف شود.
 

نحوه مصرف کتوکونازول

قرص را در چهار میلی لیتر محلول مایع 2/0 نرمال اسید کلریدریک حل کرده و از طریق نی پلاستیکی یا شیشه ای مصرف نمایید تا از آسیب دیدگی دندانها جلوگیری شود.
در صورت بروز سرگیجه یا خواب آلودگی از رانندگی و انجام فعالیتهای مخاطره آمیز خودداری کنید. این عوارض معمولاً در اوایل درمان بروز می کنند و با ادامه درمان برطرف می شوند.
هرگونه تغییر مصرف دارو باید زیر نظر پزشک باشد. درمان را تا رفع کامل عفونت فعال قارچی ادامه دهید تا از عود مجدد عفونت جلوگیری شود.
برای به حداقل رساندن تهوع ، دارو را با غذا و یا در مقادیر منقسم مصرف نمایید. تهوع برطرف خواهد شد.
دارو را با آب، آب میوه، قهوه یا چای میل کنید.
 
از مصرف سرخود دارو برای درمان دیسترس گوارشی خوددار ی کنید، زیرا ممکن است غلظت pH معده را تغییر داده و با اثر دارو تداخل کند.
کتوکونازل از جمله دارو های ضد باکتریایی و قارچی به شمار می آید؛ عده ای این دارو را به عنوان قرص ضد چاقی و برای کاهش وزن مورد استفاده قرار می دهند. شاید این دارو وزن شما کمی کاهش دهد اما می بایست حواستان به بهایه گزافی که برای این امر پرداخت می کنید هم باشد. عوارض مصرف کتوکونازل متفاوتند و به همین سبب هرگز بدون دستور پزشک این دارو را مصرف نکنید.
 
نحوه اثر کتوکونازول (Ketoconazole)
 
اثر ضدقارچ:کتوکونازول برحسب غلظت دارو قارچ کش و متوقف کننده رشد قارچ است. این دارو با مهار دمتیله شدن لانسترول نفوذپذیری غشا را تغییر داده و انتقال پورین را مهار می کند. در شرایط آزمایشگاهی، این دارو در اکثر قارچهای بیماری زا مؤثر است. با این وجود، بعد از مصرف خوراکی دارو غلظت آن در مایع مغزی – نخاعی (CSF) قابل پیش بینی نیست.
این دارو نباید در درمان مننژیت قارچی استفاده شود ، و پیش از درمان باید نمونه هایی برا ی انجام آزمون حساس بودن به دارو تهیه شود. آزمونهای موجود ممکن است فعالیت این دارو را در بدن به طور دقیق منعکس نسازند. بنابراین، نتایج باید با احتیاط تفسیر شوند.

مکانیسم اثر کتوکونازول

کتوکونازول با مهار بیوسنتز ارگوسترول یا دیگر استرول ها باعث آسیب به غشاء سلول قارچ و تغییر نفوذ پذیری آن در نهایت منجر به از دست رفتن عناصر ضروری داخل سلولی می گردد.
 
فارماکوکینتیک کتوکونازول
 
فراهمی زیستی دارو 75% است . متابولیسم کتاکونازول کبدی است در راه اصلی دفع آن از طریق صفرا می باشد.
 
موارد منع مصرف:
 
افرادی که حساسیت مفرط به دارو دارند.
 
موارد احتیاط:
 
افرادی که بیماری کبدی دارند.
 
مصرف کتوکونازول در بارداری
 
FDA طبقه بندی:C. دارو را در خانمهای باردار تجو یز نکنید.
 
مصرف کتوکونازول در دوران شیردهی
 
کتوکونازول ممکن است در شیر ترشح شود. شیردهی در دوران مصرف ا ین دارو توصیه نمی شود.
 
 
مصرف در کودکان:
 
بیضرری مصرف دارو در کودکان کوچکتر از دو سال ثابت نشده است.
 
اثر بر آزمایشهای تشخیصی
 
کتوکونازول موجب افزایش گذرای غلظتهای آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آلکالین فسفاتاز می شود.
باعث کاهش هموگلوبین، پلاکتها و WBC می شود.
 
مسمومیت و درمان
 
تظاهرات بالینی:سرگیجه، وزوز گوش، سردرد، تهوع، استفراغ، اسهال.
بیماران مبتلا به کم کاری غده فوق کلیوی یا آنهایی که به مدت طولانی کورتیکواستروئید مصرف کرده اند، ممکن است علائم بحران کار غده فوق کلیوی را نشان دهند.
درمان:شامل ایجاد استفراغ و شستشو با بیکربنات سدیم، و به دنبال آن تجویز ذغال فعال و یک مسهل، و انجام اقدامات حمایتی، در صورت لزوم، است.
 
تداخلات دارویی:
 
مصرف همزمان این دارو با آنتی اسید ها ، سایمتیدین ، رانیتیدین و ترکیبات آنتی موسکارینی باعث کاهش جذب کتوکونازول می شود.
مصرف ریفامپین باعث کاهش سطح سرمی این دارو می شود.
مصرف همزمان این دارو با سایر داروهای هپاتوتوکسیک ( داروهایی که باعث سمیت کبدی می شود ) باعث تشدید عوازض کبدی این دارو می شود.
مصرف همزمان این دارو با داروهای ضد انعقادی خوراکی باعث افزایش اثرات ضد انعقادی این داروها می شود.
کتوکونازول غلظت سرمی سیکلوسپورین را افزایش می دهد.
مصرف همزمان این دارو با فنی توئین منجر به تغییر در متابولیسم یکی از این دو دارو و یا هر دوی آنها می شود.
 
عوارض جانبی دارو :
 
هر دارو به موازات اثر درمانی مطلوب ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیز شود اگرچه همه این عوارض در یک فرد دیده نمی شود ، در صورت بروز مزاحمت هر یک از عوارض زیرفورا با پزشک مشورت نمائید :
تب و لرز ، خارش ، بثورات جلدی و در صورت ادامه یا مزاحمت عوارضی مانند یبوست ، اسهال ، سرگیجه ، خواب آلودگی ، سردرد ، تهوع و یا استفراغ .
مسمومیت :در صورت مصرف اتفاقی بیش از مقادیر توصیه شده توسط پزشک ، بیمار را سریعا به بیمارستان منتقل نمائید .
 
شامپو کتوکونازول
 
شامپو کتوکونازول 2% در درمان تیناورسیکالر ( پیتی ریازیس ) ناشی از پیتی روسپروم اوربیکولار که بعنوان مالاسزیا فورفور و یا مالاسزیا اوربیکولار نیز شناخته شده است مصرف میگردد .این دارو در کاهش پوسته سر در ارتباط با شوره سر نیز بکار میرود . کتوکونازول با جلوگیری از سنتز ارگوسترول یا دیگر استرولهای موجود در دیواره سلولی قارچها ، دارای اثرات قارچ کش و متوقف کننده رشد قارچ می باشد .
 
مشخصات شامپو
 
کتوکونازول مایعی به رنگ قرمز نارنجی برای کاربرد موضعی می باشد 2 درصد است.
 
شوره سر
 
 
پوست سر بطور طبیعی در اثر لایه لایه شدن طبقه شاخی ،لایه های قدیمی را ازدست داده و لایه های جدید جایگزین می گردند.
درحالت عادی این سلولها ظرف 30 – 20 روز مراحل رشد خود را می کنددرصورتیکه این روندبه شکل غیرعادی تسریع گردد سلولهای مرده به همراه چربی وترشحات دیگربه صورت پوسته ریزی شوره سررا تشکیل می دهد.شوره سر گاهی اوقات همراه با خارش ،قرمزی ودلمه می باشد. شوره سر نوع خفیف درماتیت سبوروئیک می باشد.
 
 
عوامل بروز شوره سر
 
پوست چرب، تعریق زیاد،عدم داشتن تغذیه صحیح و کمبود های تغذیه ای (کمبود ویتامین ها و...) ،خستگی های بیش از حد روزانه،کمبود خواب واسترس های روحی،توارث،اختلالات هورمونی (به خصوص آندروژنها)،هوای سرد و خشک ،واکنش های آلرژیک،استفاده از کلاه های تنگ و چسبان،مصرف بی رویه مواد آرایشی مو و عدم رعایت نظافت مو ،مصرف برخی داروها مثل سایمتیدین، کلرپرومازین ،رشد انواع خاصی از قارچها
 
درماتیت سبوروئیک
 
درماتیت سبوروئیک یا درماتیت شوره ای به ضایعات قرمز و پوسته دار پوست که با تولید سبوره (پوسته های چرب یا خشک سفید رنگ) و خارش همراه است، گفته می شود. این بیماری مسری نیست .
 
مقدار مصرف :
 
نواحی آلوده یا پوست سر باید با شامپوی کتوکونازول کف آلوده شده و به مدت یک دقیقه شامپو را روی سر ماساژ دهید . سپس شامپو را با آب از روی سر شستشو داده ، این عمل را یکبار دیگر برای سه دقیقه تکرار کنید و برای اطمینان از پاک شدن موی سر از شامپو دوبار با آب شستشو دهید و سپس موها را با حوله یا حرارت خشک نمایید . از شامپو دوبار در هفته و به فاصله سه روز به مدت 4 هفته استفاده نمایید و در صورت نیاز برای کنترل بیماری بنا به دستور پزشک دارو را مصرف نمایید .
 
ketoconazole
شامپو کتوکونازول
 
 
مکانیسم اثر شامپوی کتوکونازول :
 
این دار با مهار تولید ارگوسترول که ترکیبی مهم برای غشای سلول قارچی می باشد و تغییر برروی نفوذ پذیری غشای سلولی اثر خود را اعمال می کند .
 
عوارض جانبی شامپوی کتوکونازول:
 
استفاده از این دارو در درمان شوره و یا درماتیت سبورئیک ریزش مو و تحریک در محل استفاده در 1% بیماران گزارش شده است . پوستول پوست سر ، خشکی ، چربی و خارش نیزدر برخی موارد گزارش شده است .
 
بارداری و شیردهی شامپوی کتوکونازول:
 
این دارو از طریق پوست جذب نمی شود و تنها با توصیه پزشک مصرف گردد .
 
اشکال داروئی شامپوی کتوکونازول:
 
شامپو کتوکونازول 2% در بطریهای 100 میلی لیتری به بازار عرضه می گردد
 
شرایط نگهداری شامپوی کتوکونازول
 
دارو در دمای پایین تر از 30 درجه سانتیگراد نگهداری و از یخ زدگی محافظت گردد. دور از دسترس اطفال نگهداری شود .
 
توجهات بیمار - خانواده:
 
اغلب در شروع درمان تهوع و استفراغ در بیمار دیده می شود. بمنظور پیشگیری از این حالت می توان دارو را همراه با غذا و منقسم در دو دوز استفاده کرد . دارو نباید همراه با آنتی اسید مصرف شود.
دارو را می توان همراه با آب ، آب میوه ، قهوه و یا چای مصرف کرد. کتوکونازول جهت حل شدن و جذب شدن نیاز به محیط اسیدی دارد./ معده خالی
توصیه می شود ، دوره درمان را کامل نمایید و دارو را کاملا مطابق با تجویز مصرف کنید و در صورتی که مصرف یک دوز دارو را فراموش کردید ، به محض بیاد آوردن آن را مصرف نمایید و اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی فرا رسیده باشد از دو برابر کردن دوز دارو خودداری کنید، بین مصرف دوز فراموش شده و دوز بعدی حداقل 10 تا 12 ساعت فاصله بگدارید.
توصیه می شود ، در صورت مصرف همزمان این دارو با آنتاگونیست های گیرنده H2 ( سایمتیدین و رانیتیدین ) ، این داروها را حداقل دو ساعت بعد از کتوکونازول مصرف نمایید.
توصیه می شود تا مشخص نشدن اثرات دارو ، از رانندگی و سایر اموری که نیازمند هوشیاری است پرهیز نمایید.
در صورت خوردن شامپو ضمن انجام اقدامات حمایتی ، لازم است معده را با محلول حاوی بی کربنات سدیم شستشو داد.
استفاده از شامپوی کتوکونازول ممکن است باعث شود که مویی که فر دائم شده بود ، صاف شود.

کتوکونازول ، کتوکونازول مفید و موثر برای شوره و ریزش مو

4.489
این مطلب مفید بود ؟7910
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : نمناک - /ک.ک
وبگردی