کمبود آب بدن
کمبود آب بدن معمولا با گرم شدن هوا یا در زمان بیماری در سنین مختلف ایجاد می شود که درمان نکردن آن می تواند مشکلات جدی در کلیه ها ایجاد کند.

نشانه کمبود آب بدن کودکان و بزرگسالان همراه راههای درمان

کمبود آب بدن خود را با بروز علائم و نشانه هایی همچون خستگی زیاد و ظاهر نامناسب پوست نمایان می کند. نشانه هایی که با نادیده گرفتنشان دچار مشکلاتی همچون اضافه وزن خواهید شد.

چنانچه در این بخش از سلامت نمناک به طور کامل توضیح خواهیم داد کمبود آب هنگامی رخ می دهد که مایعات نرم زیادی مصرف کنید، در حالی که بدن شما آب کافی و مایعات برای انجام وظایف نرمال خود را ندارد. هرکسی می تواند دچار کمبود آب شود, اما شرایط برای کودکان و نوجوانان خطرناک است.

شایع ترین علت کم آبی در کودکان, اسهال و استفراغ شدید می باشد. افراد بالغ به طور طبیعی حجم کمتری از آب را در بدن خود دارند و ممکن است دارای مشکلات یا داروهایی باشند که کم آبی را افزایش می دهند و این، به این معنی است که حتی بیماری های کوچک مانند عفونت در ریه ها و یا مثانه می توانند منجر به کم آبی در بزرگسالان و مسن ترها شوند.

کمبود آب بدن

علل و علائم کمبود آب بدن در کودکان و بزرگسالان

علایم کمبود آب بدن در سنین مختلف :

عطش همیشه یک شاخص اولیه قابل اعتماد از نیاز بدن به آب نیست. بسیاری از مردم, به ویژه بزرگ ترها, تا قبل از کم آبی احساس تشنگی نمی کنند.به همین دلیل است که افزایش مصرف آب در هوای گرم و یا وقتی که بیمار هستید, مهم است. علایم و نشانه های کمبود آب نیز ممکن است با سن تغییر کند.

کودک یا نوزادان:

  • دهان و زبان خشک
  • عدم وجود اشک،هنگام گریه کردن
  • عدم وجود کهنه خیس برای سه ساعت
  • چشم های گود افتاده
  • لکه نرم و فرورفته در بالای جمجمه
  • بی قراری

بی قراری های نوزاد

نداشتن اشک از علائم کمبود آب بدن کودکان

نشانه های کم آبی و کمبود آب بدن

بزرگسالان:

  • تشنگی شدید
  • دفع ادرار کم تر
  • ادرار تیره
  • خستگی
  • سرگیجه
  • سردرگمی

چه زمانی باید برای کمبود آب بدن به پزشک مراجعه کرد؟

  • اگر چند ساعت یا بیشتر اسهال داشته باشید.
  • زمانی که آزاد هستید، بیکار و خواب الود هستید.
  • مدفوع خونی یا سیاه رنگ دارید.

علل کمبود آب بدن :

اسهال، تهوع، استفراغ، که می توانند باعث از دست رفتن شدید آب و الکترولیت ها به مدت کوتاهی شود. اگر همراه با اسهال، استفراغ هم میکنید، مایعات و مواد معدنی بیشتری را از دست می دهید.

تب:به طور کلی، هرچه بالاتر برود، کم آبی بیشتر می شود.

تب

کمبود آب بدن با تب بالا

کمبود آب بدن به چه علت است؟

افزایش ادرار؛ این ممکن است به دلیل بیماری قلبی و یا کنترل نشده باشد. داروهای خاصی مانند دیورتیک ها و برخی داروهای فشار خون نیز می توانند منجر به آب زدایی شوند، به طور کلی چون آن ها باعث می شوند که بیشتر ادرار کنید.

عرق کردن بیش از حد؛ وقتی عرق می کنید آب از دست می دهید. اگر فعالیت شدید دارید و مایعات مصرف نمی کنید، باعث کم آبی می شود. آب و هوای گرم و مرطوب میزان عرق شما و میزان مایعی که از دست می دهید را افزایش می دهد.

عرق کردن

عرق کردن یکی از دلایل کمبود آب بدن

عوامل خطر کمبود آب بدن :

هر کسی می تواند دچار کمبود اب شود.

کودکان :

محتمل ترین گروه برای تجربه اسهال شدید و استفراغ، نوزادان و کودکان هستند.

بزرگسالان:

از آنجا که سن شما بیشتد می شود، ذخیره مایع بدنتان کمتر می شود، توانایی شما برای حفظ آب کاهش می یابد و احساس تشنگی نیز کم می شود.افرادی که بیماری های مزمن دارند. داشتن دیابت کنترل نشده یا درمان نشده شما را در معرض خطر کمبود آب قرار می دهد. بیماری های کلیوی نیز مانند داروهایی که ادرار را افزایش می دهند، خطر را افزایش می دهد.

افرادی که در بیرون کار می کنند یا ورزش می کنند:

هنگامی که هوا گرم و مرطوب است، خطر کمبود آب و یا تب افزایش می یابد. به این دلیل که وقتی هوا مرطوب است، عرق نمی تواند تبخیر شود و شما را به همان سرعتی که معمول است خنک می کند و این می تواند منجر به افزایش دمای بدن و نیاز به مایعات بیشتر شود.

کمبود آب بدن با ورزش

کم آبی و کمبود آب بدن کسانی که ورزش می کنند

مشکلات و عوارض کمبود آب بدن :

کمبود آب می تواند منجر به مشکلات جدی شود، از جمله:

آسیب حرارتی:

اگر به اندازه کافی مایعات مصرف کنید، وقتی که به شدت عرق می کنید، ممکن است دچار آسیب حرارتی شدید، از انقباض خفیف گرفتگی عضلات گرفته تا گرمازدگی شوید که به طور بالقوه ممکن است ناشی از گرما باشد.

شوک حجم خون پایین:

این، یکی از جدی ترین مشکلات کمبود آب بدن است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که حجم خون پایین باعث افت فشار خون و افت مقدار اکسیژن در بدن می شود.

مشکلات ادراری و کلیوی:

مقاومت طولانی مدت یا مکرر کم آبی می تواند باعث عفونت دستگاه ادراری، سنگ کلیه و حتی نارسایی کلیه شود. تشنج الکترولیت ها - مانند پتاسیم و سدیم - به انتقال سیگنال های الکتریکی از پیل به سلول کمک می کنند. اگر الکترولیت خارج از تعادل باشد، پیام های الکتریکی معمولی می توانند به هم پیچیده شوند، که می تواند منجر به انقباضات ماهیچه غیر ارادی و گاهی اوقات از دست دادن هوشیاری شود.

مشکلات کلیه و ادرار

عفونت و سنگ کلیه از عوارض کمبود آب بدن

پیش گیری از کمبود آب بدن و کم آبی بدن :

برای جلوگیری از کمبود آب بدن، مایعات زیادی بنوشید و میوه و سبزیجات بیشتری استفاده کنید.افراد ممکن است نیاز به مایعات بیشتری داشته باشند، اگر آن ها این شرایط را داشته باشند:

اسهال یا استفراغ:

اگر کودک شما استفراغ و یا اسهال دارد، شروع به دادن آب اضافی و یا محلول آبرسانی مجدد خوراکی کنید.

تمرینات ورزشی شدید:

به طور کلی بهتر است روز قبل از ورزش شدید آبرسانی را شروع کنید. ادرار شفاف و رقیق نشانه خوبی است که شما به اندازه کافی آب دارید.

علت دفع زیاد آب بدن

آبرسانی کافی بدن قبل از ورزش برای جلوگیری از کم آبی بدن

روش های جلوگیری از کمبود آب بدن

بیماری:

افراد مسن معمولاً در دوران بیماری های خفیف مانند آنفولانزا، برونشیت و عفونت مثانه دچار کم آبی می شوند. حتما مایعات بیشتری را در زمانی که احساس خوبی ندارید، بنوشید.

هوای گرم یا سرد:

شما باید آب اضافی را در هوای گرم یا مرطوب بنوشید، تا دمای بدنتان را کاهش دهد و آنچه را که از عرق کردن از دست می دهید، جایگزین کند. همچنین ممکن است برای مقابله با افت رطوبت در هوای خشک به ویژه در ارتفاعات بالاتر به آب اضافی نیاز داشته باشید.

علت عدم جذب آب در بدن

پیشگیری از کمبود آب بدن با نوشیدن آب زیاد در فصل گرما

تشخیص کمبود آب بدن :

تست های خون:

نمونه های خون ممکن است برای چک کردن تعدادی از عوامل، مانند میزان الکترولیت، به خصوص سدیم و پتاسیم - و اینکه کلیه چگونه کار می کنند، مورد استفاده قرار گیرد.

آزمایش ادرار:

آزمایش های انجام شده بر روی ادرار می تواند به شما کمک کند که آیا دچار کم آبی هستید یا خیر.آن ها همچنین می توانند علائم عفونت مثانه را چک کنند.

آزمایش ادرار

تشخیص کمبود آب بدن با آزمایش ادرار

درمان کمبود آب بدن :

  • تنها درمان موثر برای کم آبی، جایگزینی مایعات از دست رفته و الکترولیت ها است.
  • بهترین رویکرد برای کاهش کم آبی به سن، شدت کمبود آب بدن و علت آن بستگی دارد.
  • برای کودکان و نوزادانی که از اسهال، استفراغ یا تب رنج می برند، از محلول آبرسانی مجدد خوراکی استفاده کنید.
  • این محلول ها شامل آب و نمک با نسبت های خاص برای پر کردن مایعات و الکترولیت ها هستند.
  • با یک قاشق چای خوری (5 میلی لیتر) در هر یک تا پنج دقیقه شروع کنید و بیشترش کنید.
  • اغلب بزرگسالان با کم آبی خفیف ناشی از اسهال، استفراغ یا تب می توانند شرایط خود را با نوشیدن آب بیشتر و یا مایعات دیگر بهبود بخشند.
  • اسهال می تواند با آب میوه و نوشیدنی های نرم بدتر شود.
  • اگر در هوای گرم یا مرطوب کار یا ورزش می کنید، آب سرد بهترین مورد برای شما است. نوشیدنی های ورزشی و انرژی زای حاوی الکترولیت و محلول کربوهیدرات نیز، می توانند مفید باشند.
  • کودکان و بزرگسالانی که به شدت کم آب شده اند، باید توسط پرسنل اورژانس درمان شوند.
  • مایعات و نمک از طریق سیاه رگ وریدی به آنها منتقل می شوند ، به سرعت جذب می شود و بازیابی به سرعت انجام می شود.

 

نشانه اصلی کمبود آب بدن + راه درمان و پیشگیری کم آبی بدن

4.3107
این مطلب مفید بود ؟9215
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : mayoclinic / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
وبگردی