مهمترین فواید خواب کافی برای سلامت اعضای بدن و آرامش روان
در گذشته فواید خواب اغلب توسط پزشکان نادیده گرفته می شد و توسط افسانه ها احاطه شده بود. با این حال، اکنون ما اهمیت خواب برای سلامت کلی و رفاه را درک کرده ایم.برای مثال، یاد گرفته ایم زمانی که افراد کم تر از 6 تا 7 ساعت می خوابند، در معرض خطر بزرگی برای بروز و رشد بیماری ها قرار دارند.در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک بیش از 10 دلیل وجود دارد که چرا باید شب زود بخوابید.
خواب کافی چه تاثیراتی بر بدن می گذارد؟
1. سلامت قلب:
حملات قلبی و سکته در ساعات اولیه صبح رخ می دهد، که ممکن است به خاطر نحوه تعامل با رگ های خونی باشد. کمبود خواب با بد شدن فشار خون و کلسترول، که عامل خطر بیماری های قلبی و سکته هستند، همراه است.اگر هر شب بین 7 تا 9 ساعت بخوابید، قلب شما سالم تر خواهد شد.
مزایای خواب کافی برای بدن بخصوص قلب
فواید شگفت انگیز خواب کافی
2. پیش گیری از سرطان:
آیا می دانستید افرادی که در شیفت آخر کار می کنند، ریسک بالاتری در توسعه سرطان سینه و کولون دارند؟ محققان معتقدند که در معرض نبودن نور خورشید باعث کاهش سطح ملاتونین می شود.ملاتونین, هورمونی است که چرخه خواب و بیداری را تنظیم می کند, تصور می شود که از مقابله با سرطان و از رشد تومورها جلوگیری می کند.
دقت کنید که اتاق خواب تاریک باشد و از استفاده از لوازم الکترونیکی قبل از خواب اجتناب کنید، تا به بدن شما کمک کند که ملاتونین داشته باشد.
3. کاهش استرس:
وقتی بدنتان دچار کمبود خواب می شود, دچار استرس می شود. وظایف بدن به حالت آماده باش کامل در می آید که باعث فشار خون بالا و تولید هورمون های استرس می شود. فشار خون بالا خطر حمله قلبی و سکته را افزایش می دهد و هورمون های استرس باعث می شود خوابیدن سخت تر شود. تکنیک های آرام سازی را یاد بگیرید تا اثرات استرس را خنثی و سریع تر به خواب بروید.
4. کاهش التهاب:
افزایش هورمون های استرس ناشی از کمبود خواب سطح التهاب را در بدن شما افزایش می دهد.این امر خطر بیشتری برای بیماری های قلبی, همچنین سرطان و دیابت ایجاد می کند.تصور می شود التهاب با سن بیشتر هم می شود.
سطح پروتئین التهابی در افرادی که در شب کمتر از شش ساعت می خوابند، نسبت به افرادی که خواب کامل دارند، بیشتر است. فشار خون ناشی از التهاب از دیگر مضرات اختلال خواب است.
5. هوشیاری بیشتر:
خواب خوب شبانه باعث می شود که روز بعد هشیار و با انرژی تر باشید. با انرژی بودن و فعال بودن نه تنها احساس خوبی به شما می دهد، بلکه شانس شما برای خوب خوابیدن در یک شب دیگر را افزایش می دهد.
وقتی از خواب بیدار می شوید, از آن انرژی برای کل روزتان, کارهای فعال و درگیر شدن با دنیای خودتان استفاده کنید.شب بعد بهتر بخوابید و سطح انرژی روزانه خود را افزایش دهید.
خواب کافی شبانه چه فایده ای دارد؟
اگر بدانید خواب کافی چه تاثیری روی شما دارد..
6. بهبود حافظه:
محققان به طور کامل درک نمی کنند که چرا ما در خواب، رویا می بینیم , اما یافته اند که خواب نقش مهمی در فرایندی به نام تثبیت حافظه ایفا می کند.
در طول خواب, بدن شما ممکن است استراحت کند, اما مغز مشغول پردازش روز خود, برقراری ارتباط بین رویدادها, ورودی های حسی, احساسات و خاطرات است.
خواب عمیق زمان بسیار مهمی برای مغز شما برای ایجاد حافظه و ارتباط است و رسیدن به خواب با کیفیت بیشتر به شما کمک می کند که چیزهای بهتری را به یاد داشته باشید.
7. کاهش وزن:
محققان دریافته اند افرادی که کم تر از 8 ساعت در شب می خوابند، دچار اضافه وزن یا چاقی هستند. تصور می شود که کمبود خواب بر تعادل هورمونی بدن که اشتها را تحت تاثیر قرار می دهد, تاثیر بگذارد.
هورمون های گرلین و لپتین که اشتها را تنظیم می کنند, با کمبود خواب تاثیر می گیرند.اگر می خواهید وزن خود را حفظ یا کاهش دهید, فراموش نکنید که خواب کافی منظم, بخش بزرگی از معادله تان است.
8. باهوش تر:
شب تنها فرصتی برای خوابیدن نیست. چرت زدن در طول روز یک جایگزین موثر و تازه برای کافئین است که برای سلامت کلی شما خوب است و می تواند استفاده از ذهن شما را مفیدتر کند.
مطالعه ای که بر روی 24.000 بزرگسال یونانی انجام شد، نشان داد افرادی که چندین بار در هفته چرت می زنند، خطر مرگ از طریق بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
افرادی که در کارشان چرت می زنند سطوح پایینی از استرس را نشان می دهند. چرت زدن همچنین باعث بهبود حافظه, عملکرد شناختی و حالت روحی می شود.
9. کاهش افسردگی:
خواب بسیاری از مواد شیمیایی بدن شما از جمله سروتونین را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد با کمبود سروتونین بیشتر از افسردگی رنج می برند. شما می توانید با اطمینان از اینکه هر شب مقدار مناسبی از خواب را دریافت می کنید, از افسردگی جلوگیری کنید.
10. کمک به ترمیم بدن:
خواب زمانی برای استراحت است, اما همچنین زمانی است که بدن در ترمیم آسیب های ناشی از استرس, اشعه ماورا بنفش و دیگر مواجهه مضر, سخت کار می کند.
سلول های شما وقتی خواب هستید، پروتیین بیشتری تولید می کنند. این مولکول های پروتئینی بلوک های سازنده برای سلول ها را تشکیل می دهند و به آن ها اجازه ترمیم آسیب را می دهند.
خواب کافی و خواص فوق العاده آن
خواب کافی در طول شب و روز
11.کاهش دردهای مزمن
خواب کافی و باکیفیت سبب کاهش درد می شود پس به همین دلیل است که پزشکان استراحت کامل را در دوره نقاهت بیماری یا عمل جراحی، توصیه می کنند.
12.پاکسازی مغز با خواب کافی
مغز به عنوان فرمانده بدن عملکرد درستی در صورت خواب کافی خواهد داشت. در زمان خواب سیستم پاک سازی مغز بیشترین میزان فعالیت را دارد و مواد زائد را از این بافت حیاتی خارج می کند.
قسمت زیادی از مواد زائد بدن توسط سیستم لنفاوی خارج می شود اما مغز بر خلاف سایر اندام ها از سیستم لنفاوی برای این منظور بهره نمی برد و پاک سازی بافت بسیار حساس مغز توسط یک سیستم مستقل انجام می شود.
سیستم پاک سازی مغز از نوعی سلول به نام گلیال تشکیل شده است که عملکرد آن ثابت کردن نورون ها در محل مقتضی است. بین رگ های مغزی و سلول های گلیال مایع خاصی جریان دارد که ترکیبات پروتئینی مضر را از بافت مغز جدا می کند.
تحقیقات نشان داده است که هنگام خواب، سلول های گلیال از رگ های مغز جدا می شوند و فضای بیشتری را برای عبور این مایع فراهم می کنند. عملکرد سیستم پاکسازی پس از خواب کامل، تا 60 درصد افزایش می یابد.
13.افزایش تولید میلین و جلوگیری از ام اس
خواب کافی تولید میلین توسط سلول های مغزرا افرایش می دهد. میلین مانند عایق است و در اطراف تمام سلول های عصبی قرار دارد و ترکیب نوعی فسفولیپید و پروتئین است.
میلین برای عملکرد صحیح سلول های عصبی ضروری است و کمبود آن منجر به بروز بیماری های خطرناکی مانند ام اس می شود.
از مهمترین وظایف میلین، تسریع ارسال پیام های عصبی است. خواب باعث افزایش تعداد سلول های عصبی و احیای سلول های قبلی می شود.
14. افزایش قدرت استدلال و تفکر با خواب کافی
کیفیت خواب بر نحوه تفکر و استدلال منطقی تاثیر گذاراست پس استراحتی کوتاه هنگام مواجهه با مشکلات پیچیده که نیازمند اتخاذ راه حل و تفکر است، تاثیر فوق العاده ای در قدرت تصمیم گیری دارد.
15.افزایش قدرت بدنی
خواب کافی و با کیفیت در طول شب سبب افزایش قدرت بدنی می شود .
نکاتی طلایی با داشتن خواب کافی
نکاتی که شما درباره نداشتن خواب کافی باید بدانید:
• کم خوابی و نداشتن خواب کافی شبانه در کودکان و نوجوانان سبب بروز رفتاری ناهنجار می شوند به طوری که این کودکان در مدرسه رفتار مناسبی ندارند و برای هم سن و سالان و اولیای مدرسه مشکل ایجاد می کنند.
• از مهم ترین علت های تصادفات رانندگی خواب آلودگی است.
• خواب ناکافی سبب مرگ زودرس می شود
• چروک شدن پوست و پیری زود رس در نتیجه اختلال در خواب و خواب ناکافی به وجود می آید.
• اختلال خواب قابلیت قضاوت را از بین می برد.
• مهمترین عامل مشاجره و اختلاف زوجین کم خوابی و خستگی می باشد.
• خواب ناکافی سیستم یادگیری را مختل می کند.