سندرم شریان مزانتریک فوقانی چیست ؟ +علائم و درمان
علت ، علائم و درمان سندرم شریان مزانتریک
سندرم شریان مزانتریک ، یک بیماری گوارشی است که وقتی دوازدهه (قسمت اول روده کوچک) بین دو شریان (آئورت و سرخرگ مزانتریک برتر) فشرده می شود، رخ می دهد این فشرده سازی باعث انسداد جزئی یا کامل دئودنوم می شود علائم بر اساس شدت، متفاوت استاما می تواند به شدت ناتوان کننده باشد.
علائم سندرم شریان مزانتریک
- درد شکم
- پریشانی
- تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن
عوارض و واقعیت هایی درمورد بیماری اس ام ای
اس ام ای (آتروفی عضلانی ستون فقرات) یک بیماری است که توسط افراد مبتلا به سلول های عصبی حرکتی در نخاع آسیب می بیند و توانایی پیاده روی، خوردن یا تنفس را از بین می بردو علت مرگ و میر بسیاری از نوزادان است.
آسم ناشی از جهش در ژن 1 (smn1) ژن نورون موتور زنده ماندن است.در یک فرد سالم، این ژن یک پروتئین تولید می کند که برای عملکرد اعصاب که عضلات ما را کنترل می کند، حیاتی است.بدون آن، این سلول های عصبی نمی توانند به درستی عمل کنند و در نهایت می میرند، که منجر به ضعف عضلانی ضعیف و اغلب مرگبار می شود.
حدود 1 در 11000 نوزاد مبتلا به سندرم شریان مزانتریک می باشند و حدود 1 از هر 50 آمریکایی یک نفر حامل چنین آسیبی می باشد.
اس ام ای می تواند بر روی نژاد یا جنسیت تاثیر بگذارد.
چهار نوع اصلی از 1,2,3,4 بر اساس سن شروع، و بالاترین نقطه عطف فیزیکی به دست آمده وجود دارد.افراد مبتلا به SMA مشکلاتی را در انجام وظایف اساسی زندگی دارند، مانند تنفس و بلعیدن ولی با این حال، SMA بر توانایی افراد در تفکر، یادگیری و ایجاد روابط با دیگران تاثیر نمی گذارد.
سندرم شریان مزانتریک فوقانی
علائم و نشانه های سندرم فوقانی عصبی مزنتریک متفاوت است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد
- احساس سیری کامل پس از غذا خوردن
- پس از خوردن غذا (خلط)
- تهوع و استفراغ از غذا هضم شده جزئی
- انسداد روده کوچک
- از دست دادن وزن
- درد در ناحیه شکم
- درد سمبلیک که ممکن است توسط موقعیت مستعد و یا زانو در قفسه سینه اتفاق می افتد.
بیماری ها و عوامل محیطی که علت سندرم شریان مزانتریک می شوند
علت سندرم شریان مزانتریک معمولا به علت از دست دادن پد چربی مزانتریک (بافت چربی که سرخرگ مرزی مزوتراپی را احاطه کرده است) می باشد. شریان مزانتریک برتر یک زاویه با آئورت شکمی (به علت بخشی از پد چربی مزانتریک) شکل می گیرد و بخشی از دوازدهه در این فضای زاویه ای قرار دارد.
چیزی که به شدت زاویه بین آئورت و مزانتریک را کاهش می دهد.شریان می تواند فشردگی دوازدهه را ایجاد کند، که باعث ایجاد عصب می شود.
شایعترین علل سندرم شریان مزانتریک چیست
شایع ترین علت از دست دادن پماد مزانتریک، کاهش قابل توجه وزن ناشی از اختلالات پزشکی، اختلالات روانی یا جراحی است.ناهنجاری های آناتومیک همچنین می تواند موجب اختلال شود.در بیماران جوان تر، آن بیشتر از جراحی اصلاح جراحی ستون فقرات برای اسکولیوز اتفاق می افتد.
برخی گزارشات مربوط به موارد خانوادگی سرخک ها و یک گزارش از دوقلوهای مشابه وجود دارد که این نشان می دهد که ممکن است برخی افراد در معرض ابتلا به ژن ها باشند همچنین چندین مورد گزارش شده درمورد سندرم فشرده سازی محور سلیاک وجود دارد.شرط آن یک شرایط ارثی نیست اغلب موارد به صورت پراکنده در افراد بدون سابقه خانوادگی عصب رخ می دهد.
تشخیص سندرم شریان مزانتریک
تشخیص سندرم شریان مزانتریک ممکن است براساس علائم و نشانه ها مشکوک باشد، هرچند علائم می تواند غیر اختصاصی باشد ،تشخیص اغلب بعد از علل دیگر علائم رد می شود.
آزمایشاتی که ممکن است برای ارزیابی یک فرد مبتلا به علائم عصب مورد نیاز می باشند عبارتند از
- اشعه ایکس شکم
- سری Gi بالا
- سونوگرافی
- آرتروگرافی
- توموگرافی کامپیوتری (CT scan)
اگر تشخیص آن به تاخیر افتد ممکن است باعث عوارض مهمی مانند پنوماتوز معده (گاز درون دیواره های دستگاه گوارش)،انباشت گاز در ورید پورتال،تشکیل یک بی هوور دوازدهه (جامد مواد غنی شده) یا مرگ و میر به علت اختلالات الکترولیتی یا سوراخ شدن معده شود.
بسته به علت و شدت، گزینه های درمان ممکن است شامل رفع علت اصلی، تغییرات غذایی (تغذیه کوچک یا رژیم مایع) و یا جراحی باشدهمچنین علائم ممکن است پس از درمان کاملا از بین نروند.
درمان سندرم شریان مزانتریک
درمان برای سندرم عروق کبدی مزانترال به طور کلی بر روی رفع علت اصلی بیماری تمرکز دارد. برای مثال، علائم اغلب پس از، از دست دادن وزن بهبود می یابند.برای کاهش علائم توصیه می شود برای کاهش فشار بینی (لوله ای که از طریق بینی به داخل معده منتقل می شود) و محل مناسب بعد از غذا (مانند دروغ گفتن در سمت چپ یا ایستاده یا نشستن با موقعیت زانو به قفسه سینه) توصیه می شود.
عمل جراحی یکی از گزینه های درمان سندرم شریان مزانتریک
در موارد شدید، برای تهیه کالری کافی نیاز به تزریق داخل وریدی (iv) پشتیبانی تغذیه و یا لوله تغذیه ای لازم است. افراد مبتلا معمولا بعدا می توانند بر روی مایعات شستشو شروع کنند و به دنبال آن آهسته و به تدریج وعده های غذایی کوچک و مکرر را تحمل می کنند سپس غذاهای جامد ممکن است معرفی شوند.
درمان متو کلو پرامید برای جلوگیری از استفراغ ممکن است برای برخی افراد سودمند باشد.
جراحی ممکن است نیز مورد نیاز باشد البته اگر سایر روشهای درمان نتوانند کار کنند.با این حال، دیگر گزینه های درمان باید حداقل برای 4-6 هفته قبل از جراحی تجویز شود.
گزینه های عمل جراحی عبارتند از
جایی که دوازدهه به سمت راست بالاتر از شریان مزانتریک جریان دارد.
جایی که ججونی (بخشی از رودهایی که با دوازدهه ادامه می یابد)و مستقیما به دوئودنواژئونوستومی معده یا بدون تقسیم یا برش بخش چهارم دوازدهه متصل می شود.