نه گفتن به کودک و آنچه باید به عنوان والدین بدانید
محدود کردن کودک یکی از کارهای چالش برانگیز در زندگی میباشد. ممکن است کودک شما بی وقفه اصرار کند، جیغ بزند، گریه کند یا پا بکوبد و حوصله شما را سر ببرد که بعضی از خانوادهها در این جور مواقع از جنگیدن با کودک اجتناب میکنند و بعضی دیگر از ناامید کردن او احساس گناه میکنند، اما افرادی هستند که با صلابت به آنها نه میگویند.
نه گفتن به کودکان از مسئولیتهای مهم در بین والدین میباشد و نه گفتنهای ما درسهای مهم را به کودکان یاد میدهد و میتواند در زندگی به آنها کمک کند. در این قسمت از اصول تربیت فرزند در نمناک هفت موقعیت را برای شما نام میبریم که میتوانید به کودک خود نه بگویید و پیشنهاداتی را به شما ارائه میدهیم که چگونه این کار را انجام دهید.
کی و چطور به کودکان نه بگوییم؟
1. زمانی که کارهای آنها به دیگران صدمه میزند
به آنها بگویید یکی از دلایل نه گفتن والدین، جلوگیری از آسیب دیدن میباشد. کودکان میتوانند این موضوعات و نتایج بد کارهای خود را تشخیص دهند پس باید آنها را راهنمایی کنید و اجازه دهید که انتخابهای مثمر ثمری داشته باشند و این نوع نه گفتن به آنها کمک میکند که کمی به فکر فرو بروند.
به عنوان مثال یک جایگزین را پیشنهاد دهید تا بتواند کارهای امن تری را انجام دهند، مثلاً بگویید که نمیتوانی در زمان بازی دوستت را هل دهی، چرا که ممکن است سرش به جایی بخورد و در عوض میتوانید با یک دیگر لی لی بازی کنید.
2. زمانی که خودشان قادر به انجام کاری هستند و از شما کمک میخواهند نه بگویید
گاهی اوقات کودکان از خانوادهها میخواهند که کارهایی را برای آنها انجام دهند، در حالی که خود به تنهایی قادر به انجام آنها هستند که در این صورت نباید به کودکان کمک کنید. آنها نیاز دارند که برای مهارت پیدا کردن در کاری آن را تمرین کنند و این نوع نه گفتن به کودک کمک میکند که توانایی خود را ارتقا دهد و مستقل تر باشد، کودک خود را تشویق کنید که مسئولیتهای شخصی اش را خودش انجام دهد، مثلاً به او بگویید که اکنون نوبت توست که میز شام را بچینی.
آیا میدانی که چگونه باید این کار را انجام دهی؟ حالا من خودم امشب این کار را میکنم تا تو بتوانی یاد بگیری.
3. زمانی که کودک به چیزی نیاز ندارد و فقط آن را میخواهد
زمانی که با اصرارهای بیش از حد کودک برای خرید چیزی مواجه میشوید که برای او بی مصرف است و اصلاً سالم نیست، میتوانید به او نه بگویید. شاید این وسیله را تنها برای سرگرمی میخواهد و نداشتن آن ضربه وارد نمیکند و نه گفتن در چنین مواقعی به کودک کمک میکند تا بتواند ناامیدیهای زندگی را تحمل کند و تشخیص دهد که بدون یک سری چیزها هم میتواند زندگی کند.
در چنین مواقعی میتوانید به کودک خود بگویید نه چنین چیزی را نمیخرم، اما دوست دارم بدانم که چرا آن را میخواهی و البته که حق با توست آن چیز واقعا جذاب است.
4. زمانی که برنامهها تغییر میکند، به او نه بگویید
زندگی یک اتفاق است و ممکن است در هر برهه از آن هر ماجرایی رخ دهد و برنامههای ما را علی رغم میل کودکان تغییر دهد و این نه گفتن به کودکان کمک میکند که صبر و بردباری و انعطاف پذیری را یاد بگیرند.
برنامه جدید را در این دوران طراحی کنید و به آنها تحویل دهید تا راحت تر بتوانند با تغییر برنامه کنار بیایند، مثلا به آنها بگویید که نمیتوانیم این کار را امشب انجام دهیم.
امیدوارم که این موضوع را درک کنی اما مطمئن باش که دوستانت شب دیگری به منزل ما خواهند آمد، بیا یک برنامه برای فردا بچینیم. آیا مایلی این کاررا به فردا صبح یا فردا عصر موکول کنیم؟
5. زمانی که دیگران به حضور کودک و یا لوازم او بیشتر نیاز دارند
معمولاً کودکان به طور طبیعی کمی خودخواه هستند و نمیخواهند که دیگران به وسایل آنها دست بزنند اما گاهی اوقات افراد دیگری هستند که به لوازم آنها بسیار نیاز دارند. در مواقعی باید به کودک خود بگویید تا بخشندگی را یاد بگیرد و این کار باعث میشود که او در آینده انتخابهای بهتری داشته باشد تا بتواند از خود گذشتگی را یاد بگیرد.
مثلاً به او بگویید که نه نمیتوانی شنبه را با دوستان خود به بیرون بروی اما میخواهیم امشب به تولد مادربزرگ برویم ما باید بزرگترها را دوست بداریم و بهتر است که این کادو را برای او تهیه کنیم. مادر بزرگ دلتنگ توست.
6. زمانی که اخیراً کاری را انجام داده و دوباره آن را درخواست میکند
در مورد اصرارهای بیش از حد و بی معنای کودک خود تسلیم نشوید که این نه گفتن به کودک کمک میکند که بتواند به تعهدات خود وفادار باشد و اصرار نابجا نکند. و میتوانید کارهای جایگزین را به جای کارهای تکراری به او پیشنهاد دهید.
مثلا به او بگویید که نمیتواند در کلاس فوتبال ثبت نام کند اما به جای آن میتواند ورزش دیگری را جایگزین کند.
7. زمانی که کودک مخالف ارزشهای شما رفتار میکند
بارها در نمناک اشاره کرده ایم که ما به کودکان خود در مورد ارزشها و انتخابهای زندگی آموزش میدهیم و گاهی اوقات آنها احساس میکنند که نیاز به اعتراض کردن دارند اما مطمئن باشید که شما تنها خانوادهای نیستید که فرزندانشان چنین حسی را دارند و این نه گفتن به آنها کمک میکند که بتواند اولویت بندی خود را در زندگی داشته باشد و باید به فرزندان خود در مورد ارزشها و دلیل نه گفتن تان توضیح دهید و آنها را متقاعد کنید که نه گفتن شما بر حق بوده است.
مثلا به او بگویید که نمیتوانی تلفن همراه داشته باشی و این تلفنها برای کودکان در سن تو مناسب نیست. قطعاً کودک شما از نگفتن شما سپاسگزاری نخواهد کرد، اما در آینده میفهمد که این نه گفتنها بسیار به نفع او بوده است.
محققان ثابت کرده اند استایل والدینی که بیش از بقیه به کودکان فایده میرسانند، ترکیبی از محدودیتها و مهربانیها است و به عنوان یک جوان بهتر است که اطلاعات و تجربیات خود را در این مورد بالا ببرید. دلیل نه گفتن را برای کودکان خود توضیح دهید تا رضایت او را جلب کنید و اصلاً در هنگام لزوم از نه گفتن خجالت نکشید.