تولد
خواص چغندر
چغندر یکی از سالم ترین سبزیجات است دارای خواص و فواید بسیاری می باشد که از خواص چغندر می توان به پیشگیری از سرطان، مشکلات تنفسی و کنترل وزن اشاره کرد.

خواص چغندر و فواید فوق‌العاده آن برای سلامت و زیبایی

چغندر یکی از سالم ترین سبزیجات است. چغندر، غنی از ویتامین ها، مواد معدنی، مواد مغذی و بدون شک یکی از غذاهای فوق‌العاده است و به درمان کم خونی، سوء هاضمه، یبوست، اختلالات کلیوی، شوره سر، اختلالات کیسه صفرا، سرطان و بیماری های قلبی عروقی کمک می کند. همچنین به بهبود گردش خون کمک می کند و با مشکلات تنفسی مقابله می کند و حتی مانع از بیماری آب مروارید می شود.

چغندر به خانواده اسفناج ها تعلق دارد که تاریخ آن به دوران باستان باز می گردد و یکی از بخش های اصلی ریشه این گیاه است. اولین نشانه های کشت آن، در منطقه خاورمیانه اتفاق افتاده است و علاوه بر داشتن مواد غذایی مختلف، یک منبع خوبی از ساکارز است و از این رو، جایگزین مناسبی برای نیشکر گرمسیری است. چغندر، گیاهی است که خاصیت دارویی دارد و حتی به عنوان رنگ مواد غذایی نیز کاربرد دارد.

ارزش غذایی چغندر

چغندر حاوی مقدار زیادی قند است که در تمام سبزیجات یافت می شود. اما کالری بسیار کم و مقادیر ناچیزی کلسترول دارد. با افزودن چغندر به رژیم غذایی روزانه خود می توانید از مزایای بسیاری برخوردار شوید و بدنی سالم داشته باشید؛ زیرا چنانچه در بخش سلامت نمناک گفته ایم غنی از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات ارگانیک، مانند کاروتنوئید، گلیسین، بتائین، فیبر رژیمی و ویتامین C است. علاوه بر این، حاوی مقدار زیادی مواد معدنی ضروری مانند،منیزیم، آهن، مس و فسفر است، که به تنظیم فرایندهای مختلف بدن کمک می کند.

خواص و فواید چغندر

از مهمترین خواص چغندر می توان به موارد ذیل اشاره کرد؛

1. کمک به کاهش فشار خون :

چغندر حاوی نیترات طبیعی است، که در بدن انسان تبدیل به اکسید نیتریک می شود و به بدن کمک می کند تا رگ های خونی استراحت کنند و جریان خون را بهبود بخشند، که در این شرایط فشار خون کاهش می یابد. این اتفاق، چندین ساعت بعد از مصرف چغندر فورا اتفاق می افتد.

انواع چغندر

چغندر برای کاهش فشار خون

2. چغندر برای افزایش استقامت بدن :

همانطور که گفته شد، نیترات موجود در چغندر، در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می شود. این اسید نیتریک کمک می کند تا مقدار اکسیژن مصرف شده در طی تمرینات کاهش پیدا کرده و همچنین تحمل را افزایش می دهد.

مطالعات نشان داده است افرادی که قبل از ورزش مقدار کافی آب چغندر می نوشند، 16 درصد بیشتر توانایی تمرین را خواهند داشت.

3. چغندر برای کمک به بهبود و بهترین شکل عملکرد قلب :

سطح بالای تری گلیسیرید در بدن باعث کاهش بیماری های قلبی می شود. کلسترول بد را کاهش و کلسترول خوب را افزایش می دهد و از آنجایی که حاوی بتائین است، به کاهش سطح هموسیستئین کمک می کند.

با مصرف چغندر شرایطی مانند آترواسکلروز، حملات قلبی و سکته مغزی به میزان چشمگیری کاهش می یابد.

4. چغندر برای کمک به کاهش نواقص زایمان :

چغندر یک منبع غنی از ویتامین B (فولات) است و به شکل گیری ستون فقرات کودک کمک می کند. بنابراین چغندر می تواند در رژیم غذایی زنان باردار گنجانده شود.

کمبود فولات ممکن است باعث تعدادی از عوارض مانند نقص در لوله های عصبی شود، که به معنی نقص در مغز، ستون فقرات یا نخاع است.

خواص چغندر

خواص استفاده از چغندر

5. چغندر برای کمک به پیشگیری از سرطان :

چغندر حاوی رنگدانه بتاسیانین است که می تواند از رشد سلول های سرطانی جلوگیری کند. چغندر همچنین برای جلوگیری از سرطان های کولون، ریه و پوست مؤثر است.

نیترات های که به عنوان مواد نگهدارنده در گوشت استفاده می شوند، ممکن است که با ترکیب شدن در بدن منجر به تشکیل ترکیبات نیتروزامین شوند که در بدن به سرطان تبدیل می شوند.

آب چغندر به کاهش یا جهش سلول های ناشی از این ترکیبات کمک می کند.

6. چغندر برای کمک به پیشگیری از زوال عقل :

جریان خون به قسمت های از مغز با افزایش سن، کاهش می یابد و این امر منجر به از دست دادن شناختی و ایجاد زوال عقلی می شود. تحقیقات نشان داده است که نوشیدن آب چغندر به بهبود جریان اکسیژن در مغز کمک می کند و باعث کند شدن زوال عقل می شود.

غلظت بالای نیترات در آب چغندر به این روند کمک می کند.

7. چغندر برای کمک به جلوگیری از مشکلات تنفسی :

ویتامین C که در چغندر یافت می شود، یک ضد اکسید کننده قوی است و برای سیستم ایمنی بدن مفید می باشد و همچنین بدن را در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند، و دارای بتاکاروتن طبیعی است که به جلوگیری از سرطان ریه که یکی از مشکلات تنفسی می باشد، کمک می کند.

مشکلات تنفسی

جلوگیری از مشکلات تنفسی

8. چغندر برای کمک به تصفیه خون و کبد :

چغندر حاوی رنگدانه های بتالین است که از فرایند سم زدایی فاز 2 بدن شما حمایت می کند. این فرایند زمانی اتفاق می افتد که سم زدوده شده، به مولکول های دیگر متصل می شود تا از بدن خارج شود.

9. چغندر مفید برای چشمان شما :

بتاکاروتنی که در چغندر وجود دارد به جلوگیری از آب مروارید که عمدتا افراد سالخورده را تحت تاثیر قرار می دهد، کمک می کند. بتاکاروتن که یک شکل از ویتامین A است، همچنین به جلوگیری از ماکولار که در سالمندان وجود دارد، می شود.

بنابراین مصرف چغندر به شما کمک می کند تا چشم های سالم داشته باشید.

10. چغندر برای کمک به مراقبت از کبد :

چغندر حاوی کلسیم، بتائین، ویتامین های B، آهن و آنتی اکسیدان است که برای کبد بسیار مفید می باشد. چغندر همچنین به کاهش سنگ صفرا کمک می کند. فیبر موجود در آن نیز باعث می شود که سموم به درستی از بدن خارج شود.

چغندر همچنین حاوی روی و مس است که از سلول های کبد محافظت می کند.

چغندر برای کبد

مراقبت از کبد با استفاده از چغندر

11. به عنوان یک داروی مقوی برای غرایز جنسی مصرف می شود :

چغندر حاوی مقادیر قابل توجه ای از بروم (یک ماده معدنی که به تولید هورمون های جنسی کمک می کند) است. چغندر می تواند باعث افزایش میل جنسی، افزایش باربری و تحریک اسپرم شود.

12. کمک به هضم با مصرف چغندر :

افرادی که برای مدت طولانی از هضم نامنظم رنج می برند، مصرف چغندر به دلیل فیبر بالا بسیار مطلوب و تاثیر گذار خواهد بود.

13. چغندر برای تقویت و بهبود انرژی :

تحقیقات نشان می دهند که یک فنجان آب چغندر قبل از هرگونه فعالیت فیزیکی بسیار مفید می باشد و منبع خوبی برای تولید انرژی است. این کار باعث تقویت عملکرد شما خواهد شد، زیرا عروق خونی را تحریک کرده و انرژی کافی برای بدن شما را فراهم می کند.

بهبود انرژی

بهبود انرژی با چغندر

14. چغندر برای کنترل میزان کلسترول :

علاوه بر کنترل سطح قند خون، می تواند سطح کلسترول را کاهش دهد و اگر به طور منظم مصرف کنید، فیبر محلول در آنها می تواند به کاهش و کنترل کلسترول بد که دلیل اصلی بیماری های قلبی شناخته شده اند، کمک کند.

15. چغندر برای کاهش التهاب :

چغندر مواد مغذی مهم و متنوعی به نام کولین دارد که می تواند حرکات عضلانی، خواب، یادگیری و حافظه را تقویت کند.

این مواد مغذی نه تنها به حفظ ساختار غشاهای سلولی کمک می کند، بلکه جذب چربی که باعث انتقال امواج عصبی و التهاب مزمن می شود را کاهش می دهد.

16. چغندر برای مدیریت و کنترل وزن :

این سبزی سرشار از فیبر است و کالری کمی دارد. افراد اغلب از آن در رژیم غذایی کاهش وزن خود استفاده می کنند. زیرا چنین خواصی می تواند در برابر چربی مبارزه کند.

علاوه بر این چغندر به هیدراته نگه داشتن بدن و سم زدایی آن کمک می کند. بنابراین نه تنها در کاهش وزن، بلکه برای داشتن پوستی درخشان نیز مفید است.

چغندر و لاغری

مدیریت و کنترل وزن

17. بهترین آنتی اکسیدان :

سبزیجات منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها هستند که برای سیستم ایمنی بدن ضروری می باشند. علاوه بر چغندر، میوه ها و سبزیجات قرمز نیز حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان می باشد.

آنها حاوی بتا هستند که یک آنتی اکسیدان خوبی است و به نام سیانین نیز شناخته می شود و باعث کاهش کلسترول بد در بدن می شود.

18. چغندر برای مراقبت از پوست :

نه تنها چغندر، بلکه تمام سبزیجات به بدن انسان کمک می کنند تا در برابر عوامل خارجی مبارزه کنند و عفونت ها را از بین ببرند. با منبع غنی از ویتامین و مواد معدنی چغندر می تواند پوست شما را نرم تر و سفیدتر کند.

مزایای چغندر برای پوست نامحدود است.

19. چغندر برای کمک به داشتن استخوان ها و دندان های قوی تر :

چغندر سرشار از کلسیم است و ما می‌دانیم که داشتن استخوان ها و دندان های سالم و محکم بدون وجود مواد معدنی مثل کلسیم امکان‌پذیر نیست.

چغندر برای دندان ها

داشتن استخوان و دندان های قوی تر

20. چغندر برای جلوگیری از پوکی استخوان :

همانطور که قبل تر ذکر شد، نیترات موجود در چغندر در بدن به نیتریک اسید تبدیل می شود. طبق تحقیقاتی ثابت شده است که نیتریک اسید به جلوگیری از برخی بیماری ها کمک می کند که پوکی استخوان یکی از آنها است.

21. استفاده از آن به عنوان رنگ مو :

می توانید مقداری آب چغندر، رز و چای سیاه را با یکدیگر ترکیب کنید و از ریشه تا انتهای مو اعمال کنید و پس از چند دقیقه شستشو دهید.

نحوه انتخاب و نگهداری چغندر

مطمئنا می توانید یک بسته چغندر تازه را از بازار تهیه کنید. فقط چغندری را انتخاب کنید که کوچک و سفت و رنگ خرمایی مایل به قرمز باشد.

همچنین باید برگ های روشنی داشته باشند. اگر یک چغندر بزرگ است و دارای ریشه ای مویی شکل است، آن را کنار بگذارید. مویی بودن ریشه نشانه زبری و سن گیاه است. قطر آن باید یک و نیم تا دو سانتی‌متر باشد.

اگر بزرگتر باشد نشان دهنده این است که چغندر کمی تلخ مزه و سفت است و اگر اندازه مناسبی داشته باشد، نشان دهنده طعم و مزه شیرین و ملایم آن است.

برای نگهداری چغندر های خام در یخچال، به محض اینکه به منزل رسیدید، برگ های سبز و ریشه های آن را جدا کنید. حداقل دو سانتی‌متر از ریشه را باقی بگذارید تا از نشت شیره آن به داخل یخچال پیشگیری کرده باشید. از فریز کردن چغندر های خام خودداری کنید اما فریز کردن چغندرهای پخته به حفظ طعم آن کمک می کند و نمی گذارد بافت آن برای استفاده بعدی خراب شود.

به این طریق می توانید حداقل 7 تا 10 روز در یخچال نگهداری کنید.

انتخاب چغندر خوب

نحوه نگهداری و انتخاب چغندر

چه مقدار چغندر در روز چغندر لازم است؟

اگر چه هیچ میزان مشخصی ندارد، اما معمولا بر اساس محتوای نیترات محاسبه می شود. محتوای ایده آل نیترات برای هر روز، 6.4 تا 12.8 میلی گرم است.

به طور کلی می توان روزانه یک فنجان (136 گرم) آب چغندر مصرف کرد.

اثرات جانبی و آلرژی های مربوط به چغندر

در کل توصیه می شود که آب چغندر را به تنهایی استفاده نکنید و بهتر است که با سایر سبزیجات ترکیب شوند.

هیچ انکاری در این واقعیت که چغندر قند، چندین اثر مفید دارد، نیست اما آنطور که در این بخش از سلامت نمناک گفته شده است، مصرف این سبزی مانند بسیاری از مواد دیگر اگر بیش از حد شود ممکن است در بعضی از افراد نتیجه های متفاوتی داشته باشد:

  • ممکن است باعث شود که رنگ ادرار شما صورتی شود.
  • چغندر غنی از اگزالات است و مصرف بیش از حد آن منجر به ایجاد سنگ کلیه می شود.
  • در بعضی از موارد نادر ممکن است باعث ایجاد آلرژی شود.
  • این واکنش های آلرژیک ممکن است شامل بثورات، خارش و حتی تب و لرز شود.
  • بتائین موجود در چغندر قند ممکن است در موارد بسیار نادر در زنان باردار عوارض ایجاد کند.
  • اگر از مشکلات دستگاه گوارش رنج می برید، مصرف چغندر ممکن است این وضعیت را تشدید کند.
  • ممکن است که باعث افزایش ضربان قلب شود.
  • ممکن است که باعث مسمومیت کبدی شود و اسهال و استفراغ ایجاد کند.
  • ممکن است که باعث تداخلات دارویی شود.
  • اگر از بیماری های گوارشی رنج می برید، خوردن بیش از حد چغندر ممکن است که باعث نفخ، گرفتگی و گاز معده شود.
  • ممکن است که باعث بروز بیماری نقرس شود.
  • در برخی مواقع باعث کاهش سطح کلسیم می شود.
  • می تواند باعث آسیب به کبد شود.
  • ممکن است که باعث خستگی ناگهانی و مفرط شود، که به دلیل کاهش در فشار خون است.

آیا می توان چغندر خام را خورد؟

خیلی زیاد. شما می توانید چغندر را به صورت خام مصرف کنید و هیچ منعی ندارد. فقط باید در شستشوی آن نهایت سعیتان را کنید.

حساسیت به چغندر

آلرژی های مربوط به چغندر

آیا کودکان می توانند چغندر مصرف کنند؟

بله. زیرا پوست آنها ملایم است و سرشار از فیبر می باشد و برای کودکان هم بسیار مفید است.

آیا نوزادان هم می توانند از چغندر استفاده کنند؟

بله و بهترین زمان مصرف آن، 9 تا 10 ماهگی است. و اگر نگران نیترات موجود در آن هستید، بهتر است که حتما بجوشانید و یا با پزشک مشورت کنید و به اندازه 1 تا 2 قاشق چای خوری به او بدهید.

4 روز صبر کنید و اگر نشانه ای مشاهده نکردید، می توانید به طور منظم این کار را انجام دهید.

نحوه کشت چغندر

قدیمی ترین شواهد باستانی نشان می دهد که چغندر در زمان های قدیم در هلند و در هرم ساقارا در مصر یافت شده است. یونانی ها نیز زمانی زیادی است که کشت چغندر را انجام می دهند اگرچه آنها برگ چغندر را در کنار ریشه آن نیز مصرف می کنند.

پس از چند سال این اتفاق در آسیا، به ویژه اروپای مرکزی و شرقی نیز مرسوم شد. چغندر باید 2 سانتی‌متر در عمق زمین کاشته شود.

دانه ها یا نهال های آن باید در فاصله 5 تا 10 سانتی متری از یکدیگر و ردیفی کاشته شوند.

چغندر در شرایط آب و هوای سرد بهتر رشد می کند و بر روی انواع مختلف خاک سازگار هستند.

نوشیدنی چغندر برای کبد

سیب، هویج چغندر از هر کدام یک عدد متوسط نیاز می باشد که بهتر است آنها را در اندازه های کوچک تری خرد کنید تا در مخلوط کن به خوبی میکس شوند و همچنین می بایست 1 لیوان آب به این مخلوط اضافه کنیم سپس آن را می توانید میل کنید.

آشنایی با فواید و مضرات گیاه چغندر در بدن + روش کاشت و نگهداری

4.585
این مطلب مفید بود ؟778
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : lybrate / vkool / stylecraze / superiormagnetics / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب /ن
برچسب : چغندر لبو
وبگردی