شیردوش برقی گاو
برای دوشیدن شیر گاو با دست باید زمان زیادی را صرف کرد اما دستگاه های شیردوش برقی، دوشیدن شیر گاو را آسان کرده است ولی باید روش صحیح استفاده از این دستگاه را بدانید.

چگونه با ماشین شیردوشی شیر گاو را بدوشیم؟

دوشیدن شیر گاو با دست با دوشیدن شیر گاو با ماشین شیردوشی فرق دارد. یکی از تفاوت هایش این است که برای دوشیدن گاو با ماشین شیردوشی به کار کم تری نیاز است اما تمیز نگه داشتن ماشین شیردوشی قبل و بعد از استفاده، بیشتر کار می برد.

لبنیاتی های بزرگ از ماشین آلات پیچیده بیشتری استفاده می کنند که لوله کشی های بزرگتری دارد که از اتاق شیردوشی به یک تانکر شیر بزرگ کشیده می شوند. بزرگی ماشین شیردوشی به بزرگی گله آن ها بستگی دارد.

شیردوشی های کوچکتر، ممکن است از شیردوش های برقی انفرادی استفاده کنند، مخصوصا اگر بزرگی گله آن ها کم تر از 5 یا 10 گاو باشد. این شیردوش ها تانکر سرخود هستند و چهار مکنده دارند که به نوک پستان گاز وصل می شود.

این شیردوش ها تقریبا مثل جاروبرقی کار می کنند. گرچه روش شیردوشی با این شیردوش ها استاندارد است، مهم نیست بزرگی شیردوش چقدر است یا شیر چند گاو را با آن می دوشید. مراحل دوشیدن شیر را در ادامه این بخش از نمناک آورده ایم.

شیردوش برقی

روش استفاده از شیر دوش برقی

1. قبل از استفاده، شیردوش را چک کنید.

نظافت و نگهداری منظم شیردوش باعث می شود که تا مدت ها خوب کار کند. این خیلی مهم است که شیردوش مرتبا تمیز شود زیرا شیر خام خشک می شود و به قطعات می چسبد و باعث جمع شدن چرک و اشیای خارجی دیگر در قسمت های مختلف دستگاه می شود و باعث آلوده شدن شیر خواهد شد.

  • تمیزکردن شیردوش باید روزانه یا بعد از هر بار استفاده باشد. تعمیر و نگهداری شیردوش باید ماهی یک بار یا کم تر انجام شود، روغن کاری و گریس کاری شود و هر تعمیری لازم دارد انجام شود تا وضعیت بدتر نشود.
  • ضدعفونی مرتب شلنگ ها (مخصوصا داخل آن ها)، تانکر و فنجان های مکنده خیلی مهم است. فنجان ها هنگام نگهداری باید در یک کیف باشند یا چیزی دور آن ها پیچیده شود تا کثیف یا آلوده نشوند.

شیردوش گاو

2. همه لوله ها و سرپوش ها را به دستگاه وصل کنید.

مطمئن شوید لوله ها درست وصل شده اند. هر کدام که به درستی وصل نشده باشد باعث ایجاد نشتی می شود. قبل از این که سرپوش را وصل کنید مطمئن شوید واشر درست قرار گرفته است. خود سرپوش هم باید درست قرار گیرد تا مشکل آب بندی نداشته باشد.

3. در محل یوغ میله ای مقداری غذا بریزید تا گاو در آن جا بایستد و مشغول خوردن شود.

اگر یک برنامه شیردوشی منظم دارید، گاو خودش می داند کجا برود و بایستد. فقط مطمئن شوید گاو هنگام شیردوشی موذب نیست و راحت علف می خورد.

4. پستان گاو را کاملا تمیز کنید.

با یک کهنه تمیز یا دستمال کاغذی، چرک و خاک های زیر پستان و نوک پستان ها را تمیز کنید. هنگامی که این کار را انجام می دهید، به آرامی اما محکم، طوری که انگار دارید با دست شیر می دوشید، نوک پستان ها را از بالا به پایین فشار دهید تا از آن ها شیر بیاید و چیزهایی که سر نوک پستان ها جمع شده است کنده شود. البته اگر پستان ها آنقدر پر باشند که از نوک آن ها شیر بچکد ممکن است نیازی به این کار نباشد. کهنه یا حوله را زمین بگذارید.

پستان گاو

5. نوک پستان ها را در محلول ید 70 درصد غوطه ور کنید.

چند دقیقه صبر کنید تا محلول خشک شود و سپس با یک کهنه یا حوله خشک اضافه محلول را از نوک پستان ها خشک کنید و بعد از آن دیگر به آن ها دست نزنید.

6. شلنگ خلا را به دهانه خلا روی شیردوش وصل کرده و پمپ خلا را روشن کنید.

اگر شیردوش دی-آی-وای دارید، که با خروجی الکتریکی کار می کند، آن را به برق وصل کنید و روشن کنید. اگر پمپ را با یک موتور کوچک راه می ندازید این هم به همان شکل کار می کند. بعضی شیردوش ها برای ایجاد فشار منفی برای مکش و دوشیدن ممکن است به مدت زمانی نیاز داشته باشند. قبل از وصل کردن فنجان ها، فشار باید به 0.04 kPa برسد.

به یاد داشته باشید قبل از روشن کردن، همه ی اتصالات وصل شده و ایمن باشند.

7. سطل یا مخزن شیر را کنار قفسه سینه گاو بگذارید.

مخزن شیر را، مخصوصا اگر از آن دسته مخازنی است که با چرخ دستی حمل می کنید، باید روی زمین و نزدیک گاو بگذارید. این به شما امکان می دهد به پستان گاو دسترسی راحت تر داشته باشید.

سطل شیر گاو

8. پنجه ی شیردوشی را زیر پستان نگه دارید طوری که شلنگ شیر به طرف جلوی پنجه باشد.

پنجه ی شیردوشی بخشی است که شیر را از نوک پستان ها (به وسیله ی فنجان های مکنده) جمع آوری می کند و آن را از طریق یک لوله به ظرف یا مخزن شیر انتقال می دهد. هنگامی که پنجه را زیر پستان نگه داشته اید، باید مراقب باشید که فنجان ها درست قرار گرفته اند و در حین شیردوشی از نوک پستان جدا نمی شوند.

9. مکنده را باز کنید و گوش دهید تا مطمئن شوید به درستی صدا می دهد.

باید هر نیم تا سه ربع ثانیه تیک تیک کند. خیلی طولانی گوش ندهید زیرا شما باید فشار را حفظ کنید تا بتوانید فنجان ها را به نوک پستان ها وصل کنید بدون این که جدا شوند.

ماشین شیردوشی گاو

10. فنجان ها را یکی یکی به نوک پستان ها وصل کنید.

باید اول نوک پستان های عقب را وصل کنید و بعد از آن جلویی ها، و اگر سمت چپ گاو هستید، اول سمت راستی ها و بعد سمت چپی ها را وصل کنید. فنجان ها را سریع و به نرمی وصل کنید تا مکش قطع نشود.

فنجان ها را با دستتان به نوک پستان هدایت کنید، نه این که به زیر گاو نگاه کنید تا بفهمید آن ها را باید کجا وصل کنید. این باعث می شود کار سریع تر و ایمن تر انجام شود.

11. چک کنید ببینید که آیا شیر به مخزن می ریزد یا نه، و این که چطور می ریزد.

اگر همه چیز خوب پیش می رود عقب بنشینید و استراحت کنید و اجازه دهید دستگاه بقیه کار را انجام دهد.

گرفتن شیر گاو

12. وقتی جریان ورود شیر به مخزن ضعیف شد، فنجان ها را جدا کنید.

راحت ترین روش برای این کار پیچ دادن شلنگ فنجان ها است که باعث می شود فنجان ها فورا جدا شوند.

دستگاه های بزرگ شیردوشی اتوماتیک هستند یک چهارم شیر پستان که تمام شود یک فنجان جدا می شود و بقیه ی فنجان ها هم به همین صورت جدا می شوند اما واحدهای شیردوشی انفرادی این گونه نیستند.

13. شیردوش را خاموش کنید و درپوش را از مخزن شیر جدا کنید.

در مطلب قبلی نمناک هم خواندید که بسیار مهم است شیر را برای نگهداری و مصرف در یک سطل تمیز یا یک ظرف شیر بریزید.

 این مراحل را برای گاوهای دیگر هم تکرار کنید.

14. شیردوش را تمیز کنید.

یک سطل آب را با چند فنجان محلول تمیز کننده مخلوط کنید (آب سرد بهتر است ). فنجان های مکنده را در سطل آب بگذارید و شیردوش را روشن کنید. شیردوش آب را از طریق شلنگ ها به مخزن می رساند و آن ها را تمیز می کند. همین کار را با آب تمیز بدون محلول تکرار کنید تا محلول شوینده ی داخل شلنگ ها و مخزن شسته شود.

دستگاه شیردوش برقی گاو

توصیه ها

  • شیردوش را در یک مکان گرم و خشک نگه دارید.
  • شستن و تمیز کردن پستان قبل از شیردوشی خیلی مهم است.
  • هنگام شیردوشی با گاو خوب و آرام رفتار کنید. در این صورت گاو شیر بیشتری می دهد.
  • غذا دادن به گاو هنگام شیردوشی حواسش را پرت می کند تا کار تمام شود.
  • اگر یوغ میله ای ندارید، می توانید از افسار استفاده کنید و آن را به یک تیر چوبی ببندید تا گاو حرکت نکند.
  • اگر گاو هنگام شیردوشی همکاری نمی کند می توانید از پابند استفاده کنید.

هشدار

گاو هنگام شیردوشی ممکن است ناگهان لگد بزند، پس خیلی مراقب باشید.

روش استفاده از شیر دوش برقی گاو و دام + مراحل

53
این مطلب مفید بود ؟30
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ن/ز.ت
برچسب : شیر گاو
وبگردی