احتمالاً برای بسیاری از شما پیش آمده است که در زمان فروش خودرویی که به صورت دست دوم خریده اید، درگیر موضوع تشخیص رنگ خودرو شده باشید که طبیعتاً در صورت وجود لکه رنگ، تأثیر زیادی در افت قیمت خودرو داشته است. اولین حسی که در چنین لحظه ای داریم، حسی فریب خوردگی است و این که هنگام خرید این خودرو متضرر شده ایم. پس در این زمان، به فکر کارشناسی رنگ خودرو و جبران ضرر خود می افتیم.
ناگفته نماند که تشخیص رنگ شدگی خودرو ، کار چندان ساده ای نیست و نیاز به افراد متخصص و ابزارها و روش های خاص خود دارد. ازآن جایی که در کشور ما خودرو کالایی سرمایه ای محسوب می شود و طی سا ل های گذشته نیز قیمت خودرو به شکل عجیبی سیر صعودی به خود گرفته است، ضرورت و اهمیت کارشناسی رنگ خودرو بیش از هر زمان دیگری موردتوجه قرار دارد. در این مقاله از مجله همراه مکانیک با ما باشید تا درباره تشخیص رنگ خودرو و ابزارها و روش های آن بیشتر بدانید و با وظایف اصلی یک کارشناس رنگ خودرو آشنا شوید.
تعریف کارشناسی رنگ خودرو
درباره کارشناسی رنگ خودرو چه می دانید؟
رنگ فابریک خودرو که درواقع همان چیزی است که در کارت ماشین ذکر شده است، به مرور زمان و بر اثر عوامل گوناگونی چون تصادف، برخورد با اشیا نوک تیز و... دچار آسیب و خط و خش می شود. گاهی این ایرادات، آن قدر جزئی است که مالکان ترجیح می دهند آن را به حال خود رها کنند. این موارد هنگام فروش نیز به راحتی توسط خریدار قابل رؤیت است؛ اما زمانی این ایرادات مشکل ساز می شود که مالک خودرو بعد از ترمیم و رنگ کردن، این موضوع را از دید خریداران مخفی کند و برای جلوگیری از کاهش قیمت، توضیحی در این باره به خریدار ندهد.
صافکاران و نقاشان حرفه ای خودرو، گاهی به گونه ای ایرادات بدنه خودرو را رفع می کنند که به هیچ عنوان با چشم عادی قابل دیدن نیست و تشخیص آن، تنها از عهده افراد خبره برمی آید. این جا است که کارشناس رنگ خودرو به داد خریداران می رسد و با استفاده از روش ها و ابزار کاملاً تخصصی، میزان سلامت رنگ خودرو را تائید می کند .
ضرورت کارشناسی رنگ برای خرید خودرو
افرادی که سابقه خرید خودرو دست دوم را داشته باشند، یقینا میدانند که یکی از مراحل انتخاب خودروی کارکرده مناسب، تشخیص رنگ شدگی آن است؛ چراکه ظاهر خودرو، یکی از فاکتورهای تاثیرگذار در بحث قیمت گذاری خودروهای دست دوم به حساب می آید. هرگونه لکه یا رنگ شدگی خودرو که ناشی از خسارت ها و تصادفات جزئی یا سنگین باشد، بسته به میزان و محل آن، موجب کاهش قیمت است. بر طبق آمار، حدود 72 درصد خودروهای دست دوم حداقل یک ایراد بدنه یا فنی دارند که تشخیص آن ها، تنها از یک کارشناس خودروی متخصص و باتجربه ساخته است. رنگ شدگی، می تواند در قسمت های گلگیر جلو و عقب، صندوق عقب، کاپوت یا درب های خودرو باشد؛ البته در این میان، رنگ شدگی سقف، ستون و شاسی های خودرو، بیشترین افت قیمت را با خود به همراه دارد.
کارشناسی خودرو؛ حلقه گم شده معاملات خودرو دست دوم
همان طورکه در بخش قبل گفتیم، برخی فروشندگان برای فروش خودرو به قیمت بالاتر، تمام تلاش خود را می کنند تا موضوع رنگ شدگی خودرو را از چشم خریدار مخفی نگه دارند. همین موضوع، به آسانی ضرورت اهمیت کارشناسی رنگ خودرو را مشخص می کند. هیچ لکه گیری و رنگ شدگی جزئی، هرچند که با مهارت بسیار هم انجام شده باشد، از نگاه یک کارشناس حرفه ای رنگ خودرو، پنهان نمی ماند. همین موضوع، ضرورت استفاده از کارشناسی رنگ خودرو به عنوان یکی از ارکان اصلی معاملات خودروی دست دوم را نشان می دهد.
ابزار تشخیص رنگ خودرو
رنگ شدگی خودرو اگر بی دقت و بی کیفیت یا اصطلاحاً پوست پرتغالی انجام شده باشد، با چشم قابل تشخیص است. هم چنین مواردی مانند پریدگی یا پوسته شدن رنگ، بی احتیاطی و پاشیدگی رنگ به قسمت هایی که نباید رنگی باشند، تغییر رنگ مات برخی قسمت ها نسبت به رنگ متالیک بدنه و به جاماندن رد و اثر سنباده نیز اصولاً با چشم قابل رؤیت است؛ اما با پیشرفت های چشم گیری که در بحث صافکاری و نقاشی خودرو اتفاق افتاده است، درصورتی که مهارت نیز چاشنی آن باشد، تشخیص قسمت های رنگ شده، عملاً با چشم امکان پذیر نیست؛ به خصوص در شرایطی که سطح رنگ شدگی زیاد نباشد.
درکل، ابزارهای تخصصی تشخیص رنگ خودرو، به دودسته مغناطیسی و دیجیتال تقسیم می شوند:
ابزارهای مغناطیسی
ابزار مغناطیسی تشخیص رنگ خودرو، شبیه قلمی است که از یک خط کش آهن ربایی و یک فنر تشکیل شده است. با حرکت دادن این ابزار بر روی سطح خودرو، در قسمت های رنگ شده به دلیل افزایش ضخامت رنگ، شاهد قدرت جذب کمتری هستیم. هرچه ضخامت رنگ کمتر باشد، نیروی مغناطیسی بیشتر است و درجه روی قلم نیز عدد کوچک تری را نشان می دهد و بالعکس.
ابزار تست رنگ دیجیتال
دستگاه ضخامت سنج که در کارشناسی خودرو بسیار به کار می آید.
دستگاه های دیجیتالی تشخیص رنگ، ابزارهای مدرن تری هستند که به کمک کارشناسان خودرو آمده اند. این ابزارهای کوچک اما قابل اعتماد، درواقع نوعی ضخامت سنج دیجیتالی رنگ هستند که قابلیت تشخیص، اندازه گیری و نمایش ضخامت لایه های رنگ بدنه تا دقت یک هزارم میلی متر (میکرون) را دارند. دستگاه تشخیص رنگ دیجیتال، یکی از دقیق ترین و قابل اطمینان ترین ابزار و روش ها در کارشناسی رنگ بدنه خودرو هستند که قابلیت سنجش ضخامت و کیفیت رنگ بدنه خودرو را با استفاده از امواج الکترومغناطیس یا فراصوت دارند. با قراردادن این ابزارهای کوچک بر روی بدنه خودرو، می توان عدد مربوط به میزان ضخامت رنگ را روی نمایش گر آن ها مشاهده کرد. مقایسه اعداد به دست آمده از نواحی مختلف خودرو، می تواند قسمت های رنگ شده را به آسانی مشخص کند.
کارشناسی رنگ خودرو با همراه مکانیک
به دلیل این که کارشناسی رنگ خودرو بخشی از خدمات کارشناسی خودرو است، هزینه آن برحسب نوع خودرو، سال تولید و شرایط بازار تعیین می شود. شما می توانید هزینه کارشناسی خودروی موردنظر خود را در بخش درخواست کارشناسی خودرو مشاهده کنید. درخواست شما با انتخاب زمان کارشناسی در سیستم ثبت می شود و مشاوران همراه مکانیک در سریع ترین زمان ممکن، برای هماهنگی بیشتر با شما تماس خواهند گرفت.
برگرفته از مجله سایت همراه مکانیک ( hamrah-mechanic.com )