6 راه ایجاد عادت غذایی سالم در کودکان بد غذا
کم کم که کودکان بزرگتر می شوند، سلیقه آن ها نسبت به غذا تغییر پیدا می کند و دوست دارند در انتخاب غذا مستقل باشند. از آن جایی که مدام سر غذاهای مختلف با خانواده و والدین درگیر هستند، بنابراین مدیریت این شرایط در دست خانواده است که می تواند عادات غذای سالم را از همان کودکی ایجاد کند.
به همین دلیل در این قسمت از نمناک راهکارهایی را به شما معرفی می کنیم که بتوانید با استفاده از آن ها عادات غذایی سالم را در کودک تان ایجاد کنید و او را هرچه بهتر از بدغذایی دور کنید. راهکارهای معرفی شده شاید به نظر ساده برسند اما از لحاظ علمی و تجربی تاثیرات مثبت خود را کاملا اثبات کرده است پس آنها را با جدیت دنبال کنید.
در بخش های قبلی در مطلب " اصلی ترین دلیل بدغذایی و بی اشتهایی کودک "درباره علل صحبت کردیم و در مطلب " والدین زیرک با بچه های بد غذا چه می کنند؟ " راه کارها را گفتیم، در تکمیل همان مطالب امروز راهکارهای متفاوتی را در این زمینه خواهیم گفت.
1. صبر معجزه می کند
طبق تحقیقات انجام شده، ایراد گرفتن از غذا یک اتفاق رایج در بین کودکان می باشد و ممکن است حتی از بیست ماهگی شروع شود و به تدریج تا 5 الی 8 سالگی هم ادامه پیدا کند. بنابراین تنها چیزی که به شما کمک می کند، صبر بالاست که راحت تر از جر و بحث با کودک خواهد بود.
در چنین حالتی می توانید یک غذای جدید را با مقدار بسیار کم به کودک پیشنهاد کنید تا او لجبازی نکند. از طرفی برای آشنایی کودک با یک غذای جدید، باید سعی کنید در کنار این غذای تازه یک غذایی را که مطمئن هستید کودک در برابر آن مقاومت نمی کند و به خوردن آن عادت دارد هم درست کنید.
یعنی یک غذای جدید را در کنار یکی از غذاهای مورد علاقه اش برای او تهیه کنید. این روش احتمال قبول غذای جدید را از طرف کودک بالا می برد و همچنین می توانید با تعریف و تمجید شفاهی هم به احساس بهتر او کمک کنید تا از بدغذایی دور بماند.
2. طرز فکر خود را تغییر دهید و بهبود ببخشید
همه ما فکر می کنیم که حدس هایمان در زندگی مخصوصاً در مورد فرزندانمان درست از آب در می آید. همین موضوع در مورد عادت غذای کودک هم برای ما صدق می کند.
مثلاً تصور می کنیم که کودک ما فقط ناگت مرغ همراه با سس گوجه فرنگی دوست دارد و این به یک واقعیت ذهنی در ما تبدیل شده است اما شاید غافلگیر شوید که ببینید کودک شما در مدرسه دوست دارد که هویج موجود در بشقاب ناهار همکلاسی اش را بخورد یا این که از مشاهده غذاهای حاوی اسفناج در تلویزیون لذت ببرد. پس همیشه طرز فکر خود را باز و گسترده کنید و با کشف تنوع سلیقه ای محبوب کودکان در مورد خوردنی ها، خوراکش را بهتر کنید.
3. جنگ را کنار بگذارید
از عباراتی مثل " سبزیجاتت رو تموم کن تا بهت یه بستنی بدم " استفاده نکنید. شاید گفتن این جمله به نظر بدون آسیب باشد اما قطعاً ارزش و خاصیت مواد مغذی را می کاهد و شبیه به یک تهدید می شود. در نتیجه کودک فکر می کند که غذای سالم برای او یک تهدید است. در حالی که مذاکره و صحبت سالم با کودک یک مهارت عالی برای قانع کردن و آموزش به او است.
البته این صحبت نباید سر میز شام باشد. سعی کنید از تکنیک های مختلفی برای شروع صحبت های این چینی با کودک استفاده کنید، مثلاً برای او توضیح دهید که همه در وعده شام از سبزیجات استفاده می کنند و بستنی را هم برای دسر سرو می کنند. پس بستنی می تواند بعد از سبزیجات، یک وعده سالم محسوب شود.
4. هرگز تسلیم نشوید
آماده کردن یک وعده غذای جداگانه برای کودک که با غذای دیگر اعضای خانواده متفاوت است، نه تنها زمان شما را هدر می دهد، بلکه باعث ایجاد عادات غذایی غلط در کودک می شود. پس سعی کنید با توضیح دادن، این مشکلات را برطرف کنید و هرگز تسلیم نشوید.
در کنار آن می توانید میان وعده هایی را بعد از شام به او پیشنهاد کنید که به آن ها علاقه بیشتری دارد در نتیجه او متوجه می شود که همیشه بعد از شام، یک وعده غذایی خوشمزه تر هم وجود دارد.
این که کودک بخواهد مدام از غذایی که شما درست می کنید ایراد بگیرد و آن را نخورد، نه تنها در عادات غذایی او تاثیرات اشتباه به جای می گذارد، بلکه باعث می شود که به یک موجود وابسته تبدیل شود و نتواند با مشکلات عاطفی و اجتماعی اش کنار بیاید.
5. مصرف میوه و سبزیجات را فراموش نکنید
پیشنهاد می شود که کودکان قبل از دوران مدرسه حداقل در روز به اندازه 200 گرم یا یک و نیم فنجان میوه و سبزیجات مصرف کنند. البته که سه چهارم از این گروه سنی این توصیه را انجام نمی دهند. مصرف سبزیجات در کنار بشقاب غذا و میوه ها و اسموتی های سالم یک راه هوشمندانه برای افزایش مصرف ارزش غذایی می باشد.
بعضی از متخصصان این مواد غذایی سالم را در رژیم کودک کم کم جای می دهند. سبزیجات خرد شده مانند هویج، قارچ و فلفل دلمهای را در کنار بشقاب غذای کودک قرار دهید و به او آموزش دهید که مصرف آن ها در کنار غذای سالم بسیار حائز اهمیت است.
مثلا هنگام درست کردن اسموتی به کودکتان نشان دهید که میوهی سیب را با ماست ترکیب می کنید و یک اسموتی خوشمزه از آن می سازید. در چنین حالتی میوه و سبزیجات می تواند برای او طعم بهتری پیدا کند تا مزه ها و بافت های مختلف غذایی را هم تست کند.
6. همیشه با او صحبت کنید
پذیرش یک غذای جدید توسط کودک به شدت به طرز رفتار خانواده، خواهر و برادر و مخصوصاً مادر بستگی دارد. اگر نمی خواهید که کودک شما یک غذای خاصی را مصرف کند، پس قطعاً نباید این غذا را وارد خانه کنید و خودتان جلوی چشم کودک، این غذا را مصرف کنید.
در عوض باید سعی کنید که مقابل او یک غذای جدید را با هیجان میل کنید. میوه ها و سبزیجات خوشمزه را وارد خانه کنید، آن ها را تست کنید و کودک خود را تشویق کنید که او هم همین تجربه را داشته باشد. زمانی که کودک ببیند شما چنین غذاهای تازه ای را با لذت می خورید، قطعاً علاقه بیشتری برای مصرف آن ها پیدا می کند.