پشه آئدس چیست؟ از کجا بفهمیم تب دنگی گرفتیم؟
پشه آئدس چیست و تب دنگی چه علائمی دارد؟
به تازگی گزارشهای جدی از ابتلا به بیماری تب دانگی در استانهای جنوبی به گوش میرسد که موجی از نگرانی ها را در فضای مجازی به راه انداخته است. وزیر بهداشت بخش عمده آمار ابتلا به این بیماری را با سفرهای هموطنان به کشورهای حاشیه خلیج فارس مرتبط دانست و گفته های ایشان موجب ایجاد سوالاتی برای هموطنان شد که عمده ترین سوالات در مورد تب دنگی، پشه آئدس، علائم تب استخوان شکن، آیا تب دنگی با سفر کربلا افزایش می یابد؟ و... در این بخش از نمناک به این سوالات پاسخ گفته ایم.
تب دنگی چیست؟
تب دنگی بیماری دردناک و ناتوانکنندهای است که به آن تب استخوانشکن نیز می گویند زیرا دردی که بیمار تحمل میکند به اندازه شکستن استخوانها شدت دارد.
عامل ایجاد تب دنگی چیست؟
تب دنگی از طریق پشه آئدس به انسانها منتقل میشود و باعث عفونت نیل غربی و تب زرد میگردد. تب دنگی توسط ویروسی با همین نام ایجاد میشود، ویروس دنگی در خانواده فلاوی ویرید قرار میگیرد و از جنس فلای ویروس محسوب میشود.
آیا پشه آئدس کشنده است؟
پشه آئدس ناقل بیماریهای خطرناک و کشندهای از جمله تب دنگی است که امروزه در بسیاری از کشورها شیوع یافته و تلفات انسانی بسیاری نیز داشته است. وزیر بهداشت در صحبتهای اخیرش در مورد مرگ و میر این بیماری در ایران گفت:
تا کنون سه نفر از هموطنانمان جان خود را به دلیل ابتلا به بیماری تب دنگی از دست داده اما به هر حال ما نگران هستیم که موجی از این بیماری در کشور راه افتد.
شکل پشه آئدس
پشههای آئدس ظاهر متفاوت با هم داشته و علائم سیاه و سفید قابل توجهی روی بدن و پاهای خود دارند و این پشه ها فقط در طول روز نیش میزنند.
علائم تب دنگی و نیش پشه آئدس
تب دنگی از طریق پشهای تحت عنوان آئدس به انسان منتقل میشود. علائم نیش پشه آئدس و تب دنگی عبارتند از:
- سردرد
- کمردرد
- تب معمولاً شدید
- تهوع و استفراغ
- راش های پوستی
- درد پشت چشم
- بدن درد و درد عضلانی
- درد مفاصل
- کاهش گلبول سفید
چه زمانی تب دنگی خطرناک است؟
در صورت پیشرفت بیماری، علائم شدیدتری نظیر خونریزی از لثه یا بینی، گسترش راشهای پوستی، تنگی نفس، درد شدید شکم و استفراغ پایدار ممکن است ظاهر شود. این علائم نشان دهنده وضعیت جدیتر بیماری و نیاز به مراقبت پزشکی فوری است.
عوامل ابتلا به تب دانگی
شانس ابتلا به تب دنگی در مناطق با شرایط زندگی مساعد برای پشهها از جمله رطوبت بالا، آب های راکد، نامناسب بودن سیستم آب و فاضلاب و نبود پوشش ضد پشه افزایش مییابد.
توصیههای مهم برای پیشگیری از ابتلا به تب دنگی
برای پیشگیری از تب دنگی به توصیه های زیر عمل کنید:
- استفاده از پشه بند در صورت استراحت در فضای باز
- نصب توری روی درب و پنجره
- تخلیه و تمیز کردن مرتب ظروف محتوی آب گلدانهای شیشهای، ظروف زیر گلدان و ظروف آب پرندگان و حیوانات
- تعبیه در روی ظروف حاوی آب مانند تانکر
- جلوگیری از تجمع آب راکد در زبالهها و ضایعات جامد
- پوشیدن لباسهای آستین بلند و شلوار بلند و جوراب، در زمان سفر به مناطق همه گیری بیماری
- استفاده از کرم یا مواد دافع حشرات بر مناطق پوست که با لباس پوشیده نمیشوند