تولد
افزایش هوش هیجانی
هوش هیجانی که با نام های هوش عاطفی و EQ نیز شناخته می شود، اهمیت ویژه ای در کارهای گروهی دارد و باید تکنیک افزایش هوش هیجانی را آموزش ببینیم.

چگونه یک تیم کاری باهوش و دارای بهره وری بالا بسازیم؟ 

حتما تا به حال چیز هایی در مورد هوش هیجانی شنیده اید. بسیاری از افراد باور دارند که هوش عاطفی (هیجانی) یا همان EQ  اهمیت دارد اما اهمیت آن خیلی زیاد نیست. اگر چه تمرکز ما بیشتر باید روی اجرای فردی باشد اما هوش عاطفی تیم کاری هم می تواند مورد بررسی قرار بگیرد، زیرا در مواقعی بسیار ضروری محسوب می شود.

آیا به نظر شما هوش عاطفی یا همان هوش هیجانی می تواند روی کار تیمی موثر واقع شود؟  قطعاً  که بله. هوش هیجانی میانگین کارمندان در یک کار تیمی ، روی اجرای کار تیمی آن ها موثر است در نتیجه این افراد می توانند تمرین هایی را برای افزایش هوش هیجانی خود در فعالیت های روزانه زندگی انجام دهند و با دیگران تعامل بهتری برقرار کنند. در این بخش از سبک زندگی و رازهای موفقیت نمناک بیش از همیشه در مورد هوش عاطفی و اثر آن روی بهره وری بیشتر کار تیمی با شما صحبت می کنیم. 

هوش هیجانی

اهمیت ویژه و قابل توجه هوش عاطفی هیجانی برای اجرای کار تیمی 

یک نوع کار تیمی را در ذهن تان در نظر بگیرید مثلا تیم ورزشی، اکثر زمان این تیم ورزشی صرف تمرین و یاد گرفتن چگونگی کار کردن با یکدیگر می شود. میزان زمانی که این افراد با مخاطب خود درگیر هستند، معمولاً زمان کمتری را شامل می شود. این تیم ها زمان زیادی را در حال تمرین کردن در محیط هایی هستند که با حریف و همکاران خود در حال کار می باشند در نتیجه مرکز کار آن ها باید تقویت هوش هیجانی باشد. یعنی به یکدیگر اعتماد کنند، ارتباط برقرار کنند، به حرف یکدیگر گوش کنند، دیسیپلین و نظم شخصی، انگیزه و دیگر ویژگیها را در خودشان ایجاد کنند.

در مقایسه با این تیم ورزشی، ممکن است کارمندان یک شرکت در اوقاتی که تنها هستند و فردی کار می کنند، سود زیادی را فراهم کنند. به همین دلیل معمولاً زمان زیادی را در یک کار تیمی شرکت نمی کنند.

هوش عاطفی

در 20 سال گذشته، طیف زمانی که کارمندان در همکاری با یکدیگر یک فعالیت را انجام می دادند، بیش از 50 درصد افزایش داشته است. از آنجایی که بیشتر کارها به صورت تیمی کامل می شود، توانایی برخورد مناسب با دیگران هم نقش مهم در کار تیمی و رسیدن به موفقیت آن ها دارد. 

اگرچه بسیاری از افراد با توانایی اجرایی بالا سعی می کنند در وهله اول خود شان را به موفقیت برسانند. مدیران هم اغلب نسبت به اعضای تیم خود زمان بیشتری را صرف خلاقیت و بهره وری می کنند و سعی می کنند تمرین های خوبی را هم برای تیم کاری ارائه دهند. آن ها فرض بر این دارند که اعضای تیم به طور طبیعی یاد می گیرد که چگونه باید با یکدیگر کار کند. در نتیجه آموزش خاصی نیاز نیست. 

علت اهمیت هوش عاطفی هیجانی در اجرای کار گروهی

اما تیم کاری به طور اتوماتیک نمی تواند انتظارات مدیران را فراهم و برآورده کند.زمانی که این افراد در شرایطی قرار می گیرند که باید با یکدیگر همکاری انجام دهند، معمولاً  موفقیت بزرگی را به دست نمی آورند. علت آن هم دو مورد زیر است: 

  • ناتوانی برای ارتباط برقرار کردن بین کار و افراد
  • کمبود انگیزه که بر اثر ناامیدی و کمبود مهارت های هوش عاطفی یا همان هیجانی  ایجاد می گردد 

چیزی که در تیم مورد نیاز است ، این است که مدیران سعی کنند یک کار تیمی را بر اساس هوش عاطفی در افراد به وجود بیاورند ، به آن ها راهکار های خوبی را ارائه دهند و سعی کنند همکاری را در بین آن ها بهبود ببخشند. 

بی انگیزگی کارمندان

 چرا هوش هیجانی برای ساخت تیم های کاری مناسب در محل کار اهمیت دارد ؟ 

بسیاری از سازمان ها کارمندان خود را تشویق می کنند که مهارت های هوش عاطفی را به صورت فردی در خودشان ایجاد کنند.  سپس منابعی را در اختیار آن ها قرار می دهند. متاسفانه صراحت برای ساخت هوش هیجانی در کار تیمی هنوز نتوانسته است اهمیت خودش را در بین اعضای تیم پیدا کند. در واقع یک گروه کاری باید یاد بگیرد چالش ها را در محیط پیچیده تجاری به کار بیندازند که هوش هیجانی در آن اهمیت بسیار زیادی دارد. 

 5 عامل هوش هیجانی شامل موارد زیر است

  • خودآگاهی
  • انگیزه درونی
  • دلسوزی و همدلی
  • مهارت اجتماعی 
  • نظم شخصی 

خودآگاهی

یکی از دلایلی که هوش هیجانی برای ساخت یک تیم مناسب کاری اهمیت دارد، این است که باعث می شود احساسات و عواطف افراد در طول تعاملات اجتماعی نتیجه بهتری را از خودش نشان دهد.  در واقع یک آرامش فردی در همه آن ها باعث یک آرامش گروهی می شود و باعث می شود که کار بهتر پیش برود. بسیاری از موفقیت ها زمانی حاصل شده است که افراد در یک کار تیمی حضور داشتند. اگر به کارهای تیمی موفق نگاهی بیندازید، درمی یابید که در آن همه اعضای گروه پشت یکدیگر بودند و از هم حمایت می کردند. به نظر شما اگر این افراد از تعاملات خود ناامید باشند می توانند از یکدیگر حمایت کنند؟ قطعاً خیر. 

بنابراین اعضای تیم باید همکاران خود را به خوبی بشناسند و احساس امنیت داشته باشند تا بتوانند ایده ها، مخالفت ها، اشتباهات و غیره را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. 

هوش هیجانی اساساً روی موفقیت کار تیمی تاثیر بسیار زیادی دارد و مثال های زیادی را می توان در این رابطه آورد.

بعضی از اعضای تیم ممکن است به سادگی تلاش خود را برای همکاری با همکارانشان متوقف کنند. چون می ترسند که به دلیل رفتار منفی دیگران آسیب ببیند. 

برای ساخت تیم های خوب و مناسب، رهبران یا لیدرهای تیم و مدیران باید فرهنگ کار تیمی را ایجاد کنند که در آن اعضای تیم برای احترام گذاشتن به یکدیگر و ایجاد روابط با کیفیت، تلاش کنند تا بتوانند مشکلات را هر چه زودتر و بهتر برطرف کنند. 

هوش هیجانی در گروه

نقش هوش هیجانی در همکاری با دیگران چیست ؟ 

زمانی که افراد با یکدیگر از لحاظ شخصیت تفاوت داشته باشند ، کار گروهی آن ها پیچیده تر و سخت تر می شود. کار فردی هم می تواند پیچیدگی هایی به همراه داشته باشد اما معمولاً فرد به تنهایی در شناخت اهداف، ارزش ها و انتظارات اجتماعی دچار سوء تفاهم و سردرگمی نمی شود اما در کار گروهی، این امکان وجود دارد.  افرادی که در یک کار تیمی هوش هیجانی خوبی دارند ، به دنبال فرصت هایی هستند تا بتوانند با دیگران همکاری بهتری داشته باشند و در کنار هم مشکلات یکدیگر را برطرف کنند. 

اعضای تیم باید مهارت مدیریت واکنش های احساسی خود را در قبال دیگران هنگام مشاهده تفاوت ها یاد بگیرند. انتقاد، سرزنش و دیگر واکنش های منفی قطعاً بهره وری را کاهش می دهد و انگیزه کارمندان را برای همکاری می گیرد.

پس همکاران برای داشتن یک کار تیمی مناسب در کنار یکدیگر باید دل سوزی، صبر ، نظم شخصی و دوستی را برقرار کنند.

تشویق کاربران و کارمندان برای برقراری استاندارد های  رفتاری در محل کار به آن ها فرصت این را می دهد که عادت های خوبی را در خودشان ایجاد کنند و یک احترام پایدار را در گروه به وجود بیاورند که علاوه بر آن، اعتماد هم بین افراد وجود دارد. 

نقش هوش هیجانی

راه ایجاد و تقویت هوش هیجانی تیمی 

رفتار هایی بر مبنای ارزش های اخلاقی

هر کدام از اعضای تیم باید یکدیگر را درک کنند ، احترام بگذارند ، تفاوت دیدگاهی را محترم شمارند و رفتار های شخصیتی هر فرد را بشناسند. 

شناخت هنجار های اجتماعی 

اعضای تیم باید بدانند زمانی که یک رفتار نرمال اجتماعی را زیر پا می گذارند، عامل آسیب دیدن یکدیگر هستند. حتی اگر آن را تصادفی و بدون قصد و غرض انجام داده باشند. 

روابط درون تیمی

مدیران می توانند برای جلسات، مراسم ها و سخنرانی ها برنامه ریزی داشته باشند و باعث شوند که اعضای تیم نقاط ضعف و قدرت یکدیگر را بهتر شناسایی کنند. در نتیجه خودشان را برای یک کار تیمی بهتر آماده کنند.

هوش هیجانی تیمی

رفتار توجهی

آن ها باید قبول کنند که هیچ چیز بیشتر از مهربانی ، توجه و ادب و فروتنی نمی تواند در کار تیمی موثر باشد. 

مطالعه منابع مربوط به هوش عاطفی (هیجانی) 

مدیران و رهبران کار تیمی باید از راه های مختلفی کارمندان را تشویق کنند که هوش عاطفی خود را ارتقا دهند. این کار را معمولاً می توانند در جلسات هم به بحث بگذارند. 

 افزایش خلاقیت

اعضای تیم باید به گونه ای تشویق شوند که برای هر مشکل موجود احساس مسئولیت کنند و سعی کنند به همکاران شان نیز برای بهتر انجام دادن وظایف کمک کنند. 

 افزایش خلاقیت

 فرهنگ خوش بینی

اعضای تیم باید عادات و تمریناتی را در خودشان ایجاد کنند که بتوانند مثبت نگری را در خود افزایش دهند و همیشه جنبه مثبت ماجرا را در مورد همکارانشان ببینند. 

خود ارزیابی

مدیران باید به طور منظم نقاط ضعف و قدرت تیم را مورد بررسی قرار دهند و سعی کنند تعاملات موفقیت آمیزی را در خودشان به وجود بیاورند و چند وقت یکبار خود را ارزیابی کنند. 

اهمیت و راه افزایش هوش هیجانی کارکنان

55
این مطلب مفید بود ؟50
منبع : بخش سبک زندگی نمناک /ن/س
وبگردی