درمان کابوس شبانه
کابوس شبانه و بی خوابی می‌تواند ریشه در عوامل جسمی و روحی داشته باشد؛ این در حالی است که بخش اعظمی از عوامل جسمی، بحث بسیار مهم تغذیه می‌باشد.

علل اصلی و درمان گیاهی برای کابوس شبانه

کابوس‌ها خواب‌های بسیار بدی هستند که باعث نگرانی، وحشت و آزار فردی می‌شوند که این خواب را دیده است. کابوس در طول خواب شبانه اتفاق می‌افتد. بعضی از افراد این خواب را به یاد می‌آورند اما بعضی دیگر آن را فراموش می‌کنند. کابوس در ذهن ناخودآگاه اتفاق می‌افتد و باعث می‌شود که توجه شما به شرایطی جلب شود که همیشه از آن دوری می‌کردید و در نتیجه احساس می‌کنید که در خواب دچار مشکل بسیار بزرگ شده اید.

محققان معتقدند برخی غذاها روی خواب و کیفیت آن تاثیر می‌گذارد. برخی مواد غذایی و طبیعی می‌تواند از کابوس‌ها جلوگیری کند و برخی از مواد خوراکی نیز سبب می‌شود چیزهای عجیب و غریب در خواب بینید. همچنین بعضی از مواد گیاهی هم خاصیت آرامش بخش دارد و باعث می‌شود که این خواب‌ها را نبینید. در این قسمت از سلامت نمناک علل و درمان‌ها را در غالب مواد غذایی و راهکارهای خوراکی خانگی را به شما معرفی می‌کنیم که از دیدن کابوس جلوگیری می‌کند.

کابوس شبانه

علل خوراکی؛ مواد غذایی و خوراکی‌هایی که موجب دیدن کابوس شبانه می‌شوند

الکل

اگرچه خیلی‌ها به اشتباه از الکل به عنوان داروی مسکن استفاده می‌کنند اما الکل کیفیت خواب را از بین میبرد و موجب دیدن خواب‌های ترسناک و نا آرام در طول شب میشود بعضی افراد که الکل مصرف می‌کنند ممکن است حتی تصویرهای عجیب و غریبی رابعد از نوشیدن الکل ببینید.

غذاهای تند

غذاهای تند خواب را مختل و دمای بدن را بالا می‌برد و همچنین باعث مختل شدن فعالیت ذهن در طول شب و به دنبال باعث کابوس می‌شود.

بستنی

خوردن دیر وقت بستنی که حاوی شکر و چربی است انرژی زیادی را آزاد میکند. خوردن بستنی در شب مغز را دچار ستیز می‌کند که با انرژی اضافه چه کند به همین دلیل باعث می‌شود خواب بیشتری ببینید.

خوردن بستنی

کافئین

مصرف مواد کافئین دار به دو دلیل قبل از خواب مضراست:1 موجب بی خوابی می‌شود 2 فعالیت ذهن را رها می‌کند که باعث کابوس می‌شود.

پاستا

تحقیقات نشان داده خوردن پاستا همراه نان در وعده شام روی کیفیت خواب تاثیر منفی میگذارد.

چیپس

اگر هنگام دیدن فیلم‌های ترسناک شبانه عادت به خوردن تنقلاتی مانند چیپس دارید، ممکن است شب‌ها بیشتر کابوس ببینید زیرا چیپس به دلیل چربی زیاد خواب را به هم میزند.

مصرف چیپس

شکر

کارشناسان بر این باور هستند که شکر باعث کابوس می‌شود بنابراین از خوردن کیک و کلوچه قبل از خواب بپرهیزید تا خواب راحتی را تجربه کنید.

نوشابه

نوشابه روی کیفیت خواب تاثیر بسزایی دارد، نوشابه‌هایی که حاوی فراوانی قند و مواد نگهدارنده هستند، باعث دیدن خواب‌های عجیب و غریب می‌شوند.

مصرف نوشابه

علت دیدن کابوس شبانه در طب سنتی

اخلاط (سودا، صفرا، بلغم و خون) بعد از غذا خوردن در بدن ما شکل می‌گیرند. خوردن غذای زیاد یا مصرف غذای سنگین در هنگام شب و قبل از خواب سبب می‌شود گازها و بخارات حاصله از غذا غلیظ شوند و به سمت مغز حرکت کنند. رسیدن بخارات و گازهای اخلاط غلیظ به مغز مسبب کابوس شبانه هستند.

سرد شدن ناگهانی سر نزدیک زمان خواب نیز یکی از علت‌های کابوس و بختک است. گاهی اوقات فرد احساس می‌کند که سرش دچار یخ زدگی و جمع شدگی شده است. در واقع سردی باعث انقباض مغز، انقباض مجاری اعصاب و ایجاد حالت کابوس می‌شود به طوری که مسیرهای عصبی به کندی در آن ایجاد می‌شود.

کابوس شبانه

افراد با غلبه خلط خون و اصطلاحاً دموی مزاج پس از مصرف غذاهای سنگین خواب‌هایی که می‌بینند به رنگ خون و قرمز است، حالت‌های خشم و خشونت دارند.

افراد با غلبه بلغم، نیز ممکن است دچار کابوس شوند. این افراد بعد از خواب رطوبت بدنشان بیشتر می‌شود. وقتی رطوبت زیاد می‌شود، مغز نمی‌تواند آن طوری که باید اطلاعات را پردازش کند و در نتیجه حافظه این افراد کم می‌شود. با مصرف سردیجات احساس بختک در این افراد بیشتر می‌شود.

افراد دارای خلط سودا نیز دچار کابوس شبانه می‌شوند. بعضی از غذاها مانند غذاهای مانده، سنگین و اصطلاحاً غذاهایی که هضم سنگینی دارند، غذاهای مانده و فریز شده، گوشت‌های فریز شده، گوشت‌های دودی، عدس، بادمجان، فست فودها خلط سودای زیادی تولید می‌کنند. افراد با مزاج سرد نسبت به افزایش خلط سودا مستعدترند و احتمال افزایش این خلط در این افراد و در فصل سرد بیشتر است.

کابوس دیدن

درمان کابوس شبانه در طب سنتی :

در مطلب تست طبایع در بخش سلامت نمناک گفتیم که افراد با مزاج سرد و خشک، نباید در فصل سرد، غذایی سودازا (از قبیل عدسی، قارچ، خورشتی که با گوشت گاو، سنگین، مانده و فریز شده طبخ شده است، غذای از قبل مانده یا کنسروی) مصرف کنند.

برای رهایی از کابوس همه افراد باید از مصرف برنج زیاد، غذاهای چرب، شام سنگین خوردن و دیرهنگام شام خوردن پرهیز کنند.

انجام فصد یک راه کمکی و کوتاه مدت برای درمان کابوس است که در آن مقداری خون از بدن فرد خارج می‌شود و شخص احساس سبکی می‌کند.

افراد با مزاج گرم و تر باید در کنار غذا‌های سنگین مانند آبگوشت مصلح آن مانند آبغوره و آب لیمو، عرق کاسنی و شاه تره، آب انار و زرشک و سرکه را مصرف کنند.

آب انار

افراد با مزاج سرد و تر و غلبه بلغم که دچار کابوس هستند و اضافه وزن پیدا کرده اند باید برای رفع آن رژیم بگیرند و از خوردن سردیجات پرهیز کرده و تا حدی گرمی جات مصرف کنند.

برای درمان کابوس شبانه ماساژ کف پا مفید است زیرا سبب می‌شود مواد زائد از مغز به سمت پایین کشیده شود و حرکت کند و سنگینی از مغز برطرف شود.

برای درمان کابوس شبانه چکاندن روغن‌های گرم داخل بینی مانند روغن بابونه و بادام شیرین مفید است.

بوئیدن گلاب یا حتی آغشته کردن بالشت به آن، استفاده از عطرهای گرم، مشک و عنبر، برای درمان کابوس شبانه مفید است.

درمان کابوس

درمان کابوس با استفاده از گیاهان دارویی و دمنوش ها

چای بابونه

بابونه یکی از بهترین خوراکی‌ها برای از بین بردن تنش و استرس است و همچنین احساس خواب آلودگی را دور می‌کند. گوارش مناسب باعث می‌شود که افراد کمتر دچار کابوس شوند. چای بابونه یک نوع آرامش درونی را ایجاد می‌کند و در نتیجه حتماً آن را امتحان کنید.

چای بابونه

گل ساعت

گل ساعت یک ماده گیاهی برای پیشگیری از کابوس‌های شبانه است و همچنین اعصاب را آرام می‌کند و به ریلکس کردن ماهیچه‌ها نیز کمک می‌کند و باعث می‌شود تا خواب آرامی داشته باشید.

آویشن

آویشن خواب و گوارش را بهبود می‌بخشد و یکی از بهترین مواد غذایی برای کابوس شبانه است. همچنین ماهیچه‌ها و عضلات و سیستم تنفسی را آرام می‌کند و باعث می‌شود که خواب بهتری به دور از کابوس داشته باشید.

سنبل الطیب

این ماده گیاهی یک نوع مسکن طبیعی و بسیار قوی محسوب می‌شود و خواب شما را بهبود می‌بخشد. هنگام خواب نیز ماهیچه‌ها و ذهن را آرام می‌کند و در نتیجه عامل جلوگیری کننده برای کابوس است.

درمان کابوس

گیاه کانا

گیاه کانا مغز را ارام کرده و به عنوان یک داروی ضد افسردگی عمل می‌کند و همچنین به انتقال دهنده عصبی سروتونین در مغز کمک می‌کند. ماده شیمیایی سروتونین باعث احساس شادی شده و به کاهش استرس کمک می‌کند و کابوس را از بین خواهد برد.

جینسینگ

جینسینگ به جلوگیری از کابوس شبانه کمک می‌کند و همچنین غده‌های درون ریز داخل کلیه را آرام می‌کند و باعث می‌شود که هورمون کورتیزول که هورمون استرس است، کم‌تر آزاد شوند. این ماده همچنین به ریلکس شدن کامل قبل از خواب کمک مکرده و خطر کابوس شبانه را تا حد زیادی می‌کاهد.

بادرنجوبه

این گیاه عصب و ذهن را آرام می‌کند و خواب را بهبود می‌بخشد. کافی است شب‌ها مقداری چای بادرنجبویه میل کنید و از شر کابوس‌ها خلاص شوید.

چای کوهی

چای کوهی یک مسکن است و به از بین بردن تنش‌های عاطفی، سر درد و درد در ناحیه صورت کمک می‌کند. عصاره چای کوهی از کابوس نیز جلوگیری می‌کند.

چای کوهی

کابوس شبانه را با تغذیه مهار کنید!

کاهو

کاهو برای بدن خاصیت آرامش بخش دارد، اضطراب را از بین می‌برد و خواب را بهبود می‌بخشد. همچنین به جلوگیری از کابوس شبانه کمک می‌کند.

ویتامین‌های B

این ویتامین‌ها به ویتامین‌های ضد استرس معروف هستند که عملکرد سیستم عصبی را بهبود می‌بخشند و ذهن و عصب را آرام می‌کنند. همچنین ماده مغذی برای بدن محسوب می‌شوند. مصرف ویتامین B به اندازه کافی در طول روز عامل بسیار موثری برای بهبود شرایط بدن و جلوگیری از کابوس هاست. این ویتامین در گوشت قرمز، تن ماهی، جگر، لوبیا، سایر حبوبات، سیب زمینی، موز، فلفل و تخم مرغ وجود دارد.

کابوس شبانه

درمان کابوس در طب اسلامی؛ توصیه‌های اسلامی پس از دیدن خواب‌های پریشان

امام صادق (علیه السلام) فرمودند:

هرگاه کسی خوابی پریشان و ناخوشایند دید و از خواب بیدار شد پهلو به پهلو شود و این آیه را بخواند:«إِنَّمَا النَّجْوَی مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَی اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُۆْمِنُونَ:چنان نجوایی صرفاً از القائات شیطان است تا کسانی را که ایمان آورده‏ اند دلتنگ گرداند ولی جز به فرمان خدا هیچ آسیبی به آنها نمی‌‏رساند و مۆمنان باید بر خدا اعتماد کنند». ( آیه 10 سوره مجادله)

درمان کابوس شبانه 

ایشان پس از توصیه به قرائت این آیه شریفه، می‌فرمایند:

در آن هنگام، بگویید «عاذت به ملائکة الله المقربون وانبیائه المرسلون وعباده الصالحون ومن شرما رایت ومن شر الشیطان الرجیم:به آنچه فرشتگان مقرب الهی و پیامبران مرسل شایسته خدا پناه برده اند، پناه می‌برم از شر خوابی که دیده ام و از شر شیطان رجیم».( الکافی، جلد 8، ص 142)

بهترین درمان کابوس شبانه با طب سنتی و اسلامی

4.9155
این مطلب مفید بود ؟1532
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
وبگردی