رفتار با بیماران سرطانی
مبارزه با سرطان به تنهایی از سوی فرد مبتلا بسیار سخت است و اطرافیان بیمار نیز باید با روش های رفتار با وی آشنا باشند تا در بهبود او سهیم شوند.

با بیماران سرطانی چگونه رفتار کنیم؟

سرطان بیماری نام آشنایی است که بسیاری از افراد را درگیر خود نموده است . در این بیماری سلول های بدن در یک تومور بدخیم به طور غیر عادی تقسیم و تکثیر می شوند و بافت های سالم را نابود می کنند.انواع و اقسام سرطان ها علائم ناخوشایند و روند درمانی دشواری دارند و بیمار را ضعیف و ناتوان می کنند.

بیمار مبتلا به سرطان برای مبارزه با بیماری علاوه بر تقویت جسمی به روحیه و حمایت اطرافیان احتیاج دارد تا بتواند راحت تر غول سرطان را شکست دهد بنابراین در برخورد با عزیزان سرطانی باید مراقب صحبت هایمان باشیم و حرف های اشتباهی بر زبان نیاوریم و با صحبت های تان این بیماران را آزرده خاطر نکنیم . در ادامه این بخش از نمناک طریقه رفتار صحیح با بیماران سرطانی را آورده ایم.

رفتار صحیح با بیماران سرطانی

در زمان معاشرت با بیماران سرطانی و برقرار نمودن یک رابطه مؤثر با او نکات زیر را در نظر بگیرید :

ملاقات منظم

ملاقات با بیماران سرطانی سبب تقویت روحیه آنان می شود پس سعی کنید که هر هفته به طور منظم ملاقاتی با بیمار داشته باشید. حمایت اطرافیان از بیمار و دیدار با آنها سبب می شود که آنها دریابند در مبارزه با این بیماری تنها نیستند.

پذیرش شرایط جدید

بیماری سرطان ، در زندگی بیمار و اطرافیانش اثر می گذارد و زندگی آن ها را از ریتم همیشگی و روتین خارج می کند. درمان دشوار سرطان بسیاری از مواقع خانواده و خود بیمار را تحت فشار قرار می دهد و باعث از بین رفتن عملکرد روزمره زندگی آنان می شود.

اگر در این شرایط قرار دارید ، به جای اینکه دائماً از خود بپرسید که چرا این اتفاق برای شما یا خانواده تان رخ داده است، شرایط خود را بپذیرید و بر هیجانات خود مسلط شوید و نگذارید از کنترل شما خارج شوند و اوضاع روانی خانواده را مدیریت کنید. اگر خودتان قادر به انجام این کار نیستید ، از روانشناس کمک بگیرید.

رفتار با بیماران سرطانی

توجه به خانواده بیمار

نقش حمایتگر را برای خانواده و اطرافیان بیمار ایفا کنید و اجازه دهید آنها با شما درد و دل کنند. حمایت دیگران در مبارزه با سرطان نقش بسزایی ایفا می کند.

ایجاد حس ترحم

در برخورد با فرد سرطانی از واکنش های محبت آمیز افراطی دوری کنید تا بیمار احساس ترحم نکند . حس واقعی ناراحت شدن خودتان را بدون اغراق بروز دهید.

مکالمه مؤثر

در هنگام صحبت کردن با بیماران سرطانی از کلمه های درست و سنجیده استفاده کنید و به بیمار، اجازه دهید او بیشتر صحبت کند و شما بیشتر گوش دهید .درباره موضوعات مورد علاقه بیمار صحبت کنید و هنگام صحبت با بیمار لبخند بزنید.

برای تغییر فضای حاکم جوک تعریف نکنید و جلوی فرد مبتلا به سرطان گریه نکنید . حرف های مثبت و مفید بزنید و با نیش و کنایه صحبت نکنید.

پرهیز از بکار بردن برخی سوال ها

برای اینکه بیماران سرطانی روحیه خود را حفظ کنند و بتوانند با بیماری سرطان بجنگند و پیروز شوند ، اطرافیان باید حامی و همراه آنها باشند و با گفتار و رفتارشان سبب تقویت روحیه آنها شوند و از به زبان آوردن برخی از کلمات و جملات پرهیز نمایند . در ادامه به شما می گوییم در برخورد با بیماران سرطانی چه جملاتی بر زبان نیاورید :

احساس بهبودی داری ؟

هیچگاه از بیمار سرطانی نپرسید که چه حسی دارد و بهبودی را احساس می کند؟ زیرا روند درمان سرطان مشکل است و بیمار در حین درمان و دوران شیمی درمانی نه تنها بهبودی را حس نمی کند بلکه دچار ضعف و مشکلات تازه ای نیز می شود . شما با این سوال انگیزه او را از بین می برید و این احساس را به او منتقل می کنید که چون حال خوبی ندارد ،بهبودی از او دور شده است.

آداب معاشرت با بیمار

روند درمان سرطان آشنایانتان را تعریف نکنید

بسیاری از ما متاسفانه بعد از ملاقات بیماران سرطانی شروع به تعریف داستان فامیل بیمارمان می کنیم که او نیز شرایط تو را گذرانده است . این داستان اگر پایان خوشی نداشته باشد و به مرگ منتهی شده باشد ، سبب نا امیدی بیمار می شود پس هیچگاه این داستان ها و روند طولانی درمان سرطان سایر بستگان خود را برای بیمار سرطانی و خانواده اش بازگو نکنید زیرا ممکن است نوع سرطان ها متفاوت باشد و این داستان شما به جز دل شکستن ، دردی را از او دوا نمی کند.

چه کاری می توانم انجام دهم؟

اگر دوست یا بستگان شما به بیماری سرطان دچار شده است ، در این شرایط او را تنها نگذارید و هر کمکی که لازم است و از دست شما ساخته است برای او انجام دهید . مثلا شما می توانید چند روز در هفته را برای او غذا بپزید و به خانه اش ببرید و یا خریدهای او را انجام دهید ، به مراقبت از فرزندانش بپردازید و به هر طریق باری از دوشش بردارید.

هیچگاه از او سوال نکنید که کاری از دستم ساخته است زیرا بیمار ممکن است حرف شما را تعارف تلقی کند و یا در آن شرایط به قدری خسته و بی حال باشد که نتواند بیاندیشد چه کاری می توانید برایش انجام دهید پس اگر قصد کمک دارید پیشنهادهای تان را با جزئیات مطرح کرده و او را تنها نگذارید.

چند جلسه شیمی درمانی لازم داری؟

بیماران سرطانی دل شان نمی خواهد تمام مراحل درمان را موبه مو برای دیگران تشریح کنند و سعی می کنند بخشی از بیماری و روش های درمانی را به طور خصوصی پیش خودشان نگه دارند پس درباره روش های تشخیص و درمان آنها کمتر کنجکاوی کنید و جزئیات و سوالاتی مانند «چند جلسه شیمی درمانی لازم داری؟» یا «آیا رادیوتراپی را شروع کرده ای؟» را که حال بیمار را بهتر نمی کند و استرس و نگرانی هایش را افزایش می دهد، از او نپرسید.

تو می توانی با بیماری مبارزه کنی

همانگونه که در این بخش از نمناک عنوان شده است گاهی بیماران سرطانی دوست دارند به جای شنیدن جملات مثبت و امیدوار کننده مانند تو قوی هستی و می توانی از پس بیماری بربیایی ، با آنها همدردی شود . این جمله ممکن است گاهی خوشایند باشد و سبب افزایش روحیه شود اما ممکن است یک بیمار ضعیف و ناراحت را آزرده تر کند.

امیدواری برای بیماران سرطانی

درباره بیماری ات خیلی اطلاعات دارم

برخی از افراد متاسفانه هنگام ملاقات با بیمار سرطانی ، نقش دکتر و فرد آگاه را بازی می کنند . شما لازم نیست تحقیقات غیر کارشناسانه خود را به بیمار منتقل کنید و اطلاعات اضافی خود را جار بزنید. بیمار سرطانی از سوی پزشکان و تیم پزشکی اطلاعات مختلف را دریافت می کند، بنابراین انتقال اطلاعات پزشکی، مقالات، مجلات و روزنامه ها به بیمار سرطانی لازم نیست.

حجم موهایت و وزنت کاهش یافته

هنگام برخورد با بیمار سرطانی صحبتی راجع به موهایش نکنید و اظهار نظری درباره رنگ موها، کم پشت شدن موها، تغییر بافت یا حتی کلاه گیسی روی سرش گذاشته نداشته باشید.

این صحبت ها برای بیمار بسیار ناخوشایند است و آنها دوست ندارند کسی درباره زیبایی و وضعیت جسمی آنها نکنید . باور کنید خود این عزیزان آینه دارند و از تغییرات جسمی ، وزنی و زیبایی شان مطلع هستند پس با سخنان بیهوده آزارشان ندهید.

درکت می کنم

اگر تجربیات منحصربه فرد بیمار را پشت سر نگذاشته اید و اگر از نجات یافتگان سرطان نیستید ، هیچگاه نمی توانید احساس بیمار سرطانی را درک کنید پس حرف های غیرمعقول و باورناپذیر مانند می دانم چه احساسی داری را به زبان نیاورید.

چرا سبک زندگی سالمی انتخاب نکردی

هیچگاه بیمار سرطانی ر مورد شماتت خود قرار ندهید زیرا شماتت نه تنها مشکل بیمار را حل نمی کند بلکه به مشکلاتش دامن می زند و این احساس مقصر بودن از لحاظ روانی تاثیر ناخوشایندی بر بیمار می گذارد . مثلا به بیمار مبتلا به سرطان ریه نگویید که به دلیل سیگار کشیدن و سبک زندگی نامناسب به این بیماری دچار شده است.

با بیمار سرطانی چگونه رفتار کنیم بهتره ؟

58
این مطلب مفید بود ؟80
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ن/ز.ت
وبگردی