بهترین منبع استروژن برای افزایش استروژن بدون قرص و دارو
استروژن طبیعی در چیست؟
استروژن یک هورمون ضروری برای سلامت جنسی و تولید مثل زنان است و چرخه قاعدگی، تراکم استخوان، عملکرد مغز و سیستم قلبی عروقی را تنظیم می کند. با این حال، سطح استروژن می تواند به دلیل سن، یائسگی، استرس، دارو یا عوامل محیطی متفاوت باشد.
از عوارض کمبود استروژن در زنان می توان به حالاتی همچون گرگرفتگی، تعریق شبانه، خشکی واژن، نوسانات خلقی، کاهش میل جنسی و پوکی استخوان اشاره کرد از این رو ایجاد تعادل میزان این هورمون در بدن و مصرف مواد دارای استروژن طبیعی به عنوان تلاش برای جبران کمبود آن اهمیت ویژه ای دارد.
چگونه استروژن را به طور طبیعی افزایش دهیم؟
پاسخ در یک جمله این است که با خوردن غذاهایی که دارای فیتواستروژن هستند میتوان استروژن را افزایش داد. در ادامه این بخش از نمناک خواهید خواند که چه غذاهایی سرشار از استروژن هستند و آیا فیتواستروژن ها بی خطر یا مضرند؟
تاثیر فیتواستروژن ها بر سلامت بدن
فیتواستروژن ها ترکیبات گیاهی هستند که مانند استروژن در بدن عمل می کنند و فواید فیتواستروژن ها برای سلامتی بدن به شرح زیر است:
تسکین علائم یائسگی:
کاهش گرگرفتگی، تعریق شبانه و خشکی واژن
پیشگیری از پوکی استخوان:
محافظت از سلامت و تراکم استخوان در زنان یائسه
کاهش خطر بیماری قلبی:
بهبود میزان کلسترول، عملکرد عروق خونی و کاهش التهاب
منبع استروژن طبیعی؛ غذاهای سرشار از استروژن
میوه ها، سبزیجات، غلات، حبوبات، آجیل، دانه ها و گیاهان از جمله غذاهای گیاهی هستند که استروژن را در مردان و زنان افزایش می دهند. در ادامه برخی از رایج ترین غذاهای حاوی استروژن بالا و حاوی ویتامین های لازم برای افزایش سطح استروژن لیست شده است:
بذر و دانههای کتان
دانههای کتان یک غذای غنی از استروژن برای یائسگی هستند و غنیترین منبع لیگنانها و فیتواستروژنهایی هستند که نشان دادهاند گرگرفتگی را کاهش میدهند، سلامت واژن را بهبود میبخشند و خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهند.
دانه کتان همچنین حاوی اسیدهای چرب امگا 3، فیبر و آنتی اکسیدان است که برای سلامت کلی شما مفید است.
سویا و فرآورده های سویا
سویا و فرآورده های سویا مانند توفو، شیر سویا و ماست سویا، سرشار از ایزوفلاون هستند که فیتواستروژن هایی هستند که اثرات استروژنی و ضد استروژنی دارند.
میوه های خشک
میوه های خشک مانند خرما، آلو، زردآلو و انجیر، غذاهایی هستند که دارای استروژن بالا هستند. میوه های خشک همچنین قند طبیعی، فیبر، آهن و آنتی اکسیدان ها را فراهم می کنند که می توانند انرژی، هضم و ایمنی شما را تقویت کنند.
آجیل
پسته، گردو، بادام زمینی و بادام سرشار از فیتواستروژن با خواص ضد پیری و ضد سرطان است. آجیل همچنین ممکن است حاوی لیپیدهای مفید، پروتئین و مواد معدنی باشد. مصرف روزانه یک مشت آجیل بشدت توصیه می شود. می توانید آجیل خام را همان طور که هست میل کنید یا به اسموتی ها، مخلوط گرانولا، دسرها، نان ها و... اضافه کنید.
عوارض:در مصرف منبع استروژن طبیعی مراقب باشید
فیتواستروژن ها به طور کلی برای اکثر افراد بی خطر و مفید در نظر گرفته می شوند، به ویژه برای زنانی که به دلیل یائسگی یا دلایل دیگر سطح استروژن پایینی دارند. با این حال، فیتواستروژن ها ممکن است برای همه مناسب نباشند، و برخی از افراد ممکن است نیاز به احتیاط داشته باشند یا به طور کامل از آنها اجتناب کنند. برخی از خطرات یا عوارض جانبی احتمالی فیتواستروژن ها عبارتند از:
عدم تعادل هورمونی
فیتواستروژن ها ممکن است با عملکرد طبیعی استروژن در بدن تداخل داشته باشند و باعث عدم تعادل یا اختلال هورمونی شوند. این ممکن است بر چرخه قاعدگی، باروری، رشد سینه یا عملکرد جنسی تأثیر بگذارد. فیتواستروژن ها همچنین ممکن است با هورمون درمانی یا قرص های ضد بارداری تداخل داشته باشند و اثربخشی یا ایمنی آنها را تغییر دهند.
مشکلات تیروئید
فیتواستروژن ها ممکن است بر غده تیروئید که متابولیسم و رشد بدن را تنظیم می کند، تأثیر بگذارد. فیتواستروژن ها ممکن است جذب ید را که برای تولید هورمون تیروئید ضروری است، مهار کنند یا در فعالیت هورمون های تیروئید اختلال ایجاد کنند. این ممکن است منجر به کم کاری تیروئید شود که با عملکرد کم تیروئید و علائمی مانند خستگی، افزایش وزن، افسردگی و ریزش مو مشخص می شود.
واکنش های آلرژیک
برخی از افراد ممکن است نسبت به غذاهای خاصی که حاوی فیتواستروژن هستند، مانند سویا، آجیل یا دانه ها حساسیت یا عدم تحمل داشته باشند. این ممکن است علائمی مانند کهیر، خارش، تورم، حالت تهوع، استفراغ، اسهال یا آنافیلاکسی ایجاد کند.