خواص علف لیمو
تقویت سیستم ایمنی، پاکسازی بدن، درمان تب و بهبود سلامت پوست تنها چند نمونه از فواید و خواص عالی استفاده از علف لیمو برای سلامت بدن می باشد.

علف لیمو چیست و چه خواصی دارد؟

علف لیمو گیاهی بلند و ساقه دار است که سنبل هندی نامیده می شود و عطر خوش لیمو و طعم مرکبات را دارد و جزء مواد اولیه در آشپزی تایلندی ها و دافع حشرات است. روغن اسانس سنبل هندی در آروماتراپی برای تازه کردن هوا، کاهش استرس مورد استفاده قرار می گیرد. علف لیمو همچنین به عنوان درمان خانگی برای بهبود کیفیت خواب، تسکین درد، و تقویت سیستم ایمنی به کار می رود. یکی از رایج ترین روش ها برای لذت بردن از علف لیمو استفاده از آن به عنوان چای و دمنوش است. در این بخش از سلامت نمناک و ادامه مباحث خواص خوردنی ها به بررسی فواید علف لیمو و دمنوش آن می پردازیم.

خواص دارویی درمانی علف لیمو

کاهش درد :

علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ضد درد به کاهش درد و ناراحتی ناشی از سردرد و میگرن کمک می کند. مواد دارویی موجود در آن گردش خون را بهبود می بخشد و در تسکین گرفتگی عضلات ماهیچه، رگ به رگ شدن و سردرد کمک می کند. در درمان زخم های ورزشی، از جمله دررفتگی، آسیب های داخلی و کبودی مورد استفاده قرار می گیرد.

علف لیمو

عفونت های قارچی:

علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ضد عفونی کنندگی و ضد میکروبی در درمان عفونت های قارچی، زخم پا و عفونت های دستگاه ادراری موثر است. تحقیقات نشان داده اند که علف لیمو اثرات درمانی بر روی عفونت های پوست مانند عفونت های قارچی، با مهار رشد پاتوژن ها اعمال می کند. مطالعات دیگر شواهدی را ارائه می دهد که، آویشن، روغن نعناع هندی و روغن چوب سرو اثربخشی در درمان بیماری های مختلف مثل دهانی یا واژینال را نشان می دهد.

تقویت سیستم ایمنی:

علف لیمو به بازسازی سیستم های حیاتی که در بدن شامل هضم، تنفس، دفع و سیستم عصبی هستند، کمک می کند و به جذب بهتر مواد مغذی و تقویت مکانیزم دفاعی بدن کمک می کند. عصاره علف لیمو تاثیر مفیدی بر اقدامات التهابی دارد و مولکول ها، سیگنالی هستند که از طریق آن سلول ها، ارتباط برقرار می کنند و به بدن واکنش نشان می دهند. مطالعات نشان داده اند که علف لیمو خاصیت ضد التهابی دارد که ممکن است مانع بر تولید سایتوکاین باشد.

بهداشت سلولی:

علف لیمو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و به محافظت از سلول های بدن در برابر رادیکال های آزاد مشتق شده از اکسیژن کمک می کند. همچنین به پاکسازی خون و تقویت طحال کمک می کند تا گلبول های قرمز رنگ را از بین ببرد. علف لیمو از عملکرد غدد گوارش پشتیبانی و به تولید سلول های سفید خون و تحریک دوباره بازسازی سلول ها کمک می کند. اسید فولیک و پتاسیم موجود در ساقه و برگ های علف لیمو در سنتز DNA کمک می کند و تقسیم سلول را بهبود می بخشد.

خواص علف لیمو

پاکسازی بدن:

علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ادرارآوری، به تصفیه و پاکسازی مواد سمی در بدن کمک می کند. سم زدایی به تنظیم اندام های مختلف بدن از جمله کبد و کلیه و کاهش سطح اسید اوره کمک می کند. اثر ادرار آور این گیاه به افزایش کمیت و فراوانی ادرار کمک می کند. به حفظ سلامت هاضمه، از بین بردن چربی های اشباع شده و حفظ یک سیستم تمیز کمک می کند.

استافیلوکوکوس اورئوس:

تحقیقات نشان داده اند که روغن اسانس علف لیمو دارای ظرفیت، زیست لایه است و در برابر عفونت ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس مفید است. علف لیمو شامل فنول ها است که توانایی گسترش سریع در بافت های بدن و زیست لایه ها در هر جایی از بدن را دارند. آنها رشد و ارتباط میکروب ها را مختل می کند که به جلوگیری از تشکیل زیست لایه ها کمک می کند. اسانس های روغنی برای ماساژ و درمان بیماری هایی مانند بیماری لایم مورد استفاده قرار می گیرد.

دیابت نوع 2:

ثابت شده است که علف لیمو در درمان دیابت نوع 2 بسیار سودمند است. ماده موجود در آن به حفظ سطوح بهینه انسولین و بهبود تحمل گلوکز در بدن کمک می کند.

علف لیمو برای دیابت

دافع حشرات:

علف لیمو به عنوان دافع حشرات طبیعی استفاده می شود و به جلوگیری از بروز بیماری های ناشی از حشرات نظیر مالاریا، تب دنگی و بیماری های قلبی کمک می کند. تحقیقات، شواهدی در رابطه با خواص ضد مالاریا و ضد التهابی نشان داده است که باعث می شود علف لیمو یک جز موثر در دفع حشرات باشد.

آروماتراپی:

علف لیمو شامل ترکیبات مفید و روغن های اسانس مانند نرول، سیترونلول، دی پنتن، ژرانیول و متیل هپتانون است که دارای خاصیت ضد قارچی، حشره کشی و ضد عفونی کنندگی هستند. روغن علف لیمو به دلیل اثرات درمانی آن، مورد استفاده قرار می گیرد و به تجدید حیات بدن کمک می کند. تاثیرات خنک کنندگی این روغن برای بدن، در روزهایی با آب و هوای گرم مفید است و ذهن و روح را تقویت می کند. این روغن قابض طبیعی و قوی است که به تحریک گردش خون و سفت شدن بافت پوست کمک می کند.

بوی بدن:

علف لیمو به دلیل داشتن خاصیت ضد میکروبی، به رفع بوی نامطبوع بدن و جلوگیری از عفونت های قارچی و باکتریایی کمک می کند. همچنین می توان آن را به محلول پاشویه اضافه کرد.

رفع بوی بد بدن

درمان تب:

علف لیمو به دلیل اثرات سودمند آن در کاهش تب، به عنوان "علف تب" نیز شناخته می شود. خاصیت معرق آن به طور گسترده در داروی طب هندی برای درمان تب به وسیله القای تعریق استفاده می شود.

اختلالات تنفسی:

علف لیمو به طور گسترده در طبی سنتی هند به دلیل خواص درمانی آن در درمان سرفه و سرما خوردگی استفاده می شود. ویتامین C موجود در آن به درمان آنفولانزا، انسداد بینی و دیگر اختلالات تنفسی مانند آسم برونشیت کمک می کند.

مفید برای پوست:

علف لیمو برای پاکسازی پوست چرب و یا رفع آکنه، به دلیل خاصیت ضد التهاب و ضد عفونی کنندگی آن موثر است. علاوه بر این به تقویت بافت های پوست و بستن منافذ کمک می کند و هم چنین آن ها را ضدعفونی می کند. هنگام استفاده از محصولات علف لیمو باید مراقبت لازم صورت گیرد، چرا که در برخی موارد ممکن است باعث تحریک پوستی شود.

فواید علف لیمو

سرماخوردگی و آنفلانزا:

علف لیمو درمانی موثر برای انسداد است. آب را بجوشانید و علف لیمو را به آن اضافه کنید تا دم بکشد سپس آن را صاف کنید و با مقداری عسل بنوشید. هر روز دو فنجان از این دمنوش را میل کنید.

جلوگیری از روماتیسم:

علف لیمو در تسکین درد و ناراحتی ناشی از روماتیسم بسیار موثر است و می تواند به طور روزانه بر روی مفاصل و دررفتگی اعمال شود و به تسکین درد اعصاب کمک می کند.

سیستم عصبی :

علف لیمو داروی موثر برای سیستم عصبی است و ذهن را تحریک می کند و به مبارزه با تشنج، اضطراب، سرگیجه و اختلالات عصبی مختلف مثل بیماری آلزایمر و پارکینسون، تسکین اعصاب و علایم اضطراب و خستگی ناشی از استرس کمک می کند.

رفع استرس

فواید علف لیمو در طب سنتی هندی ها :

کولیک و استفراغ:2 قطره روغن را با شکر ترکیب کنید و هر 2 ساعت مصرف کنید.

نفخ : برای رفع نفخ شکم می توانید علف لیمو را ببرید و داخل فنجان آب جوش قرار دهید و درب آن را بپوشانید و بعد از 10 دقیقه آن را صاف کنید و روزی 2 بار میل کنید.

ریزش مو : 1 تا 2 قاشق سوپ خوری پودر علف لیمو خشک را در 200 میلی لیتر آب به مدت 10 دقیقه بجوشانید و بعد از خنک شدن موهای خود را با آن بشویید.

آمبولی ریوی: علف لیمو را در 150 میلی لیتر آب حدود 5 تا 10 دقیقه بجوشانید. این عصاره را صاف و روزانه مصرف کنید تا از آمبولی ریوی جلوگیری شود.

عفونت مرسا: هر روز یک فنجان چای علف لیمو را بخورید و یا خمیر علف لیمو را بر روی موضع آسیب دیده در صورت بروز علائم خارجی اعمال کنید.

جای نیش حشرات :روغن های علف لیمو ، نعناع و وانیل را مخلوط کنید. چند قطره از این مخلوط را به روغن حامل اضافه و روی موضع بزنید.

استرس: کمی روغن علف لیمو را با روغن اسانس اسطوخودوس مخلوط کنید و چند قطره از این مخلوط را در آب گرم حمام ترکیب تا بدن آرام شود و استرس خود را تسکین دهید.

خونریزی شدید: با جوشاندن برگ های تازه علف لیمو در یک لیوان آب به مدت 10 دقیقه آماده و یک قاشق چای خوری شیره چغندر به آن اضافه کنید. این مخلوط چای علف لیمو را دو بار در روز و یک بار قبل از خواب بنوشید.

خواص علف لیمو

خواص چای و دمنوش علف لیمو

بعد از بررسی خواص و فواید درمانی علف لیمو نوبت به معرفی خواص چای علف لیمو در این بخش از سلامت نمناک می‌رسد که این موارد مهم عبارتند از:

خاصیت آنتی اکسیدانی :

طبق تحقیقی که در ژورنال شیمی و غذایی منتشر شده است، علف لیمو چندین آنتی اکسیدان دارد که می تواند به تغذیه رادیکال های آزاد در بدن شما کمک کند که ممکن است باعث ایجاد بیماری شود. آنتی اکسیدان ها، کلروژنیک

اسید،ایزورنتین و سورتیاجپونین هستند و به جلوگیری از عملکرد نامناسب سلول های درون شریان های کرونری کمک می کنند.

خاصیت ضد میکروبی :

چای و دمنوش علف لیموممکن است به درمان عفونت های دهانی و دندان به دلیل خاصیت ضد میکروبی آن کمک می کند. روغن اسانس علف لیمو، توانایی های ضدمیکروبی را در مقابل باکتری التهاب ریه نشان داده است که این باکتری بیش ترین عامل پوسیدگی دندان را دارد.

خاصیت ضد التهابی :

تصور می شود که التهاب باعث بسیاری از بیماری ها مثل بیماری قلبی و سکته می باشد.

این ترکیبات به جلوگیری از انتشار علائم التهاب حاد در بدن کمک می کنند.

چای علف لیمو

کاهش خطر ابتلا به سرطان :

همچنین دمنوش علف لیمو دارای خاصیت ضد سرطانی قدرتمند در برابر برخی از خطوط سلول های سرطانی است. بسیاری از ترکیبات علف لیمو به مبارزه با سرطان کمک می کنند که باعث مرگ سلولی مستقیم یا تقویت سیستم ایمنی بدن می شود. به این ترتیب بدن بهتر قادر به مبارزه با سرطان میشود.

چای علف لیمو، گاهی به عنوان روش درمانی کمکی در طول شیمی درمانی و رادیوتراپی استفاده می شود.

بهبود هضم :

یک فنجان چای علف لیمو درمانی برای دل درد، گرفتگی شکم، معده درد و دیگر مشکلات هاضمه است. مطالعه ای دیگر نشان داد که علف لیمو ممکن است در برابر زخم معده موثر باشد.

روغن اسانس برگ های علف لیمو می تواند به محافظت از شکم در برابر آسیب ناشی از آسپرین و اتانول کمک کند. استفاده منظم از آسپرین دلیل شایع زخم معده است.

ادرارآور:

علف لیمو به عنوان ادرارآور شناخته و باعث می شود بیشتر ادرار کنید، ادرار آورها مایع اضافی و سدیم را دفع می کنند اینها اغلب در صورتی تجویز می شوند که نارسایی قلبی، نارسایی کبد، یا ورم داشته باشید.

کاهش فشار خون سیستولیک :

مطالعه ای در سال 2012، به 72 داوطلب مرد چای علف لیمو داده شد. کسانی که چای علف لیمو را نوشیدند، افت متوسط فشار خون سیستولیک و افزایش خفیف فشار خون دیاستولیک را تجربه کردند. آنها همچنین ضربان قلب پایینی داشتند.

اگر فشار سیستولیک بالایی داشته باشید، محققان هشدار می دهند که مردان با مشکلات قلبی باید از علف لیمو در حد اعتدال استفاده کنند. این کار به شما کمک می کند از افت خطرناک ضربان قلب و یا فشار دیاستولیک اجتناب کنید.

دمنوش علف لیمو

تنظیم کلسترول:

کلسترول بالا ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد. روغن علف لیمو به کاهش کلسترول در حیوانات کمک کرده است. کاهش کلسترول، به مقدار دوز آن بستگی دارد.

کاهش وزن :

چای علف لیمو به عنوان چای دفع مسمومیت استفاده میشود و به شروع متابولیسم و کاهش وزن کمک می کند. از آنجا که علف لیمو یک ادرار آور طبیعی است، اگر به اندازه کافی مصرف شود وزن را کاهش خواهد داد.

به طور کلی، جایگزین کردن علف لیمو با نوشیدنی های شیرین و نوشابه ها در رژیم غذایی به کاهش وزن کمک می کند. با این حال، نباید فقط چای علف لیمو را مصرف کنید زیرا می تواند خطر عوارض جانبی را افزایش دهد.

تسکین علائم قاعدگی :

چای علف لیمو به عنوان درمان طبیعی برای گرفتگی های قاعدگی، نفخ و گرگرفتگی استفاده می شود. هیچ تحقیقی در مورد علف لیمو روی تسکین علائم قاعدگی وجود ندارد، اما بصورت تئوری، خاصیت ضد التهابی آن می تواند کمک کننده باشد.

درمان بیخوابی :

علف لیمو به آرامش ماهیچه ها و اعصاب و خواب عمیق کمک می کند. تحقیقات نشان داده است که چای و دمنوش این گیاه خواص آرام بخشی و خواب آوری دارد که به افزایش مدت خواب کمک می کند.

چای علف لیمو

هشدارها درباره علف لیمو

این گیاه ممکن است باعث خارش پوست و یا واکنش آلرژیک شود پس اگر پوست حساسی دارید از مصرف آن بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.

روغن علف لیمو نباید در کودکان خردسال مورد استفاده قرار گیرد.

خانم های باردار باید از مصرف آن خودداری کنند زیرا خاصیت محرک رحمی دارد.

برای جلوگیری از تحریک، روغن علف لیمو را رقیق و با روغن حامل استفاده کنید.

از مقدار کم و برای زمان محدود استفاده کنید.

روغن اسانس نباید توسط کودکان، خانم های باردار یا حتی شیرده و افراد مبتلا به اختلال کبد یا کلیه مصرف شود.

عوارض جانبی و خطرات احتمالی علف لیمو :

علف لیمو عموما برای استفاده در غذا و چای ایمن است اما عوارضی هم دارد که بهتر است به آن توجه کنید.

عوارض جانبی بالقوه عبارتند از:

برخی افراد ممکن است نسبت به علف لیمو حساسیت داشته باشند. اگر علائم واکنش آلرژیک را تجربه می کنید، مانند:

  • قرمزی
  • خارش
  • دشواری در تنفس
  • تندی ضربان قلب

چای علف لیمو را در شرایط زیر مصرف نکنید :

  • بارداری
  • مصرف داروهای ادرارآور
  • ضربا قلب کند
  • کاهش سطح پتاسیم

خواص علف لیمو و چای لمون گرس برای سلامت و زیبایی + عوارض

4.612
این مطلب مفید بود ؟111
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : florajournal / researchgate / mskcc / acs / ifas / lybrate / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
وبگردی