درمان حملات پانیک

درمان پانیک بدون دارو

کد مطلب : 76971زمان مطالعه : 6 دقیقه
حمله وحشتزدگی یا پانیک یک حمله شدید اضطرابی و ناگهانی در زمانی است که هیچ خطر واقعی یا علت ظاهری در محیط وجود ندارد.

مقابله با حملات پانیک بدون دارو

اختلالات اضطرابی بزرگترین مساله حال حاضر بشر است. از جمله اختلالات اضطرابی می توان به پانیک- فوبیا- اضطراب اجتماعی- آگورافوبیا- پرخوری عصبی و ... نام برد. 

اختلال وحشت زدگی یا پانیک چیست؟

حمله پانیک شرایطی است که بیمار با تشویش های حاد و شدید بدون وجود هیچگونه دلیل مشخص روبرو می شود. این اضطراب شدید معمولاً چند دقیقه طول می کشد. در موارد نادر ممکن است این حالت 2 ساعت نیز به طول بیانجامد. در این صورت چرخه های پانیک به صورت مداوم تکرار می شود.

نشانه های پانیک عبارتند از:

  1.  تنگی نفس
  2.  سرگیجه
  3.  افزایش ضربان قلب
  4.  حس خفگی
  5.  دل آشوبه یا دل بهم خوردگی
  6. -حس کرختی سرانگشت های دست و پا
  7.  عرق کردن
  8.  داغ یا سرد شدن
  9.  ترس از دست دادن کنترل یا دیوانه شدن
  10.  ترس از مردن
  11.  احساس حقیقی نبودن

در حمله پانیک یا حمله وحشت حداقل چهار نشانه از نشانه های فوق وجود دارند. در صورتی که دو یا سه نشانه بروز کند، به معنای محدود بودن حمله وحشت (پانیک) است.

عوارض پس از حمله پانیک

زمانی که فرد دچار حمله پانیک می شود، به قدری این تجربه سخت و اضطراب زا است که فرد همواره نگران وقوع مجدد آن می باشد. ویژگی حمله پانیک آن است که غیرمترقبه رخ می دهد. در ظاهر هیچ دلیلی برای وقوع حمله پانیک وجود ندارد. 

در بعضی افراد طبق شرایط و استرس های زندگی، چند حمله وحشت رخ می دهد و دیگر ادامه دار نمی شود. در بعضی افراد ممکن است حملات وحشت ادامه دار شده و هر چند هفته یا کمتر تکرار شود.

معمولاً افراد پیش از مراجعه به روانشناس، آزمایشات پزشکی متعددی از جمله نوار قلب، تست ورزش و ... انجام می دهند و در ابتدا فکر می کنند مشکل فیزیولوژیک دارند. اما پس از مراجعات مکرر، توسط پزشکشان یا برحسب اتفاق متوجه می شوند که دچار پانیک یا حمله وحشت هستند.

حمله پانیک می تواند درنتیجه مشکلات فیزیولوژیکی اتفاق بیفتد، بنابراین پزشک باید موارد زیر را چک کند:

  1. کمی قندخون
  2.  پرکاری تیروئید
  3.  قطع داروهای آرام بخش
  4.  مسمومیت کافئین

مهمترین عامل در حمله پانیک، تجمع استرس است. افراد در جوامع مدرن بیش از هر زمان دیگری با استرس روبرو هستند و این استرس باعث شده حملات پانیک افزایش یابد. سرعت بالای تحولات در جوامع مدرن و عدم توانایی افراد در تطبیق با این تغییرات، موجب اضطراب بالایی در افراد می شود.

افراد دچار حمله پانیک پس از مدتی به آگورافوبیا نیز دچار می شوند. یعنی بیمار از بیرون رفتن و فضای باز و نیز دور بودن از خانه می ترسد. حمله پانیک تحت تاثیر آگورافوبیا تشدید می شود. 1 تا 2 درصد افراد دچار حمله وحشت هستند؛ این در حالی ست که 5 درصد جمعیت دچار حمله وحشت، همراه با آگورافوبیا هستند.

درمان پانیک بدون دارو

روش های متعددی وجود دارند که کارایی خود را در درمان پانیک اثبات کرده اند.

1. قرار گرفتن در حالت آرمیدگی:

قرار گرفتن در حالت آرمیدگی متفاوت از لم دادن جلوی تلویزیون است. آرمیدگی عمیق اشاره به یک حالت فیزیولوژیکی دارد که نقطه مقابل واکنش نشان دادن به استرس یا حمله پانیک می باشد. حالت آرمیدگی موجب تغییرات زیر در بدن می شود:

  1.  کاهش ضربان قلب
  2.  کاهش میزان تنفس
  3.  کاهش تنش های عضلانی
  4.  کاهش فشارخون
  5.  کاهش مصرف اکسیژن
  6.  کاهش اندیشه نقادانه
  7.  افزایش مقاومت پوست
  8.  افزایش فعالیت امواج آلفا در مغز

تمرین منظم قرارگیری در حالت آرمیدگی به مدت 20 تا 30 دقیقه در روز به مقدار زیادی به آرامش فرد می انجامد. طبق تحقیقات صورت گرفته، تمرین قرارگیری در وضعیت آرمیدگی از شدت و دفعات حمله وحشت می کاهد. همچنین مانع از تجمع استرس متراکم می شود، خواب عمیق شما را بهبود می بخشد و انرژی مضاعفی می دهد.

درمان پانیک بدون دارو و از طریق آرمیدگی

تنفس شکمی

نوع تنفس شما منعکس کننده میزان تنش بدنتان است. زمانی که فرد اضطراب دارد و دچار تنش است، نوع تنفسش بریده بریده و مقطع است. نفس ها در چنین حالتی کوتاه و از قفسه سینه می باشند. تنفس در حالت آرامش، عمیق و از شکم می باشد.

امکان ندارد فردی در حالت تنش باشد و تنفس شکمی داشته باشد. محققین دریافته اند همانگونه که فکر و روان برروی بدن تاثیر می گذارد، شرایط بدن نیز روی روان تاثیر می گذارد. یعنی ممکن نیست بدن فردی آرام شود ولی روان او همچنان دچار تنش باشد. بنابراین وقتی فرد با تنفس شکمی، بدنش را آرام می کند؛ روانش نیز آرام می شود و افکار ناخواسته مزاحم از بین می رود.

درمان حملات پانیک بدون دارو

افرادی که برای مدت طولانی دچار حمله پانیک می شوند، نفس هایشان در حالت عادی کوتاه و بریده است. این نوع تنفس باعث بروز نشانه های فیزیکی اضطراب مانند ضربان قلب بالا، تنگی نفس و ... می شود. بنابراین فرد فکر می کند در حال دچار شدن به یک حمله پانیک دیگر است.

ترس از دچار شدن به حمله ای دیگر، خود باعث تشدید اضطراب و سپس ازدیاد افکار منفی و تشدید نشانه های فیزیولوژیکی می شود. این دور باطل در نهایت فرد را به یک حمله وحشت دچار می کند.تنفس شکمی باعث می شود بدن پیغام آرامش دریافت کند و بنابراین از حمله وحشت جلوگیری می کند.

نحوه انجام تنفس شکمی

یک دست خود را برروی قفسه سینه و دست دیگر را روی شکمتان قرار دهید و به گونه ای نفس بکشید که بیشتر دستی که روی شکمتان است حرکت کند. این نشانه درست انجام دادن کار است. حال مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:

  1.  به آرامی از طریق بینی عمل دم را انجام و از 1 تا 5 بشمارید.
  2.  مکث کنید و با شمارش 1 تا 5 نفس را در سینه تان نگاه دارید.
  3.  به آرامی عمل بازدم انجام دهید. از طریق بینی یا دهان هوا را به بیرون هدایت کنید.
  4.  وقتی عمل بازدم انجام دادید، دو نفس طبیعی بکشید.
  5.  این تمرین را 3 تا 5 دقیقه انجام دهید.
  6.  در هر نوبت که عمل بازدم انجام می دهید، به کلمه آرامش بیاندیشید.

برای تماشای نحوه تنفس شکمی، به «سایت روانشناسی دکتر کامیار سنایی» مقاله درمان اضطراب مراجعه کرده و فیلم مربوطه را تماشا کنید.

2:آرمیدگی تدریجی عضلات:

در این روش عضلاتتان را به ترتیب منقبض و سپس رها می کنید. هر عضله را به مدت 10 ثانیه منقبض و سپس رها می کنید. بعد از هر انقباض و انبساط، به مدت 15 ثانیه در حالت آرامش قرار بگیرید. در این مدت به احساس رهایی و آرامش ایجاد شده در عضله منبسط شده تمرکز کنید. سپس به سراغ گروه دیگر عضلات بروید. 

عضلات شامل:دست ها- پاها- دو سر بازو- عضلات سه سر، عضلات زیر بازو- ابروها- چشم ها- آرواره ها- پشت گردن- شانه ها- قفسه سینه- شکم- باسن- ران ها و پنجه پا می شوند. 

کل این برنامه، 20 تا 30 دقیقه زمان می برد. سعی کنید هرروز این تمرین را انجام دهید. تمرین بیشتر به شما کمک می کند تا در صورت لزوم و در شرایط استرس، به واسطه شرطی شدن مغز به سرعت به حالت آرمیدگی برسید. این امر مستلزم تمرین زیاد است.

3. مراقبه:

مراقبه عبارت است از قرار گرفتن در لحظه اکنون. اندیشه هایتان را درباره گذشته و آینده فراموش کنید و در اینجا و اکنون قرار بگیرید. چشمانتان را ببندید و به تنفس تان تمرکز کنید. هرزمان ذهنتان پرت شد، مجدداً تلاش کنید تا به تنفس تان تمرکز کنید. وقتی ذهنتان قرار ندارد می توانید از مراقبه برای رسیدن به آرامش استفاده کنید.

درمان پانیک بدون دارو

4. موسیقی آرامش بخش:

موسیقی می تواند انسان را به فراسوی اضطراب و نگرانی ببرد. موسیقی آرامش بخش، بدن و ذهنتان را آرام می کند و یکی از راه های موثر درمان پانیک بدون دارو است.

5. مواجهه سازی در درمان پانیک بدون دارو:

معمولاً افرادی که دچار حمله پانیک می شوند، از شرایطی که آنها را دچار تنش می کند اجتناب می کنند. مثلاً از دویدن اجتناب می کنند زیرا ضربان قلبشان را بالا می برد و می ترسند شاید به حمله وحشت دچار شوند. یا آنکه از کارهایی که احساس سرگیجه به آنها بدهد اجتناب می کنند.

درمان پانیک از طریق مواجهه سازی در چنین افرادی آن است که با ورزش هایی مانند شنا رفتن در خانه یا به سرعت دویدن، ضربان قلب را عمدی بالا ببرند یا آنکه بر روی یک صندلی چرخدار بنشینند و درمانگر یا فرد حامی صندلی را بچرخاند تا احساس سرگیجه در فرد ایجاد شود.

مواجهه سازی به فرد کمک می کند باورهای غلطش درباره حمله پانیک اصلاح شود. افراد دچار حمله پانیک، به احساسات بدنی شان بسیار حساس می شوند و هر تغییر بدنی را نشانه حمله پانیک می دانند. تمرینات مواجهه سازی کمک می کند تا باورهای غلط فرد تصحیح شود.برای مطالعه توضیحات کامل تر درباره درمان پانیک بدون دارو به «سایت روانشناسی دکتر کامیار سنایی» مراجعه نمایید.

دکتر کامیار سنایی روانشناس

درمان پانیک بدون دارو

511
این مطلب مفید بود ؟110
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
نظر سنجی برای این مطلب غیر فعال شده است
وبگردی