دلیل چاقی
بسیاری از افراد با وجود اینکه اقدام به گرفتن رژیم های غذایی می کنند اما باز هم چاق می شوند، دلایل اصلی چاقی و اضافه وزن چه عواملی می باشد؟

اصلی ترین دلایلی که باعث چاقی شما میشوند

اضافه وزن همچنان شبیه یک راز باقی مانده است. اغلب بسیاری از کسانی که نمی توانند وزن خود را کاهش دهند، ناامید می شوند. آن ها با این که رژیم های غذایی متفاوت را امتحان می کنند اما تاثیر مثبتی نمی بینند. به نظر شما چرا این اتفاق می افتد؟ در این قسمت از نمناک در این باره توضیح خواهیم داد :

در یک نظرسنجی در 17 نقطه دنیا؛ از مردم پرسیدند که به نظرتان چرا اضافه وزن پیدا کردید؟ افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند، سایز های بدنی متفاوتی داشتند اما اکثر آن ها چاق بودند. جالب است بدانید که برخی از رایج ترین پاسخ های آن ها شامل موارد زیر بود :

دلیل شماره 1 ؛ ورزش نکردن و نداشتن فعالیت فیزیکی

تمام افرادی که دچار چاقی و اضافه وزن میشوند باید بپذیرند که اولین و مهم ترین دلیل چاقی آنها نداشتن تحرک کافی و ورزش نکردن است پس قبول کنید که دلیل عمده چاقی، نداشتن فعالیت و کم تحرکی است. امروزه بسیاری از افراد کار کم تحرکی دارند و ساعات طولانی پشت میز می نشینند و فعالیت فیزیکی کمی دارند.

حتی بسیاری از کودکان نیز به دلیل آپارتمان نشینی کم تحرک شده و دائما در حال بازی های رایانه ای و تماشای تلویزیون هستند، به همین خاطر چاقی در جامعه امروز در حال افزایش است.

کسانی که کم تحرک هستند و ورزش نمی کنند، کالری کمی می سوزانند و به تدریج کالری های اضافه آنها به شکل چربی ذخیره شده و چاق می شوند. برای جلوگیری از چاقی به این افراد توصیه می شود، هر هفته 2 تا 3 ساعت را به ورزش هوازی یا فعالیت های ورزشی مانند دوچرخه سواری، پیاده روی، یا دویدن اختصاص دهند.

علت چاقی

وضعیت یا مشکل پزشکی

یکی از علت های چاقی و اضافه وزن در برخی از افراد ابتلا به بیماری ها و مشکلات پزشکی است، به همین خاطر همه افراد دچار اضافه وزن باید با مراجعه به پزشک با مشکلات پزشکی که منجر به اضافه وزن آنها می شود، آشنا شوند و آنها را درمان کنند. برخی از مشکلات پزشکی که منجر به اضافه وزن افراد می شود ، عبارتند از:

ژنتیک

یکی دیگر از علت های چاقی، ژنتیک است. ژنتیک، هورمون های دخیل در مقررات چربی سازی و چربی سوزی را تحت تاثیر قرار می دهد و ژن ها بر میزان ذخیره چربی در بدن و جایی که آن چربی توزیع می شود، تاثیر می گذارند.

عوامل روان شناختی

مسائل روانشناختی نیز در چاق شدن افراد دخالت دارند. برخی از افراد در شرایط استرس زا دچار اضافه وزن و برخی دیگر در شرایط استرس زا دچار کاهش وزن می شوند. افرادی که در شرایط استرس زا دچار اضافه وزن می شوند، برای تسکین استرس به پرخوری روی می آورند.

ناهنجاری نوروژنیک مانند ضایعات یا تومورهای هیپوتالاموس، کمبود انتقال دهنده عصبی و مدارهای عصبی غیرطبیعی که در سیستم عصبی انسان به وجود می آید، نیز باعث چاقی می شوند.

استرس

مقاومت به انسولین

انسولین هورمون بسیار مهمی برای تنظیم ذخایر انرژی است. تحقیقات نشان می دهد که یکی از دلایل افزایش چاقی سطح انسولین بالا است. قطع یا کاهش مصرف کربوهیدرات های ساده یا تصفیه شده و بالا بردن دریافت فیبر یکی از بهترین راه ها برای کاهش انسولین است.

مصرف داروهای خاص

مصرف برخی از داروها که برای درمان بیماری ها تجویز می شود، موجب اضافه وزن می گردد. مثلا داروهای ضد افسردگی و دیابتی سرعت سوخت و ساز را تغییر و اشتها را افزایش می دهند.

مقاومت به لپتین

مقاومت به لپتین یکی دیگر از علل چاق شدن است. در صورت مقاومت به لپتین، لپتین از سد خونی مغز عبور نمی کند و اشتهای افراد افزایش می یابد. نقص مادرزادی لپتین leptin ناشی از جهش های ژن مربوط به لپتین یکی از عوامل ژنتیکی مرتبط با چاق شدن است. لپتین هم در سلول های چربی و هم در جفت تولید می شود و با فرستادن سیگنال به مغز باعث میشود که شخص کمتر غذا بخورد. در صورتی که بدن نتواند لپتین را به اندازه کافی تولید کند و یا در نتیجه جهش نسبت به هورمون گیرنده آن تحریک نشود، چاقی رخ می دهد.

مشکلات کلیوی

بیماری های کلیوی مانند نارسایی کبدی و یا سندروم نفروتیک نیز سبب افزایش وزن ناگهانی و یا تورم بدن می شوند. در صورتی که کلیه ها به خوبی کار نکنند، بدن مایعات را در خود نگه می دارد و در نتیجه وزن بالا می رود.

نارسایی قلبی

نارسایی قلبی نیز موجب اضافه وزن ناگهانی و تورم قسمت خاصی از بدن می شود. در صورتی که جریان خون با سرعت همیشگی به قلب نرسد و از آن خارج نشود، عملکرد بقیه ی اعضای بدن مختل شده و مایعات در بافت بدن جمع می شوند و وزن بالا می رود و بدن ورم می کند.

نارسایی قلبی  

سیروز کبدی

سیروز کبدی یکی دیگر از علت های چاقی است که به خاطر ایجاد بافت های زخمی، مایعات در شکم جمع می شوند.

اختلالات تیروئید

اختلالات تیروئید باعث کاهش متابولیسم بدن و در نتیجه افزایش وزن می شود. کم کاری تیروئید، کلیه ها را تحت تاثیر قرار داده و موجب می شود که مایعات در بدن باقی بمانند.

سندروم کوشینگ

سندروم کوشینگ یکی دیگر از بیماری هایی است که موجب اضافه وزن می شود. سندروم کوشینگ معمولا با افزایش تورم در نواحی شکم گردن صورت بالاتنه و پشت همراه است.

تغییرات در یائسگی

انجام ورزش سنگین

تحقیقات نشان داده است افرادی که ورزش های سنگین انجام می دهند، ممکن است دچار افزایش وزن شوند. انجام ورزش های سنگین نه تنها باعث ایجاد عضلات سنگین تر می شود و وزن را بالا می برد، بلکه موجب افزایش اشتها نیز خواهد شد. این افراد بعد از انجام ورزش به دلیل میزان بالای سوخت و ساز بدن، نسبت به سابق غذای بیشتری مصرف می کنند. اگر میزان کالری دریافتی بدن از میزان کالری مصرفی بیشتر باشد، بدن شروع به چاق شدن میکند.

مصرف غذاهای ناسالم

یکی دیگر از علت های چاقی مصرف غذاهای ناسالم است. غذاهای ناسالم معمولا کالری خیلی زیادی دارند و مصرف مداوم آنها به مرور زمان موجب اضافه وزن و چاقی مفرط می شود. غذاهای فست فودی، غذای سرخ شده، و شیرینی ها جزو غذاهای پرکالری هستند که انرژی بالایی دارند و خیلی راحت باعث چاق شدن و بالا رفتن وزن میشوند. پس اگر غذاهای ناسالم قسمت بزرگی از برنامه غذایی روزانه را تشکیل می دهد، در خطر افزایش وزن و چاقی قرار خواهید گرفت.

غذاهای ناسالم

نداشتن روتین سالم و عادات غلط مربوط به خواب

برای داشتن اندامی مناسب توجه به ساعات خواب نیز پر اهمیت است زیرا اگر شما کم بخوابید و خواب بی نظم داشته باشید، ترشح هورمون های کنترل کننده اشتها به هم ریخته و هورمون لپتین (عامل سیری) کاهش و هورمون گرلین (عامل گرسنگی) افزایش می یابد. خواب بیش از اندازه نیز موجب چاقی خواهد شد زیرا شما با خواب زیاد، کم تحرک شده و وعده های غذایی مهم مانند صبحانه را از دست می دهید و در نتیجه در طول روز بیشتر غذا خواهید خورد. اگر خواب کافی و به اندازه یعنی 8 ساعت داشته باشید کمتر احساس گرسنگی خواهید داشت و از پرخوری در امان خواهید بود.

پرخوری

مصرف بیش از حد غذا و پرخوری نیز سبب افزایش وزن خواهد شد. مردان به طور متوسط باید روزانه حدود 25000 کالری و زنان نیز به 2000 کالری نیاز دارند. اگر غذا زیاد بخوریم، دریافت کالری بیش از اندازه نیاز و درخواست بدن ما خواهد بود و بدن کالری های اضافی را به صورت چربی در بدن و مخصوصا در شکم ذخیره می کند. پرخوری به ویژه اگر رژیم غذایی حاوی چربی یا قند زیادی باشد منجر به افزایش وزن بیش از حد می شود. برای جلوگیری از چاق شدن باید در دریافت و سوزاندن کالری های خود تعادل ایجاد کنید و پرخوری نکنید.

همه ی ما به این چند دلیل چاق میشیم

53
این مطلب مفید بود ؟30
منبع : بخش ورزش و تناسب اندام نمناک/ح.ب/ن
برچسب : افزایش وزن
وبگردی