معنی ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر+ کاربرد
ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر یعنی چه؟
در دل هر ضرب المثل ایرانی حکایتی زیبا نهفته است، بسیاری از افراد در مکالمه روزمره خود ضرب المثل ها را به کار می برند اما معمولاً تاریخچه و داستان پندآموز نهفته درمفهوم آنها را نمی دانند. اگر می خواهید درباره معنی و مفهوم و داستان ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر را بدانید، این بخش از نمناک را دنبال کنید.
ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر به انگلیسی
معادل این ضرب المثل به انگلیسی :The larger a man's roof, the more snow it collects
داستان برای ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر
در روزگاران کهن پادشه ای می زیست که چون وارث و جانشینی نداشت، لحظه به سر آمدن عمرش وصیت نمود تاج شاهی را بر سر اولین فردی نهند که پس از مرگش از دروازه ی شهر وارد شد و زمام حکوت و مملکت را به او دهند.
فردای مرگ پادشه، اولین فرد وارد شده به شهر گدایی بود که لباسی کهنه و وصله زده شده بر تن داشت، بزرگان دولت طبق وصیت شاه او را حاکم اعلام نموده و تخت و تاج شاهی و کلیه خزائن و گنجینه ها را به او تقدیم داشتند.
بعد از پادشه شدن درویش و رسیدن به عزت و قدرت پس از گذراندن روزگاری با درد و مذلت، به تدریج بعضی از امرای دولت سر از اطاعت و فرمانبرداری او برداشته و پادشاهان کشورهای همسایه برای به دست گرفتن قدرت از هر طرف به کشور او حمله کردند.
درویش که تعداد دوستانش بسیار کمتر از دشمنانش بود، با شکست سختی مواجه شد و نتوانست تمامی کشور را حفظ کند، به همین خاطر بعضی از نواحی و برخی از شهرها به دست بیگانگان افتاد.
روزی یکی از رفقای درویش در زمان تنگدستی به ملاقات شاه خسته خاطر و آرزده دل آمد و بعد از دیدن رفیق خود در مقام پادشاه و با هزار سلام و درود و ادای احترام به وی گفت:
شکر خدا ای رفیق شفیق!
روزگار سختیت برآمد و اقبال به تو روی آورد، خدا شاکرم و تبریک گو که بخت بلندت پس از روزگار درد و رنج تو را به چنین جایگاهی رساند.
درویش پادشه شده سخن بر لب آورد و گفت:ای رفیق!
به جای عرض تبریک به یار شفیقت تسلیت گوی!
روزی که من و تو هم مسلک بودیم و به گدایی مشغول تنها غم نانی داشتم اما امروز هزار برابر از آن روزگار غم و اندوهم بزرگتر است و تشویش جهانی دارم !
و اینگونه شد که می گویند:هر که بامش بیش، برفش بیشتر!
معنی حکایت هر که بامش بیش برفش بیشتر
حکایت هر که بامش بیش برفش بیشترتنها به این معنی نیست که هر کسی که پشت بام بزرگ تری داشته باشد، برف بیشتری روی بام خانه اش می نشیند،بلکه مفهوم آن، این است که هر چه فرد جایگاه و مرتبه بالاتری داشته باشد، به همان اندازه مشکلات و دردسرهای او هم بیشتر است و باید آمادگی تلاش و دست و پنه نرم کردن با مشکلات را داشته باشد.
کاربرد ضرب المثل هر که بامش بیش برفش بیشتر
این نوع ضرب المثل زمانی کاربرد دارد که فرد دارای جایگاه و مقام و ثروت، از مشکلات و مسئولیت های خود شکایت می کند. هر شخص با رسیدن به جایگاه بالاتر از یک طرف درگیر مسئولیت های بیشتر می شود و از طرف دیگر در صورت کم کاری و اشتباه، شدیدتر مورد بازخواست قرار می گیرد و باید مراقبت دو چندان نسبت به اعمال و رفتار خود داشته باشد، به همین خاطر می گویند هر که بامش بیش برفش بیشتر، هرچه مسئولیت سنگین تر گرفتاری و مشکلات هم بیشتر!
شعر هر که بامش بیش برفش بیشتر
هر که شد شوریده تر بی خویش تر
هرکه عاشق تر، یقین، دل ریش تر
عشق را با درد قسمت میکنند
هر که بامش بیش، برفش بیشتر
“احمد فرجی”