اوریگامی
اوریگامی به هنر ایجاد اشکال مختلف با تا کردن کاغذ بدون استفاده از هیچ وسایل جانبی گفته می شود که برای پرورش ذهن و تقویت تمرکز بسیار مفید است.

اوریگامی چیست؟

به هنر خلق طرح های جالب با کاغذ بدون استفاده از وسایل جانبی مثل چسب و قیچی و به کمک تاهای هندسی اوریگامی می گویند. (اُری) به معنی با اندیشه تا دادن و (گامی) به معنی کاغذ است.

اوریگامی به پرورش و هماهنگی ذهن و دست کمک می کند و در آن خوب دیدن، تمرکز ذهن و بکارگیری ظرافت دستان بسیار مهم و مورد توجه است. شکل های اوریگامی تعداد زیادی ازحیوانات، پرندگان، آبزیان، اسباب بازی، دکوراسیون، اشکال هندسی وگرافیکی، معماری، صنعت و ... را شامل می شوند.

روش ساخت اوریگامی

در ساخت اوریگامی معمولاً از یک قطعه کاغذ نازک، صاف و مقاوم با ابعاد مختلف استفاده می شود که هنگام تا کردن دچار تغییر شکل نشود. خلاقیت سازنده سبب ایجاد مدلی سه بعدی از تصویر ذهنی می شود. برای اینکه خط تا از کیفیت بالایی برخوردار باشد، بهتر است برای تا کردن کاغذ از میز استفاده کنید.

اوریگامی

تاریخچه و محل ابداع اوریگامی

حدود سال 100 میلادی ساخت کاغذ در چین آغاز شد اما چینی ها تا پانصد سال راز ساخت کاغذ را نزد خود نگه داشته بودند اما سرانجام در قرن ششم میلادی راهبان بودایی که از چین به ژاپن وارد شدند، این صنعت را وارد ژاپن نمودند.

سپس مصرف کاغذ برای کتاب در اروپا نیمه ی دوم قرن چهاردهم میلادی متداول شد. چنانچه در این بخش از نمناک میخوانید اولین کارگاه تولید کاغذ در قرن پانزدهم در هرتف ورد انگلستان و در آمریکای شمالی کارگاه تولید کاغذ در سال 1690 ایجاد شد.

برخی افراد معتقدند چینی ها از ماکت های کاغذی برای برای سوزاندن در مراسم تدفین استفاده می کردند بنابراین باید اولین بار تا کردن کاغذ در چین متداول شده باشد. اما این ژاپنی ها بودند که هنرتا کردن کاغذ را تکمیل کرده و از آن خود ساختند.

از این هنر در گذشته به دلیل گران بودن تهیه ی کاغذ برای مراسم خاص مثل ازدواج استفاده کرده و پروانه های کاغذی نر و ماده که برای تزیین فنجان ها درست می کردند.

تاریخچه اوریگامی

اوریگامی در دوره های مختلف تاریخی ژاپن، حضور داشته است. اریگامی مدرن به گونه ای اصولی توسط یک نویسنده ی ناشناس در دوره ی موروماچی در قرون چهاردهم تا شانزدهم میلادی نوشته شده است. سپس اریگامی به صورت یک سرگرمی در دوره ی ادو درآمد و در سال 1797 در ژاپن کتاب "چگونه 1000 مرغ ماهیخوار با کاغذ بسازیم" به چاپ رسید.

اوریگامی در دوره ی میجی (1868 – 1912) برای آموختن هنر و مهارت کار با انگشتان در برنامه ی درسی مدارس و حتی مهدکودک ها وارد شد.

برخی ها هم معتقدند هنر تا کردن کاغذ در اسپانیا ابداع شد. در قرن شانزدهم میلادی و یا حتی قبل از آن گنجشک کاغذی اسپانیایی (Pajarita) ساخته شده است. انگلیسی ها نیز با روش های مختلفی دستمال سفره خود را تا می زدند که بعدها این روش ها را روی تا کردن کاغذ امتحان کردند.

روز جهانی اوریگامی

11 نوامبر روز جهانی اوریگامی است که هر ساله به شکل های مختلف در کشورها جشن گرفته می شود.

روز جهانی اوریگامی

مزیت های بسیار مهم اریگامی

  • زیاد شدن شوق و علاقه به طبیعت و موجودات زنده
  • افزایش مهارت دست ها
  • هماهنگی اندیشه و عمل
  • ارزان بودن

فواید اوریگامی برای کودکان

پرورش هوش بچه ها:

اوریگامی به هردو نیمکره مغز مربوط می شود و و با توانمند کردن هر دو نیمکره مغز به حل مسائل پیچیده کمک می کند و ورزشی مفید برای مغز محسوب می شود.

تقویت تجسم هنری:

ساخته های کاغذی اوریگامی به واقعیت، شباهت زیادی دارد پس سبب پرورش ذائقه بصری کودک که مبنای هنر های زیبا و گرافیک است، می شود.

مزیت اوریگامی

تقویت دقت و مهارت کودکان:

همانطور که در ابتدای این بخش از نمناک هم اشاره شد در اوریگامی برای ساخت مجسمه های کاغذی لازم است از دستور العمل کار به دقت پیروی شود زیرا امکان گذر کردن از یک مرحله یا حذف مرحله قبلی وجود ندارد.این مهارتی است که لازمه بسیاری از مراحل زندگی برای کودکان است.

تقویت تمرکز:

تا کردنها مکرر و تمرکز بر ساخت یک شکل مشخص سبب افزایش بیشتر تمرکز کودک و همچنین رهایی او از استرس می شود.

اوریگامی کودکان

افزایش اعتماد به نفس:

اوریگامی اگر به شکل گروهی انجام شود سبب افزایش اعتماد به نفس کودک و تقویت مهارت های اجتماعی او می شود.

افزایش خلاقیت کودک:

اوریگامی به کودکان پیگیری در کار و خلاقیت را آموزش می دهد. در اوریگامی یک تکه کاغذ به دفعات و به شکلهای مختلف تا می شود تا شکل های مجسمه کاغذی به دست آید.

آموزش صبر:

با تا کردن های پیاپی کاغذ طبق الگوها و نقشه های موجود، کودکان می آموزند که تا پایان کار ساخت اوریگامی صبور باشند و کار خود را پیگیری کنند.

اوریگامی با کودکان

کاربرد اوریگامی

اوریگامی در ابتدای پیدایش بیشتر کاربرد تزیینی و مصرفی داشت و در فستیوال ها و جشن های مختلف برای هدیه به راهبان به صورت گلهای زیبا مورد استفاده قرار می گرفت.

از اوریگامی به عنوان یادبود در مراسم مذهبی از جمله مراسم تطهیر استفاده می شد اما با گذشت زمان استفاده از اوریگامی رواج پیدا کرد. به طوریکه کاربرد آن در کیهان شناسی، ریاضیات و مهندسی نیز در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است. "تاکتوشی نوجی ما" مدرس دانشگاه "کیوتو"و استاد اوریگامی» معتقد است از تئوری اوریگامی می توانیم برای همه چیز استفاده کنیم، زیرا همه جا هست.

با کمک اوریگامی می توان تمام قسمت های یک جاده را از ابتدا تا انتها به صورت متصل مشاهده کرد.

ساخت بناهای زیبا و مقاوم در برابر زلزله یکی از کاربردهای اوریگامی است.

اوریگامی در ساخت چادرها، ظرف های غذا و گنبد استادیوم ها، کمک زیادی نموده است.

کاربرد اوریگامی

نوجیما می گوید می توان با استفاده از اصول اوریگامی، استفاده از انرژی در ماهواره ها را بهینه ساخت.

«آچیرو هاگیوارا» دانشمند ژاپنی، در حال پیدا کردن راهی است که قسمت تاشونده ای در خودروها ساخته شود تاانرژی تصادف به جای تخریب، در آن قسمت ها جذب شود.

«رابرت ل نگ» کیسه هوایی برای خودروها طراحی نموده ا ست که به راحتی درهنگام تصادف باز شده و سرنشین ها راازصدمه دیدن محافظت می کند.

بر اساس قوانین اوریگامی ساختمان بزرگترین تلسکوپ فضایی جهان به نام چشم شیشه ای، طراحی شده است که مانند یک گل باز می شود. این تلسکوپ را استاد به نام اوریگامی، "رابرت لنگ" طراحی نموده است.

ساختمان کتابخانه عمومی شهر «سیاتل» بر اساس اوریگامی ساخته شده است.

کتابخانه عمومی شهر سیاتل

درنای کاغذی سمبل اریگامی

سمبل اریگامی پرنده دریایی است، که سمبل بین المللی صلح می باشد. الینور کوئر (Eleanor Coerr) با نوشتن کتاب "ساداکو و هزار پرنده دریایی کاغذی، داستان دختری به نام ساداکو را بازگو می کند.

ساداکو ساساکی(1955–1943) دختر بچه ای ژاپنی بود که به علت حضور در حادثه انفجار هسته ای در هیروشیما و در معرض قرار گرفتن مواد رادیواکتیو به بیماری لوسمی مبتلا شد. او تنها آرزویش به دست آوردن سلامتی بود. ساداکو ساساکی از دوست بسیار صمیمی اش شنیده بود که هر کس بتواند هزار درنای کاغذی بسازد، به آرزویش می رسد.

بنابراین دست به کار ساختن درناهای کاغذی شد و با هر کاغذی که به دستش می رسید، درنا می ساخت. اما بیماری او سرسخت تر از این حرف ها بود و مرتب از او آزمایش خون گرفته می شد و تعداد گلبول های سفید خونش شمارش می شد. ساداکو به ساختن درناهای کاغذی ادامه داد و هر روز تعداد گلبول های سفید خونش را هم یادداشت می کرد. او حتی درناهای کاغذی کوچک را با کمک سوزن می ساخت.

سمبل اوریگامی

25 اکتبر 1955 زمانی که ساداکو12 سال داشت، در میان انبوهی از درناهای کاغذی از دنیا رفت. وقتی همکلاسی هایش فهمیدند که او قادر نبوده رویای خودش را کامل کند، همه تصمیم به درست کردن پرنده دریایی گرفتند تا هزار پرنده دریایی ساداکو را تمام کنند.

بچه ها با نوشتن نامه به تمام کودکان دیگر ژاپنی و بازگو نمودن داستان ساداکو از آنها خواستند با جمع آوری پولهایشان بنای یاد بودی برای ساداکو و گسترش پیام صلح او بسازند. زمانی که دولت ژاپن از این طرح مطلع شد تصمیم گرفت نام یک پارک در هیروشیما را پارک صلح نامگذاری کند.

در این پارک بنای عظیمی ساخته شد و روی این بنا شبیه پرنده دریایی ساداکو قرار دادند و همکلاسیهای ساداکو نوشته ی ( این فریاد ماست. این خاسته ی ماست. صلح در دنیا ) بر روی پایه این بنای یاد بود، نصب کردند.

همه چیز درباره اوریگامی و روز جهانی اوریگامی + فواید

4.337
این مطلب مفید بود ؟325
منبع : بخش فرهنگ و هنر نمناک/ن/ز.ت
برچسب : کاردستی
وبگردی