انگشت کردن در بینی
برخی از افراد بر اثر داشتن عادات عصبی و ... در بینی شان انگشت میکنند و به این کار عادت کرده اند اما نمیدانند که این کار چه آثاری برای آنها خواهد داشت و همچنین نمیدانند که چطور این حرکت را ترک کرده و از شر آن خلاص شوند.

همه چیز در مورد انگشت کردن در بینی ؛ چرا مردم انگشت در بینی خود می ‎کنند ؟

انگشت کردن در بینی یک عادت کنجکاونه است. بر اساس یک تحقیق معتبر که در سال 1995 منتشر شد، 91% از افرادی که به پرسشنامه پاسخ داده بودند، اعلام کردند که این کار را انجام می ‎دهند در حالی که فقط 75% از آن ها فکر می ‎کردند که همه این کار را انجام می ‎دهند و به طور مختصر و مفید، همه ما مرتبا انگشت در بینی خود می ‎کنیم .

دلایل مردم برای انگشت کردن در بینی‎شان با یکدیگر متفاوت است. بینی هایی که خشک یا بیش از حد مرطوب هستند ممکن است برای افراد تحریک کننده و آزار دهنده باشند و درچنین شرایطی، انگشت کردن در بینی می ‎تواند از ایجاد ناراحتی برای شخص جلوگیری کند .

برخی افراد بخاطر بی حوصلگی و یا داشتن یک عادت عصبی این کار را انجام می ‎دهند. آلرژی ها و عفونت های سینوسی نیز می‎ تواند باعث افزایش میزان مخاط در بینی شوند .

در برخی از افراد هم انگشت کردن در بینی، یک عادت همیشگی و از روی اجبار به حساب می ‎آید. این حالت که رینوتکیلکسیما نامیده می شود، غالبا با استرس و اضطراب و عادات عصبی دیگر مانند جویدن ناخن و یا خراشیدن چیزی همراه است و برای مبتلایان به این بیماری، انگشت کردن در بینی، راهی برای کاهش اضطراب است اما در بیشتر افرادی که انگشت در بینی خود می‎ کنند، از جمله افرادی که این کار را در ماشین انجام می ‎دهند، این کار را از روی عادت عادی انجام می ‎شود نه اجبار .

انگشت کردن در بینی ممکن است از نظر اجتماعی غیر قبول باشد اما به ندرت خطرناک است .

انگشت کردن در بینی

آیا انگشت کردن در بینی می ‎تواند آسیبی ایجاد کند؟

انگشت کردن در بینی اندکی شبیه کندن جوش، خراشیدن زخم و یا تمیز کردن گوش با انگشت است . همه می ‎دانند که این کار ها اشتباه است اما نمی ‎تواند جلوی خودشان را بگیرند که این کارها را انجام ندهند .

بعید است که انگشت کردن در بینی باعث ایجاد مشکلات جدی در فرد شود اما با این وجود، این کار ممکن است در افرادی که بیمار هستند و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند مشکل ساز شود و موجب عوارضی شود که شامل :

عوارض انگشت کردن در بینی

عفونت:

ناخن ها می ‎توانند باعث ایجاد بریدگی هایی در بینی شخص شوند و باکتری های خاصی می ‎توانند به این بریدگی ها راه یابند و باعث ایجاد عفونت شوند و بر اساس یک مطالعه منتشر شده در سال 2006، افرادی که انگشت در بینی خود می ‎کنند، بیشتر تحت خطر ابتلا به عفونت جدی ناشی از باکتری خاصی به نام استافیلوکوکوس اورئوس می ‎باشند.

بیماری های گسترده:

مخاط موجود در بینی، گرد و غبار، باکتری و ویروس موجود در هوا را جذب می ‎کند. بر اساس مطالعات انجام شده با انگشت کردن در بینی، این میکروب ها پخش می ‎شوند و گسترش می ‎یابند و موجب بیمار یهای مختلف خواهند شد .

آسیب حفره بینی:

انگشت کردن مکرر در بینی می ‎تواند به حفره بینی شخص اسیب بزند. در یک مطالعه مشخص شد که افراد مبتلا به بیماری رینوتیلکسومانیا ( که در آن فرد از روی عادت و اجبار برای کاهش اضطراب و استرس خود، انگشت در بینی اش می کند ) ممکن است دچارالتهاب و تورم بافت بینی شوند که این تورم و التهاب ممکن است باعث تنگ شدن حفره بینی شود .

خون دماغ شدن:

انگشت کردن در بینی ممکن است سبب پارگی رگ های خونی داخل بینی و در نهایت باعث خون دماغ شدن شخص شود .

دستکاری داخل بینی

زخم ها:

وستیبولیت بینی، التهاب در قسمت باز و قسمت جلویی حفره بینی است. این بیماری معمولا در اثر عفونت جزئی استافیلوکوک ایجاد می ‎شود و این وضعیت می ‎تواند منجر به ایجاد زخم های دردناک در بینی شخص شود و به همین ترتیب، با انگشت کردن در بینی، ممکن است مو های بینی از فولیکول های خود کنده شده و جوش های کوچک به وجود بیایند .

آسیب به سپتوم:

سپتوم بخشی از استخوان و غضروف است که سوراخ بینی چپ و راست را از هم جدا می ‎کند و انگشت کردن مکرر در بینی ممکن است باعث آسیب رساندن به سپتوم بینی وحتی ایجاد سوراخ در آن شود .

آیا انگشت کردن در بینی، مزایایی هم دارد ؟

خیر، انگشت کردن در بینی ممکن است باعث آسیب رسیدن به شخص شود و هیچ فایده ای برای او نخواهد داشت .

چگونه از انگشت کردن در بینی جلوگیری کنیم ؟

انگشت کردن در بینی برای برخی از افراد، عادتی است که مایل به ترک کردن آن هستند. نکته اصلی برای کنار گذاشتن این عادت پیدا کردن راه های مناسب آن است که در این جا چند روش است که به کنار گذاشتن این عادت کمک می‎ کنند .

اسپری حاوی محلول شور

هوای خشک می ‎تواند منجر به خشکی بینی شود، یک اسپری حاوی محلول شور می‎ تواند به بازگرداندن رطوبت و جلوگیری از گرما زدگی کمک کند و یک مطوب کننده هم می تواند رطوبت طبیعی اتاق را افزایش دهد .

شستن بینی با محلول شور

شست و شوی بینی با یک محلول شور یک روش بهداشتی برای تمیز کردن حفره بینی و حفره های سینوس است.این شست و شو می ‎تواند در مواقعی از سال که آلرژی فصلی مشکل ساز است، موثر باشد و این شست و شو هرگونه گرده و یا ماده حساسیت زا را که ممکن است حفره بینی را تحریک کنند و سبب ایجاد مخاط اضافی شوند را از بین ببرد .

شستشوی داخل بینی

درمان علت اصلی مخاط بینی

گرد و غبار ها و یا آلرژن های آزار دهنده می ‎توانند تولید مخاط را افزایش دهند . رطوبت کم و دود باعث خشک شدن حفره بینی می ‎شوند و همچنین آلرژن های خانگی می ‎توانند بینی انسان را تحریک کنند و با دانستن این موارد می ‎توان با کنترل شرایط میزان تولید مخاط در بینی را کنترل کرد .

بستن انگشت با چسب

یکی از گزینه های راحت و ارزان بستن انگشت با چسب است . در این روش شخص باید نوک انگشت اشاره خود را با چسب ببندد و سپس، هنگامی که ناخوداگاه انگشت شان را به سمت بینی خود می‎ برند، حس ناخوشایند چسب بر روی انگشتش به او یادآوری خواهد کرد که نباید انگشت در بینی خود کند و بهتر است تا زمانی که این عادت به طور کامل کنار گذاشته نشده، شخص از این روش استفاده کند .

پیدا کردن یک مسکن جایگزین برای کاهش استرس

داشتن استرس و اضطراب زیاد در بعضی افراد باعث انگشت کردن مکرر در بینی می ‎شود. شخص مضطرب، با انگشت کردن در بینی، استرس و اضطراب خود را کاهش می ‎دهد و برای چنین افرادی پیدا کردن یک مسکن جایگزین به جای انگشت کردن در بینی بهتر و بی خطر است .

برای مثال گوش دادن به موسیقی یا کشیدن نفس عمیق و شمردن تا عدد 10 و بعد از آن معکوس شمردن از 10 تا 0 می ‎تواند روش جایگزین بهتری به جای انگشت کردن در بینی برای این افراد باشد .

اگر هیچ یک از این روش ها برای ترک عادت انگشت کردن در بینی برای شخص موثر نبود بهتر است به یک ارائه دهنده خدمات بهداشت و روان جهت ارائه ی راه های مناسب برای مدیریت اضطراب مراجعه شود.

چگونه به کودکان یاد دهیم که انگشت در بینی خود نکنند ؟

انگشت کردن در بینی در کودکان بسیار رایج است و دلیل آن این است که مخاط موجود در بینی کودکان برای آنها تحریک کننده است . چنانچه بخش سلامت نمناک اشاره کرده است در سنین جوانی، انگشت کردن در بینی می ‎تواند به این دلیل باشد که آن ها نمی ‎دانند این عمل غیر بهداشتی است و با این وجود، در برخی موارد انگشت کردن در بینی در آن ها به دلیل کنجکاوی و یا بی حوصلگی است .

همانطور که قبلا گفته شد، انگشت کردن در بینی به ندرت خطر ساز است اما با این وجود باید به فرزندان کمک کرد تا این عادت را کنار بگذارند .

ترک عادت انگشت در بینی

متوجه کردن آن ها: معمولا کودکانی که از سر عادت و یا بی حوصلی انگشت در بینی خود می ‎کنند، در حین انجام این کار متوجه آن نیستند و معمولا حواسشان پرت است و بهتر است که والدین بعد از دیدن این وضعیت فورا توجه آن ها را به کاری که می ‎کنند جلب کنند اما باید سعی کنند که با یک واکنش ترسناک آن ها را متوجه عمل خود نکنند .

یک جایگزین فوری انتخاب کنید: با دادن دستمال به آن ها پیشنهاد دهید که دستان خود را تمیز کرده و سپس برای شستن دست هایشان آن ها را به دستشویی هدایت کنید .

توضیح دادن دلایل موجود برای انجام ندادن این کار: بهتر است زمانی که پدر و مادر در حال شستن دست های خود هستند به فرزندشان درباره ی دلایلی که نباید انگشت در بینی خود کند توضیح دهند و بگویند که این کار باعث مریض شدن خودشان و دیگران می ‎شود .

پیشنهاد دادن گزینه های بعدی: ممکن است که کودکی بگوید دلیل انگشت کردن در بینی اش این است که بینی اش می‎ سوزد و یا زخم شده است . این علائم ممکن است نشانه عفونت سینوسی و یا حساسیت باشد .

در صورت ادامه پیدا کردن این شرایط بهتر است به پزشک مراجعه شود و همچنین این نکته قابل توجه است که باید به کودک توضیح داد که در برخی موارد ممکن است انگشت کردن در بینی لازم شود اما این کار باید به صورت خصوصی انجام شده و بعد از آن باید دستان خود را بشوید .

تکرار: برای اینکه کودک این عادت را به طور کامل ترک کند بهتر است راه هایی که ذکر شد دائما توسط والدین انجام شوند تا زمانی که رفتار کودک به شکل درست تغییر یابد و انجام ندادن آن برایش به یک عادت همیشگی تبدیل شود .

علل و عوارض انگشت کردن در بینی و راه های مقابله با آن

4.4143
این مطلب مفید بود ؟12716
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : healthline / developgoodhabits / livestrong / ncbi / infectiousdiseaseadvisor / cambridge / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
برچسب : گرفتگی بینی
وبگردی