بیماری مالیخولیا
بیماری روانی مالیخولیا نوعی افسردگی شدید با علائم خاصی است که می توان با مصرف داروهای ضد افسردگی درمان کرد یا با انجام برخی کارها از این بیماری جلوگیری کرد.

همه چیز در مورد بیماری روانی مالیخولیا

مالیخولیا نوعی اختلال افسردگی اساسی است که با علائم شدیدی مشخص می ‎شود . در این نوع افسردگی فرد از چیزی لذت نمی ‎برد و برخی محققان پیشنهاد می ‎کنند که برای بهبود نتایج درمان، گونه های مختلف افسردگی به صورت مجزا از یکدیگر در نظر گرفته شوند .

اصطلاح مالیخولیا یکی از قدیمی ترین اصطلاحات به کار رفته در روانشناسی است، حدودا از زمان معرفی بقراط در قرن پنجم قبل از میلاد . علائمی که وی تحت عنوان مالیخولیا دستبه بندی کرده است تقریبا با علائمی که امروز برای این بیماری شناخته می‎ شود یکسان است .

علل بیماری مالیخولیا

شروع این اختلال معمولا ناشی از رویداد خاصی نیست که وقتی اتفاق خوبی هم رخ دهد، روحیه فرد حتی برای مدت کوتاهی هم بهبود نمی ‎یابد .

افراد مسن، افرادی که بستری و یا دارای ویژگی های روانی هستند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به افسردگی مالیخولیا قرار دارند .

چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده این دلایل دقیق افسردگی مشخص نیست اما ژنتیک، سابقه خانوادگی ، تروما ، فعالیت مغز و هورمون ها ممکن است در بروز این نوع افسردگی نقش داشته باشند اما با این حال، اعتقاد بر این است که افسردگی مالیخولیایی منشا بیولوژیکی قوی دارد .

مطالعات نشان می ‎دهند که ویژگی خاصی در مبتلایان به افسردگی مالیخولیایی وجود دارد ، در حالی که این ویژگی در سایر افراد وجود ندارد .

بیماری مالیخولیا

تشخیص بیماری مالیخولیا

پزشک برای ارزیابی ماهیت ، شدت و مدت زمان علائم، ارزیابی را شروع می ‎کند و برخی از سوالاتی که پزشک از فرد مورد نظر ممکن است بپرسد ، عبارتست از:

  1. آیا کارهای روزمره شما تغییر کرده است؟
  2. آیا هنوز هم از انجام کارهایی که قبلا لذت می ‎بردید، لذت می ‎برید؟
  3. آیا صبح ها برای خوابیدن مشکل دارید؟
  4. چطور می‎ خوابید و کیفیت خوابتان به چه شکل است ؟
  5. آیا علائمتان در هنگام صبح شدید تر است؟
  6. تمرکز برای شما دشوار است؟
  7. آیا چیزی وجود دارد که به بهبود روحیه شما کمک کند؟
  8. تعریف شما از یک روز معمولی چه چیزی است؟
  9. آیا شما در تمرکز کردن مشکل دارید؟

پزشک همچنین، سلامتی جسمی فرد را نیز مورد بررسی قرار خواهد داد و برخی آزمایشات نیز انجام می ‎شود تا مشخص شود این بیماری زمینه ارثی داشته یا خیر .

تشخیص مالیخولیا

برای تشخیص بیماری افسردگی مالیخولیا، فرد باید علائم این اختلال را که شامل موارد زیر است دارا باشد:

  1. نا امیدی شدید
  2. اختلالات روانی حرکتی یا عقب ماندگی ، کندتر شدن حرکات طبیعی ، افزایش حرکات نا منظم
  3. عدم واکنش به اخبار و رویداد های مثبت
  4. مشکل در تمرکز، تصمیم گیری و به خاطر سپردن اطلاعات
  5. احساس غم و اندوه مداوم
  6. از دست دادن علایق
  7. انرژی کم یا خستگی
  8. تحریک پذیری
  9. تغییر اشتها
  10. مشکلات خواب
  11. تغییر در سطح فعالیت
  12. تمایل به مرگ و خودکشی

برای تشخیص ویژگی های مالیخولیا، باید حداقل سه مورد از ویژگی های ذکر شده را داشته باشید:

  • افسردگی که با اندوه متفاوت است
  • کاهش وزن یا کاهش اشتها
  • فعالیت کند یا بیقراری
  • احساس گناه بیش از حد
  • خیلی زودتر از حد طبیعی بیدار شدن و ناتوانی در خواب آرام
  • علائم افسردگی شدیدتر در صبح

سایر مواردی که ممکن است با این بیماری اشتباه گرفته شوند ، عبارتند از:

  • اختلال دوقطبی
  • اختلال سیکلوتیمی
  • اختلال افسردگی مداوم
  • اختلالات خلقی
  • اختلالات دیسفوریک قبل از قاعدگی
  • افسردگی ناشی از مصرف داروهای غیر قانونی، دارو های تجویز شده یا برخی بیماری های جسمی

ناتوانی در خواب آرام

درمان بیماری مالیخولیا

برای درمان افسردگی مالیخولیا ، دارو اغلب بخشی از برنامه درمانی است زیرا اعتقاد بر این است که علت این بیماری ریشه بیولوژیکی دارد و به عبارت دیگر، از آنجایی که این بیماری معمولا تحت شرایط بیرونی ایجاد نمی ‎شود ، باعث می ‎شود که افسردگی مالیخولیایی عمدتا ناشی از آرایش ژنتیکی و عملکرد مغز باشد و بنابراین به دارو نیاز است تا بر روی دلایل بیولوژیکی مانند عملکرد مغز کار کند .

انواع دارو های ضد افسردگی که ممکن است برای این نوع از افسردگی مورد استفاده قرار بگیرد ، عبارتند از:

مهارکننده های سروتونین (SSRLs) : این دارو ها با تغییر روش کار سروتونین ( انتقال دهنده ها عصبی در مغز) عمل می ‎کنند و در نتیجه خلق و خوی را بهبود می ‎بخشند و این دارو انواع مختلفی دارد .

مهار کننده های برگشت مجدد سروتونین- نوراپی نفرین (SNRIs): این دارونیز بر نحوه عملکرد سروتونین و نوراپی نفرین در مغز تاثیر می‎گذارند و انواع مختلفی دارند .

مهار کننده های برگشت مجدد نوراپی نفرین و دوپامین (NDRIs):این دارو نیز بر عملکر نوراپی نفرین و دوپامین اثر گذار است .

داروهای ضد افسردگی آتیپیک:این داروها بر مواد شیمیایی مغز تاثیر می‎ گذارند و موجب بهبود روحیه فرد می ‎شوند و این داروها نیز از تنوع زیادی برخوردارند.

داروهای افسردگی سه حلقه ای (TCA):اینها داروهای افسردگی نسل اول هستند و ممکن است عوارض جانبی بیشتری نسبت به نسخه های جدید داشته باشند و انواع مختلفی دارند.

مهار کننده های مونوآمین اکسیداز (MAOIs ):این دارو نوع قدیمی داروهای ضد افسردگی است و می ‎تواند عوارض جانبی جدی داشته باشد اما در برخی موارد برای بعضی افراد خاص مناسب خواهد بود. این دارو ار انواع مختلفی برخوردار است.

تحقیقات نشان می ‎دهد که افسردگی مالیخولیایی نسبت به SSRI، روان درمانی و یا مداخلات اجتماعی بهتر از داروهای ضد افسردگی سه گانه پاسخ می ‎دهد.

داروهای مالیخولیا

مقابله و جلوگیری از بیماری مالیخولیا

از آنجا که افسردگی مالیخولیایی با احساسات غم و اندوه عمیق و از دست دادن علاقه به فعالیت های روزمره مشخص می ‎شود، می ‎تواند اختلالات اساسی در نحوه عملکرد فرد در بسیاری از زمینه های زندگی اش ایجاد کند . اگر گمان می‎ کنید که اختلالات مالیخولیایی دارید ، به پزشک مراجعه کنید.

داروهای ضد افسردگی اولین خط درمانی برای این بیماری هستند و می ‎توانند بسیار موثر باشند . با این وجود، مواردی وجود دارد که می ‎توانید برای مدیریت علائم خود و تکمیل درمان های مبتنی بر دارو انجام دهید.

اصلاحات سبک زندگی که ممکن است به بهبود روحیه شما کمک کند ، عبارتند از:

  • ورزش منظم
  • گذراندن وقت با دوستان و عزیزان
  • پیروی از یک رژیم غذایی سالم
  • پیروی از یک برنامه خواب منظم و ثابت

یادآوری این نکته در بخش سلامت روان در نمناک حائز اهمیت است که علائم افسردگی مالیخولیایی ممکن است انجام این فعالیت ها را بسیار دشوار سازد ، پس از شروع تاثیر گذاری داروها انجام این فعالیت ها کمی راحت تر خواهد شد .

اگر احساس می ‎کنید که علائم افسردگی شما رو به وخامت است و دچار افکار خودکشی و آسیب رساندن به خود شده اید ، به دنبال معالجه جدی تر باشید .

افسردگی مالیخولیایی ممکن است تاثیر جدی در کار ، تحصیل ، فعالیت های اجتماعی و زندگی روزمره شما بگذارد و خوشبختانه درمان های موثری وجود دارد که می ‎تواند به شما کمک کند.

در صورت داشتن علائم افسردگی مالیخولیا، با پزشک مشورت کنید تا با بهره گیری از گزینه های درمانی مناسب تعادل در زندگیتان برقرار شود .

بیماری مالیخولیا چیست و چگونه تشخیص داده می شود؟+درمان

4.442
این مطلب مفید بود ؟375
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : healthline / verywellmind / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/ز.ت
برچسب : افسردگی
وبگردی