دندان
محققان برزیلی به یک روش بی حسی موضعی برای تسکین درد دندان دست یافتند که با استفاده از جریان ضعیف الکتریسیته، بیمار را از آمپول بی حسی بی نیاز می کند.

جریان الکتریکی جایگزین آمپول های بی حسی در دندان پزشکی

سیاری از ما از دندان پزشکی می ترسیم و هنگام پا گذاشتن به یک مطب یا کلینیک دندان پزشکی قلبمان به تپش می افتد. ریشه این ترس معمولا دو چیز است؛ تزریق بی حسی با یک سرنگ فلزی بزرگ و مهیب و یا صدای ناهنجار مته دندان پزشکی. احتمالا برای شما هم سوال است که چرا آمپول دندان پزشکی چنین هیبت بزرگ و ترسناکی دارد و چرا گاه به مجرد تزریق بی حسی، قلبمان به تپش می افتد یا حالمان دگرگون می شود. چرا گاهی هرچه دندان پزشک به دندان آمپول تزریق می کند، دندان بی حس نمی شود.

احتمالا شما هم مثل بسیاری از افراد دیگر خاطرات ناخوش آیندی از مطب دندان پزشکی دارید. یکی از این خاطرات مربوط به آمپول بی حسی دندان پزشکی است که قبل از بی حسی و برای بی حسی تزریق می شود و برای بسیاری از مردم دردناک است.

برای سال ها دندان پزشکان و محققان این حوزه به دنبال راه حل هایی برای این مسئله گشته اند و راه هایی برای این موضوع ابداع شده است.

حالا به تازگی تیمی از محققان روشی را ابداع کرده اند که در آن به جای سوزن یک جریان ضعیف الکتریسیته به منظور نفوذ مواد بی حس کننده در قسمت مورد نظر استفاده می شود. اصلی ترین مزیت این روش در صورت تولید در مقیاس تجاری این است که این روش در مقایسه با روش های متکی بر تزریق، بدون درد بوده و همچنین احتمال آلودگی آن بسیار کمتر است.

دندان

 بی حس کننده دندان

در این روش از یک جریان بسیار ضعیف الکتریسیته استفاده می شود تا تاثیر مواد بی حس کننده را افزایش داده و به جای بی حسی با آمپول مورد استفاده قرار بگیرد. مواد بی حس کننده در این روش می تواند همان مواد معمولی بی حسی مثل لیدوکائین یا پریلوکایین در انواع ژل، اسپری و یا پماد باشد.

این گروه پژوهشی که در برزیل این تحقیق را به سرانجام رسانده اند اعلام کرده اند که آزمایش این روش در حیوانات دارای اثر پایدار و بسیار سریع بوده است. بعد از این دست آورد گروه محققان در سائوپائولو به این فکر افتاده اند که از این روش برای توسعه روشی در بی حسی در دندان پزشکی بهره بگیرند.

آنها از طریق فرایند یون رانی (در پزشکی به فرایند راندن یون های مواد شیمیایی به درون بدن گفته می شود) که در آن یک میدان الکتریکی باعث ایجاد جریان پراکنشی از یون ها می شود توانستند تاثیر این مواد موضعی بی حس کننده را در دهان یک خوک به طور موثری افزایش دهند. این روش نه تنها می تواند باعث کاهش درد بی حسی در دندان پزشکی شود، بلکه باعث کاهش ریسک مسمومیت و آلودگی شود.

فرآیند کار بی حس کننده جدید دندان

در روش فوق پژوهشگران مقداری مواد پلیمری را به ماده بی حسی افزودند تا ماده بی حس کننده بهتر به سطح مورد نظر اثر بگذارد. سپس دو ماده ی بی حس کننده ی اضافی هم پیش از اعمال جریان الکتریکی با نام های پریلوکایین هیدروکلرات (PCL) و لیدوکایین هیدروکلرات (LCL) در محل مورد نظر اضافه شدند.

سپس با استفاده از فرآیندی موسوم به یونتوفورزیس، یک جریان الکتریکی ملایم و بدون درد به داخل این هیدروژل اعمال شد. نتیجه ی کار افزایش سرعت اثرگذاری و همچنین مدت اثرگذاری بود و بنا به گزارش گروه در مقدار نفوذ ماده ی بی حسی در دهان تا مقدار 12 برابر بهبود حاصل شده بود. گفتنی است که یافته های این پژوهش در مجله ی کلوییدها و سطوح (Colloids and Surfaces) به انتشار رسیده است.

قدم بعدی در این پژوهش انجام درمان های پیش بالینی برای آزمایش انسانی است. همچنین محققان می گویند ممکن است این روش کاربردهایی در درمان بیماری های دیگر از جمله سرطان داشته باشد.

نویسنده ارشد این مقاله « رناتا فونسکا ویانا لوپز» می گوید:« طی سال های اخیر، گروه های پژوهشی ما در حال کار روی یافتن روش های نوین در سیستم های دارو رسانی برای درمان چندین مورد از بیماری های پوستی و بیماری های چشمی بوده اند. دارو رسانی در نواحی پوستی و چشم ها امری چالش انگیز است؛ بنابراین ما برای بهبود دارو رسانی در این اندام ها از روش هایی همچون نانوتکنولوژی، یون رانی و سونوفورسیس استفاده کردیم که سونوفورسیس به استفاده از امواج الکتریکی برای نفوذ مواد مورد نظر گفته می شود.»

با این حال استفاده از جریان الکتریسیته در دندان پزشکی موضوع جدیدی نیست و در سال 2014 محققانی در دانشگاه کینگ در بریتانیا روشی بدون درد و با استفاده از جریان الکتریکی برای بی حسی دهان را پیشنهاد دادند. در روش مذکور سعی بر این بود که با بازگشت هر چه بهتر کلسیم، فسفات و برخی مواد دیگر به مینای دندان مورد نظر، فرایند بی حسی انجام شود. جمع آوری سرمایه های مالی برای تجاری سازی این روش در حال انجام است.

تسکین درد دندان با استفاده از جریان الکتریسیته

3.524
این مطلب مفید بود ؟177
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
برگرفته از سیناپرس -/ ر
برچسب : دندان درد
وبگردی