نقش تغذیه دوران بارداری
نقش تغذیه در دوران بارداری، بسیار حائز اهمیت و مهم می باشد و به همین دلیل، لیست تغذیه بایدها و نبایدهای مادران باردار باید به‌صورت دقیق برنامه ریزی شود.

غذاهایی که باید در دوران بارداری از آن دوری کنید

دوران بارداری، یکی از حیاتی ترین و مهم ترین زمان در زندگی خانم ها می باشد بنابراین، مهمتر از همه، خوردن غذاهای سالم است. این به معنای این است که به آنچه که می خورید توجه داشته باشید و از خوردن مواد غذایی و نوشیدنی های مضر اجتناب کنید. غذاهای خاص فقط باید به ندرت مصرف شوند، در حالی که بعضی ها کاملا باید از آنها اجتناب کنند. در این بخش از نکات مربوط به دوران بارداری 11 غذا و نوشیدنی که باید به مقدار کم مصرف کرد و یا کلا از خوردن آنها اجتناب کرد را آورده ایم.

نخوردنی های مهم در تغذیه دوران بارداری

1. ماهی با جیوه بالا

جیوه یک عنصر بسیار سمی است، این میزان سطح سلامت شناخته شده ای ندارد و بیشتر در آب های آلوده دیده می شود. از آنجایی که در دریاهای آلوده یافت می شود، در مقادیر بالاتر می تواند برای سیستم عصبی، سیستم ایمنی بدن و کلیه، سمی باشد. ماهی های بزرگی که در این اقیانوس ها زندگی می کنند، می توانند مقادیر زیادی جیوه داشته باشند. بنابراین به زنان باردار توصیه می شود که از مصرف ماهی هایی که جیوه بالایی دارند و ماهی هایی که بیش از 1 تا 2 ماه زندگی کرده اند، خودداری کنند.

دوران بارداری

در دوران بارداری مصرف ماهی با جیوه بالا ممنوع

ماهی های با جیوه بالا عبارتند از:

  • کوسه
  • شمشیر ماهی
  • ماهی شاه خال مخالی
  • ماهی تن

توجه داشته باشید که همه ماهی ها حاوی جیوه زیادی نیستند و فقط انواع خاصی از آنها این گونه هستند. مصرف ماهی کم جیوه در دوران بارداری بسیار مفید است و این ماهی ها می توانند 2 بار در هفته مصرف شوند. ماهی های چرب، دارای اسیدهای چرب امگا 3 بالایی هستند که برای نوزادان مهم هستند.

نکته : زنان باردار نباید بیش از 1 تا 2 بار در ماه ماهی پر جیوه مصرف کنند. این شامل کوسه، شمشیر ماهی، ماهی تن و ماهی خال مخالی است.

2. ماهی خام یا کم پخته شده

مخصوصا ماهی های خام، به ویژه صدف می توانند چندین عفونت را ایجاد کنند. این شامل نوروویروس، ویبریو، سالمونلا، لیستریا و انگل است، بعضی از این عفونت ها فقط روی مادر تاثیر می گذارد و باعث کمبود و ضعف می شود، عفونت های دیگر ممکن است پیامدهای جدی و یا حتی مرگبار برای نوزاد داشته باشند. زنان باردار به طور خاص به عفونت لیستریا حساس هستند در حقیقت، زنان باردار تا 20 برابر احتمال ابتلا به لیستریا را بیشتر از افراد معمولی دارند. این باکتری می تواند در خاک و آب آلوده یا گیاه یافت شوند. ماهی خام می تواند در طول رشد، تحت تاثیر خشک شدن و آلوده شدن، قرار بگیرد.

لیستریا ممکن است از طریق جفت به نوزاد منتقل شود، حتی اگر مادر نشانه های بیماری را نداشته باشد. می تواند منجر به زایمان زودرس، سقط جنین و سایر مشکلات جدی شود، بنابراین برای زنان باردار توصیه می کنند که از خوردن ماهی خام و صدف ها اجتناب کنند. این شامل بسیاری از غذاهای سوشی نیز می شود.

نکته: ماهی خام و صدف ها می توانند حاوی باکتری ها و انگل های آلوده باشند. بعضی از این ها می توانند اثرات نامطلوب بهداشتی و مضری را برای مادر و نوزاد داشته باشند.

غذاهای دوران بارداری

هرگز ماهی های نیمه پخته شده را در دوران بارداری مصرف نکنید

3. گوشت خام، نیمه پخته شده و فرآوری شده

مصرف گوشت کم پخته شده یا خام ریسک ابتلا به عفونت های باکتریایی یا انگلی را افزایش می دهد؛ این ها شامل توکسوپلاسما، ای کولی، لیستریا و باکتری سالمونلا هستند که باعث تهدید جنین می شود و خطر سقط جنین و یا مشکلات عصبی، شامل عقب ماندگی ذهنی، کوری و صرع می شود. در حالی که اکثر باکتری ها بر روی تمام سطح قطعات گوشت یافت می شوند، باکتری های دیگر ممکن است در داخل فیبرهای ماهیچه قرار گیرند؛ بعضی از قسمت های گوشت مانند فیله و راسته از گوشت گاو، گوسفند و گوساله - ممکن است در زمان پخت و پز از بین بروند.

این زمانی اتفاق می افتد که قطعه ای از گوشت کامل، یا بدون برش است و تنها قسمت خارجی گوشت پخته شده. گوشت برش خورده، از جمله کیک گوشت، برگر، گوشت چرخ شده، گوشت خوک و مرغ، هرگز نباید خام یا کم پخته شده، خورده شود.

هات داگ، گوشت گوساله نیز نگرانی های خود را دارند. این نوع گوشت ها ممکن است در طی پروسه آماده‌سازی یا ذخیره‌سازی با باکتری های مختلف آلوده شوند.

زنان باردار نباید محصولات گوشت فرآوری شده مصرف کنند، مگر اینکه آنرا بخارپز کنند.

گوشت پخته نشده

افزایش احتمال عفونت های باکتریایی با مصرف گوشت نیمه پخته شده

نکته: گوشت خام یا کم پخته شده ممکن است حاوی باکتری های مضر باشد. به عنوان یک قاعده کلی، گوشت باید کامل و از تمام طرفین پخته شود.

4. تخم مرغ خام

تخم مرغ های خام می توانند با باکتری سالمونلا آلوده باشند، علائم عفونت های سالمونلا معمولا تنها روی مادر اثر می گذارد، این علائم عبارتند از:تب، تهوع، استفراغ، گرفتگی معده و اسهال؛ با این حال در مواردی نادر، عفونت ممکن است باعث التهاب رحم شود، که منجر به زایمان زودرس یا تولد نوزاد مرده می شود؛ غذاهایی که معمولا حاوی تخم مرغ های خام هستند عبارتند از:

تخم مرغ نیمروی نرم

اکثر محصولات تجاری که حاوی تخم مرغ های خام هستند با تخم مرغ های پاستوریزه ساخته می شوند و به مصرف مشتریان خود می رسانند. با این حال شما همیشه باید برچسب محصولات را بخوانید تا مطمئن شوید؛ زنان باردار باید همیشه تخم مرغ را طبخ کرده و یا از تخم مرغ پاستوریزه استفاده کنند.

نکته : تخم مرغ های خام ممکن است با باکتری سالمونلا آلوده باشند، که منجر به بیماری ها می شوند و ریسک خطر ابتلا به زایمان زودرس یا تولد نوزاد مرده را افزایش می دهند. بهتر است تخم مرغ پاستوریزه را جایگزین کنید.

تغذیه بارداری

بهترین نوع مصرف تخم مرغ در دوران بارداری

5. گوشت ارگان یا همان گوشت دستگاه های بدن گاو و گوسفند

گوشت ارگان یک منبع عالی مواد مغذی است و شامل آهن، ویتامین B12، ویتامین A و مس است که همه آنها برای مادر باردار و فرزندش مناسب است. با این حال، مصرف بیش از حد ویتامین A دریافتی از گوشت حیوانات، در طول بارداری توصیه نمی شود چرا که ممکن است باعث مسمومیت ویتامین A و همچنین افزایش سطح غیر طبیعی مس شود که می تواند منجر به نقص در تولد و سمیت کبد شود؛ بنابراین، زنان باردار نباید بیش از 1 بار در هفته گوشت ارگان بخورند.

نکته: گوشت ارگان منبع عالی آهن، ویتامین B12، ویتامین A و مس است. برای جلوگیری از مسمومیت ویتامین A و مس، برای زنان باردار توصیه می شود که مصرف گوشت ارگان خود را محدود کنند.

6. مقدار مصرف کافئین در دوران بارداری

کافئین ماده ای است که بیشترین استفاده روان درمانی در جهان را دارد و بیشترین مقدار از کافئین در قهوه، چای و نوشابه یافت می شود؛ به زنان باردار معمولا توصیه می کنند که مصرف کافئین خود را به کمتر از 200 میلی گرم در روز یا حدود 2 تا 3 فنجان قهوه محدود کنند. کافئین بسیار سریع جذب می شود و به راحتی به جفت و جنین منتقل می شود زیرا جنین و جفت، آنزیم های مورد نیاز برای سوزاندن کافئین را ندارند، مقدار بالایی از کافئین می تواند ایجاد شود.

مصرف کافئین بالا در طول بارداری باعث محدودیت رشد جنین و افزایش خطر ابتلا به کمبود وزن نوزاد می شود (هنگام تولد وزن کم نوزاد کمتر از 5 پوند است، 8 اونس یا 2.5 کیلوگرم) که همراه با افزایش خطر ابتلا به مرگ نوزاد و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن در بزرگسالی، مانند دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی می شود.

نکته: زنان باردار باید میزان مصرف کافئین خود را به 200 میلی گرم در روز محدود کنند که حدود 2 تا 3 فنجان قهوه است. مصرف کافئین بالا در دوران بارداری می تواند رشد جنین را کاهش دهد و باعث وزن کم جنین هنگام تولد می شود.

تغذیه زنان باردار

مقدار مناسب مصرف کافئین برای زنان بارداری

7. جوانه های خام

جوانه های خام از جمله یونجه، شبدر، تربچه و لوبیا ممکن است با باکتری سالمونلا آلوده باشند؛ برخلاف بسیاری از سبزیجات دیگر، این باکتری ها می توانند به دانه جوانه ها وارد شوند. بنابراین شستن و پاک کردن آنها غیر ممکن است به همین دلیل، به زنان باردار توصیه می شود که کاملا از جوانه های خام پرهیز کنند. با این حال، جوانه ها را می توانند پس از پختن، مصرف کنند.

نکته: جوانه های خام ممکن است توسط باکتری های داخل دانه هایشان آلوده شوند. زنان باردار باید فقط جوانه های پخته شده را بخورند.

زنان باردار

استفاده از جوانه های خام برای زنان باردار ممنوع

8. محصولات (میوه و سبزی) نشسته

سطح میوه ها و سبزیجات شسته نشده یا پوست گرفته نشده ممکن است با چندین باکتری و انگل آلوده باشند که می توانند شامل توکسوپلاسما، ای کولای، سالمونلا و لیستریا باشد که از طریق خاک یا از دست زدن، آلوده شده باشد. در حین تولید، برداشت، پردازش، ذخیره‌سازی، حمل و نقل و یا خرده فروشی در هر زمان ممکن است آلودگی رخ دهد باکتری می تواند به مادر و جنین آسیب برساند. یک انگل بسیار خطرناک که ممکن است در میوه ها و سبزیجات وجود داشته باشد، توکسوپلاسما نام دارد، اکثر افراد مبتلا به توکسوپلاسموز علائمی ندارند، در حالی که عده ای ممکن است احساس کنند که آنفولانزا گرفته اند که 1 ماه یا بیشتر طول کشیده.

بیشتر نوزادانی که به توکسوپلاسما آلوده می شوند در زمانی این اتفاق پیش می آید که در رحم هستند و به هنگام تولد هیچ نشانه ای ندارند. با این حال، علائم مانند:نابینایی یا اختلالات عقلی و ذهنی ممکن است بعدا در زندگیشان ایجاد شود به علاوه، 1 درصد کوچک از نوزادان آلوده، در هنگام تولد دارای آسیب جدی چشمی یا مغزی هستند. زمانی که شما باردار هستید، بسیار مهم است که خطر ابتلا به عفونت را با شستشوی کامل، پوست کندن یا پختن میوه ها و سبزیجات به حداقل برسانید.

نکته: میوه ها و سبزیجات ممکن است با باکتری های مضر آلوده شوند. مهم است که تمام میوه ها و سبزیجات را کاملا بشویید.

تغذیه دوران بارداری

حتما حواستان به مصرف سبزیجات باشد

9. شیر خام، پنیر و آب میوه غیر پاستوریزه

شیر خام و پنیر غیر پاستوریزه می تواند یک آرایه مضر باکتریایی باشد و حاوی لیستریا، سالمونلا، ای کولای و کمپیلوباکتر باشند؛ همین امر برای آب میوه های غیر پاستوریزه نیز می باشد که به عفونت های باکتریایی مستعد هستند. این عفونت ها می تواند پیامدهای جبران ناپذیری برای زندگی نوزاد متولد شده، داشته باشد. باکتری ها می توانند به طور طبیعی رخ دهند یا از طریق آلودگی در طول جمع‌آوری یا ذخیره‌سازی در کمدها پدید آیند. پاستوریزاسیون مؤثر ترین راه برای کشتن همه باکتری های مضر، بدون تغییر در ارزش غذایی محصولات است. برای کم کردن خطر ابتلا به عفونت، به زنان باردار توصیه می کنند فقط شیر، پنیر و آب میوه پاستوریزه مصرف کنند.

نکته: زنان باردار نباید شیر، پنیر یا آبمیوه های غیر پاستوریزه مصرف کنند زیرا این غذاها خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی را افزایش می دهند.

دوران بارداری

در دوران بارداری از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه اجتناب کنید

10. دور الکل را خط بکشید

به زنان باردار توصیه می شود که به طور کامل از نوشیدن الکل اجتناب کنند، زیرا خطر سقط جنین و تولد نوزاد مرده را افزایش می دهد. حتی یک مقدار کم هم می تواند منجر به اثرات منفی در رشد مغز کودک شما شود همچنین می تواند باعث سندروم الکل در جنین شود. این سندرم شامل تغییر شکل صورت، نقص قلب و عقب ماندگی ذهنی می شود.از آنجایی که هیچ مقدار مصرفی از الکل در دوران بارداری وجود ندارد، توصیه می شود از خوردن آن اجتناب کنید.

نکته: زنان باردار نباید الکل مصرف کنند. نوشیدن الکل می تواند خطر سقط جنین، تولد نوزاد مرده و سندرم الکل جنین را افزایش می دهد.

دوران بارداری

زنان در دوران بارداری باید از نوشیدن الکل پرهیز کنند

11. هله هوله های فرآوری شده مضر برای دوران بارداری

حاملگی زمان رشد سریع است، بدن شما نیاز به مقدار زیادی از مواد مغذی ضروری مانند:پروتئین، فولات و آهن دارد. با این حال حتی اگر شما جای دو نفر غذا بخورید، اما شما به دو برابر کالری نیازی ندارید. شما در واقع روزانه فقط در حدود 350 تا 500 کالری اضافی در طول 3 ماه های دوم و سوم نیاز دارید. رژیم غذایی بارداری مطلوب باید به طور عمده شامل کل مواد غذایی با مقدار زیادی مواد مغذی باشد تا بتواند نیازهای مادر و فرزند در حال رشد را تامین کند. هله هوله های فرآوری شده اصولا حاوی مواد مغذی کمی هستند ولی دارای کالری، شکر و چربی بالایی هستند.

به علاوه این که، شکر اضافی با افزایش خطر ابتلا به بیماری های مختلف، از جمله دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی همراه است و در حالی که برخی از افزایش وزن ها در دوران بارداری ضروری است، ولی اضافه وزن با بسیاری از عوارض و بیماری های دیگر مرتبط است.

این عوارض و بیماری ها شامل افزایش خطر ابتلا به دیابت بارداری و عوارض بارداری یا زایمان می شوند. همچنین می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن کودک را افزایش دهد.

این موضوع مسائل بهداشتی درازمدتی را ایجاد می کند، زیرا کودکان دارای اضافه وزن در بزرگسالی نیز دارای اضافه وزن هستند.

نکته: خوردن غذاهای فرآوری شده در دوران بارداری می تواند خطر افزایش اضافه وزن، دیابت بارداری و عوارضش را افزایش دهد و می تواند پیامدهای سلامتی درازمدتی را برای کودک داشته باشد.

تغذیه دوران بارداری ، این مواد غذایی در دوران بارداری ممنوع

4.519
این مطلب مفید بود ؟172
منبع : بخش سبک زندگی نمناک/ح.ب /ن
وبگردی