جدایی
جدایی به هر شکلی که صورت گرفته باشد اتفاقی دردناک است که زندگی را مختل میکند و شباهت زیادی به دوران ترک اعتیاد دارد.

حقایق علمی درباره جدایی

جدایی اتفاق تلخی است که میتواند در هر مرحله از زندگی رخ دهد . جدایی کودک از مادر ، جدایی از دوستان ، جدایی از پدر و مادر و جدایی هایی از این قبیل اما جدایی مد نظر ما در این مطلب جدایی از فردی است که با عشق و علاقه او را انتخاب کرده ایم و میخواهیم تا پایان عمر همراه او باشیم .

رها کردن و فراموش کردن شریک سابق مانند ترک اعتیاد زمان بر است و نیاز به کمک دارد . جدایی از فردی که تمام سرمایه گذاری زندگی روی او صورت گرفته است قطعا تا مدتی زندگی را مختل میکند اما باید به خودتان بیایید و به فکر چاره ای اساسی باشید.

وقتی که عشق طعم خود را از دست می دهد، سقوط حاصله شدید خواهد بود. اما علم چه ربطی به احساسات پس از جدایی دارد؟ معلوم شده که جدایی ها هم همانند خودِ روابط می توانند پیچیده باشند. نحوه ی پاسخ افراد به این موضوع در وهله ی اول به احساسشان و در ادامه، به میزان درهم پیچیدگی تصوراتشان با طرف مقابل و حتی واکنش وی در فضای مجازی ارتباط دارد.

7حقیقت علمی درباره جدایی

جدایی ها قابل پیش بینی هستند

آیا برایتان پیش آمده که از کسی جدا شوید و خودتان به عنوان آخرین نفر از آن مطلع شوید؟ شاید وقتی که این خبر را به دوستانتان می گویید و آن ها به نشانه ی این که از قبل این موضوع را می دانستند سر تکان می دهند، برایتان دردناک باشد اما خبر بدتر این جاست:حتی علم هم می تواند به شما در این زمینه هشدار بدهد.

مطالعه ای در سال 2010 در ژورنال Psychological Science چاپ شده و در آن از 222 داوطلب که همگی آن ها در رابطه بودند، پرسیده شد که نام طرف مقابلشان را گفته و دو کلمه در توصیفش بگویند.

در ادامه، محققین آزمون ارتباط ضمنی را انجام دادند که احساس ناگفته ی افراد را افشا می کند. آن ها کلمات گفته شده توسط افراد را یا با کلمات مثبت (نظیر «هدیه») و یا با کلمات منفی (نظیر «مرگ») جفت کردند و از شرکت کنندگان خواستند وقتی که کلمه با مورد مثبت یا منفی انطباق پیدا کرد، دکمه ای را فشار دهند.

ایده ی پشت این آزمون این است که وقتی فرد نسبت به گفتار خودش در مورد طرف مقابل حس مثبتی دارد، با مشاهده ی کلمات مثبت، با سرعت بیشتری روی دکمه ی مثبت کلیک می کند. اما اگر حسش منفی باشد، دکمه را در هنگام مشاهده ی کلمات منفی با سرعت بیشتری می فشارد.

معلوم شد افرادی که لغات طرف مقابلشان را به عبارات منفی مرتبط می کردند، احتمال جدایی شان در سال بعد بیشتر بوده است. حتی در هنگام کنترل میزان رضایت از روابط و تضادها نیز این آزمون سربلند و درست بیرون آمد.

محققین نوشتند:«این موضوع نشان می دهد که بذرهای اولیه ی رابطه را می توان در رفتارهایی یافت که فرد به صورت ناخودآگاه انجام می دهد و کنترلی روی آن ها ندارد».

جدایی

جدایی رخدادی تلخ و دردناک است که فرد را دچار سردرگمی میکند

جدایی ها به هویت مرتبط می شوند

بر اساس مقاله ای که در سال 2010 در ژورنال Personality and Social Psychology Bulletin به چاپ رسید، هرقدر زوجی تعهد بیشتری داشته باشند، بیشتر حس هم پوشانی را میان خودشان و طرف مقابل پیدا می کنند. مجموعه ای از مطالعات که بر اساس پرسشنامه ها و خاطرات روزانه شکل گرفتند، دریافتند که جدایی می تواند به حس خودشناسی فرد آسیب رسانده و وی را سرگردان کنند.

دانشجویانی که جدایی را پشت سر گذاشته اند بیشتر از کلماتی همچون «سرگردان» و «سردرگم» در خاطرات روزانه شان استفاده می کنند. بر اساس مطالعه ای که به مدت 6 ماه و با پرکردن پرسشنامه های هفتگی روی دانشجویان انجام گرفت، آن ها نسبت به افراد معمولی، تحت فشارهای احساسی بیشتری هستند. لازم به ذکر است که هرقدر دانشجویان مفهوم مبهم تری نسبت به خودشان داشتند، پس از جدایی تحت فشار بیشتری قرار می گرفتند.

محققین نوشتند:«زوج ها فقط برای این نمی آیند که همدیگر را تکمیل کنند؛ بلکه درواقع برای ارتقای نفس خودشان از رابطه استفاده می کنند. وقتی که این روابط تمام می شوند، افراد نه تنها به خاطر ازدست دادن شریکشان احساس درد می کنند، بلکه تغییراتی را در وجود خودشان هم احساس می نمایند».


اندکی درنگ می تواند خوب باشد

تشریفات پس از جدایی به نوعی مقدس است:بستنی، پیژامه، فیلم های شاد.

اما اندکی ناراحتی هم می تواند خوب باشد. وقتی که محققین از افراد مجرد خواستند که در جلسات طولانی کشف احساساتشان درباره ی جدایی شرکت کنند، دریافتند که میزان بازیابی آن ها نسبت به افرادی که در نشست های کوتاه تری شرکت می کنند، بیشتر است. این نتایج که در سال 2015 و در ژورنال Social Psychology and Personality Science چاپ شده اند، به نوعی متضاد هستند.

کریس لارسون، محقق این مطالعه در دانشگاه شمال غرب می گوید:«در نگاه اول، شاید این گونه به نظر برسد که یادآوری مکرر جدایی به آن ها و درخواست پی درپی برای توصیف این جدایی، بازیابی را به تاخیر می اندازد. اما درعوض، مدتی درنگ در این مرحله می تواند به افراد کمک کند که گذشته را سریع تر پشت سر بگذارند».

اما زیاد درنگ نکنید

تفکر درمورد جدایی می تواند مفید باشد، اما سعی در شکنجه ی خودتان نداشته باشید. تحقیقات نشان می دهند که چک کردن چندباره ی تلگرام و دیدن وضعیت کنونی شریک سابقتان، ایده ی خوبی نیست.

در مطالعه ای که بر روی 500 خانم دانشگاهی انجام گرفت، محققین دریافتند افرادی که زمان زیادی را صرف بررسی پیج فیس بوک یا صفحه ی تلگرام شریک سابقشان می کنند، استرس بیشتری را نشان داده و تمایل کمتری به رشد پس از جدایی نشان می دهند. البته به گفته ی تحقیق که در سال 2012 در ژورنال Cyberpsychology, Behavior and Social Networking به چاپ رسیده، نمی توان با قاطعیت گفت که استرس احساسی باعث بررسی چندباره ی صفحه ی فیس بوک می شود یا بالعکس، اما فضاهای مجازی نمی توانند در این راستا به شما کمک کنند.

درهرحال، بلاک کردن شریک سابقتان نیز حرکت خوبی نیست:افرادی که شریک سابقشان را بلاک می کنند به اندازه ی گروه قبلی که مدام پیجشان را بررسی می کنند، وضعیت بدی خواهند داشت. بریدن تمامی تماس ها با شریک سابق می تواند زندگی وی را تبدیل به یک راز برای شما کند، درحالی که بررسی گاه به گاه استتوس های صفحه ی فیس بوک می تواند به شما در راستای بازیابی کمک کند.

رهاکردن سخت است

اگر نمی توانید جدایی را به سادگی هضم کنید، خودتان را خسته نکنید. بر اساس مطالعه ای که در سال 2010 در ژورنال Neurophysiology چاپ شده، جدایی از یک رابطه بی شباهت به ترک اعتیاد نیست.

محققین به افرادی نگاه کردند که اخیراً جدایی را تجربه کرده و اعتقاد داشتند که شریک سابقشان را هنوز دوست دارند. اسکن مغزی از این شرکت کنندگان انجام گرفت، درحالی که عکس های دونفره ی پیشین و عکس سایر دوستان و آشنایانشان به آن ها نشان داده می شد.

وقتی که آن ها به عشق گم شده شان نگاه می کردند، فعالیت های مغزی در منطقه ی تگمنتوم شکمی که در میانه ی مغز قرار دارد، مشاهده شد. گفته می شود این ناحیه در دوران عاشقی و موقعیت هایی که انگیزه یا پاداش وجود دارد، فعال می شود. همچنین بخش دیگری در زمینه ی اعتیاد در مغز وجود دارد که همان نوکلئوس اکومبنس در جلوی مغز است و این قسمت نیز در این افراد فعال شده بود.

خبر خوب این است که قدرت این فعالیت با گذر زمان کم می شود. هرقدر هم این قسمت از مغزها لجباز باشند، به مرور زمان نرم خواهند شد.

با توجه به جنسیت فرق می کند

هرکسی می تواند دل شکسته را تجربه کند. اما نحوه ی تجربه کردن آن می تواند به جنسیتتان ربط داشته باشد.

مقاله ای در سال 2015 و در Evolutionary Behavioral Sciences گزارش کرده که خانم ها درد احساسی، خشم و درد فیزیکی بیشتری را پس از جدایی تحمل می کنند. به عنوان مثال، نمره ی خشم خانم ها به صورت متوسط پس از جدایی، 6٫84 از 10 است که همین نمره برای مردان 6٫58 است. بیش از 5000 نفر در 96 کشور مختلف در این مطالعه شرکت کردند که در میان آن ها افراد هم جنس گرا هم وجود داشت.

آن قدرها هم که فکر می کنید بد نیست

جدایی را هرطور که بشکافید، آسان نیست. اما یک نکته ی مثبت وجود دارد:ما غالباً در زمینه ی جدایی اغراق می کنیم.

بر اساس مطالعه ای که سال 2008 در ژورنال Experimental Social Psychology به چاپ رسید، افراد دوبرابر سریع تر از زمانی که فکر می کنند پس از جدایی به شرایط معمول بازمی گردند و در این میان ویران گربودن جدایی هم خیلی بر این روند تاثیری ندارد.

محققین وضعیت رابطه ی 70 دانشجو را در طول زمان بررسی کردند و از آن ها خواستند که وضعیتشان را به صورت هفتگی بنویسند. در این پرسشنامه های هفتگی، سوالاتی در مورد احساس فرد در صورت خاتمه ی یک رابطه وجود داشت. افراد به صورت متوسط فکر می کردند که 20 هفته طول می کشد تا بتوانند با جدایی کنار بیایند.

اما در میان 26 نفری که جدایی را در دوره ی مطالعه تجربه کردند، فقط حدود 10 هفته طول کشید تا خودشان را بازیابی کنند. و همچنین میزان استرس احساسی افراد نیز کمتر از انتظارشان بود.

پل ایست ویک، محقق این مطالعه در دانشگاه شمال شرق می گوید:«پس از جدایی هم زندگی جریان دارد. وقتی که پیش بینی هایتان را انجام می دهید به مسائل مثبتی که می توانند در هفته ی آینده یا دو هفته بعدش برایتان اتفاق بیافتند، توجهی نمی کنید».

جدایی بی شباهت به ترک اعتیاد نیست !

52
این مطلب مفید بود ؟20
برگرفته از سایت روان / م.ف
برچسب : ترک اعتیاد
وبگردی