خواب
اختلالات خواب طیف بزرگی از مشکلات کیفیت و کمیت خواب و هرگونه مشکلات مربوط به قبل و حین خواب را در بر می گیرد.

 اختلالات خواب یعنی چه؟

اختلالات خواب طیف بزرگی از مشکلات  کیفیت و کمیت خواب و هرگونه مشکلات مربوط به قبل و حین خواب را در بر می گیرد. این مطلب با کمک دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب و مدیر کلینیک خواب جایروس تهیه شده است.

رایج ترین گروههای اختلالات خواب عبارتند از :

1. بی خوابی 

بی خوابی، مشکل در شروع  خواب و یا مشکل در نگهداری خواب (خواب منقطع) و یا بیدار شدن زود هنگام صبحگاهی است. افراد مبتلا به بی خوابی معمولا دچار کاهش کیفیت خواب نیز هستند و خواب سبکی دارند و معمولا به راحتی از خواب بیدار می شوند و گاهی این افراد خواب آشفته ای دارند و صبح ها که از خواب بیدار می شوند همچنان خواب آلود هستند.
 بیخوابی می تواند اولیه باشد یعنی اینکه بی خوابی مستقل از بیماری دیگری ایجاد شده باشد و می تواند ثانویه به یک بیماری طبی یا روانپزشکی باشد.مثال های بارز بی خوابی ثانویه ، بی خوابی به دنبال افسردگی ، اضطراب ، ضربه به سر و… است. 
سندروم پای بیقرار
برخلاف تصور رایج ، درمان تخصصی بی خوابی اغلب با داروهای خواب آور نیست و بیشتر افراد دچار بی خوابی با روش های غیردارویی درمان می شوند. برای درمان بیخوابی می توانید بررسی اولیه را با یک روانپزشک شروع کنید و در صورت نیاز به متخصص اختلالات خواب مراجعه نمایید.
 اگر بی خوابی بیش از سه هفته طول بکشد نیاز به بررسی و درمان طبی دارد و در غیر اینصورت ( بی خوابی کمتر از 3 هفته ) معمولا خودبخود بهبود می یابد و نیازی به مراجعه وجود ندارد.
درمان بی خوابی در هر فردی با دیگری متفاوت است و اینطور نیست که نسخه واحدی برای درمان بی خوابی همه افراد وجود داشته باشد.
اختلال خواب

2.خروپف و وقفه تنفسی در حین خواب

وقفه تنفسی حین خواب ناشناخته ترین و در عین حال از خطرناک ترین انواع اختلالات خواب است. حدود 50 درصد افرادی که بطور دائمی خروپف می کنند دچار وقفه تنفسی خواب یا همان آپنه خواب هستند.
خروپف
 برخی از خصوصیات برجسته آپنه خواب عبارتند از : 
خروپف با صدای بسیار بلند ، خواب آلودگی روزانه و خستگی دائمی ، سیرخواب نشدن :این افراد هیچوقت از خوابیدن سیر نمی شوند و ممکن است پس از 8 ساعت خواب نیز همچنان خواب آلود باشند، خشکی دهان در شب یا آبریزش دهان شبانه ، سردردهای گهگاهی صبحگاهی و… 
افرادی که بصورت نسبتا دائمی خروپف می کنند مخصوصا اگر یکی از نشانه های فوق را داشته باشند بهتر است جهت بررسی و ارزیابی طبی به پزشک متخصص اختلالات خواب مراجعه نمایند تا درمان خروپف و آپنه خواب احتمالی انجام شود.

3.اختلالات حرکتی مرتبط با خواب

سندرم پای بی قرار و بی قراری و درد شبانه پاها یا کل بدن ، قبل و در حین خواب معمولا شاخص ترین نشانه های این نوع اختلالات حرکتی به شمار می روند.
بی خوابی

4. پرخوابی و خواب زیاد 

پرخوابی و زیاد خوابیدن هم نوعی اختلال خواب است که می تواند به دلیل کاهش کیفیت خواب ، کمبود خواب ، اختلالات مغز و اعصاب مانند سندرم نارکولپسی و علل دیگری باشد. اگر بیش از 9-10 ساعت در 24 ساعت می خوابید دچار پرخوابی هستید و نیاز به ارزیابی طبی و درمان تخصصی برای شما وجود دارد.

5.مشکلات حین خواب

راه رفتن در خواب ، حرف زدن در خواب ، کابوس های شبانه ، ناله کردن در خواب ، جیغ کشیدن در خواب و همه مشکلات مشابه در این گروه قرار می گیرند. این مشکلات در صورتیکه خفیف باشند و برای خود فرد یا اطرافیان، مشکل جدی ایجاد نکنند نیاز به بررسی طبی و درمان ندارند و در غیر اینصورت بررسی و درمان تخصصی توصیه می شود.
بی خوابی

6.اختلالات ریتم خواب و بیداری

بهم ریختگی ساعت خواب و بیداری و مشکلات مشابه در این گروه قرار دارند.

7.سایر اختلالات خواب

برخی دیگر از انواع  اختلال خواب مانند اختلال خواب رم یا سندرم کلین لوین یا سایر اختلالات ویژه و تخصصی خواب در این گروه قرار دارند. این اختلالات نادر اند و معمولا برای تشخیص و درمان طبی آنها باید به یک کلینیک خواب مراجعه نمود.

آشنایی با انواع اختلالات خواب

59
این مطلب مفید بود ؟90
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
برچسب : کسب و کار
نظر سنجی برای این مطلب غیر فعال شده است
وبگردی