دریاچه اوان
با مشاهده این دریاچه متوجه خواهید شد که دریاچه ی اوان که چقد زیبا و منظره ی بسیار بکری دارد.

دریاچه ی بسیار زیبای دریاچه اوان

دریاچه اوان هشتاد و نهمین اثر طبیعی است که توسط سازمان میراث فرهنگی در 20 بهمن 1389 در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت. دریاچه زیبای اُوان در نیمه شمالی الموت، در دامنه کوه خشچال، در فاصله 75 کیلومتری قزوین و در میان چهار روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد شهر قزوین قرار دارد. این دریاچه که بیش از هفتاد هزار متر مربع مساحت دارد، در ارتفاع هزار و هشتصد و پانزده متری از سطح دریا واقع شده است. طول آن در طویل ترین قسمت 325 متر و عرض آن 275 متر می باشد. این دریاچه که وسط چهار روستای اوان، وربن، زواردشت و زرآباد شهر قزوین قرار داره،

 


دریاچه اوان

دریاچه اوان

آدرس دریاچه اوان
 
دریاچه اُوان، در 88 کیلومتری شمال شرق قزوین واقع شده است. از اتوبان تهران- قزوین که به ورودی قزوین و در اصطلاح مردم محلی، به میدان غریب کش رسیدید، سمت راستتان تابلوی الموت را می بینید. مسیر قزوین و الموت که مسیری تماشائی و پر از دشت های سرسبز و البته کوهستانی و صعب العبور و پر از گردنه های خطرناک و بسیار زیبا است را ادامه می دهید. از رجائی دشت که بگذرید و حدود 3 ساعت که راه بپیمائید به یک دو راهی می رسید. یک راه به سمت الموت می رود و راه دیگر به دریاچه اُوان. پس از طی 8 کیلومتر و گذشتن از روستای سرسبز زرآباد، گردنه آخر را که رد کنید ، دریاچه اُوان پیدا می شود.
 

آب و هوای اطراف دریاچه

آب و هوای اطراف دریاچه اوان در فصل تابستان و بهار بسیار مطبوع می باشد . . در فصل تابستان، آب دریاچه برای شنا مناسب است و علاوه بر آن قایق های پدالی در فصول معتدل و گرم، پذیرای گردشگران خواهد بود و دقایقی لذت بخش را رقم خواهد زد.
 
در فصول پاییز و زمستان دما بسیار پایین ( گاهی تا -20 درجه سانتیگراد ) می باشد . در هنگام شب دما به -12 درجه سانتیگراد هم می رسد , پس اگر قصد کمپ زدن در اطراف این دریاچه را دارید , حتما لباس گرم و سوخت کافی همراه خود داشته باشید . به علت ارتفاع بالای دریاچه و قرار گرفتن در دامنه ی کوه خشچال، آب و هوای دریاچه در زمستان و پائیز بسیار سرد است که در زمستان، سطح دریاچه یخ می بندد و می توان در آن اسکیت سواری کرد.
 
شکل گیری دریاچه
 
درباره شکل گیری این دریاچه در الموت قزوین، حرف و حدیث های بسیاری وجود دارد و روایت های گوناگونی مشاهده می شود. برخی معتقدند که دریاچه بر اثر لغزش در زمین و در حدود پانصد سال پیش به وجود آمده است. افراد دیگری هم هستند که بر این نظریه پافشاری می کنند که اُوان، بازمانده یک دریاچه بزرگتر همچون کاسپین است که به مرور زمان، از وسعت آن کاسته شده و اتفاقا، نام قزوین نیز تغییر یافته همین نام به نظر می رسد.
 
مشخصات دریاچه اُوان
در ایران، 28 دریاچه طبیعتی و 9 دریاچه بر اثر ساخت سد به وجود آمده است. از این میان، 10 دریاچه بسیار زیبا و دیدنی هستند که اوان یکی از آن ها به شمار می رود. دریاچه ای در نیمه شمالی الموت در دامنه کوه خشچال که در میان 4 روستای:اوان، وربن، زواردست و زر آباد محصور شده است. دریاچه با ابعاد سیصد و بیست و پنج متر در دویست و هفتاد متر، وسعتی بیش از هفتاد هزار متر مربع دارد. بررسی تیم های غواصی نشان گر این واقعیت است که عمیق ترین نقطه دریاچه، حدود هفت متر است که در جنوب شرقی آن قرار دارد.
 
آب دریاچه شیرین بوده اما برای نوشیدن مناسب نیست. دمای آن در عمیق ترین قسمت حدود بیست و سه درجه سانتیگراد است. بستر مملو از لجن و رسوبات دریاچه، حالتی چسبنده را در کف آن به وجود آورده و میدان دیدی کمتر از یک متر را در زیر آب ایجاد می کند.
 
آب این دریاچه از چشمه های کوچکی که در بستر آن قرار داشته تامین شده و البته در کنار چشمه ها نیز، نزولات آسمانی بر میزان انباشت آب تاثیر گذار بوده است. سر ریز آب این منطقه در قالب یک رود کوچک به روستاهای کوشک و آیین رفته تا مورد استفاده کشاورزان منطقه قرار بگیرد.
 
پوشش گیاهی و جانوری اُوان
در این منطقه، در حاشیه دریاچه تا دامنه کوه های اطراف، شاهد درختانی مانند بید، سیب، آلو، گیلاس، سنجد ، فندق و گردو هستیم. البته پوشش گیاهی منطقه شامل گون، شیرین بیان، گنگر نیز می شود. هر اندازه از دریاچه فاصله بگیرید و به حوضچه آبخیز آن نیز نزدیک شوید، از گونه های مختلف گرامینه و لگومینیوزه نیز دیده می شود.
در میان آب دریاچه، نی بن و گیاهان غوطه وری مانند خوشاب و چنگال آبی وجود دارد که صحنه های جالبی برای عکسبرداری در زمان قایق سواری در دریاچه است.
از جمله دیگر ظرفیت های جذاب منطقه، می توان به پوشش جانوری آن اشاره کرد. بز کوهی و خرس قهوه ای و روباه و شغال و گرگ و گربه وحشی، از جمله ظرفیت های حیات وحش آن هستند. انواع عقاب، دلیچه، شاهین و جغد و کبک و دارکوب قورباغه و لاک پشت نیز در اطراف دیده شده است.
 
در دریاچه اوان، ماهیانی چون قزل آلا و کپور یافت می شود که به خاطر گیاهان درون دریاچه، اردک ماهی نیز در آن دیده شده است.
 
دیدنی ها و تفریحات
 
قایق سواری
در فصول معتدل و گرم می توانید از قایق های پدالی در اطراف دریاچه استفاده نمایید.
 
پیک نیک و عکاسی
حاشیه ی کنار دریاچه و سایه درختان بهترین مکان برای برپایی یک پیک نیک خانوادگی یا دوستانه است که لحظات خوشی را برای شما رقم خواهد زد.
زلالی آب دریاچه، درختان و گیاهان حاشیه ی آن و کوه های مرتفع سوژه های زیادی را برای ثبت تصویر به شما هدیه می دهند. پس با یک دوربین عکاسی و کمی دقت می توانید یادگاری های خوبی را از این دریاچه به همراه ببرید. اگر در ساعات اولیه ی صبح در کنار اوان باشید به دلیل سرد بودن محیط و آب نسبتا گرم دریاچه، مه غلیظی در اطراف دریاچه مشاهده می شود و می تواند سوژه ی عکاسی شما باشد.
 
کوهنوردی
کوه های مرتفعی که دریاچه اوان را احاطه کرده اند می توانند موقعیت خوبی را برای کوهنوردی فراهم کنند. با بالا رفتن از این کوه ها می توانید از ارتفاع شاهد زیبایی های دریاچه باشید.
 
اسکی
اگر برودت هوا در زمستان به میزان کافی باشد، سطح دریاچه یخ می زند و علاوه بر نمایش جلوه ای تازه، به مکانی مناسب برای تجربه ی اسکی تبدیل می گردد.
 
پرنده نگری
با فرا رسیدن فصل کوچ پرندگان در پاییز، پرندگان مهاجر مانند قو، غاز و مرغابی به این دریاچه می آیند و مدتی را در آن سپری می کنند. حضور این پرندگان بهترین فرصت برای تجربه ی فعالیتی سرگرم کننده به نام پرنده نگری است که لحظات خوشی را به شما هدیه می دهد.
 

دریاچه اوان
دریاچه بسیار زیبای اوان
 
 
بهترین فصل سفر
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه اوان اردیبهشت تا مهر می باشد اما هر یک از فصول سال ویژگی های خاصی را به منطقه می بخشند:
بهار و تابستان:به دلیل قرار گرفتن دریاچه در منطقه ای کوهستانی، آب و هوای آن در بهار و تابستان بسیار معتدل و دلپذیر است.
پاییز و زمستان:با آغاز فصل سرما و کاهش دما، سرما بر منطقه حاکم می شود.
 
از 2 کار بپرهیزید
اگر به این دریاچه زیبا رفتید، حتما از انجام 2 کار پرهیز کنید.
یکی شنا کردن در دریاچه است که به دلیل رسوبات کف دریاچه و گیاهان موجود، یک فعالیت پر خطر برای شناگران محسوب می شود. توجه به تابلوهای هشدار دهنده اطراف دریاچه ضروری بوده و این موضوع را به کودکان و نوجوانان نیز گوشزد کنید.
 

دریاچه اوان
جاذبه های گردشگری ایران - اوان
 
دومی، ممنوعیت صید و شکار در منطقه اُوان است که شکارهای بی رویه در سال های گذشته، صدمات مهلکی به اکو سیستم منطقه و حیات جانداران وارد کرده و متاسفانه علی رغم تابلوهای هشدار دهنده، باز هم افراد بسیاری هستند که ماهی گیری را در دستور کار طبیعت گردی خود قرار می دهند و رفتار حامی محیط زیست ندارند.
 
ملزومات سفر
دریاچه اوان از شهر فاصله ی زیادی دارد پس بهتر است غذا و خوراکی به همراه داشته باشید. اگر قصد دارید شب را در کنار دریاچه سپری کنید بهتر است لباس گرم و هیزم نیز به همراه خود ببرید چرا که شب های تابستان نیز در این منطقه سرد است و با توجه به نبود هیزم در اطراف دریاچه با مشکل مواجه می شوید. می توانید هیزم یا ذغال را از رجایی دشت نیز تهیه نمایید.
چراغ قوه، آب، خوراکی و سایر اقلام لازم برای شب مانی در چادر را نیز فراموش نکنید.

دریاچه اوان ، قطعه ای بسیار زیبا به نام دریاچه اوان

53
این مطلب مفید بود ؟30
منبع : نمناک / ک.ک
وبگردی