زخم معده

اصلی ترین علائم زخم معده و راههای تشخیص و پیشگیری

کد مطلب : 268تعداد نظرات : 30 نظرزمان مطالعه : 5 دقیقه
زخم معده یک بیماری دستگاه گوارشی دارد که به دلایل متفاوت به وجود می آید، در ادامه از تمام آنچه باید درباره زخم معده بدانید مطلع خواهید شد.

زخم معده چیست؟ چه علائمی دارد و چگونه تشخیص داده می شود؟

زخم معده یکی از بیماری های دردناک دستگاه گوارشی است که اغلب تصور می شود که افراد سیگاری و لاغر اندام و پراسترس به آن دچار می شوند. اما وجود ویروسی به نام هلیکوباکتر زمینه ساز اصلی این بیماری می باشد. شما زخم معده دارید اگر زخمهای باز در شکم یا قسمت فوقانی روده کوچک داشته باشید، این اتفاق زمانی می افتد که اسیدهای معده از لایه محافظ دستگاه گوارش خارج شود.

ممکن است علائمی وجود نداشته باشد، یا احساس ناراحتی یا درد کنید؛ همانطور که در ادامه این بخش از سلامت نمناک به طور کامل در مورد زخ معده شرح خواهیم داد زخم های گوارشی می تواند منجر به خونریزی داخلی شود، که گاهی اوقات منجر به انتقال خون نیز میشود.

شما می توانید دو نوع بیماری زخم معده داشته باشید

زخم معده:

شما این را در پوشش معده خود دریافت می کنید.

زخم اثنی عشر:

این در انتهای روده کوچک ظاهر می شود، جایی که مواد غذایی جذب و هضم میشوند.

شما می توانید زخم ها را در هر سنی داشته باشید، اما هر چقدر سن بالاتر رود احتمال بروز آن قوی تر میشود.

زخم معده

علل زخم معده

زخم ها وقتی شکل می گیرد که اسید گوارشی به دیواره های معده یا روده کوچک آسیب برساند اگر لایه مخاطی بیش از حد نازک باشد یا شکم شما باعث ایجاد بیش از حد اسید شود، روده آن را حس می کند.

باکتری ها:

که هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) نام دارد و تقریبا نیمی از ما آنها را داریم. اکثر افراد مبتلا به H. pylori دچار زخم نمیشوند. اما گاهی اوقات میزان اسید را افزایش میدهند، لایه محافظ را از بین می برند و دستگاه گوارش را تحریک می کنند. کارشناسان مطمئن نیستند که عفونت H. pylori چگونه گسترش می یابد. آنها فکر می کنند که از طریق تماس نزدیک، مانند بوسیدن، ممکن است از فرد به فرد منتقل شود، شما همچنین می توانید آن را از مواد غذایی و آب غیر بهداشتی دریافت کنید.

علل زخم معده

برخی از داروهای ضد درد:

اگر آسپرین را اغلب و یا مدت زمان طولانی مصرف کرده اید، به احتمال زیاد دچار زخم معده خواهید شد همین امر برای سایر داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID ها) نیز صادق است که آنها عبارتند از؛ ایبوپروفن و ناپروکسن. NSAIDs مانع تولید ماده شیمیایی محافظ دیواره داخلی معده و روده کوچک می شود. انواع دیگر داروهای ضد درد، مانند استامینوفن، منجر به زخم معده نمی شوند.

سیگار کشیدن و نوشیدن الکل:

همچنین باعث افزایش احتمال زخم می شود. به گفته کارشناسان، استرس و خوردن غذاهای تند بسیار زیاد، باعث ایجاد زخم نمی شود اما آنها می توانند درمان زخم را سخت تر کنند.

سیگار کشیدن 

علائم زخم معده 

به احتمال زیاد احساس درد و ناراحتی در بین شکم و سینه وجود دارد ؛ شما ممکن است به طور خاص آن را با معده خالی - بین وعده های غذایی و یا در طول شب حس کنید. درد با مصرف غذا یا آنتی اسیدها متوقف می شود ، اما دوباره بازمی گردد؛ درد می تواند چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد و ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد.

سایر علائم ممکن عبارتند از:

  • احساس پف کردن
  • لرزیدن
  • کمبود اشتها و یا کاهش وزن
  • حالت تهوع
  • مدفوع خونی یا سیاه
  • استفراغ و بالا آوردن خون، که با رنگ قرمز یا سیاه مشخص می شود.
  • زخم های کوچک ممکن است نشانه ای ایجاد نکنند اما اگر هر یک از این علائم را متوجه شوید، با پزشک خود صحبت کنید.

 علائم زخم معده

تشخیص زخم معده 

برای شناخت دقیق عامل ایجادکننده زخم معده می بایست بیوپسی (نمونه برداری) کاملی از زخم مخاط معده صورت پذیرد. بیوپسی در هنگام خونریزی معده به سبب حضور خون، انجام ناپذیر یا سخت می باشد. علایم بیماری درد ناحیه فوقانی شکم (اپی گاستر) و سوزش سردل، سوء هاضمه و وجود خون در مدفوع می باشد. اکثر زخمها کوچک هستند (با قطر کمتر از 2 سانتیمتر). پراکندگی زخمهای پپتیک معده معمولاً در آنتر (ابتدای معده) است.

پزشک شما در مورد علائم و اینکه آیا شما NSAID ها و داروهای دیگر را مصرف میکنید و سابقه پزشکی سوال خواهد پرسید؛ او همچنین شکم شما را برای هرگونه درد بررسی می کند، بهترین روش تشخیص زخم معده نگاه کردن به آن است. پزشک می تواند از یک سری اشعه ایکس یا یک آزمایش به نام آندوسکوپی استفاده کند این تست به او اجازه می دهد تا یک لوله نازک و خمیده را به سمت گلو و به معده و روده کوچک منتقل کند در انتهای لوله دوربین قرار دارد تا بتواند زخم ها را بررسی کند.

او همچنین ممکن است نمونه برداری کند تا آزمایش H. pylori را انجام دهد، آزمایشات نمونه خون، تنفس و مدفوع نیز می تواند برای باکتری ها انجام شود.

آندوسکوپی

درمان زخم معده 

برخی از زخم های گوارشی خود به خود درمان می شوند اما اگر آنها را درمان نکنید، زخم ها تمایل به بازگشت دارند. آنها می توانند دیواره رگ خونی را در معده یا روده کوچک تخریب کنند. زخم ها همچنین می توانند یک سوراخ ایجاد کنند و آلوده شوند یا آنها می توانند باعث تورم شوند، که ممکن است غذا را از حرکت در معده به روده کوچک متوقف کند.

اگر H. pylori عامل باشد، ممکن است پزشک شما ترکیبی از آنتی بیوتیک ها را برای کشتن آن تجویز کند. اگر آسپیرین و سایر داروهای ضد التهاب باعث ایجاد زخم شده باشند، ممکن است نیاز به کاهش مصرف آنها داشته باشید. پزشک همچنین ممکن است به شما داروهای ضد باکتری برای مبارزه با اسید معده بدهد، داروهای تجویزی به نام سیتوپروتئین ها می توانند به حفاظت از پوشش معده یا روده کوچک کمک کنند تا زخم بهبود یابد؛ درمان های خانگی و گیاهی دیگری هم وجود دارد که پیش از این در بخش سلامت نمناک به طور کامل معرفی کرده ایم.

 زخم معده

عادتهای غذائی و رفتاری برای پیشگیری از بروز زخم معده

  • غذا به میزان کم بخورید و بسیار بجوید تا میزانی که غذا در دهان تبدیل به مایعی رقیق شود.
  • خوردن و نوشیدن بسیار داغ و سرد.
  • غصّه و عصبانیت و هر نوع مشغله ناسالم باطنی پرهیز کنید.
  • از کشیدن سیگار اکیدن پرهیز کنید.
  • اگر برنج مصرف شود، به مقدار اندک و کاملاً پخته و بدون چربی باشد.
  • هیچ گاه معده را خالی نگذارید همیشه غذا را در پنج وعده ولی به مقدار کم مصرف کنید.
  • همراه غذا حتما ًروزانه یک عدد پیاز خام متوسط ( یا پیاز تر را بمقدار لازم ) مصرف کنید.
  • گوشت ها را بیشترآب پز و کباب شده مصرف کنید ( گوشت قرمز یا سفید ).
  • چای پررنگ و داغ و جوشیده را مصرف نکنید، از مصرف قهوه، کاکائو، شکلات و نوشابه گازدار به شدت بپرهیزید.
  • ترشیجات و مواد شور ( خیارشور و ... ) مصرف نکنید.
  • روزانه حتماً از شیر کم چربی استفاده کنید.
  • از مصرف فلفل و ادویه جات تند مثل زنجبیل، میخک و خردل پرهیز جدی داشته باشید.
  • از نوشابه های گازدار و کنسروها ( مخصوصاً کنسرو ماهی ) خودداری کنید.
  • هر یک ساعت یک لیوان آب معمولی بنوشید.
  • سوسیس و کالباس و فست فود مصرف نکنید.
  • خوردن نان سنگک یا هر نانی که حجیم بوده و یا غیر برشته است اجتناب کنید.

اصلی ترین علائم زخم معده و راههای تشخیص و پیشگیری

4.52728
این مطلب مفید بود ؟2475253
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : بخش بهداشت و سلامت نمناک/ح.ب/ن
30 نظر به ثبت رسیده است
فرزین1397-02-13
دخترم مدت 2سال است روزی2یا 3 بار حالت تهوع میگرفت بردیم پیشه پزشک کودکان دو دوره امپرازول واسش نوشت یکم بهتر شد ودوباره شروع شد تهوعش شروع شد یه مدت دیگه بیخیال شدیم ولی دیدیم بدتر شد ودیگه اواخر یه بار از مدفوعش خون دیدم بردم پیش متخصص داخلی ازمایش نوشت تو ازمایشش چیزی دیده نشد فقط ویتامین d3وآهنش کم بود وبراش ویتامین نوشت به اضافه سفیکسیم 100 ورانیتیدین وگفت 1ماه رانیتیدین مصرف کنه صبح وشب ایا باید این کارو کنیم؟نظر شما چیه لطفا جوابمو بدین.
3512
مهدی1396-06-15
خیلی خوب بود سعی میکنم که رعایت کنم ولی پیازه رو قول نمیدم
64
سماهیر1396-03-24
سلام من چندسال از زخم معده رنج میبرم یه دور درمان کلی کردم گفت هلیکوبکتری درمان کردم خوب شدم دوباره یک شروع شد ه الان درد وحشتناک دارم مثل زایمان همش آمپول راینتدین مزنم دوروز خوبم دوباره درد نمیدانم چه کنم به حدی درد دارم که یخ می کوبم تا تسکین پیداکنم
2011
نرگس1396-03-08
من برای زخم نعدم به دکتر مراجعه کردم زاروی رانیتیدین تجویز کردن ولی وقتی میخورم حالم بد میش.مدام معدم درد,میکنه ولی میلی به غذا ندارم و حالت تهوع میگیرم
194
ZAHRA1396-03-07
خیلی مطالب خوبی بود بسیارممنون
73
علی1396-03-06
عالی بود
43
محمدرضا1396-02-12
خیلی ممنون داشتم از معده درد میموردم کمک کرد انشاالله هیچ کسی به هیچ مرضی دچار نشه ممنون
243
طرفتار شما1396-02-09
عالی بود خیلی بهم کمک کرد
41
هانی1396-02-09
عالی بود. خیلی به دردم خورد. ممنون
62
ایلار1396-02-08
دستتان درد نکند واقعا خوب بود
24
نیلو 1396-01-28
خوب بودش ممنون
24
رویا1396-01-27
خیلی عالی بود واقعا کمکم کرد ممنون
20
مریم1396-01-25
خیلی عالی بود من برای تحقیق درسم می خواستم خیلی به دردم خورد رها جان البته باید سیب رو همون جوری نخورند باید سیب رو بزارن طوی ظرفی که اب است و یه زره هم نمک بریزن تا میکروب سیب از بین بره عالی بود ممنون
123
رها1396-01-05
خواهشا کسایی که کلن دچار بیماری معدوی هستند از استرس و عصبی شدن اجتناب کنند همیشه شاد و خندان باشید هورمونهایی در این حالت در بدن ترشح میشود که خواه نلخواه بیماری را بسیااااااار کمتر و یا از بین میبرد تغذیه مناسب داشته باشید حداقل هر روز شیر و سیب بخورید و ورزش کنید و مهمترین عامل دستهای خود را قبل غذا بشویید و شدیدا از روبوسی و احیانا دست دادن بپرهیزید
165
ماهره1395-12-24
مطالب خوبی بود من واسه تحقیق درسمون می خواستم ممنون
58
عباس1395-12-22
مطلب رو خیلی دوست داشتم دست نویسنه درد نکنه
122
محمد1395-12-09
سلام . کسی که التهاب داشته باشه و مجبور باشه که داروهای ضد التهاب مصرف کنه،باید چکار کنه که اون داروها برای معده اش مشکلی پیش نیاره؟. باتشکر
203
سویندا1401-02-06
زرچوبه ضدالتهاب طبیعی وقوی ، سعی کنید درمان مشگلتونو توی طبیعت جستجوبفرمایین
00
سوان1395-12-07
دقیقا آقا سعید منم زخم معده داشتم خوب شد بعد ۲سال الان شروع کرده دائم رفلاکس میکنم.یک هفته انقد حالم بد میشه که نمیتونم تکون بخورم.بعد استرس میگرم.... اگه راه حل دارید کمک کنید خسته شدم
1911
علی1396-03-06
عرق زنیان خوبه برا زخم معده؟
169
رضا طاهر 1396-01-28
به نظرم عرق شیرین بیان و شربت شیرین بیان هست اینهار یک ماه استفاده کن انشاالله خوب میشی
1111
سعيد 1395-11-11
سلام روز بخير ممنون از مطالب زيباتون .تا حدودي بهم كمك كرد ولي من ١٠سالي ميشه زخم معده دارم نزديك ١٠تا متخصص هم رفتم ولي يه مدت كوتاه با دارو ها خوب شدم بازم شروع كرده هميشه اسيد معده دارم رفلكس معده دارم ممنون ميشم اگه راهنمايي كنيد .
441
محب الله عثمانی1395-06-25
نخیر زهرا جان چون پیاض نیز ضد مکروب و باکتریا است ، برای پیشگیری از زخم معده در جریان که غذا میخورید پیاض مصرف کنید حالا که درد معده دارید از خوردن پیاض اجتناب کنید .
2615
زهرا 1395-06-20
ینی واقعا همراه غذا باید پیاز خورد مگه میشه من که زخم معده دارم یه کوچولو پیاز بخورم دیگه مردم از درد
4121
يه خوشکل1395-02-11
خيلي ممنون عالي بود دستتون درد نکنه باز هم بزاريد با تشکر
1917
Poorya1395-01-21
عاالی بود ممنون از نویسنده ش .خیلی بهم کمک کرد واقعا ممنونم
437
نرگس1396-03-08
خوب بودند ممنون..
218
زهرا1396-01-24
مرسی خوب بود
3610
sara1394-11-16
خيلي مطالبتون زياد بود اما دسته بندي و درست نوشتن تيتر ها خيلي كمك كرد.. ممنون
9421
رقیه1401-04-28
سلام برای درمان درد و التهاب و زخم معده یک قاشق بارهنگ را در نصف لیوان عرق نعناع 15 دقیقه بزارید دم بکشه شب خوابیدنی میل کنید یه چند هفته انجام دهید خوبه خوب میشوید
30
وبگردی