سمعک

راهنمای خرید سمعک

کد مطلب : 76014زمان مطالعه : 9 دقیقه
یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید سمعک ، قیمت آن می باشد. فاکتورهای مختلفی بر قیمت سمعک تاثیر می گذارند که می توان به نوع و میزان کم شنوایی، نوع مدار پردازشی سمعک، سطح تکنولوژی سمعک، سبک زندگی و نیازهای فردی ویژه، سن و مهارت های بینایی و دستی افراد اشاره کرد.

کم شنوایی می تواند تاثیرات عمیق و جبران ناپذیری بر زندگی روزمره، کار، روابط اجتماعی و سلامتی روحی و روانی افراد بگذارد. روش های مختلفی برای بهبود شنوایی وجود دارد. یکی از پرکاربردترین راه های جبران کم شنوایی و مشکلات ناشی از آن استفاده از سمعک می باشد. سمعک یک وسیله الکترونیکی کوچکی است که از سه قسمت اصلی میکروفون، پردازنده و رسیور تشکیل شده است که در پشت گوش یا داخل گوش قرار داده می شود و با تقویت صدا منجر به راحتی در شنیدن و تسهیل در برقراری ارتباط می شود.

سمعک ها امروزی نسبت به سمعک های قدیمی که فقط تقویت کننده ساده صدا بودند، تفاوت کرده و پیشرفت های زیادی پیدا کرده اند. سمعک های امروزی دارای مدارهای پیچیده ای هستند که بلندی صداها را بر اساس میزان کم شنوایی افزایش می دهند و منجر به تسهیل در برقراری ارتباط و انجام امور روزمره در افراد کم شنوا می شوند. سمعک ها منجر به بهبود شنوایی هم در محیط های آرام و هم محیط های پر سر و صدا می شوند. با این وجود تنها حدود 20 درصد از افراد با مشکل شنوایی از سمعک استفاده می کنند. این امار برای کشورهای اروپایی و پیشرفته می باشد و در کشورهای در حال توسعه همانند ایران عزیزمان، این امار به مراتب کمتر نیز می باشد.

عوامل موثر بر قیمت سمعک

 یکی از عوامل مهم در انتخاب و خرید سمعک ، قیمت آن می باشد. سمعک یک کالای پزشکی است که در مقایسه با عینک و سایر کالاهای پزشکی به علت مدارها و تکنولوژی های پیشرفته به کار برده شده در آن قیمت بالاتری دارد. فاکتورهای مختلفی بر قیمت سمعک تاثیر می گذارند که می توان به نوع و میزان کم شنوایی، نوع مدار پردازشی سمعک، سطح تکنولوژی سمعک، سبک زندگی و نیازهای فردی ویژه، سن و مهارت های بینایی و دستی افراد اشاره کرد.

برند سمععک

 پرسش دیگر بسیاری از افراد که به دنبال خرید سمعک هستند، این است که کدام مارک و برند سمعک خوب می باشد. در جواب این دوستان باید گفت که تقریبا همه برند های بزرگ و معتبر انواع مختلف سمعک برای نیازهای شنوایی مختلف را طراحی می کنند و انتخاب نوع سمعک بستگی به عوامل مختلفی دارد.

سمعک زیمنس

 امروزه برند های معتبر همچون سمعک زیمنس ، ویدکس، اتیکن، ریساند، فوناک و یونیترون سمعک های پیشرفته و با کیفیت متناسب با انواع مختلف کم شنوایی را طراحی و تولید می کنند. کلینیک شنوایی سنجی نوین سمعک با اکثر شرکت های معتبر سمعک همکاری دارد و از نمایندگی های معتبر سمعک های ویدکس، زیمنس، اتیکن و ... می باشد. لازم به توضیح است که تمامی سمعک های موجود در کلینیک شنوایی سنجی نوین سمعک از برندهای معتبر می باشد و شامل 2 تا 5 سال گارانتی بین المللی و 10 سال خدمات پس از فروش واقعی می باشد.

سمعک ها از نظر مدار پردازشی

سمعک ها از نظر مدار پردازشی در سه گروه آنالوگ، دیجیتال و دیجیتال هوشمند طبقه بندی می شوند.

سمعک آنالوگ

سمعک های آنالوگ از قدیمی ترین تکنولوژی سمعک ها می باشند و دارای مدار پردازشی ساده ای هستند که همه اصوات را به یک اندازه تقویت می کنند. سمعک های آنالوگ به دلیل تقویت تمامی صداها به یک اندازه، می توانند حتی برای شنوایی آسیب برسانند. امروزه سمعک های آنالوگ از رده خارج شده اند و شرکت های معتبر و بزرگ دنیا این سمعک ها را به دلیل ایجاد آسیب شنوایی، دیگر تولید نمی کنند.

سمعک دیجیتال

سمعک های دیجیتال را به عنوان انقلابی در زمینه تکنولوژی سمعک می دانند. سمعک های دیجیتال دارای مدار پردازشی پیچیده تری هستند و صدا را به صورت انتخابی تقویت می کنند. این سمعک ها قبل از تقویت صدا، تغییراتی در صدا اعمال می کنند. در این سمعک ها تمرکز بر تقویت اصوات گفتاری و حذف نویزهای اضافی و مزاحم تا حد امکان می باشد. این نوع سمعک قابل برنامه ریزی می باشد و می توان برای محیط های مختلف برنامه های تقویتی مجزا تنظیم کرد.

سمعک هوشمند

سمعک هوشمند دیجیتال آخرین سطح تکنولوژی سمعک های حال حاضر می باشند. این سمعک ها علاوه بر تقویت انتخابی صدا، قابلیت یادگیری و هوشمندی دارند و در طول زمان نیازهای شنوایی فرد در محیط های مختلف شنیداری را یاد می گیرند و به صورت خودکار، برنامه و حجم صدای سمعک را تنظیم می کنند. سمعک های هوشمند دیجیتال، کیفیت صدای شفاف و نزدیک به صدای طبیعی به ویژه در محیط های شنوایی پر سر و صدا را ارائه می دهند. سمعک های هوشمند دیجیتال علاوه بر کیفیت صدای شفاف، دارای قابلیت های دیگری نظیر اتصال وایرلس، اتصال مستقیم به موبایل و در جدیدترین سمعک ها دارای قابلیت اتصال به اینترنت می باشند. با پیشرفت سطح تکنولوزی سمعک و تعبیه تمامی این امکانات و تکنولوژی ها در این قطعه الکترونیکی کوچک، از دلایل گرانتر بودن سمعک های هوشمند دیجیتال نسبت به رده های دیگر سمعک می باشد.

تاثیر سبک زندگی بر قیمت سمعک

 عامل دیگری که در انتخاب و قیمت سمعک تاثیر می گذارد، سبک زندگی فرد می باشد. افرادی که دارای سبک زندگی فعال هستند و بیشتر اوقات خود را در جاهای شلوغ و پر ازدحام سپری می کنند، نیازمند خرید سمعک های رده بالایی هستند که بتواند در دریافت گفتار و حذف نویز های اضافه و ناخواسته عملکرد بالایی داشته باشد. بنابراین این افراد نیازمند خرید سمعک رده بالا و صرف هزینه بیشتری می باشند.

سطح تکنولوژی سمعک

 معمولا افراد برای انتخاب سمعک مناسب دچار سردرگمی می شوند و از سوالات رایجی که اکثر افراد کم شنوا با آن در گیر هستند این است که چه نوع سمعکی و از کجا سمعک بخرند؟ برای پاسخگویی به این سوال باید عوامل مختلفی را در نظر گرفت:مهمترین عامل در انتخاب سمعک، سطح تکنولوژی به کار رفته در آن می باشد. سمعک هایی با سطح تکنولوژی بالا، دارای امکانات بیشتر و کیفیت صدای بهتری می باشند و به این دلایل دارای قیمت بالاتری نیز هستند. به عنوان مثال سمعک های پیشرفته دارای قابلیت هایی همانند اتصال وایرلس به گوشی های هوشمند و همچنین اتصال به اینترنت می باشند. عامل مهم دیگری که در انتخاب نوع سمعک بر افراد کم شنوا تاثیر می گذارد، شکل و ظاهر سمعک می باشد.

 به طور کلی سمعک از نظر ظاهر و شکل به دو نوع سمعک های پشت گوشی و داخل گوشی تقسیم می شوند.

سمعک پشت گوشی

سمعک های پشت گوشی در پشت لاله گوش قرار می گیرند و از طریق تیوب نازکی صدا را به داخل گوش انتقال می دهند.

 سمعک پشت گوشی

سمعک داخل گوشی

سمعک های داخل گوشی نوعی از سمعک ها هستند که در آن تمام اجزای سمعک درون گوش قرار داده می شوند و دید کمتری نسبت به سایر مدل ها دارند. اکثر افراد کم شنوا سمعک های نامرئی و سمعک هایی که دید کمتری دارند را ترجیح می دهند. با این وجود سمعک های داخل گوشی و نامرئی برای همه افراد کم شنوا مناسب نمی باشند و تجویز آنها نیازمند برخی ملاحظات همانند نوع و میزان کم شنوایی، مهارت های دستی، بینایی و اندازه مجرا می باشد.

سمعک داخل گوش

پرسش دیگر متقاضیان سمعک این است که از کجا سمعک بخرند؟

 سمعک وسیله ای است که برای استفاده نیازمند تنظیم با نرم افزار و دستگاه های پیشرفته بر اساس نوع و میزان کم شنوایی در فرکانس ها و محیط های شنیداری مختلف می باشد و این تنظیمات در تمامی کشورهای پیشرفته دنیا توسط نیرو های مجرب ادیولوژیست انجام می شود و علت آن اینست که ادیولوژیست ها به صورت آکادمیک در سطح دانشگاهی دوره های مختلف تئوری و کلینیکال در مورد شنوایی، کم شنوایی، تربیت شنوایی، بیماری های گوش، توانبخشی و درمان اختلالات شنوایی، اجزای سمعک، تجویز و تنظیم سمعک را می گذرانند. تنظیم اشتباه و نامناسب سمعک علاوه بر اینکه به بهبود کم شنوایی کمکی نمی کند، حتی می تواند منجر به آسیب شنوایی و بدتر شدن شدت کم شنوایی شود. تنظیم اشتباه و نامناسب سمعک به ویژه در کودکان می تواند عواقب جبران ناپذیری بر شنوایی و زندگی کودک وارد کند بنابراین سمعک حتما باید توسط متخصص شنوایی تجویز و تنظیم گردد.

گارانتی سمعک

 علاوه بر تکنولوژی و ویژگی های دیگر، قیمت سمعک شامل هزینه های گارانتی و خدمات پس از فروش آن نیز می باشد و شرکت های معتبر، سمعک را فقط به ادیولوژیست ها توزیع و گارانتی و خدمات پس از فروش را تنها شامل خرید از کلینیک های شنوایی سنجی کرده اند. در کلینیک های شنوایی سنجی، ابتدا تست های کامل شنوایی از بیمار گرفته می شود و سپس سمعک عینا از روی میزان باقی مانده شنوایی تنظیم می شود. بنابراین در صورت خرید سمعک از تجهیزات پزشکی یا سایر مکان های نامعتبر، تنظیم سمعک دقیق نخواهد بود و در صورت خرابی سمعک خدماتی به شما تعلق نخواهد گرفت و هزینه سنگین تعمیر سمعک بر عهده خود شما خواهد بود. با توجه به موارد گفته شده منطقی ترین و معقولانه ترین روش برای خرید سمعک، تهیه و تنظیم آن در کلینیک های شنوایی سنجی و تجویز سمعک می باشد.

سمعک بزرگسالان

شیوع کم شنوایی با افزایش سن بیشتر می شود و در کودکان از 1.7 در صد در افراد بالای 15 سال به 7 در صد می رسد. این میزان در افراد بالای 65 سال بیشتر شده و از هر سه نفر یکه نفر دارای مشکلات شنوایی می باشد. سمعک موثرترین روش درمانی و توانبخشی در این گروه های سنی به ویژه در بزرگسالان می باشد. تجویز سمعک در کودکان و بزرگسالان متفاوت می باشد و از روش های متفاوتی برای سنین مختلف در تجویز سمعک استفاده می شود. در بزرگسالان مشکل اصلی بیشتر بیماران ناتوانی در برقراری ارتباط و شنیدن صداهای هشدار مانند آژیر و بوق اتومبیل می باشد. اهداف اصلی تجویز سمعک در بزرگسالان کمک به بهبود شنوایی، تسهیل برقراری ارتباطاتات اجتماعی، پیشگیری از استرس، افسردگی و مشکلات همراه کم شنوایی می باشد. همچنین مطالعات جدید نشان داده اند که در بزرگسالان و افراد مسن، کم شنوایی درمان نشده می تواند منجر به تاثیرات منفی در مهارت های شناختی، حافظه، زوال عقل و آلزایمر شود. بنابراین در صورت قطعی بودن کم شنوایی نباید از درمان آن غفلت کرد.

تجویز و تنظیم سمعک در بزرگسالان معمولا نیاز به دو یا سه جلسه دارد و بعضا این زمان بر حسب میزان خوگیری و عادت پدیری بیمار با سمعک ممکن است نیاز به جلسات بیشتری نیز داشته باشد. تجویز سمعک در بزرگسالانی که برای اولین بار می خواهند از سمعک استفاده کنند، نیازمند رعایت چندین نکته می باشد. معمولا بیشتر افراد ابتدا در برابر استفاده از سمعک به دلایل مسایل زیبایی و باورهای غلط حاکم بر جامعه در مورد سمعک، مقاومت می کنند و حاضر به پذیرش استفاده از آن نمی باشند. در این افراد باید ضررها و زیان های ناشی از عدم استفاده از سمعک و فواید استفاده از آن به تفصیل توضیح داده شود. در بزرگسالانی که برای اولین بار می خواهند از سمعک استفاده کنند، به منظور عادت پذیری و خوگیری به استفاده از سمعک، بهتر است در روزهای نخست، در حدود دو ساعت و در محیط های ارام سمعک در گوش قرار داده شود و از هفته دوم به بعد در محیط های شلوغ و نویزی و به مدت بیشتری استفاده شود.

سمعک کودکان

 از هر هزار تولد یک تا سه نوزاد کم شنوا به دنیا می آیند که این امار در کشورهای در حال توسعه بیشتر می باشد و به 3 تا 5 کودک می رسد. امروزه در ایران با توجه به پیشرفت هایی که در زمینه شنوایی شناسی صورت گرفته است امکان تشخیص زودهنگام بدو تولد و توانبخشی به موقع امکانپذیر می باشد. توانبخشی قبل از 6 ماهگی موثرترین نوع درمان و توانبخشی می باشد.

حس شنوایی یکی از حواس پنجگانه انسان است. محروم بودن از حس شنوایی منجر به عوارض و عواقب جبران ناپذیری در تمامی مراحل زندگی می شود و می تواند مانع از موفقیت فرد در زندگی شخصی اش شود. یادگیری زبان و گفتار فرآیندی اکتسابی است که از طریق شنیدن حاصل می شود. بنابراین وجود کم شنوایی و عدم درمان آن، می تواند منجر به تاخیر در یادگیری گفتار و زبان شود و به این دلیل است که کودکان و افراد ناشنوا قادر به صحبت کردن نیستند. کم شنوایی درمان نشده می تواند منجر به تأخیر در رشد طبیعی گفتار و زبان، اختلال در برقراری ارتباط با محیط و اطرافیان، اختلالات عاطفی- رفتاری، اختلال در یادگیری، تاخیر در رشد اجتماعی- فرهنگی، افت تحصیلی و مشکلات خواندن و نوشتن و در بزرگسالی باعث محدودیت در موقعیت های شغلی، اختلال در حافظه شنیداری و بسیاری مشکلات دیگر می شود.

پس از ارزیابی شنوایی، متخصص شنوایی شناسی، درباره وضعیت شنوایی کودکتان با شما صحبت خواهد کرد. برخی اختلالات شنوایی ، مانند اوتیت گوش میانی و گوش خارجی به وسیله دارو و عمل جراحی قابل درمان هستند. اما برخی دیگر از عارضه های شنوایی، مانند کاهش شنوایی حسی عصبی نیازمند توانبخشی و تقویت با سمعک و یا کاشت حلزون می باشد.

تجویز سمعک در نوزادان و کودکان امری بسیار حساس و خطیر می باشد و حتما باید توسط یا زیر نظر متخصص شنوایی شناسی انجام شود. بهترین زمان تجویز سمعک برای کودکان قبل از 6 ماهگی می باشد و اگر در بازه زمانی سمعک مناسب و خوب تجویز شود و برنامه توانبخشی و تربیت شنوایی برای کودک فراهم گردد، کودک می تواند مهارت های رشدی همانند افراد نرمال هم سن و سال خود را کسب نماید.ا

راهنمای خرید سمعک

4.26
این مطلب مفید بود ؟51
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
نظر سنجی برای این مطلب غیر فعال شده است
وبگردی