سندرم دست بی قرار
سندرم دست بی قرار شامل دست انگشتان دست و بازوان می شود که در هر کدام علائم خاصی دیده می شود که بر نوع درمان آن تاثیر می گذارد.

آشنایی با انواع سندرم دست بی قرار

دستانی که بی قرار می شوند و صاحب خود را دچار مشکل می کنند؛ تا پیش از این حتما در مورد سندرم پای بی قرار شنیده و خوانده اید چراکه تقریبا مشکلی رایج است و افراد بسیاری برای یافتن راه حل های خانگی تسکین آن به سراغ دنیای مجازی می آیند اما سندرم دست بی قرار را همه نمیشناسند و بهتر بگوییم هرکسی درگیر آن نیست ولی به هرحال برای برخی از شما کاربران تبدیل به سوال شده بود که از بخش سلامت نمناک خواستید تا اطلاعاتی در مورد آن برایتان ارائه دهد؛ در ادامه پاسخ سوالات خود را در این رابطه خواهید خواند. پیش از شروع بحث سندرم دستان بی قرار باید بگوییم که این سندرم فقط مختص دستان نیست و انگشتان و بازوان را نیز درگیر می کند که به صورت جداگانه هر یک را توضیح خواهیم داد. 

سندرم دست بی قرار چیست و چه علائمی دارد؟ 

سندرم دست بی قرار مشکلی است مشابه سندرم پای بی قرار که به طور کلی با علائمی همچون احساس خزش چیزی زیر پوست سوزش ناخوشایند و نیاز شدید فرد به تکان دادن دستها به ویژه در زمان استراحت تعریف می شود.

گفتنی است شدت سندرم دست بی قرار به سه حالت خفیف ، متوسط و شدید تقسیم می شود.

در وضعیت ناخوشایند این چنینی تنها تکان دادن دست هاست که موجب آرامش می شود درست مشابه سندرم پای بی قرار که فرد مبتلا مدام با حرکت پاها سعی در تسکین آنها دارد. 

گفتنی است به طور رایج زمانی که فرد در حال نشسته البته به مدت طولانی قرار دارد یا شب ها هنگام خواب بیشتر دچار علائم آزار دهنده ی این سندرم می شود و همین عاملی است برای ایجاد اختلال در خواب و دنباله دار شدن عوارض آن در روز بعد. دقت داشته باشید که اگر علائم سندرم دست بی قرار علاوه بر شب ها در طول روز هم پدیدار شود حاکی از تشدید وضعیت است. 

در مورد علائم مختص سندرم دستان بی قرار چنانچه اشاره کردیم باید بگوییم که

حالات ناخوشایندی همچون :

  • حس سوزن سوزن شدن دردست ها
  • سوزش ناخوشایند دست ها بخصوص هنگام استراحت
  • نیاز شدید به حرکت دادن دستها
  • خارش به دلیل احساس خزش چیزی زیر پوست 

دلیل بروز سندرم دست بی قرار

در مورد دلیل اصلی این سندرم نظرات بسیاری وجود دارد که به صورت خلاصه مهم ترین آنها را آورده ایم.

 شامل:

  • فعالیت دوپامینرژیک و درگیری مرکزی
  • دیابت
  • اختلال عصبی محیطی
  • بیماری پارکینسون
  • کمبود آهن یا مشکلات در جذب آهن
  • تحریک پذیری نامنظم در کل نخاع یا بخش های مشخص از ستون فقرات
  • مصرف الکل
  • استفاده از برخی داروها مانند داروهای ضد افسردگی، داروهای ضد روان پریشی، داروهای ضد آلرژی، و داروهای ضد التهاب 

سندرم بازوان بی قرار چیست و چه علائمی دارد؟ 

سندرم بازوی بی قرار یک مشکل در سیستم عصبی مرکزی است که باعث حرکات و احساسات غیر طبیعی در بازوها می شود. 

مبتلایان به سندرم بازوان بی قرار معمولاً از احساسات عجیب در بازوها مانند احساس سوزن سوزن شدن و خواب آشفته شکایت دارند.

علائم ممکن است در بازوها محدود باشد، یا ممکن است بر سایر قسمت های بدن نیز تأثیر بگذارد.

سندروم بازو

علل سندرم بازوی بی قرار

در بسیاری از موارد، علت مشخصی از سندرم بازوی بی قرار شناخته نشده است

اما به طور کلی دلایل شامل : 

ژنتیک:

تصور می شود در بیش از 50٪ موارد اندام بی قرار ارتباط خانوادگی وجود دارد. این یک بیماری غالب اتوزومال است به این معنی که اگر به آن مبتلا شوید، 50٪ احتمال دارد که آن را به هر کودکی که دارید منتقل کنید. 

عدم تعادل دوپامین:

دوپامین یک انتقال دهنده عصبی شیمیایی است که پیام هایی را بین مغز و سیستم عصبی منتقل می کند که به کنترل و هماهنگی حرکت کمک می کند. اگر سطح دوپامین کاهش یابد، ممکن است باعث شود اسپاسم عضلات یا بازوها به طور غیرمستقیم حرکت کنند 

مشکلات زمینه ساز جسمی:

وجود مشکلات جسمی خاصی همچون بیماری کلیه ، پارکینسون ، کمبود ویتامین 12 و فیبرومیالژیا ازعوامل ایجاد و تشدید کننده این سندرم هستند.

کم خونی و فقر آهن:

سطح پایین گلبول های قرمز باعث کاهش سطح آهن می شود که منجر به افت سطح دوپامین و در نتیجه بی قراری دست ها و بازوان فرد می شود.

بارداری:

حدود 40٪ یا کمتر و بیشتر زنان باردار علائم سندرم پای بی قرار را دارند که ممکن است باعث ایجاد علائم در بازوها و دستان آن ها شود. این بیشتر در سه ماهه سوم شایع است که دلیل آن نیز مشخص نیست.

بارداری

علائم سندرم بازوی بی قرار 

حرکات غیر ارادی بازوها:

افرادمبتلا به این سندرم ممکن است حرکات ناگهانی، تند و تیز و غیرقابل کنترل در بازوها داشته باشند. 

احساسات عجیب:

درست مثل علائم سندرم دست بی قرار مبتلایان به سندرم بازوی بی قرار ، اغلب احساسات عجیب و غریبی مانند سوزن سوزن شدن ، بی حسی ، تیک ، احساس وزوز یا خارش یا حرکت یک خزنده را احساس می کنند.

الگوی روزانه:

علائم اندام های بی قرار، شب ها یا هنگام استراحت و خواب، بدتر می شوند. 

اختلال خواب:

سندرم بازوی بی قرار اغلب در خواب تأثیر می گذارد. احساسات عجیب در حرکات بازو که به صورت غیر ارادی هستند می تواند خوابیدن ، رسیدن به خواب عمیق را دشوار کرده و ممکن است شما را از خواب بیدار کند. 

گفتنی است این علائم وقتی خسته ترهستید شدید تر می شوند. 

مشکل با نشستن طولانی بدتر می شود:

افراد اغلب متوجه این نکته می شوند که علائم آنها هنگام نشستن به مدت طولانی بیشترمی شود ، به عنوان مثال. در مسافرت با ماشین ، قطار یا هنگام تماشای تلویزیون این علائم ظاهر می شوند. 

تسکین با تحرک:

افراد غالباً متوجه می شوند که حرکت دادن بازوها، انجام برخی تمرینات ساده یا مالش دادن و ماساژ دادن بازوهای آنها می تواند به کاهش علائم کمک کند. 

سندرم انگشتان دست بی قرار 

پیچ خوردگی ، تیک و سایر حرکات غیر ارادی انگشت نوعی اختلال حرکتی یا دیستونی است که به سندرم انگشتان بی قرار شناخته می شود.

علل سندروم انگشت دست بی قرار

سندرم انگشتان دست بی قرار که به عنوان بیماری رایج نویسندگان و نوازنده ها شناخته می شود ناشی از استفاده مکرر عضلات در دست ، ساعد یا انگشتان است. اسپاسم ها وقتی عضلات مخالف به طور همزمان منقبض می شوند رخ می دهد. 

در ابتدا ممکن است حرکات غیر ارادی صورت گیرد که انگشت یا قسمت دیگر بدن در یک فعالیت داوطلبانه درگیر شود. با بدتر شدن وضعیت ، حرکات ممکن است حتی هنگام استراحت بدن نیز ظاهر شود.

سندروم انگشت

روش ها و گزینه های درمان سندرم دست بی قرارا

درمان سندرم دست ، انگشتان و بازوی بی قرار باعث کاهش علائم بیماری مانند شدت و یا فرکانس علائم شده و در تسکین موثر باشد

درمان هایی که شامل:

داروها:

داروها برای افزایش سطح دوپامین، که به عنوان دوپامینرژیک شناخته می شوند، می توانند بسیار مؤثر باشند و در درجه اول امتحان می شوند، اما باید مراقب باشید زیرا استفاده طولانی مدت می تواند علائم را بدتر کند. داروهای دیگری که ممکن است تجویز شود شامل لوودوپا برای علائم گاه به گاه، مواد افیونی مانند کدئین و ضد تشنج مانند گاباپنتین است.

مراقب باشید، برخی از داروها می توانند علائم اندام های بی قرار را در بعضی از افراد از جمله آرام بخش ضد هیستامین، داروهای ضد سرماخوردگی و آنفولانزا، ضد افسردگی، ضد اسیدها بدتر کنند. 

مکمل ها:

آهن، منیزیم و فولات می توانند به کاهش علائم کمک کنند، اگرچه فقط درصورتی که سطح این مواد در بدن شما پایین باشد توصیه می شود همیشه قبل از مصرف هرگونه مکمل با پزشک خود مشورت کنید.

الگوی خواب:

داشتن یک الگوی منظم خواب می تواند به سندرم دستان بی قرار کمک کند. عادت های خوب را بپذیرید سعی کنید هر شب تقریباً در همان ساعت به رختخواب بروید و همچنین در یک ساعت ثابت صبح ها بیدار شوید. و تا حد ممکن بین روز نخوابید تا بدن آمادگی خواب در شب را به صورت عادی داشته باشد.

اطمینان حاصل کنید که تختخواب شما فقط برای خواب است و جایی برای کاریا چک کردن گوشی موبایلتان نیست. اطمینان حاصل کنید که دمای اتاق مناسب باشد اگر خیلی گرم هستید علائم می تواند بدتر شود. هنگام خستگی علائم اغلب بدتر است. برخی از افراد این را مفید نگه داشتن دفتر خاطرات خواب می دانند. 

مراقب مصرف خود باشید:

کاهش مصرف کافئین، حذف الکل و دخانیات می تواند به کاهش علائم سندرم دست بی قرار کمک کند. سعی کنید بعد از ساعت 6 غروب به هیچ وجه از نوشیدنی های کافئین دار استفاده نکنید.

ورزش:

ورزش منظم، اما زیاد ورزش نکردن در طول روز و حرکات کششی قبل از رفتن به رختخواب می تواند به کاهش علائم کمک کند برای انجام تمریناتی که ممکن است به شما کمک کند، از مطالب مربوط به کشش بازوها در بخش ورزش و تناسب اندام نمناک بازدید کنید.

ورزش کردن

تحرک:

حرکت دادن اندام مورد نظر معمولاً به تسکین علائم کمک می کند، اما ممکن است به محض متوقف شدن علائم به سرعت برگردد.

ماساژ:

ماساژ یا مالش بازوها، دست و انگشتان هنگام بروز علائم سندرم بازوی بی قرار می تواند به کاهش علائم کمک کند.

درمان بیماری زمینه ای:

اگر بیماری پزشکی دیگری در ایجاد سندرم بازوی بی قرار شما مانند دیابت نقش داشته باشد، درمان این بیماری معمولاً باعث کاهش علائم می شود

حمام :

داشتن یک حمام گرم یا ولرم یا دوش قبل از خواب به آرامش عضلات و کاهش علائم سندرم اندام بی قرار کمک کنند. 

 اما نوع سندرم دست بی قرار نقش بهبود در سریال پایتخت 6

تا اینجا سندرم سه بخش اصلی دست یعنی انگشتان ، بازوان و خود دست ها رو بررسی کردیم اما علائم اینها هیچ کدام شبیه علائم مشکلی که بهبود سریال پایتخت از خود بروز می داد نبود ؛ چرا ؟ به این دلیل که نوعی دیگر از سندرم دست بیقرار با شدت بیشتر و وخیم تر به نام شناخته شده است که به سندرم دست بیگانه معروف می باشد که خوشبختانه درصد ابتلا به آن بسیار کم است و جزو بیماری های نادر محسوب می شود.

سندرم دست بیگانه یک بیماری عصبی نادر است که باعث می شود یک دست به اراده آزاد خود عمل کند و حتی گاهی اوقات یک پا تحت تأثیر قرار می گیرد. با سندرم دست بیگانه، دست تحت کنترل ذهن نیست و انگار دست بدون اجازه ی مغز حرکت می کند. دست آسیب دیده در این اپیزودها با صاحب خود احساس بیگانه می کند و به نظر می رسد برای انجام وظایفی غیر عمدی به عمد حرکت می کند.

در حالی که می تواند کودکان را هم تحت تأثیر قرار دهد ، معمولاً دست بیگانه در بزرگسالان رخ می دهد. این نوع سندرم در دستها به عنوان سندرم دکتر استرنجلاو شناخته می شود که طبق گزارشات معمولاً بر روی دست چپ یا دستی که فرد به آن مسلط نیست اثر می گذارد.

دکتر استرنجلاو یکی از شخصیت های فیلم استنلی کوبریک در سال 1964 دچار سندرم دست بیگانه بود به همین دلیل ، برخی از افراد سندرم دست بیگانگان را به عنوان سندرم دکتر استرنجلاو می شناسند.

سندروم دست بیگانه 

علت این امر چیست؟

سندرم دست بیگانه توسط عوامل مختلفی ایجاد می شود. برخی از افراد بعد از سکته مغزی ، تروما یا تومور دچار سندرم دست بیگانه می شوند . بعضی اوقات عامل آن سرطان ، بیماریهای عصبی و آنوریسم مغز است. اسکن های مغزی نشان می دهد که افراد مبتلا به سندرم دست بیگانه فعالیت هایی در منطقه موتور حرکتی اولیه مقابل دارند. تصور می شود این امر به دلیل ضایعات یا آسیب در قشر جداری باشد. این بر سیستم های برنامه ریزی عمدی تأثیر می گذارد و می تواند باعث حرکات خود به خودی شود.

سندروم دست بیگانه  

علائم چیست؟

بارزترین علامت سندرم دست بیگانه عدم توانایی در کنترل دست به صورت مستقل است. دست آسیب دیده ممکن است غیر ارادی حرکت کند و وظایف و اقدامات خودسرانه ای را انجام دهد. گفته می شود دست بدون کنترل شناختی یا آگاهی حرکت می کند گویا توسط شخص دیگری کنترل می شود یا ذهن خود را دارد.این دست ممکن است صورت شما را لمس کند ، پیراهن را لمس کرده یا یک شیء را مورد هدف قرار دهد و یا موارد این چنینی . افراد مبتلا به سندرم دست بیگانه ممکن است احساس کنند که دست یا اندام خارجی است یا به آنها تعلق ندارد.

چگونه تشخیص داده می شود؟

پزشک ممکن است با مشاهده و ارزیابی ، سندرم دست بیگانه را تشخیص دهد. تشخیص سندرم دست بیگانه پیچیده است زیرا این یک اختلال عصبی است که فاقد یک جزء روانپزشکی است. این امر تشخیص را دشوارتر می کند زیرا مسائل رفتاری از سندرم دست بیگانه رایج است. علائم گاهی اوقات می تواند به یک اختلال روانپزشکی نسبت داده شود ، که ممکن است برای فرد مبتلا ناامید کننده باشد. 

گزینه های درمان

هیچ درمانی برای سندرم دست بیگانه وجود ندارد. روش های درمانی و گزینه های دارویی برای سندرم دست بیگانه فاقد پیشرفت است ، اما دانشمندان در حال کار بر روی درمان ها برای کاهش علائم هستند. افرادی که مبتلا به سندرم دست بیگانه پس از بیماری مغزی یا سکته مغزی هستند ممکن است بعد از مدتی بهبود پیدا کنند با این حال ، بهبودی برای افرادی که دارای بیماریهای عصبی هستند کمتر موفقیت آمیز است.

این بیماری ممکن است با استفاده از روشهای کنترل عضلانی مانند سم بوتولینوم (بوتاکس) و داروهای مسدود کننده عصبی عضلانی درمان یا مدیریت شود. طبق گزارشات بنزودیازپین ها در برخی موارد موفقیت آمیز بوده است ، اما به نظر می رسد تکنیک های رفتاری سودمندتر هستند.

همه چیز درباره سندرم دست بی قرار + علل ، علائم و درمان

4.26
این مطلب مفید بود ؟51
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منبع : shoulder-pain-explained / healthyliving.azcentral / medlink / rarediseasereview / neurologytimes / بخش بهداشت و سلامت نمناک/ن/م.ح
برچسب : سندروم
1 نظر به ثبت رسیده است
مهتاب1399-02-04
من خودم مشکل سندرم دست و انگشت بیقرار دارم. ۸ سال و خرده‌ای است که درگیرم. واقعا آزاردهنده است در طول روز هم با من است. علتش هم اضطراب و تنش بیش از حد من در دوره ای از زندگیم بود که بهم خیلی فشار اومد و علائم گزگز و سوزن سوزن شدن از اون زمان شروع شد. جدیدا علائم در پاهام هم وجود داره
20
وبگردی