عفونت قرنيه
عامل عفونت قرنیه در 30 درصد از بیماران مبتلا به کراتیت که مصرف کننده لنزهای تماسی نیز بودند، آکانتامبا که نوعی انگل است، شناخته شد.

علت عفونت قرنیه در استفاده کنندگان لنز

کراتیت یا عفونت قرنیه باید جدی گرفته شود چون امکان تخریب قرنیه وجود دارد .گاهی اوقات بعضی اجسام خارجی ممکن است در قرنیه فرو روند ، به طورمثال هنگامی که شاخه گیاه و یا ناخن شما به چشم برخورد کند یا حتی باکتری ها و قارچ ها از لنزهای تماسی آلوده وارد قرنیه شوند در این شرایط ممکن است چشم دچار التهاب دردناک و عفونت قرنیه شود که آن را کراتیت یا زخم عفونی قرنیه می گوییم.

این عفونت می تواند منجر به کاهش وضوح بینایی ، ترشح از قرنیه و حتی تخریب بافت قرنیه شود و عفونت قرنیه ممکن است، سبب اسکار قرنیه (ایجاد بافت جوشگاه در قرنیه) و کاهش بینایی شود که در این حالت نیاز به پیوند قرنیه خواهد بود.به عنوان قانون کلی هرچه عفونت قرنیه عمقی تر باشد، علائم و عوارض آن شدیدتر است .

گرچه عفونت قرنیه نادر است، اما وخیم ترین عارضه آن در اثر لنزهای تماسی است.

این روزها پس از عمل جراحی بینی بیشترین استقبال جوانان از لنزهای رنگی چشمی است که استفاده از اینگونه لنزها بدون تجویز پزشک تبعات هنگفتی به جای گذاشته و سلامت افراد را نیز تهدید کرده است به گونه ای که هشدار متخصصان چشم و اپتومتریست ها نسبت به تقلبی بودن محلول های شست وشوی چشم در حالی است که در همه جای دنیا به خصوص کشورهای آسیای جنوب شرقی موارد زیادی از نابینایی در اثر استفاده از این محصولات دیده شده است، لذا توصیه می شود افراد به هر دلیلی که قصد استفاده از این لنزها را دارند به پزشکان متخصص در این حیطه مراجعه کنند زیرا بیشترین موارد عفونت قرنیه چشمی در مصرف کنندگان لنزهای رنگی بروز می کند که علت آن استفاده ناصحیح از لنزهای رنگی و غیر رنگی است.

محققان کشورمان طی یک پروژه بین المللی موفق به جداسازی آمیب های آزادزی از جنس آکانتامبا از نمونه های افراد مبتلا به عفونت های قرنیه چشم (کراتیت های چشمی) و منابع محیطی از جمله آب، خاک و مدفوع حیوانات شدند و نتایج بررسی های آن ها نشان داد که آکانتامبا انگلی شایع در منابع محیطی و از عوامل بیماری عفونت قرنیه چشم در افراد استفاده کننده از لنزهای تماسی است.

  عفونت قرنیه

استفاده از لنز عامل انتقال نوعی انگل به چشم و عفونت قرنیه چشم است

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و از محققان طرح با بیان این که نتایج این پژوهش در مجله بین المللی Experimental Parasitology به چاپ رسیده است، اظهار کرد:آمیب های آزادزی به خصوص انواع بیماری زای آنها از جمله آکانتامبا، بالاموثیا و نگلریا در سالیان اخیر به دلیل گزارشات بیماری های مختلف از جمله کراتیت های چشمی، آنسفالیت و مننگوآنسفالیت حائز اهمیت شده اند .

وی با تاکید بر این که متاسفانه پیش آگهی بیماری های حاصل از آمیب های آزادزی ضعیف بوده و در بسیاری از موارد منجر به نابینایی و در موارد درگیری مغزی سبب مرگ بیمار می شوند، ادامه داد:افراد مستعد جهت بروز این بیماری ها افراد استفاده کننده از لنزهای تماسی و افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی هستند. در ایران و جهان نیز این آمیب ها در دهه اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته اند .

وی تصریح کرد:مطالعات مختلفی در ایران توسط من، رضاییان و همکاران در زمینه آمیب های آزادزی صورت گرفته است که نتایج در قالب مقالات تحقیقاتی ملی و بین المللی به چاپ رسیده است. از جمله این مقالات، تحقیقی است که دارای ارجاع 66 بوده و تحت عنوان Genotyping of Acanthamoeba isolates from clinical and environmental specimens in Iran است. این مقاله در مجله بین المللی Elsevier Experimental parasitology به چاپ رسیده است و در سایت pubmed نیز قابل دسترسی است .

وی افزود:در این پژوهش که توسط گروه تحقیقاتی ما و با همکاری انستیتوتحقیقاتی بیماری های گرمسیری کشور اسپانیا به انجام رسید، به جداسازی آمیب های آزادزی از جنس آکانتامبا از نمونه های افراد مبتلا به عفونت های قرنیه چشم (کراتیت های چشمی) و منابع محیطی از جمله آب، خاک و مدفوع حیوانات اقدام شد .

محقق طرح تصریح کرد:قابل توجه آنکه منابع محیطی دارای درصد بالای آلودگی به آکانتامبا بودند و از طرفی عامل عفونت قرنیه در 30 درصد از بیماران مبتلا به کراتیت که مصرف کننده لنزهای تماسی نیز بودند، آکانتامبا شناخته شد .

این متخصص خاطرنشان کرد:در این تحقیق با استفاده از تکنیک های مولکولی و روش های تعیین توالی اقدام به تعیین نوع ژنوتایپ آمیب نیز شد. البته تاکنون بیش از 90 ژنوتایپ آکانتامبا شناخته شده است که تعدادی از آنها از جمله ژنوتایپ T4 و T3 از انواع بیماری زا محسوب می شوند. در تحقیق مذکور مشخص شد که بیشترین ژنوتایپ در نمونه های محیطی و بالینی متعلق به ژنوتایپ T4 بوده است .

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار کرد:نتایج تحقیق مذکور نمایانگر این مطلب است که وجود شایع ژنوتایپ های پاتوژن از جمله T4 در منابع محیطی سبب در معرض قرار گرفتن آسان افراد مستعد از جمله مصرف کنندگان لنزهای تماسی و افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی می شوند .

وی یادآور شد:از دیگر یافته های جالب تحقیق فوق جداسازی ژنوتایپ T11 از فرد مبتلا به کراتیت بود که اولین گزارش این ژنوتایپ از بیماران کراتیتی در ایران بود. در این فرد که از لنزهای تماسی نوع نرم استفاده می کرد و مبتلا به عفونت وخیم چشمی شده بود، دو نوع ژنوتایپ T4 و T11 جدا شد که احتمال می رود فرم وخیم بیماری، بدلیل عفونت مخلوط حاصل از دو ژنوتایپ فوق باشد. بعلاوه آلودگی نمونه های مدفوع حیوانات اهلی به ژنوتایپ بیماریزای انگل (T4) می تواند نشانگر احتمال انتقال آکانتامبا از طریق حیوانات اهلی باشد .

محقق طرح تصریح کرد:در مجموع مطالعات و تحقیقات بیشتری در خصوص آکانتامبا از نظر انواع ژنوتایپ های موجود در ایران در حال انجام است و تلاش جهت اطلاع رسانی و ارائه راهکارهای پیشگیری و درمان بیماری های حاصل از این آمیب از اولویت های تحقیقاتی محسوب می شود.

انگل عامل عفونت قرنیه در استفاده کنندگان لنز

3.18
این مطلب مفید بود ؟53
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
برگرفته از ایسنا / م.ف
برچسب : انگل لنز چشم
وبگردی