چای سبز بنوشید
چای سبز نوعی چای است که از جوانه ها و گلبرگهای تازه گیاه چای به دست می آید. چای سبز خواص دارویی فراوانی دارد و نسبت به آنتی اکسیدان های معروفی چون ویتامین های C و E بسیار قوی تر عمل می کند.

تاثیر بینظیر چای سبز برای پیشگیری از سندروم متابولیک

 

به تازگی علاوه بر مردم چین، چای سبز در بسیاری از کشورهای جهان طرفداران فراوانی یافته است. دلیل اصلی این استقبال، آشنایی مردم دیگر کشورها با خواص درمانی این نوع نوشیدنی است. هرچند در مواردی توصیه و پیشنهاد مردم به یکدیگر عامل اصلی مصرف برخی مواد غذایی یا نوشیدنی ها است. اما در مورد چای سبز علاوه بر توصیه دهان به دهان، پژوهشگران نیز خواص دارویی آن را تایید کرده اند. نوشیدن روزانه 3 تا 4 فنجان چای سبز، مانع از ابتلا به بسیاری از بیماری ها می شود.

سندرم متابولیک، مجموعه ای از عوامل خطر ساز بیماری های قلبی عروقی شامل فشارخون بالا، اختلالات چربی خون، افزایش قند خون و چاقی شکمی است که خطر بروز بیماری های قلبی عروقی را تا 2 برابر و دیابت را تا 5 برابر افزایش می دهد.

در بروز سندروم متابولیک عواملی چون:وزن بالا، ژنتیک، اختلالات غددی، سنین بالاتر، مقاومت به انسولین و شیوه زندگی بویژه کم تحرکی و افزایش دریافت کالری نقش دارد. شیوع سندرم متابولیک همسو با افزایش میزان چاقی در جوامع روبه گسترش است و در آینده عامل خطر قوی تری نسبت به استعمال دخانیات در بروز بیماری های قلبی خواهد بود. چای و برگ گیاه کاملیا سیننسیس از گذشته تاکنون بعنوان درمانگر در جوامع شرقی مورد استفاده بوده و یکی از معمول ترین نوشیدنی های مورد استفاده بویژه در کشور های آسیایی است. بیشترین اثرات چای سبز مربوط به ترکیبات پلی فنولی آن می باشد که دارای فواید متعددی از جمله اثر ضدسرطان و اثرات کاهندگی بر چربی و قندخون است.

چای سیاه فراورده تخمیری برگ گیاه چای قبل از خشک شدن و بخار دهی و چای سبز خشک شده و بخار داده شده این برگ ها بدون انجام فرایند تخمیر می باشد. در طی روند تخمیر (اکسیداسیون) آنتی اکسیدان های موجود در برگ سبز چای تغییر ماهیت داده و کاهش می یابند.

 فواید مصرف چای سبز

تاثیر مثبت چای سبز در کاهش وزن

 

چای سبز و کاهش وزن

نتایج مطالعه ای نشان داد مصرف بیش از 10 سال چای سبز با کاهش توده چربی بدن و دور کمر نسبت به افرادی که مصرف نداشتند، همراه است. هر چند که مکانیزم آن معلوم نیست. در بعضی از مطالعات چای سبز همراه با برنامه غذایی و افزایش تحرک در کاهش وزن، دور کمر و توده چربی موثر بوده است.  در کل مصرف یک ماده غذایی خاص جهت کاهش وزن علمی نمی باشد، زیرا کاهش دریافت انرژی بهترین راه کاهش وزن می باشد.

 عوارض

مسمومیت کبدی ناشی از مصرف مقادیر بالای آنتی اکسیدان های (پلی فنول) چای سبز در تعدادی از مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده و لذا لزوم تعیین حداکثر مقدار مطلوب مصرف آنتی اکسیدان ها ضروری است.

 چای سبز و قند خون

در مطالعه ای، مصرف بیشتر از 6 لیوان چای سبز در هفته با کاهش خطر دیابت همراه بود. در مطالعه دیگری در افراد سالم مصرف چای سبز جذب کربوهیدرات را بعد از یک وعده غذایی پر کربوهیدرات به میزان 25درصد کاهش داد. در مطالعات بر روی حیوانات مکانیزم هایی چون کاهش جذب کربوهیدرات از طریق مهار آنزیم های هضم کننده آنها در دستگاه گوارش، برداشت گلوکز توسط عضلات و کاهش برداشت توسط  بافت چربی، افزایش ترشح انسولین و حساسیت به انسولین بافتی موثر است. با این حال در ارتباط با اثربخشی چای سبز بر کنترل قندخون دلایل قطعی وجود ندارد. 

 فواید چای سبز برای قلب و عروق

سلامت قلب و عروق با مصرف چای سبز

 

اثر چای سبز بر سلامت قلب و عروق

مطالعه ای نشان داد که بروز سکته مغزی در افرادی که بیشتر از 5 لیوان چای سبز در هفته می نوشند کمتر است و کلسترول خون با مصرف 9 لیوان در روز چای سبز 8  میلی گرم درصد، کاهش بیشتری دارد. مطالعه دیگری نشان داد که مصرف مکمل چای سبز طی 3 ماه در افراد چاق مبتلا به فشارخون منجر به کاهش تمامی اجزای سندرم متابولیک (فشارخون، قندخون ناشتا، کاهش تری گلیسیرید و افزایش HDL-C و سطح آنتی اکسیدان های سرم) شده، با این حال بر وزن و نمایه توده بدن اثر قابل توجهی نداشت.

کبد چرب حالتی است که در آن تجمع چربی در کبد ایجاد می شود، در مطالعات حیوانی اثرات ترکیبات مفید چای بدلیل کاهش ساخت آنزیم سازنده اسید های چرب در کاهش چربی کبدی دیده شده است.

نحوه تهیه چای سبز

ابتدا آب را گرم کنید تا دمای آن به حدود 80 درجه سانتی گراد برسد. سپس به ازای هر لیوان مخصوص چای سبز ، یک قاشق مرباخوری (5گرم) چای لازم است  که درون صافی لیوان گذاشته و آب را اضافه کنید تا 2-3 دقیقه خیسانده شود. اندکی که تلخ شد چای را از لیوان جهت نوشیدن خارج کنید. دمای 100 درجه یا جوش برای تهیه چای سیاه مناسب است. چای سبز همانند چای سیاه نیاز به دم کردن بر روی شعله ندارد.

روش تهیه چای سبز

نگهداری صحیح ازچای سبز

چـای سـبـز را چـطـور نـگـهـداری کـنـیـم؟

از آنجا که گیاهان تازه درصد بالایی آب دارند (حدود 60 تا 70 درصد) و به دلیل احتمال کپک زدگی نمی توان آن ها را به مدت طولانی نگهداری کرد، تولیدکنندگان، آن ها را خشک می کنند. منظور از خشک کردن، این است که آب آن ها درحدی گرفته می شود که زیر 10 درصد آب داشته باشند. پس باید چای سبز نیز در مکانی نگهداری شود که تا حد امکان در معرض رطوبت، نور مستقیم و هوا نباشد؛ چون گیاهان خشکی مانند چای سبز به شدت جاذب رطوبت هستند و امکان کپک زدن دارند.

نکته دوم در مورد نگهداری چای سبز این است که آن را در صورت امکان، در ظروف فلزی، آلومینیومی، شیشه ای تیره رنگ (مانند قهوه ای)، شیشه ای روشن و در انتها پلاستیکی نگهداری کنید. یادتان باشد که ظروف فلزی و شیشه ای تیره رنگ، باعث می شوند نور به طور مستقیم به چای یا هر گیاه دیگری نرسد بنابراین مناسب ترین ظروف برای نگه داشتن این محصولات، هستند.

حواستان باشد که در ظروفتان را خیلی محکم ببندید تا هوا یا رطوبت به داخل آن نفوذ نکند و باعث خراب شدن محتویاتش نشود. ظروف فلزی، بهترین و ظروف پلاستیکی بدترین ظروفی هستند که می توان چای سبز را در آنها نگه داشت.

ما می توانیم هم چای سبز و هم سایر گیاهان را اگر خشک باشند و درست نگهداری شوند، حدود 12 تا 18 ماه نگهداری کنیم. البته شاید بتوان این محصولات را برای مدت بیشتری هم نگهداری کرد اما به طور حتم پس از مدتی طولانی، کیفیتشان پایین می آید و نباید انتظار عطر و طعم انواع تازه را از آنها داشت.

نتیجه گیری

امروزه شواهدی از اثرات مفید مصرف آنتی اکسیدان های چای بویژه کاتچین ها در پیشگیری و درمان سندرم متابولیک، دیابت نوع دو، چاقی و بیماری های قلبی عروقی وجود دارد. باید توجه داشت که هیچ ماده غذایی در پیشگیری از بیماری ها به تنهایی موثر نیست و همراه با یک الگوی غذایی سالم  و متعادل بر پایه هرم غذایی و الگوی تحرک متناسب، چای بویژه چای سبز می تواند در جهت ارتقای سلامتی موثر باشد.

نوشیدن چای سبز برای پیشگیری از سندروم متابولیک

4.49
این مطلب مفید بود ؟81
توجه : مطالب بخش بهداشت و سلامت سایت نمناک از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از اینرو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
برگرفته از زندگی آنلاین , سلامت ایران -/ ن.م
وبگردی