اتهام سب النبی چیه؟؛ از مجازات و حکم تتلو تا اثبات سب النبی
سبالنبی به معنای توهین و اهانت به پیامبر اسلام (ص) است. این عمل در اسلام جرمی بسیار بزرگ و نابخشودنی محسوب میشود و مجازات سنگینی را در پی دارد.
اتهام سب النبی چیست؟
پس از انتشار خبر حکم سب النبی امیرحسین مقصودلو، ملقب به تتلو، خوانندهای که ۱۵ آذرماه سال گذشته توسط پلیس ترکیه دستگیر و از طریق مرز زمینی به مراجع قضایی در ایران تحویل شد، موج گسترده ای در فضای مجازی و رسانه ها به راه افتاد و بسیاری از افراد خواهان دانستن حکم تتلو و مجازات آن، سب النبی و... هستند که در این بخش از نمناک به آن پرداخته ایم.
سب النبی چیست؟
سب در زبان عربی به معنای توهین، بی احترامی یا فحاشی و نبی به معنای پیامبر است، بنابراین سب النبی یعنی توهین و دشنام دادن به پیامبر اسلام حضرت محمد (ص). سبّ النبی نه تنها به صورت لفظی بلکه در برخی موارد از طریق آثار هنری، فیلمها، کاریکاتورها و حتی رسانهها نیز صورت میگیرد.
حکم سب النبی در قران
تبلیغ دین یکی از اصلیترین شئون انبیاء الهی بوده است بنابراین دشمنان اسلام از همان ابتدا پیامبران را مجنون، دروغگو، ساحر خطاب کرده و به تمسخر و توهین آنها می پرداختند. در قرآن کریم، به طور مستقیم یا غیرمستقیم در آیات مختلف به این موضوع اشاره شده است. در آیه 33 سوره احزاب پیامبر اسلام به عنوان "رحمت للعالمین" (رحمت برای جهانیان) معرفی شده است، و این امر نشاندهندهی عظمت مقام پیامبر است و توهین به او را غیرقابلقبول میکند.
مجازات توهین به مقدسات در قانون مجازات اسلامی
اهانت در قانون مجازات اسلامی جرم شناخته شده است و قانون گذار برای مرتکب آن مجازات در نظر گرفته است. سب نبی یا توهین به پیامبر، توهین به ائمه معصومین و حضرت زهرا در ماده 262 قانون مجازات اسلامی جرم است و قانونگذار نیز مجازاتی را برای آن تعیین نموده است. با توجه به ماده سب النبی، ماده 262 قانون مجازات اسلامی، این حکم مجازات اعدام را در پی دارد.
سب النبی در صلاحیت کدام دادگاه است؟
رسیدگی به اتهام سب النبی در صلاحیت دادگاه کیفری یک است که با حضور سه قاضی برگزار می شود. پس از بررسی و انجام تحقیقات اولیه، اگر مقام قضایی بر این باور باشند که جرم توسط متهم ارتکاب یافته باشد، حکم مجازات اعدام صادر می گردد.
اگر مطالب اهانتآمیز در حیطه سب النبی نباشند و جرم موردنظر در دسته مجازات های سبک باشد، با توجه به ماده 513 قانون مجازات اسلامی رسیدگی به آن برعهده دادگاه کیفری دو خواهد بود که تنها با حضور یک قاضی تشکیل می شود.
اثبات سب النبی
برای اثبات سب النبی تحقیقات مقدماتی در دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان انجام می شوند. با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری تمامی تحقیقات مقدماتی انجام شده پیرامون این موضوع به دستور دادستان شهرستان ها انجام می شوند که پس از شروع تحقیقات نیز پرونده به دادیاران یا بازپرسان دادرس ارجاع می شود.
سب النبی در قانون جدید
حکم فرد سب النبی در قانون جدید با توجه به شرایط مختلف متفاوت خواهد بود، فرد متهم با توجه به رای دادگاه و قضات به اعدام و یا تحمل حبس از یک تا پنج سال محکوم می شود.
اتهام سب النبی تتلو
به تازگی خبرهایی درباره حکم سب النبی تتلو منتشر شده است. بر اساس این اخبار تتلو در فیلمهایی که از خود پخش کرده و ترانههایی که خوانده به ائمه توهین کرده بنابراین به جرم سب النبی(توهین به پیامبر و امامان) به اعدام محکوم شده است. پس از گذشت دقایقی از پخش این خبر اعلام صدور حکم اعدام تتلو تکذیب شد و اعلام شد که نهایی تتلو هنوز صادر نشده است.
توجه داشته باشید که اگر شخصی از روی غفلت و یا اکراه مرتکب دشنام به پیامبر و یا ائمه معصوم شود و یا این که در حالت مستی و غضب این عمل را انجام دهد، سب نبی محسوب نشده و تنها مجازات آن تحمل شلاق و زندان خواهد بود.